Джон Кехоу
Подсъзнанието може всичко (3) (Техники за овладяване поразителната сила на мисълта)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Mind Power into the 21st Century (Techniques to Harness the Astounding Powers of Thought), (Пълни авторски права)
Превод от
, ???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 100 гласа)

Информация

Първоначална корекция и форматиране
ira999 (2010)
Корекция и форматиране
Диан Жон (2010)
Сканиране и разпознаване
?
Допълнителна корекция
Диан Жон (2012)

Издание:

Джон Кехоу. Подсъзнанието може всичко

Трето преработено издание.

Издателство „Феникс Дизайн“

ISBN 954889016

История

  1. — Добавяне
  2. — Корекция

2
Съзнанието

Мислете така сякаш всяка ваша мисъл с огромни огнени букви е записана на небето и се вижда от всекиго — то си е така.

Книга на Мирдад

Възприемайки своите мисли като реалност, съществуваща наред с това, което наричаме „материална действителност“, вие се доближавате до разбирането на уникалната връзка между тези две явления.

Човек живее едновременно в два свята, две реалности: вътрешната реалност на своите мисли, чувства и възгледи и външната реалност на хора, места, вещи и събития. Тъй като не успяваме да отделим вътрешния от външния свят, ние позволяваме на външния свят да господства над нас, използвайки вътрешния свят само като „огледало“, отразяващо всичко, което се случва с нас. Нашият вътрешен свят е много чувствителен и реагира непрекъснато, но тъй като прекарваме цялото си време просто реагирайки на въздействията отвън, ние никога не се замисляме за силата, която притежаваме. По ирония на съдбата човек започва да променя заобикалящата го действителност в деня, часа и минутата, когато престане непрекъснато да реагира на нея.

Вътрешното съзнание е мощна сила, влиянието на която се усеща във всеки аспект на живота. То, впрочем, е главната и най-важна част на това, което сте и е основната причина за вашия успех или провал.

Всичко по своята най-чиста и дълбока същност е енергия и размишлявайки, вие използвате огромно количество от тази енергия под бързата, лека и подвижна форма на мисъл. Мисълта постоянно се опитва да придобие форма, винаги търси външно проявление, старае се да намери своето изражение, да се разкрие. За нея са естествено заложени стремежът и способността да се материализира в своя физически еквивалент. Обичайните човешки мисли могат да се сравнят с огнени искри. Въпреки че по своята същност и потенциална сила приличат на пламъка, обикновено те бързо се разпръскват. Просъществували само няколко секунди, те отлитат във въздуха и мигновено изгасват.

Макар че единичната мисъл не притежава голяма мощ, повторена, тя може да стане концентрирана и насочена, силата й може да бъде многократно увеличена. Колкото по-голям е броят на повторенията, толкова по-голяма енергия, сила и лекота на изразяване придобива мисълта.

Слабите и разпилени мисли, са слаби и разпилени сили.

Силните и концентрирани мисли, са силни и концентрирани сили.

Най-лесно ще разберете това, ако си представите лупа, през която преминават слънчеви лъчи. Ако я движите от точка до точка, то силата на слънчевите лъчи се разсейва и не става видна. Но ако задържите лупата неподвижно, фокусирана на определена височина, същите онези слънчеви лъчи стават концентрирани и разсеяната светлина внезапно се превръща в сила, достатъчно мощна да предизвика запалването на огън.

Същото е и с нашите мисли. Напредвайки в изучаването на силите на подсъзнанието, ще се научите да развивате и концентрирате вашите мисли, усилвайки по този начин тяхната мощ. На този етап на вас ви е нужно просто да осъзнаете, че мислите ви притежават собствена сила. Най-дълбоките ви убеждения, страхове, надежди, грижи, възгледи, желания и всяка ваша мисъл — всичко това оказва влияние на вас самите, на околните и на заобикалящия ви свят.

Мнозина не обръщат внимание на своите мисли при събуждане, не забелязват как работи техния мозък, на какво обръща внимание, от какво се бои, какво си казва, какво отхвърля като ненужно. През повечето време ние ядем, работим, общуваме, безпокоим се, надяваме се, градим планове, правим любов, пазаруваме, забавляваме се и почти не обръщаме внимание на това как и какво мислим.

Може би щяхме да сме много по-склонни да научим как да използваме своите умствени механизми, ако за всяка мисъл, в зависимост от типа й, получавахме или губехме по един долар. Отчитайки факта, че всеки ден ние пораждаме хиляди мисли, това предложение е доста примамливо. Представете си счетоводна система, която води отчет на всички наши мисли и отбелязва кои ни носят печалба и кои — загуба. Колко старателни щяхме да бъдем при контрола и насочването на нашите мисли! С какво въодушевление щяхме да пораждаме мисли, носещи печалба и с какво внимание — да избягваме влечащите след себе си разходи.

Впрочем, именно това се случва с вас, само че разменната монета е енергия, а не пари. Действа огромна отчетна система, която се нарича Вселена и нито една мисъл, възникнала в нея, не остава без последствие.

Светът не е безжизнена купчина от тухли и камъни, а жива, трептяща система от енергия. Всяка ваша мисъл оставя следа в тази система и неоспоримо оказва своето въздействие. Независимо дали го искате или не, вие създавате собствената си действителност чрез мислите, които пораждате.

