Джон Кехоу
Подсъзнанието може всичко (15) (Техники за овладяване поразителната сила на мисълта)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Mind Power into the 21st Century (Techniques to Harness the Astounding Powers of Thought), (Пълни авторски права)
Превод от
, ???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 100 гласа)

Информация

Първоначална корекция и форматиране
ira999 (2010)
Корекция и форматиране
Диан Жон (2010)
Сканиране и разпознаване
?
Допълнителна корекция
Диан Жон (2012)

Издание:

Джон Кехоу. Подсъзнанието може всичко

Трето преработено издание.

Издателство „Феникс Дизайн“

ISBN 954889016

История

  1. — Добавяне
  2. — Корекция

14
Творчески възможности

Видовете изкуство, които ние творим, са си просто занаятчийство. Най-великото изкуство е нашият живот.

М. К. Ричардс

Обикновено свързваме творческите наклонности с писатели, художници, поети, музиканти — все личности, активно изявили се в изкуството, но креативността в никакъв случай не е характерна само за хора с такова призвание. Успешното ръководене на даден бизнес, усвояването на новите подходи във възпитанието на децата, воденето на забавен и интересен живот, всичко това изисква същата, а понякога дори по-голяма доза творчество. Вдъхновението и въображението са ни крайно необходими, за да се справяме с живота, независимо дали става въпрос за взаимоотношения, семейство, бизнес, работа или общество. Успелите и уверени хора разчитат на своите творчески способности, които са непресъхващ извор на нови идеи и ги тласкат напред, помагайки им да се справят с ежедневните предизвикателства.

Притежавате ли творчески наклонности? Отговорът на този въпрос ще определи много аспекти от вашия живот. Това как се виждате вие, доверявате ли се на своите инстинкти, как решавате проблемите, какъв е вашият подход към идеите и тяхното решение — всичко зависи от отговора ви на този въпрос. Нека да обясня. Преди няколко години се запознах с изследванията, направени по поръчка на голяма корпорация, загрижена за липсата на творчески способности в инженерите, работещи за нея. За решаването на този проблем бил извикан екип от психолози, които да установят разликите между хората, притежаващи творчески заложби и останалите. Управителите на компанията се надявали, че откритията на психолозите ще позволят да се разработи методика за стимулиране на хората с не толкова развита творческа мисъл. Психолозите провели най-различни тестове, опитвайки се да открият с какво се отличават креативните служители от другите. Дали има някаква вълшебна съставка, и ако да, каква? Те задали стотици въпроси, като се започне от степен на образование, възпитание, хобита и се завърши с любима храна и цвят, пристрастия и антипатии. Изследвали убеждения, мисли и възгледи в търсене на изплъзващия им се ключ към загадката. След два-три месеца проучвания и похарчени няколкостотин хиляди долара, психолозите открили отговора на въпроса. Определено съществувал ключов фактор, определящ разликата между двете групи: КРЕАТИВНИТЕ ХОРА СМЯТАЛИ, ЧЕ ПРИТЕЖАВАТ ТВОРЧЕСКИ СПОСОБНОСТИ, А НЕКРЕАТИВНИТЕ, ЧЕ НЕ ПРИТЕЖАВАТ ТАКИВА СПОСОБНОСТИ. Това, донякъде очевидно твърдение, напълно разкрива кои сме ние и как живеем.

Проблемът на част от инженерите се заключавал в това, че смятали себе си за некреативни и затова не си позволявали да поемат по нови, неотъпкани пътища. Защо да си правят труда, след като това няма да ги доведе до никъде? Те просто чувствали, че нямат идеите и възможностите, необходими за нововъведения. От друга страна, смятащите себе си за творчески личности постъпвали съобразно тази си увереност. Постоянно и упорито опитвали нови подходи, изпробвали нови идеи и решения, което на свой ред поддържало убеждението им, че наистина притежават творчески способности.

