Борис Керемидчиев
Някога в Горна Джумая (17) (Фрагменти от миналото)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Историография
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
няма

Информация

Сканиране и корекция
nextstopblagoevgrad (2021)
Форматиране
Silverkata (2024)

Издание:

Автор: Борис Керемидчиев

Заглавие: Някога в Горна Джумая

Издание: второ

Издател: Стримон прес

Година на издаване: 1994

Тип: историография

Националност: българска

Печатница: „Пирин-принт“ ЕООД, Благоевград

Редактор: Николай Керемидчиев

Художник: Цветанка Грънчарова

ISBN: 954-8089-03-3 (грешен)

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/11697

История

  1. — Добавяне

Фотографите

Снимките, запечатали и съхранили атмосферата на Горна Джумая от онези години са дело главно на трима фотографи. Много от техните фотоси и до днес се пазят в албумите и архивите на гражданите като скъпи семейни реликви.

Първият фотограф в града беше Тодор Божиков, родом от с. Скрижево, Драмско. Той бе участвувал още 16-годишен в македоно-одринското опълчение и след 1913 г. се беше заселил в Горна Джумая. Ателието му бе до магазина на Ичко Стаменитов, на гърба на днешен ГУМ. Него често го виждахме, нарамил триножника и фотографската камера да обикаля града за външни снимки. Не пропускаше събори, градски прояви, неделни излети на приятелски компании, излезли на разходка семейства. Много граждани, които искаха „да излязат на кадро“ /да се снимат/ и да увековечат някое важно събитие от техния живот, с удоволствие му позираха, докато той покрил главата си с черното покривало, нагласяше камерата.

Около 1927 г. в града пристигна и Пантелей Делев от с. Дебърско, Западна Македония. Неговото ателие „Фото Делев“ се намираше до пресечката на „Пере Тошев“ и „Т. Александров“. Той беше по-възрастен, улегнал човек, малко тромав на вид, но много добър майстор.

Към 1932 година Горна Джумая се сдоби с още един фотограф — рилчанина Стефан Миленков, който се установи да живее тук. Неговото ателие „Фото Стефчо“ бързо си спечели клиентела поради професионалните умения и добродушния характер на дребничкия, пъргав фотограф. Красивата червена сграда над „Сапунджи дере“, срещу градската градина до мостчето, беше негова собственост.

slujiteli.jpg