Джон Кехоу
Подсъзнанието може всичко (19) (Техники за овладяване поразителната сила на мисълта)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Mind Power into the 21st Century (Techniques to Harness the Astounding Powers of Thought), (Пълни авторски права)
Превод от
, ???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 100 гласа)

Информация

Първоначална корекция и форматиране
ira999 (2010)
Корекция и форматиране
Диан Жон (2010)
Сканиране и разпознаване
?
Допълнителна корекция
Диан Жон (2012)

Издание:

Джон Кехоу. Подсъзнанието може всичко

Трето преработено издание.

Издателство „Феникс Дизайн“

ISBN 954889016

История

  1. — Добавяне
  2. — Корекция

18
Пълноценни взаимоотношения

Ще действам така, сякаш това, което правя има значение.

Уилям Джеймс

Личните взаимоотношения са жизненоважни за нас, както въздухът, който дишаме. Всички ние се нуждаем от приятели, любими, партньори, от хора, с които да споделим радости, мъки, опасения и успехи. Това общуване докосва най-нежните ни струни и обогатява и най-затънтените кътчета на душата ни. Всички се нуждаем от дружба, любов, добра компания и чувство за принадлежност и въпреки това често оставаме на разстояние един от друг, не желаейки или не можейки да протегнем ръка и да осъществим пълноценен контакт.

Ние се нуждаем от нови подходи и по-голяма готовност за изследване на възможностите при взаимоотношенията между хората. Стига да поискаме, можем да бъдем извор на постоянно израстване, да се поддържаме един друг, което от своя страна да ни направи по-силни. Струва си да разберем, че можем да се обогатяваме и взаимно да си вдъхваме кураж — това е преломен момент по пътя към по-пълноценни взаимоотношения. Ние откриваме, че когато станем по-откровени, хората ни отвръщат със същото и ни приемат такива каквито сме. Усещането за ранимост изчезва и започваме да се чувстваме свободни, живи, будни и изпълнени с енергия, както никога досега. И когато това се случи, всяка връзка се изпълва със смисъл, става важна, обогатява ни. Какво повече можем да искаме?

Всеки човек е звезда

Всеки човек е специален, уникален и заслужава уважение. Всеки човек е звезда. Вашият съпруг. Вашата съпруга. Вашите родители са също специални и уникални и заслужават уважение. Всеки от вашите приятели, вашият шеф, сервитьорката в ресторанта, шофьорът на такси, умиращият старец, съседското момче — всички те са специални, уникални и достойни за уважение.

Осъзнаването на факта, че всеки човек е специален, независимо от това кой е и какво положение заема в обществото, променя отношението ни към хората. Започваме охотно да им засвидетелстваме дължимото уважение. Те може и да не знаят, че са специални или да не показват това чрез поведението си, но ние го знаем и се отнасяме към тях по съответния начин.

Научете се да виждате повече, отколко всеки човек сам вижда в себе си. Всеки носи зрънцето, от което да поникне величие и вие давате шанс на хората, когато видите потенциала им зад недостатъците и проблемите, когато видите душата им, тяхната вътрешна красота и техните таланти.

За първи път открих, че отношението към човека като към звезда има силата да преобразява, когато изнасях лекции в Сан Франциско преди няколко години. Пътувах из страната с мой колега и семейството му. Беше ни трудно да намерим бавачка за детето им и се наложи да се примирим с жена, която беше една от най-негативно настроените и изцеждащи личности, които бях срещал. Постоянно се оплакваше от нещо и щом пристигнеше, гледахме веднага да тръгнем, за да не стоим дълго в нейната компания. Открих, че съм отрицателно настроен към нея и реших да променя начина си на мислене. Осъзнах, че някъде дълбоко в себе си тя притежава друго, по-чувствително и жизнерадостно лице от това, което виждахме. Аз се концентрирах, представяйки си я по този начин, докато не започнах с усмивка да мисля за нея като за „слънчев лъч“.

Следващият път, когато тя дойде, не хукнах веднага навън, а я отведох малко встрани и й казах: „Знаете ли, всеки път когато влезете в тази къща, ми се струва, че е надникнал слънчев лъч.“ Тя втрещено ме погледна. Продължих: „Ние много ви ценим, както и това че работите при нас като бавачка и сме щастливи, че имаме човек като вас край себе си.“ Тя стоеше онемяла. Когато по-късно същата вечер се върнахме вкъщи, пак започнах да я хваля и да я наричам слънчев лъч.

Следващият път когато тя дойде, я поздравих с думите: „Вижте, пристигна нашият слънчев лъч.“ Вече наистина смятах така, знаейки, че дълбоко в нея се крие мил и прекрасен човек.