И така, вие се убедихте колко важен е въпросът: „Притежавам ли творчески наклонности?“ Какъвто и отговор да дадете, той ще бъде пророчески за вашата самоизява. Ако отговорът е „да“, поздравявам ви. След като прочетете представените в тази глава техники, вие ще се научите да развивате още повече вашите творчески наклонности. Ако отговорът е „не“, не се отчайвайте. Няма значение какво мислите за себе си сега, вие несъмнено притежавате невероятна креативност, скрита вътре във вас, трябва само да я събудите. Това ще стане с помощта на няколко прости техники и ще ви помогне при осъществяването на целите и мечтите ви. Скоро вие не само ще откриете творческите си способности, но и ще ги оцените като едни от най-важните умения в живота ви.

Всички ние притежаваме творчески потенциал. Заложено е в природата ни. Това в неделима част от нас самите. Уви, мнозина от нас още от ранно детство са били убеждавани в липсата на такъв потенциал. Като резултат творческите инстинкти са били потиснати. За щастие е лесно те да бъдат възродени и овладени.

Шест творчески стратегии за успешен живот

1. Бъдете изследовател. Едно е да сте отворени за нови идеи, съвсем друго — активно да ги търсите. Изследователят непрекъснато изпробва непознати, различни начини за извършването на привидно обикновените задачи. Той вярва, че нови светове, варианти, продукти, услуги, приятели, способи и идеи чакат да бъдат открити. Изследователят избягва отъпканите пътеки. Най-забележителните постижения в изкуството, бизнеса, образованието и науката са реализирани благодарение на хора, изследващи области, за които никой не е и помислял преди това. Това са хора без страх от неизвестността. Те разбират, че успехът и щастието се крият не в подражанието на другите, а в намирането на собствен и неповторим път. Такива хора са винаги отпред, винаги нащрек.

2. Задавайте въпроси. Питайте за всичко. Английската дума „question“, която означава „въпрос“, произлиза от латинското „quarerere“ (търся) и има същия корен, както и думата „quest“, която също означава „търсене, дирене“. Творческият живот предполага непрекъснато творческо търсене. Задаването на въпроси е задължително за израстването на човека. Не приемайте нищо за даденост. „Бъдете наивни — питайте за всичко“ е казал известният изобретател Бъкминстър Фулър. Няма глупави въпроси. Единственият глупав въпрос е незададеният. Така че питайте за всичко:

Защо живея така?

Защо върша тази работа?

В какво съм се ограничил?

Какво трябва да променя?

Защо всяка сутрин закусвам кафе и сандвичи?

Защо не правя гимнастика?

Как да прекарвам повече време със семейството си?

Защо ходя все в един и същ ресторант?

Кои свои таланти пренебрегвам?

Кой навик, ако го приема и развия, ще промени коренно живота ми?

Чудя се, какво би се случило, ако се обърна към този човек /клиент/ компания?

Какво би се случило, ако се съкрати наполовина/се удвои продуктовата линия?

Какво би се случило, ако престана да гледам телевизия?

Какво би се случило, ако продам къщата си и се преселя в Мексико?

 

Имам приятел, който постъпи точно така. Той си зададе последния въпрос и хареса отговора, който получи. Беше женен, с две малки деца и многообещаваща кариера, но двамата с жена му продадоха всичко и се преместиха в Мексико. Родителите и повечето им приятели ги сметнаха за луди, безотговорен към двете малки деца, но това не ги спря. Те избраха старинно мексиканско село, славещо се с артистичния си бит и се преместиха да живеят там. Той написа роман, жена му се зае с грънчарство, а децата свикнаха с новия си начин на живот. Те прекараха почти четири години в Мексико, преди да се върнат обратно. И макар романът му да не стана бестселър, той последва своите инстинкти, сега работи в издателство и е много по-щастлив, отколкото на предишното си работно място. „Това беше най-добрият и дързък ход, който съм правил в живота си“ — казва той с широка усмивка на лицето.

