Джон Кехоу
Подсъзнанието може всичко (7) (Техники за овладяване поразителната сила на мисълта)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Mind Power into the 21st Century (Techniques to Harness the Astounding Powers of Thought), (Пълни авторски права)
Превод от
, ???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 100 гласа)

Информация

Първоначална корекция и форматиране
ira999 (2010)
Корекция и форматиране
Диан Жон (2010)
Сканиране и разпознаване
?
Допълнителна корекция
Диан Жон (2012)

Издание:

Джон Кехоу. Подсъзнанието може всичко

Трето преработено издание.

Издателство „Феникс Дизайн“

ISBN 954889016

История

  1. — Добавяне
  2. — Корекция

6
Осъзнаване и оцеляване

Успехът влече след себе си успех.

Мнозина от нас са по-склонни да виждат неуспехите и недостатъците си, отколкото да осъзнаят и оценят постиженията и достойнствата си. Веднъж постигнали нещо, ние му се наслаждаваме за няколко дни или седмици, но след това си поставяме нови цели и желания. Прекалено бързо ни напуска чувството на удовлетворение от постигнатото, ние дори забравяме, че сме получили това, което искаме. Цялото ни внимание се насочва към новите цели и желания и усещането за успех, породено от миналите постижения, се изпарява. Това е абсолютно прахосничество на изключително мощната енергия на успеха. Ако се концентрираме само върху онова, което още не е постигнато, ние несъзнателно подхранваме в ума си представата за собствената си несъстоятелност. Отново и отново можем да използваме енергията на успеха от минали постижения и да постигаме положителни резултати, но за съжаление рядко постъпваме така.

Веднъж, след една моя лекция, към се приближи някаква жена и попита: „Джон, мислите ли, че някога ще мога да постигна целите си?“ Помолих я да ги сподели с мен. Нейната първа цел беше да живее в хубава къща, втората — да се върне в Англия, за да се срещне с родителите и роднините си, които не беше виждала четиринадесет години, а третата — да се запознае с по-специален за нея човек и да създаде пълноценна връзка. Тъй като беше самотна майка с три деца и живееше с оскъдни средства, в този момент целите й изглеждаха неосъществими. Но посещавайки семинарите ми, жената се надяваше да научи ефикасни нови начини за подобряване на живота си, за създаване на нова, по-добра действителност.

Уверих я, че използвайки силата на мисълта, тя наистина има шанс да постигне поставените цели. Бях забравил за тази жена, докато веднъж, около година след нашата среща, тя ми позвъни. „Джон, — развълнувано започна тя, — никога няма познаете какво се случи! Сега живея в нова къща с басейн, прекрасен двор и превъзходен изглед.“ Казах й, че много се радвам за нея, но тя не беше свършила. „Освен това, прекарах три седмици в Англия и се видях със семейството си. И… — най-хубавата новина тя беше оставила за накрая. Имам чудесна връзка. Влюбена съм, наистина влюбена!“

Естествено нямах търпение да се видя с нея отново. Минаха месеци, преди това да се случи. Тя ме посрещна на летището, но първото нещо, което забелязах в нея, беше, че противно на очакванията ми не изглеждаше весела и жизнерадостна. И когато ни зададе въпроса: „Джон, защо силата на мисълта не действа при мен?“ — аз успях само да я погледна удивено.

„Защо силата на мисълта не действа при мен?“ — повтори тя. Не можех да повярвам на ушите си: Казах й: „Поправи ме, ако греша, но нима не си онази жена, която преди една година искаше да живее в хубава къща, да пътува до Англия и да има пълноценна връзка? Не беше ли това?“

Тя смутено ме погледна и каза: „О, бях забравила за това!“

Забравила за това! Как може човек да забрави такова нещо? Много просто. Ние го правим постоянно. Тя беше постигнала поставените си цели и сега работеше над нови. Тъй като все още не ги беше формулирала и осъзнала дори, тя се питаше защо силата на мисълта не действа при нея. Беше забравила напълно за своите съвсем скорошни постижения, приемайки ги за даденост. Мислите й се бяха прехвърлили към нови неща.

Ние се концентрираме върху това, което искаме да получим, напълно забравяйки своите предишни постижения. Защо човек трябва да се занимава с това, което не е? Всички ние имаме нещо, в което сме се провалили. Научете се да се поощрявате и цените заради настоящи и минали победи, дори и да са незначителни. Търсете всичко, които ви кара да се чувствате победители, силни и успешни, да се гордеете със себе си. Ценете дори и най-малкото хубаво нещо и го използвайте, за да създадете усещане за постигнат успех „в настоящия момент“ — това ще ви помогне да привличате успеха и в бъдеще.

