Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Body Of Lies, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
3,8 (× 4 гласа)

Информация

Сканиране
Еми (2014)
Разпознаване, корекция и форматиране
VeGan (2019)

Издание:

Автор: Дейвид Игнейшъс

Заглавие: Богове на измамата

Преводач: Анна Христова

Година на превод: 2008

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: ИК „Бард“ ООД

Град на издателя: София

Година на издаване: 2008

Тип: роман

Националност: американска

Редактор: Иван Тотоманов

ISBN: 978-954-585-952-6

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/4542

История

  1. — Добавяне

21.

Аман

Докато Ферис се подготвяше за третата си среща с Омар Садики, Аджет Сингх се занимаваше с нова играчка. Беше се превърнало в нещо като игра в разузнаването да се правят фалшиви джихадски сайтове, но според Сингх повечето от тях бяха безполезни. Графиката беше прекалено мазна и се прекаляваше с ислямската риторика. Понякога мнимите сайтове дори караха новите юзъри да се „регистрират“, като попълнят данните си и дадат и мобилните си телефони. Аджет искаше да построи ислямски портал, който да не е толкова очебиен — да включва войнствени мюсюлмански материали сред куп баналности за любовта и живота.

— Представи си го като кръстоска между Осама и Опра — обясни той на Ферис. Ферис му каза да действа, стига да не му отнема много време. Но младежът вече работеше по проекта от дни и в действителност беше почти готов с „бета“ версията.

Името, избрано от Аджет, беше mySunna.com — „правилният път“ онлайн, на арабски и на английски. Направи го като търговски сайт, не много претенциозен, но с много полезни неща, които щяха да привличат трафик. Включи електронен калкулатор на закат[1] например, за да могат ревностните мюсюлмани да пресмятат точно десятъка си. Написваш общия си доход, включително пари в брой, баланс по сметки в банката, стоки, приходи от инвестиции, злато и сребро, после натискаш „Пресметни закат“ — и готово! За новини с мюсюлмански уклон имаше RSS фийд[2] от Khaleej Times в Катар и Dawn[3] в Исламабад.

Почнеше ли, Аджет нямаше спирка. Добави „падащо меню“, което канеше посетителите да влязат в магазина на mySunna. Вътре имаше снимки в рамка на Осама, Зауахири и Заркауи; молитвени килимчета с лика на Бин Ладен. Едно щракване с мишката и човек отиваше в „моите филми“, където имаше видеофилми, заснети от муджахидински банди по целия свят. Заглавията включваха „Иракски кеч“ и „Иракски кеч 2“ с аматьорски заснети кадри на иракски бойци, които обстрелват американски бази. Друго иракско видео беше „Лъвовете от Фалуджа“, заснето от страната на бунтовниците по време на атаките на САЩ. За онези, които искаха муджахидински екшън на друг фронт, Аджет предлагаше компилация от Чечения — „Руски ад“ 1, 2, 3, 4 и 5. Имаше и записи на Бин Ладен, оригинално излъчени от Ал Джазира. Последното заглавие беше „Атентаторите от Рияд“, ужасяваща компилация от видеозаписа на „последното желание“ на мъжете, които бяха извършили самоубийствените атентати в саудитската столица през май 2003. Аджет не се занимаваше с изпълнението на поръчки, а препращаше заявките към други ислямистки сайтове, които предлагаха същите продукти.

Аджет се гордееше най-вече с рубриката за ислямски съвети. „Говори с mySunna.com — Какво е харам[4] и какво не? Отговор на най-интимните ви ислямски въпроси“. Юзърите бяха подканвани да изпратят въпроси, на които ще се отговори онлайн от истински шейх. Опита се да ги направи колкото се може по-лични и пошли, за да привлече трафик.

— Гледай! — гордо рече Аджет, докато демонстрираше на Ферис бета-версията. — От това на някой направо може да му изхвръкнат очите!

АНАЛЕН АКТ:

Въпрос: Един мюсюлманин може ли да прави анален секс?

Отговор: Този акт е макрух[5] (но не точно харам). Няма забрана двойката да си доставя взаимно удоволствие от цялото тяло на единия или на другия. Но трябва да се има предвид, че някои действия са под човешкото достойнство.

Въпрос: Когато жената е в мензис, може ли да прави анален секс?

Отговор: Ако съпругата желае, е позволено. Но би било изключително противно.

ЗДРАВИСВАНЕ:

Въпрос: Позволено ли е здрависването с момичета?

Отговор: Не се разрешава.

МАСТУРБИРАНЕ:

Въпрос: Ами мастурбирането? Става ли, ако няма съпруга на разположение?

Отговор: Не се разрешава.

Въпрос: Ако съпругата иска мъжът й да мастурбира пред нея, позволено ли е?

Отговор: Разрешава се, но е за предпочитане жената да използва ръцете си, а не мъжът.

ОГЛЕДАЛА:

Въпрос: Могат ли съпруг и съпруга да се гледат в огледало, докато правят секс?

Отговор: Разрешава се.

ОРАЛЕН СЕКС:

Въпрос: Много съжалявам, че трябва да задам подобен въпрос, но тъй като съм израснал в западна страна, наистина не знам много за нашата религия. Братко, въпросът ми е: можем ли да правим орален секс?