Важното е да не се цензурирате, независимо колко нелепо или възмутително звучи вашият въпрос или отговор. Това позволява разкриването на нова неочаквана проницателност. Ако сте честни и открити със себе си и прилежно си задавате въпроси, засягащи всички сфери на живота ви, възможно е да откриете, че някои от тези въпроси открояват области и предположения, които заслужават внимание. Други въпроси ще разкрият потиснати потребности и желания. Ние робуваме на привичките си. Лесно се водим по установения ред, който някога може и да ни е служил добре, но сега ни дърпа назад, задържайки ни в добре познатия коловоз.

Нашето бъдеще пряко зависи от това колко често се изследваме и си задаваме въпроси относно собствените си убеждения, постъпки, ценности, цели и начин на живот. Задаването на точните въпроси е решаващо за творческия живот. Ако искаме свежи перспективи и нови прозрения, трябва да си задаваме проницателни въпроси и без предразсъдъци да се вслушваме в отговорите — така пред нас ще се разкрият безчет творчески възможности за промяна.

3. Пораждайте много идеи. „Най-добрият начин да ти хрумне добра идея е, като породиш множество идеи“ — казва химикът Лайнъс Полинг, носител на Нобелова награда. Ако имате само една идея, само едно решение на проблема си, то тогава имате и само един начин действие. А това е рисковано в свят, където да проявявате гъвкавост, е задължително условие.

Подходът от типа „един отговор, едно решение“ дълбоко се вкоренява в нашето съзнание. Прекалено често, в търсенето на решение или отговор, ние избираме първото, което ни идва наум. Тренирайте ума си да търси повече от едно решение. Дайте простор на творческата си инициатива и въображение. Кажете си: „Да, това ще свърши работа, но може да има и по-добро решение.“ Търсенето на второ, трето, четвърто решение стимулира творческата активност. Доста често именно малко необичайното второ или трето решение пасва най-добре на намерението ви.

Гай Боучърд управлява преуспяваща рекламна агенция в Монреал. Плаща му се, за да изготвя новаторски кампании за своите клиенти. Той си има правило, което по думите му е спомогнало много за успеха на кариерата му. „Аз се заставям да измисля поне три различни концепции за всяка кампания и накрая избирам най-добрата. Често се изкушавам да наруша правилото си — казва той. — Понякога смятам, че първата идея, която ми е хрумнала, е блестяща. Но продължавам да мисля и пораждам още поне две идеи, дори да съм убеден, че ще използвам първата. Понякога наистина използвам нея, но по-често се спирам на втората или третата.“

Всеки път, когато имате само един вариант на разположение, си напомняйте, че това не е творчески подход. Животът е пълен с неизброими варианти и възможности за избор. Отворете вратата към вашите алтернативи, отваряйки мислите си. Упражнявайте се да намирате допълнителни възможности и решения.

4. Разчупете правилата — разчупете навиците. Да мислите творчески, често означава да разчупите и да избягате от закостенелите модели, за да създадете нови. Няма особено достойнство в това, нещата да се правят, както винаги досега. Понякога да разчупите правилата — поставяйки началото на революция в живота ви и захвърлянето на остарелите навици и стереотипи, които ви пречат да действате, е най-разумният път към самоусъвършенстването.

Скоти Боумън е добре познат в хокейните среди като треньор новатор. Той знае как да накара своите играчи да дадат най-доброто от себе си. През 1996 г. печели званието треньор на годината за това, че довежда отбора си, Детройт Ред Уингз, до най-много победи в редовен сезон, подобрявайки стария рекорд на Националната хокейна лига. Освен това той има повече победи от всеки друг професионален треньор по хокей и през февруари 1997 г. надминава удивителната цифра от 1000 победи. Когато отборът не играе много добре, Скоти често оправя нещата, като пуска в игра хокеисти, които не са свикнали да играят заедно. Това противоречи на общоприетото правило да се оставят играчите на едни и същи позиции, защото се познават добре и могат да предвиждат ходовете си. Скоти не се бои да прилага различни, нетрадиционни комбинации, за да постига резултати.