Тя ми се усмихна — това беше първият път, когато я виждах да се усмихва. Когато останалите излязоха от стаята, тя ми каза: „Знаете ли, никой по-рано не ми беше казвал такива приятни думи. Никога. Нито веднъж през целия ми живот.“ Сега аз бях втрещен. Шокиран. Не можех да си представя, че има хора, на които никой, никога не е казвал нещо мило. Помислих си за детството й и за това колко нещастия трябва да е преживяла през живота си, колко тежък е бил той. Бях щастлив, че съм променил мислите си и се срамувах от предишното си отношение към нея.

Продължих да я зареждам с позитивна, поддържаща енергия и резултатът беше направо поразителен. Тя престана да се оплаква, стана много приятна и което е най-учудващото — бръчките от лицето й изчезнаха за няколко седмици и започна да изглежда с двадесет години по-млада. Всички забелязаха това. Тя наистина стана „слънчев лъч“. Тази случка завинаги промени моето отношение към хората.

Когато гледате на хората като на достойни за уважение, те са склонни да ви доказват, че наистина са такива. Вие давате на хората шанс да ви показват най-доброто от себе си, виждайки величието в тях. Възможно е те самите да не се смятат за велики или уникални. Може би се чувстват безполезни. Тогава бъдете тяхното огледало! Покажете им, че виждате техния потенциал. Направете го чрез своите постъпки, думи, мисли и чувства. Животът на всеки човек е важен. Всеки има какво да допринесе. Осъзнайте, че всеки човек е специален и нека това определя отношението ви. Вашата поддръжка може да даде тласък или да се окаже преломен момент в нечий живот, затова не позволявайте външната обвивка на човека да ви заслепи и да не видите неговото величие. Повярвайте в него и той ще ви покаже най-доброто от себе си.

Когато възприемете това отношение към хората, ще можете да разбивате пълноценни отношения с всеки човек, с когото се запознаете и дори случайните разговори ще обогатяват и вас, и другия човек. Ние притежаваме невероятни способности да помагаме, обичаме и споделяме. Единственото, което ни е нужно, е желанието да го правим.

Човешко същество: отнасяйте се с внимание

Ние, човешките същества, сме много чувствителни създания. Ако се съмнявате, погледнете себе си и осъзнавате колко е лесно да ви обидят или да ви причинят болка. Когато човек е наранен, той наранява и другите. Открих това, наблюдавайки внимателно самия себе си. Винаги когато бях жесток или причинявах някому болка, беше, защото аз самият страдах.

Спомнете си това, когато следващият път някой ви причини нещо неприятно. Запитайте се каква болка може да изпитва този човек и се отнесете към него с любов и състрадание. Не е лесно, когато те боли отвътре. Ние не знаем какви страхове, белези, разочарования и трудности носят хората у себе си. Както се казва: „Не съди човека, докато не извървиш една миля в обувките му.“

Една жена, която посещаваше моя курс „Движещата сила на мисълта“, планираше да напусне работа, защото нейна колежка й беше много неприятна. Моята ученичка изпитваше силна неприязън към въпросната жена, всъщност те дори не си говореха. Така продължавало почти година, докато тя не решила да опита нещо различно.

Осъзнавайки, че колежката й би могла да е недоброжелателна поради някаква дълбока вътрешна болка, моята ученичка започнала да мисли за нея с доброта и отхвърлила старото чувство на негодувание. Всеки път, когато нейната колежка се държала недоброжелателно, тя мълчаливо й изпращала любов чрез мислите си. Престанала да реагира остро и да се засяга, постоянно й давала възможност да се разкрие, помнейки, че вътрешно тя била специална, уникална, достойна за уважение. Всяка вечер тя си представяла тази жена като мила, приветлива и любяща, знаела, че по своята същност колежката й е именно такава. Тя визуализирала как двете стават добри приятелки. В края на краищата, веднъж тя се приближила до нея, извинила й се, че не са си говорили и й казала, че иска да бъдат приятелки. Колежката й останала изненадана и нищо не отговорила, но само за няколко дни нейното отношение се променило. Сега те са приятелки и атмосферата в работата е приятна.

Това се случва постоянно. Не мога да изброя колко пъти съм чувал подобни истории от хора, които са променили своите взаимоотношения, променяйки мислите си и отношението към другите.

Когато вие променяте своите мисли за хората, те също се променят спрямо вас

Човешките същества сме толкова чувствителни помежду си на много нива, че сме особено възприемчиви към мислите, които имаме един за друг. Ако връзката ви с любимия човек, вашия приятел, делови партньор, колега или родител не е такава, каквато бихте искали да бъде, вгледайте се по-внимателно в мислите на подсъзнателно ниво, които пораждате за конкретния човек. Може би здраво сте прегърнали и даже пресилвате качествата, които не ви харесват в него.

