Джон Кехоу
Подсъзнанието може всичко (4) (Техники за овладяване поразителната сила на мисълта)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Mind Power into the 21st Century (Techniques to Harness the Astounding Powers of Thought), (Пълни авторски права)
Превод от
, ???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 100 гласа)

Информация

Първоначална корекция и форматиране
ira999 (2010)
Корекция и форматиране
Диан Жон (2010)
Сканиране и разпознаване
?
Допълнителна корекция
Диан Жон (2012)

Издание:

Джон Кехоу. Подсъзнанието може всичко

Трето преработено издание.

Издателство „Феникс Дизайн“

ISBN 954889016

История

  1. — Добавяне
  2. — Корекция

3
Визуализация

В моя мозък няма мисли, но той бързо се превръща в сила и нарежда цяла палитра от понятия и начини.

Ралф Уолдо Емерсън

Кое прави човека победител? Какво отличава успелите от неуспелите? „Всичко е въпрос на съзнание“ — казва Арнолд Шварценегер. Мултимилионер, преуспяващ магнат на пазара за недвижима собственост, кинозвезда, културист, пет пъти удостояван с титлата „Мистър Вселена“, Арнолд е постигнал всичко това. Но далеч не винаги е било така. Арнолд помни времето, когато е нямал нищо друго, освен твърдата вяра, че подсъзнанието му е ключът към осъществяването на всички цели.

Още като малко момче аз мислено си се представях такъв, какъвто бих искал да бъда. Вътрешно никога не съм се съмнявал, че ще постигна това. Мислите са наистина невероятна сила. Преди да стана „Мистър Вселена“ за първи път, аз се появих на конкурса сякаш го притежавах. Титлата вече беше моя. Мислено я бях печелил толкова много пъти, че не се съмнявах в моята победа. Същото се случи и с кариерата ми в киното. Виждах се като преуспяващ актьор, печелещ много пари. Аз можех буквално да почувствам и да вкуся успеха. Просто знаех, че всичко това ще се случи.

 

Крис Полайн е била член на световно известния западногермански отбор по ски свободен стил, шест пъти печелил Европейската купа в периода 1976–1982 г.

Част от нашата тренировъчна програма включваше работа с психолог, насочена към укрепване на силата на умовете ни. След тренировките по склоновете ние медитирахме и ни насърчаваха мислено да преминаваме отново всеки склон, представяйки си всяко движение от рутинната програма. По време на тази мислена тренировка ние работехме също толкова усилено, както и по време на физическата. Отличните постижения в спорта, както и във всяка друга сфера, пряко зависят от умението да се създаде ясна мислена картина на дейността.

Крис знае за какво говори, тя е не само притежателка на шест медала, но и собственик на преуспяваща консултантска фирма, която работи с бизнес и спортни групи, показвайки им как да постигнат успех, използвайки същите методи.

Брайън Едуардс, човек със заразително чувство за хумор и вечно в добро настроение, се занимава с продажба на застраховки „Живот“. Запознах се с него по време на една от лекционните ми обиколки и станахме добри приятели. Всяка вечер преди да си легне, той прекарва десет минути, прехвърляйки в ума си разговорите, които му предстои да проведе на следващия ден. Образно си представя как прави оферта на всеки клиент. В представата му всички те са благоразположени и с охота се съгласяват да сключат застрахователна полица. Брайън визуализира един много успешен ден, с реализирани многобройни продажби. Той прави това в продължение на десет минути, преди да си легне и десет минути сутрин щом, се събуди, общо двадесет минути дневно. За един ден Брайън Едуардс продава повече застраховки, отколкото повечето застрахователни агенти за половин година и си е запазил постоянно място сред най-добрите представители на своята професия.

Трима напълно различни човека с напълно различни цели в живота, но всички те използват един и същи метод, помагащ им да изградят действителността си и активно да й влияят — метода на визуализацията или мислената представа.

Визуализацията — това е използване на въображението с цел човек да се постави в ситуация, която все още не се е случила, да си представи, че притежава или върши това, което иска и успешно осъществява желанията си.