Друг интересен метод научих от един преуспяващ производител на облекло в Ню Йорк. „Когато почувствам, че съм в задънена улица и нищо не ми хрумва — каза ми той, — променям графика си за сън. Вместо да ставам в седем и да си лягам в единадесет вечерта, аз ставам в четири и заспивам в девет. Изглежда, тази промяна в навиците стимулира възникването на нови идеи и повишава производителността.“

По-късно и аз постигнах чудесни резултати, опитвайки нещо подобно. Така подредих живота си, че в продължение на три месеца имах два различни отрязъка от време за сън в денонощието. Ставах в 4 сутринта и работех до обяд, лягах си в 2 часа следобед и спях до 6 вечерта, после работех до полунощ и пак си лягах. Това повиши невероятно моята продуктивност, освен това имах два утринни периода, по време на които се чувствах във върховна форма. Също така сънувах много повече или поне запомнях много повече от сънищата си.

Ако не получавате резултатите, които искате в живота си, то може би се налага да промените някои правила. Кои привички или стереотипи можете да разчупите? Как можете да обърнете нещата? В коя житейска област ви е нужна революционна промяна? Време е да вземете инициативата в свои ръце. Не се страхувайте да раздвижите нещата. След като всичко се уталожи, ще видите ползата от това.

5. Използвайте въображението си. Нашето въображение не е зависимо от ограниченията, съществуващи в реалния свят. То не познава граници. Каквото и да замисли човек, може да го постигне. Творческото въображение ни помага да проучим различни варианти и да си представим многобройни сценарии и заключения. Овладявайки този дар, ние можем да променяме и подобряваме живота си.

Ето два прости начина за използване на въображението за пораждане на новаторски идеи:

Представете си как биха го направили другите. Какви качества цените у хората? Кого уважавате заради творческите постижения, упоритост или далновидност? Изберете си модел, на когото бихте искали да подражавате. Може да бъде жив или вече починал човек, някой, когото познавате добре или пък някой, когото никога не сте срещали. Сега го поставете на ваше място. Нека се сблъска с вашия проблем. Представете си го във вашето тяло (въображението не е зависимо от ограниченията, съществуващи в реалния свят) как поема контрола над ситуацията. Сега той е в състояние да живее вашия живот. Какво би направил? Как този човек (например Дж. Ф. Кенеди, Нелсън Мандела, Джон Ленън, Майка Тереза) би действал? Какви предположения би направил? Кои ограничения би отхвърлил? Какви обрати би предизвикал в дадената ситуация? Какво би добавил? Какви новаторски, революционни промени би предизвикал? Този процес може да бъде крайно полезен и да ни избави от ограниченията, наложени ни от самите нас, да ни посочи възможности, които не сме обмислили.

 

Представете си, че този човек (моделът) говори с вас и ви съветва. Този метод добива известност през лятото на 1996 г., след като Боб Удуърд съобщава, че първата дама Хилъри Клинтън е водила въображаеми разговори с бившата първа дама Елеонор Рузвелт. Тя научила този метод от известната авторка и учен Джийн Хюстън по време на почивка в Кемп Дейвид. Това е проста техника за използване на въображението за провеждане на „истински“ разговор с уважаван от вас човек, чието мнение и съвети цените.

 

Джийн Хюстън е насочвала и телевизионния водещ Лари Кинг по време на въображаем разговор с неговия наставник, телевизионната звезда Артър Годфри. Това беше направено на живо в шоуто на Лари Кинг пред милиони зрители, за да се демонстрира простотата и ефективността на този метод. Корпоративни служители, както и професионални спортисти използват същата техника, за да получават прозрения и да черпят вдъхновение. Действа ли? Нека чуем какво има да каже Наполеон Хил.

Хил е автор на книгата „Мисли и забогатявай“ и споделя как свиквал своите „невидими съветници“ на въображаеми събрания. Хил избрал девет човека, на които живота и дейността им му направили най-силно впечатление — хора като Ейбрахам Линкълн, Ендрю Карнеги и Хенри Форд. Вечер преди да си легне, той затварял очи и си представял тази група хора, седнали заедно с него около заседателна маса. На тези въображаеми събрания Хил не бил пасивен наблюдател. „Тук аз не просто имах възможността да седя сред тези велики за мен хора, но и да ръководя тази група, изпълнявайки ролята на председател“ — отбелязва той.