Във взаимоотношенията, както и във всичко друго, ние получаваме точно това, в което вярваме, за което мислим, което очакваме. Във всяка връзка съществуват множество възможности, ако сте готови да експериментирате със своите мисли. Визуализацията ви позволява да си изградите нови начини на мислене и да станете господари и съзидатели на вашите взаимоотношения. Създавайте нов тип отношения, недейте просто да реагирате.

Привличайте взаимоотношения по ваше желание

Как да привлечем идеалния партньор:

 

Стъпка 1: Представете си типа човек, който би ви подхождал. Какви качества търсите в него? Имате ли идеал за външния вид? Визуализирайте себе си редом с такъв човек, представете си как се разхождате заедно, как се веселите, смеете се, преживявате заедно моменти на нежност и интимност. Създайте своя идеален партньор във вътрешния свят на мислите си. Не се старайте да си представите лицето му или прекалено много детайли. Позволете това да направи Вселената, срещайки ви с вашия спътник, притежаващ онези качества, които си представяте.

Стъпка 2: Съсредоточете се върху това, което можете да дадете. Имате да предложите много. Хубавичко си помислете за себе си и за онова, което можете да дадете и да споделите с този човек.

Стъпка 3: Потърсете помощта на невидимия си помощник — вашето подсъзнание. Помолете го да ви снабди с начините и средствата, необходими ви, за да срещнете този специален човек. Прочетете отново главата за интуицията и следвайте инструкциите и идеите, които ви подсказва подсъзнанието.

Стъпка 4: Размислете над следното: в света има хиляди хора, които много биха искали да бъдат с вас, да споделят онова, което можете да им предложите. Вашите визуализации, утвърждения и интуиция задвижват сили, които ще направят възможна срещата с идеалния партньор. Помнете, че този човек също търси някой като вас.

 

Как да привлечем делови контакти:

 

Стъпка 1: Представете си типа човек, с когото бихте искали да работите, какви контакти, таланти, информация или знания трябва да притежава той. Ако ви е нужен ловец на бисери с добър японски, представете си това. Ако се опитвате да получите работа като журналист на свободна практика, представете си редактор, който има задача, свързана със сферата на дейност, в която вие сте компетентни или с друга сфера, която представлява интерес за вас. Представете си как се радвате на взаимно разбирателство, здрава връзка и възприемчивост към проектите на другия.

Стъпка 2: Съсредоточете се върху това, което можете да дадете на този човек, какви таланти, продукти или опит притежавате. Не само вие се нуждаете от него, той също се нуждае от вас и от това, което можете да му предложите.

Стъпка 3: Потърсете помощта на невидимия си помощник — вашето подсъзнание. Помолете го да ви снабди с необходимите начини и средства, за да срещнете този човек. Прочетете отново главата за интуицията и следвайте инструкциите и идеите, които подсъзнанието би подсказва.

Стъпка 4: Размислете над следното: в света съществуват хиляди делови възможности и хора, които с радост биха приели това, което вие можете да им предложите. Вашите визуализации, утвърждения й интуиция задвижват енергия и сили, които ще направят възможна срещата ви с такива хора.

Искате да привличате повече клиенти? Направете гореизброените упражнения, като се съсредоточите върху това, какви клиенти са ви нужни и какво можете да им предложите. Добро утвърждение и в двата случая е: „Аз привличам идеалните лица и обстоятелства.“

Вдъхвайте на другите сила и увереност

Можете да давате сила и увереност на другите с минимални усилия от ваша страна. При това и двете страни стават по-силни. Да давате на хората сила и увереност е много специален и много личен начин да се докоснете до живота на другите хора.

Веднъж, когато се намирах на летище „Кенеди“ в Ню Йорк, беше обявено, че моят полет е отменен, а пътниците бяха помолени да отидат на гише 7 за по-нататъшни инструкции.

Когато се доближих до гише 7, там вече имаше доста дълга опашка и докато чаках реда си, забелязах, че почти всички изливаха негодуванието си върху изтормозената жена на гишето. Хората бяха угрижени и разгневени заради връзките, които изпускаха и питаха: „А сега какво?“ Жената на гишето изглеждаше изморена и измъчена, опитваше се да обясни положението, а се виждаше как раменете й се отпускат все по-надолу след оплакването на всеки следващ пътник. Когато дойде моят ред, реших да й вдъхна сила и увереност. „Много ценя това, което правите — казах аз искрено. — Разбирам, че положението е наистина трудно и че се стараете да направите всичко, което е по силите ви. Забелязах колко сте вежлива и внимателна с хората и знам, че не е ваша вината, че полетът е отменен.“ Тя въздъхна с облекчение, че поне някой я беше разбрал. Продължих: „Искам просто да ви благодаря и да ви кажа, че вършите страхотна работа и трябва да се гордеете със себе си.“

Благодаря ви — каза тя, — наистина имах нужда от това.