Първата стъпка, необходима за нов, изпълнен с успехи живот, е удивително проста. От вас се иска само да следите потока от мисли, които протичат в ума ви и да ги насочвате по правилната посока.

Вашият живот е изцяло във вашите ръце, така че се вгледайте в начина, по който живеете. Твърдите, че се стремите към финансово процъфтяване, обаче през цялото време се оплаквате от недостига на пари и от скъпите стоки. Постоянно мислите за това, което нямате и за пристигащите сметки, които трябва да плащате. Тревожите се, не спирате да се чудите как ще се справите. Може да искате финансова стабилност, но тъй като съзнанието ви е настроено за недоимък и тревоги, вие никога няма да я получите.

Или може би бихте искали да си намерите нова работа, нещо, което да ви стимулира да реализирате своя творчески потенциал и да печелите добре. Ако непрестанно си повтаряте, че е невъзможно да си намерите подобна работа, че желанието ви никога няма да се сбъдне, то наистина е много малко вероятно това някога да се случи.

Може би ви се иска да сте по-общителни, дръзки и непринудени, уверени в себе си, но същевременно постоянно мислите за вашите недостатъци, чувствате се малоценни и се принизявате, отново и отново напомняте на себе си за собствените си проблеми — в този случай едва ли ще станете типа човек, за когото мечтаете. Можете да искате да бъдете силни, но ако във вашето съзнание се е вкоренила слабост, вие само ще се залъгвате с мисълта, че някога ще притежавате сила.

Накратко казано, само с желание нищо не се постига. Няма да има полза да се надявате, че нещо ще се промени. Не е достатъчно просто да работите упорито, дори и дванадесет-петнадесет часа на ден. Винаги ще си останете там, където сте, освен — и това е много важно условие — ако не промените начина си на мислене.

… всекиму, който има, ще се даде, а на оногова, който няма, ще се отнеме и това, що има.

Евангелие на Лука 19:26

Когато за първи път прочетох този библейски стих, ми се стори много несправедлив. Нима е правилно „който има“ да получи още повече, а „който няма“, да загуби и малкото, което има? Просто не беше честно. Помислих си, че би било много по-добре, ако се даде повече на „оногова, който няма“, но в Светото писание се казва друго. Според Библията Вселената не е устроена така. И тогава, след дълги размишления аз стигнах до извода, че това наистина е справедливо. Действително какво може да бъде по-справедливо от това да се предостави на всеки човек свободата да избира мислите, които да създадат заобикалящата го действителност? В края на краищата всеки е свободен сам да определи качеството на собствения си живот.

Искате ли да промените обстоятелствата? Развивайте у себе си необходимият тип съзнание. Успелият човек има съзнание, настроено за успех. Заможният човек си е развил съзнание, настроено за благосъстояние, неговите мисли са за охолство, успех и материалното благополучие. Това е неговият начин на мислене.

„Добре си е той — ще кажете вие. — На успелия му е лесно да мисли за благосъстояние, но при мен е различно. Аз не съм успял, аз не съм богат. Житейските обстоятелства ме теглят надолу.“

НЕ Е ВЯРНО! Абсолютно погрешно! Не житейските обстоятелства и създалата се ситуация ви теглят надолу. Единственото, което ви пречи и не ви позволява да постигнете успех, са вашите мисли. Малко усилия и практика и вие ще се научите да управлявате своите мисли и да създавате избрания от вас тип съзнание. Действителността ви се промени само след като развиете вашия нов тип съзнание, не преди това. Новият тип съзнание трябва да предшества промяната.

Решили ли сте вече какво искате от живота? Здраве? Тогава развивайте съзнание за здраве. Власт? Развивайте съзнание за власт. Материално благополучие? Изработвайте съзнание, насочено към това. Щастие? Развивайте съзнание за щастие. Одухотвореност? Развивайте съзнание за одухотвореност. Съществуват всякакви възможности. От вас се иска само да подавате необходимата енергия, докато вашата цел стане реалност.

Колко обнадеждаващо е да узнаете, че независимо от житейските обстоятелства в миналото и настоящето, независимо от предишните неуспехи, вашият живот ще се промени, ако редовно подхранвате с енергия своето съзнание! Тази удивителна способност е дадена всекиму и всеки може да се възползва от нея или да я пренебрегне. Не са нужни пари. Не е необходима особена дарба. От вас се иска само решимост да отделите известно време и да приложите необходимите усилия, за да развиете съответния тип съзнание. Това е всичко! Останалото ще си дойде на мястото от само себе си.

Вашето съзнание е като градина, за която можете да се грижите, а можете и да я занемарите — от вас зависи. Вие сте градинарят и можете да култивирате градината си или да я занемарите и да я оставите да се развива както намери за добре. Но не допускайте грешка: вие ще жънете това, което сте посели — вследствие на труда си или на собственото си бездействие!

 

Именно съзнанието създава обкръжаваща ви действителност…

Вие можете да се съгласите или да не се съгласите. Вие можете да осъзнаете това и да накарате своето подсъзнание да работи за вас или да го пренебрегнете, позволявайки на съзнанието си да работи така, че вас постоянно да ви преследват неудачи. Но действителността, в която живеете, винаги ще се създава от вас самите — от вашите мисли.