Да допуснем например, че вие искате да станете по-самоуверени. Използвайки визуализация, вие си представяте себе си като уверена личност. Мислено действате и разговаряте, изпълнени със самочувствие. Представяте си ситуации, които обикновено ви затрудняват и мислено се справяте с тях лесно и непринудено. Можете дори да си представите как ви хвалят вашите приятели и колеги, как ви поздравяват за новопридобитата ви увереност. Вие усещате гордост и удовлетворение както от това, че сте станали уверен в себе си човек, така и от настъпващите в резултат на това положителни промени. Вие визуализирате всичко, което ще се случи с вас или би могло да ви се случи и живеете така, все едно това е действителност.

Тайните на успешната визуализация

1. Решете какво искате да направите: да вземете изпит, да получите повишение, да се запознаете с някого, да спечелите много пари, да придобиете увереност, да спечелите състезание.

2. Отпуснете се. За няколко минути оставете всичко, за да се разтоварите физически и психически.

3. В продължение на 5–10 минути визуализирайте действителността, която желаете.

Повече мислете как правите или получавате нещо, а не за това какво би могло, с по-голяма или по-малка вероятност, да се случи. Живейте в мислите си така, сякаш това вече се случва с вас сега. Създайте си кратки вътрешни клипове или филми, които да си пускате. Представете си себе си как правите това, което най-много ви се иска. От една страна осъзнавате, че това все още не се случва с вас и засега не е реално. Но мислените картини, които рисувате и които редовно си припомняте, се превръщат в шаблон за целите ви, формата, която ще се изпълни с енергия. Тези картини са реални сили, които ще работят за вас.

При визуализация надарявайте себе си с всички необходими качества. Ако за вашия мислен образ са ви нужни талант, смелост, решителност и упоритост, непременно ги включете. Понякога ще виждате ясни, ярки образи за това как постигате целите си, сякаш гледате във филм. В други случаи пред вас ще възниква само най-обща представа за вашите цели, но и двата варианта са ефикасни. Можете да редувате конкретната със свободна визуализация, като се занимавате с всяка една по няколко минути или пък се концентрирате върху един от двата метода, според предпочитанията ви.

Конкретна визуализация: Мислено създайте точни картини и сцени на това, което искате да постигнете. Следвайте предварително подготвения сценарий и мислено го разиграйте няколко пъти.

Свободна визуализация: Позволете на образите и мислите свободно да се редуват, без да ги подбирате, но само докато те показват положително развитие на поставената цел.

Прилагайте двата метода и помнете, че главното тук е практиката. Мнозина изпитват трудности в началните етапи на визуализация. Техният мозък не им съдейства и не рисува желаните сцени. Не се притеснявайте, ако това се случи и с вас. Не е задължително картинката да бъде завършена и идеална. Ако се занимавате редовно с визуализация, с удивление ще установите как вашият мозък постепенно ще започне да поражда мисли и да създава сцени по ваше желание.

На този етап трябва да се отбележи, че не е достатъчно да визуализирате нещо един или два пъти. Резултатите се постигат единствено, ако образът се е запечатал във вашето съзнание чрез многобройно наслояване отново и отново в продължение на седмици и дори месеци, докато целта бъде осъществена. Не се опитвайте да давате оценка на успеха си след един или два опита.

Ако внезапно у вас възникнат съмнения, а те понякога ще се появят, просто ги игнорирайте. Не се опитвайте да им се противопоставяте и да се борите с тях, нека те възникват и изчезват безпрепятствено във вашето съзнание. Продължавайте да повтаряте визуализацията си и всичко ще бъде наред.

Две успешни условия за визуализация

1. Винаги си представяйте реализирането на своята цел така, сякаш всичко ви се случва действително на момента. Направете го реално в съзнанието си, с всички подробности. Влезте в ролята и мислено я изиграйте.

2. Визуализирайте целта си поне веднъж дневно. Силата идва с повторението.