 

След като получих инструкции от нея и продължих нататък, се обърнах и видях как посрещна следващия пътник. Беше изпънала рамене, изглеждаше спокойна и уверена. Аз й дадох енергията, от която се нуждаеше. Колко лесно и просто беше за мен да изразя своята признателност и в същото време колко много означаваше това за нея!

Можете ли да вдъхвате на хората сили и енергия само с думи? Разбира се! Вие можете да го правите с всеки, стига да поискате. Можете да ободрите сервитьорката, доставчика, шофьора на такси, пощальона, своите деца и приятели, като им предадете положителна енергия.

„Ние наистина оценяваме вашето великолепно обслужване. Вие превръщате храненето ни в истинско удоволствие. Прекрасно си вършите работата.“

„Вие сте любимият ми касиер. За мен е радост вие да ме обслужвате. Как мина денят ви?“

„Много ви благодаря!“

„Униформата много ви отива.“

И дори простото „Приятен ден!“, ако е казано искрено, с ентусиазъм и неподправено желание да осъществите контакт, ще вдъхне на всеки сила и увереност.

Вие можете да окуражавате хората и без да казвате нищо, само с помощта на мислите. Един мой приятел много обича да се разхожда по улиците и мълчаливо да изпраща доброжелателни мисли на минувачите. Известен преуспяващ бизнесмен, когото познавам, мислено утвърждава щастие и успех в живота на всеки, който срещне.

Мислите за любов и доброта правят хората свободни. Добрите и окуражителни думи ги вдъхновяват. Признанието прави хората по-силни. Карайки хората да вярват, че са специални, желани и полезни, вие им давате увереност. Такова едно незначително усилие може да има последици, които да траят с дни или цял живот.

Вдъхвайте сила и увереност на себе си

Понякога забравяме, че най-интимната и дълбока връзка, която сме имали и някога ще имаме, е със самите нас. Отнасяйте се добре към себе си, не бъдете прекалено сурови. Помнете, че вие също сте специални, уникални и достойни за уважение.

Винаги ни казват да „Възлюбим ближния си като самите себе си“, а ударението все се поставя върху „възлюби ближния“. Но, ако ще обичаме ближния си, то първо трябва да се научим да обичаме себе си. Колкото по-силно се обичаме и се приемаме такива, каквито сме, толкова по-силно ще можем да обичаме и другите каквито са.

Дайте си сила и увереност, за да можете да станете силни, уверени, любящи и здрави. Редовно признавайте своята уникалност. Утвърждавайте хубави неща за себе си. Визуализирайте се преуспяващи, любящи, открити и свободни. Работете над своята самооценка и я направете стабилна и уверена. Харесвайте се. Обичайте се. Бъдете добър приятел на самия себе си.

Подхранвайте взаимоотношенията

Кога за последен път казахте на приятел, че го обичате? Кога за последен път благодарихте на някого за поддръжката, дружбата или любовта? Направете вашите взаимоотношения по-дълбоки, оценявайки другите, като им го казвате и показвате. „Аз наистина ценя нашето приятелство, то ми е скъпо.“ — това може да означава много, ако е казано искрено и с чувство.

Няма по-голямо богатство на земята от приятелството и контакта между хората. Бъдете добър приятел на всеки, когото срещате. Оказвайте подкрепа на хората. Приемайте ги. Обичайте ги. Обичайте безрезервно, независимо от това дали ви отговарят с взаимност. Не чакайте другия да направи първата крачка. Бъдете открити. Какво можете да загубите освен самотата си?

Да промените взаимоотношенията си, значи да промените себе си

Всички сме членове на едно всемирно семейство и като такива, трябва да даряваме един на друг повече любов и грижа, ако искаме да израстваме. Пътят, който трябва да бъде извървян за създаване на взаимоотношения, е свързан с промяна и развитие. Ще има рискове, опити, изследователска работа и спънки. Започва се от дребните неща: промяна в отношението към хората; протегната ръка към някого; разменени погледи в автобус; миг на пределна откровеност с непознат, но скоро прераства в нещо много по-голямо, носещо огромно удовлетворение. Успешното реализиране на взаимоотношения се превръща в тържество, в начин на живот, пълен с радости, а ние се чувстваме открити и съзнаващи както никога по-рано.