Макар Хил изрично да подчертава, че всичко това е ставало във въображението му и че всъщност той не е вярвал наистина, че разговоря с тези хора, идеите, възникнали по време на този процес, са били съвсем истински и са го довели „до удивителни финансови рискове и богатство“. Използвайки тази система, той успешно решил всички проблеми, с които се сблъсквали той и клиентите му и станал много богат.

6. Пълнете извора. Това означава да се превъзпитате. Трябва да придобиете умението да се самоподхранвате, да бъдете достатъчно внимателни и съзнателно да попълвате ресурсите си, когато е необходимо. Новият човек на XXI век ще се научи по-сполучливо да балансира между работа и свободно време. Както дзенбудистката мъдрост гласи: „Ако лъкът постоянно се държи опънат, той ще се счупи“. Това е факт, който вие пренебрегвате на ваш риск. Признавайки и ценейки своите творчески наклонности, вие се научавате да стимулирате „вътрешната си муза“. Забавлението и разнообразието са най-добрите стимулатори.

Повечето хора, постигнали успех в този свят, признават, че често са правили големите си открития, след като са се отдавали на размисъл и преоценка за известно време. Това не е трудно да се разбере, защото когато не се занимавате с нищо, вашето подсъзнание (творческият ум) се носи напред с пълна пара. И почти винаги в периодите на спокойствие и бездействие на човек му хрумват блестящи нови идеи.

Да пълните извора означава да мислите за забавления, а не за задълженията и работата си. Направете нещо съвършено различно, необичайно, стимулиращо. Изненадайте се, като избягате от рутинните си действия. Намерете си ново хоби, може да е каране на ски, рисуване, делтапланеризъм, воден спорт, градинарство, всичко каквото си поискате, стига да пълни извора и да ви зарежда. Стимулираното и възбудено съзнание е много по-възприемчиво и отзивчиво за нови идеи от потъналото в дреболии и крайни срокове. И ако се почувствате мъничко виновни, че прекарвате времето си в забавления, просто си напомнете, че пълните извора.

Време за лично възраждане

Първата половина на XVI век била време на интелектуално и художествено обновление в Европа. Вълната от творчество, заляла европейското общество, му помогнала да се измъкне от мрачното Средновековие и да навлезе в така наречения Златен век — Ренесанса. Това било времето на Леонардо да Винчи, Микеланджело, Рафаело. Христофор Колумб тъкмо бил открил Америка. Васко да Гама плавал към Индия, Кортес — към Южна Америка. Разширявали се представите и светоусещането на хората. Настъпил научен подем. Коперник открил, че Земята се върти около Слънцето, а не обратното. Изобретена била печатарската машина. Било време на небивали интелектуални постижения и артистична мощ, приливът на свежи идеи и нови култури отворил умовете на хората.

През XXI век вие също можете да започнете свой личен Ренесанс. Никога преди в историята на човечеството пред личността не се е разкривало такова разнообразие от идеи, промени и варианти. Старите пътища се загубват, нови хоризонти се откриват, като буквално променят начина на живот. За мнозина тази перспектива изглежда плашеща и съкрушителна, но това трябва да се случи. Нашето подсъзнание успешно усвоява тази нова реалност и ще ни съобщава за откриващите се пред нас възможности.

Творчеството е необходима способност за успешен живот. За щастие това е вродена способност, която може да бъде развивана. Разбуденият творчески дух е много повече от мимолетно прозрение. Това е умението редовно и последователно да се решават ежедневните проблеми по уникален и новаторски начин. Това означава да се премине отвъд рутинното и общоприетото. Да се пусне кранчето на вдъхновението и идеите да потекат.

Личното ви Възраждане ви очаква. Открийте и използвайте творческия си дух и той ще превърне живота ви в забавно приключение.