Отговор: Оралният секс е разрешен, стига да не се гълта никаква течност.

— Откъде намери тези неща? — попита Ферис. — Много са забавни. Ти ли си ги измисли?

— Да бе! Откъде ще знам какво е харам и какво е макрух? Истински са си.

— И откъде ги взе, по дяволите? Да не си платил на някой имам сексманиак?

— Няма да повярваш, но всъщност ги свалих от сайта на един шиитски аятолах. Всичко си беше написано. В град Наджаф има цял куп религиозни учители, които се събират да решават дали е окей да свършиш в устата на момичето. Сериозно.

— Аджет, ти ми оправи настроението — рече Ферис. Мисълта, че врагът се тревожи от теологичните последици на аналния секс, беше окуражаваща.

След няколко дни mySunna.com беше качен в интернет със свой собствен онлайн видеомагазин, рубрика за ислямски съвети и чат стаи, които в рамките на една седмица бяха редовно посещавани от хора, които искаха да си разменят истински съобщения. Аджет, невидимото лице от другата страна на екрана, беше добавил някои допълнителни функции, които позволяваха на Управлението да следи и манипулира и движението на имейлите.

 

 

Ферис проведе третата си среща с Омар Садики в Аман. Внимаваше да не го следят и действаше според правилата за „забранена територия“. Беше жизненоважно Хани да не разбере нищо за контактите му с архитекта. В уречения ден Ферис напусна посолството заедно с един колега в кола с тонирани стъкла. Караха, докато Ферис не се увери, че са се откъснали от „опашката“. Когато колата бавно зави зад един отдалечен ъгъл в Джебел Аман, Ферис отвори вратата и внимателно се измъкна от седалката до шофьора на тротоара. На освободената седалка изникна надуваема гумена кукла и зае мястото, на което беше седял Ферис. Този трик беше използван много пъти в Москва. Заради тъмните прозорци опашката не можеше да види, че Ферис го няма.

Друга кола чакаше Ферис в една малка уличка. Откараха го в подземния гараж на една жилищна сграда, в която Управлението държеше една от многото си конспиративни квартири в Аман. Ферис взе асансьора от мазето, качи се в апартамента и използва същата дегизировка като и на предишните две срещи с йорданския архитект — същите перука, мустаци, черни очила и подплънки на корема. Едва се позна, когато се погледна в огледалото.

Срещнаха се в апартамента на „Роял“, огромен хотел в центъра на града, собственост на иракски милиардер. Садики бе сериозен и набожен както винаги. Представи му окончателните разчети, нови планове и скици, нови подробности от подизпълнителите. Благодарение на сътрудничеството между Управлението и „Юнибанк“ към „Ал Фаджр“ вече бяха започнали да текат плащания. Когато след няколко месеца дойдеше време да прекратят договора, „Юнибанк“ щеше да плати на „Ал Фаджр“ хубава „неустойка“ за прекратения проект — това също беше уредено.

Ферис търсеше у Садики следи от напрежение — нещо необичайно, което да говори, че се отнася с подозрение към контакта си с „Брад Сканлън“ или че някои от машинациите за заблуда на противника на Хофман са му известни — странна дума в джамията или разтревожено обаждане от близък роднина, таен намек от хората на Хани. Но изглежда нямаше нищо. Садики беше също толкова спокоен — и толкова любезен, — колкото и преди. Двамата прекараха няколко часа, докато огледат всички документи, и обядваха в апартамента на Ферис, докато обсъждаха нещата.

По средата на срещата Садики се извини и отиде да се моли, както беше направил и в Бейрут. Отново, когато се върна, изглеждаше пречистен. Това беше частта от исляма, на която Ферис искрено се възхищаваше, нищо че не я разбираше. За вярващите дневните молитви бяха като окъпване в изворна вода. Усещането за освобождение и пречистване явно идваше от ритуалите на коленичене, навеждане, изповед и възхвала. Именно това означаваше „ислям“ — подчиняване на божията воля.

Ферис би могъл да прегърне Аллах, но в някой друг живот. За него и за колегите му сега и завинаги беше денят след 11 септември 2001. Замисли се за хората на горните етажи на Световния търговски център — хората, които не биха могли да избягат, защото долните етажи бяха разрушени от взривяването на отвлечените самолети. Представи си как ли са се чувствали жертвите, когато мокетът под краката им се е нагорещил до такава степен, че е започнал да гори, и въздухът се е изпълнил с пушек и дим — и как физическите и душевни страдания са станали толкова непоносими, че тези отчаяни хора са предпочели да скочат от прозорците на осемдесетия и нагоре етаж и да се размажат на земята, отколкото да останат в този жив ад още дори само секунда. „Това е война — каза си Ферис. — Ти си войник. Още хора ще умрат, ако не си изпълниш задачата“.

Бележки

[1] Задължителна благотворителна парична лепта в исляма. — Б.пр.

[2] Най-важните новини, теми или друга информация от даден сайт. — Б.пр.

[3] Арабски информационни портали. — Б.пр.

[4] Грях (араб.). — Б.пр.

[5] Действие, което пророкът е забранявал. Който се въздържа от макрух, ще бъде възнаграден от Аллах. — Б.пр.