Осъзнаването и оценяването на успеха е особено ефективно, когато се стремите да постигнете нови цели. Да допуснем, че сте млад режисьор, опитващ да се наложи, като получи финансовата подкрепа от някоя водеща филмова компания. Използвайки метода на осъзнаване и оценяване, потърсете сфери, които ви карат да се чувствате уверени във вашите режисьорски способности. Можете да насочите мислите си към някои от късометражните филми, които сте правили и с които се гордеете. Можете да извикате в съзнанието си отделни сцени, които критиката е оценила като интересни и многообещаващи. Спрете се на това, а също така си напомнете, че имате набито око за детайлите. Осъзнайте и оценете усилията, които сте положили, за да овладеете режисьорското изкуство. Спомнете си всички похвали и комплименти, които сте получили за творчеството си, оценете всички умения, които сте развили през последните години и напредъка, който сте постигнали.

Търсете, подчертавам думата „търсете“, моментите, които да оцените. Трябва да осъзнавате и цените всичко, не само очевидното. Не мислете, че нещо е глупаво или ненужно. Вашите положителни качества са не по-малко реални от отрицателните. Гордейте се с тях. Почувствайте се велики. Почувствайте се успели. Позволете на мислите си няколко минути да си „спомнят“ за вече постигнатите успехи.

Този метод може да се използва не само за постигането на конкретна цел в дадена област, но и в по-общ план. Още сега си отделете десет минути и запишете на един лист своите силни страни, засягащи всички аспекти на вашия живот в миналото или настоящето.

Примери:

Аз се обличам с вкус.

Аз съм добър професионалист.

Аз съм творческа личност.

Аз знам много за…

Аз умея да общувам.

Аз притежавам щедрост и великодушие.

Аз рисувам добре.

Аз съм оптимист.

Аз съм внимателен шофьор.

Аз съм забавен човек.

 

Не се спирайте сега. Вашите положителни качества са безбройни!

Хората ме харесват.

Аз работя усилено.

Аз се наслаждавам на живота.

Аз съм любящ съпруг/съпруга.

Аз съм грижовен родител.

Аз помагам на семейството и приятелите си.

Аз току-що съставих списък на качествата си, които осъзнавам и ценя.

 

Направете пълен и дълъг списък. Той трябва да съдържа поне двадесет точки. Избавете се от излишната скромност, доверете на хартията всичко, за да си видите нагледно колко много причини имате да се чувствате добре в кожата си. Това е целта на упражнението — да ви накара да осъзнаете, че имате много основания да се гордеете със себе си. Тези положителни чувства предизвикват усещане за успех, което ще послужи за основа на вашите бъдещи постижения.

Подобен метод може да се приложи за постигането на всякаква цел. Съставете списък, съдържащ поне десет неща, които преценявате, че ще помогнат при опитите ви за постигането й. Например, ако искате да станете директор по продажбите, можете да съставите списък на ценните качества, които са ви необходими за получаването на този пост и по този начин да се откроите от останалите кандидати.

Списъкът може да изглежда така:

Аз имам чудесен подход към хората.

Притежавам добри комуникативни способности.

Хората ме харесват.

Умея да работя с хора.

Аз съм роден продавач.

Аз се справях прекрасно на предишните ми работни места.

Аз умея да мотивирам хората.

Аз притежавам талант.

Аз изглеждам добре и се обличам с вкус.

Обичам всичко да е добре организирано.

Работя усилено.

Постигам целите си.

 

Ако не сте си съставили списък, вие ще отидете на интервюто, просто надявайки се, че ще ви дадат работата. Но, ако сте направили списък, вие ще се явите пред възможния си бъдещ работодател напълно уверени, че притежавате нужните качества, за да получите мястото.

„Успехът влече след себе си успех“, а вие вече сте успели в много области. Колкото повече усещате и излъчвате такава енергия, толкова повече успехи привличате към себе. Изводът е — правете си такива списъци. Подхранвайте мисълта си. Работете енергично. Живейте активно. Не преставайте да се цените. Никога не спирайте да вярвате в себе си. Не чакайте нещата да се случват — започнете да градите, както казва Джон Ленън, „бъдещето от сегашния ден“.

 

Осъзнавайте и ценете. Осъзнавайте и ценете. Осъзнавайте и ценете.

 

Съзнанието твори действителността, а вие творите съзнанието си!