 

Всяка мисъл, възникнала във вашия мозък и подхранвана редовно, ще окаже плодотворно влияние върху живота ви.

 

Искам да ви разкажа за един нов, известен и изцяло документиран експеримент, извършен от психолога Алън Ричардсън. Студентски баскетболен отбор бил разделен на три групи с цел да бъде изпробвана способността им да вкарват кошове, като резултатите на всяка група били записвани. Играчите от първата група били инструктирани да идват в залата всеки ден в продължение на месец и да упражняват стрелба в кош, баскетболистите от втората група — изобщо да не тренират, а представителите на третата група трябвало да се включат в съвсем друг вид упражнения. Те не стъпили в спортната зала през цялото време, а вместо това оставали в стаите си и мислено си представяли тренировъчния процес. По половин час на ден те се „виждали“ как стрелят и забиват топката в коша и стават все по-добри. Тази тяхна вътрешна „тренировка“ продължавала всеки ден. След месец трите групи били отново подложени на тест.

Първата група (онези, които тренирали всеки ден в залата) подобрила своите резултати с 24%. Втората група (онези, които не се упражнявали) не показала подобрение. А при третата група — обърнете внимание, на играчите, които тренирали само мислено — подобрението било същото както при играчите, които реално тренирали в залата!

И така, творческата визуализация притежава огромна мощ, но в нея няма нищо свръхестествено. Тя включва работа с естествените закони и енергии, а също и умения за насочване на собствената ви вродена сила.

При правилно насочване въображението ви е една от най-динамичните способности, които притежавате. Започнете да използвате този метод веднага. Не е необходимо да се занимавате с подробностите, отнасящи се до развитието на нещата. Доверете се на процеса. Изпълнението следва желанието и вие ще бъдете насочени да направите точното нещо в точното време. Можете да сте сигурни, че ще намерите пътя и методите за постигане на целта ви, защото природата винаги предоставя удобни случаи за изпълнение на предявените й искания.

Естествено е да искаме отговорите на всички въпроси още преди да сме направили първата крачка. Ние всички бихме желали да видим отделните стъпки и да узнаем предварително всички детайли на онова, което ще ни се случи. Но това рядко ни се удава в началото и много често събитията се развиват по съвсем неочакван начин.

Актрисата Керъл Бърнет е родена в Лос Анджелис и е отгледана от баба си. Те живеели от социални помощи и били толкова бедни, че баба й събирала тоалетна хартия от обществените тоалетни. Естествено те нямали пари, за да си позволят талантливото момиче да отиде в Калифорнийския университет, за което то мечтаело страстно. Обаче Керъл вярвала, че някога ще влезе в университета. „Дори не идваше на ум, че няма да постъпя в университета. Представях си как ходя на лекции, как живея в студентския град и изучавам всичко, което искам да знам. Мислех за това всеки ден. Макар и да нямах никакъв шанс да постъпя, аз нито за секунда не се съмнявах, че ще бъда студентка.“

Как е намерила парите ли?

Един ден, когато вече завършвах гимназия, отидох да проверя пощенската кутия. Там имаше плик, адресиран до мен. На него имаше марка, но нямаше пощенски печат. Не го бяха изпратили по пощата, някой го беше доставил лично. Отворих плика и намерих в него точната сума, необходима ми за първата година на обучение в университета. Никаква бележка. Никакво обяснение. Само парите. И до днес не знам кой ми ги е изпратил.

След като осъзнаете силата на своите мисли, пред вас ще се разкрият нови възможности!

Разбира се няма да твърдя, че ако се занимавате с визуализация, то непременно ще дочакате непознат, който да ви връчи плик с желаната сума, както това се е случило с Керъл Бърнет. Но ви обещавам обстоятелствата да се стекат така, че вие да реализирате своята цел — можете да разчитате на това. Вашите мисли са много по-могъщи отколкото предполагате и всеки мислен образ е реална сила, която рано или късно ще окаже своето въздействие върху вашия живот.