Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Hände weg von diesem Buch, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,1 (× 127 гласа)

Информация

Допълнителна корекция и форматиране
ira999 (2009)
Сканиране, разпознаване и начална корекция
?

Издание:

Ян ван Хелсинг. Не пипай тази книга!

Издателство „Дилок“, 2007

 

Повече информация за „Не пипай тази книга!“, както и начин за покупка на хартиеното издание можете да намерите в официалния сайт на издателство „Дилок“.

История

  1. — Добавяне
  2. — Две-три корекции
  3. — Малки корекции от Петър Енчев

27. Изправи се пред проблема!

Много е важно не да бягаме от проблемите и да си намираме нови претексти, а да се изправим пред тях.

Според Закона за резонанса ние винаги силно привличаме в живота си това, от което се страхуваме.

В повечето случаи избягваме страховете си, а те съществуват в множество форми.

Как да се изправим пред тях?

Нека разкажа нещо от собствения си живот. Много хора, след като се запознаят с мен, решават, че не се страхувам от нищо, защото явно изглеждам много самоуверен. Това обаче невинаги е така, и преди двайсет години също изглеждах самоуверен, но нещата бяха различни.

Явно съм се самозалъгвал и го разбрах от един постоянно повтарящ се сън. Сънувах, че се намирам в кръчма и някой внезапно ме нагрубява. Очевидно мъжът си търсеше жертва. Понякога ми лисваше в лицето чаша бира или ме блъскаше. Треперех от страх, защото беше поне с една глава по-висок от мен, и побягвах. Той ме преследваше заедно с бандата си, настигаха ме и в момента, когато ми се нахвърлеха, се будех.

След като започнах да сънувам това през няколко седмици, се запитах от какво бягам в реалния си живот.

Тогава бях на двайсет и няколко години, учех за вътрешен дизайнер, а външният ми вид подхождаше повече за пънк сцената. Дори само заради него бях обект на лоши погледи и неодобрителни забележки. По онова време все още изпитвах езически страх от всякакви изпити — за автомобилна книжка, зрелостни, за квалификация или класни проверки. Ясно съзнавах, че мога да се справя само с две трети от курсовите работи, защото винаги бягах от лекции — заради страха от изпитите. Другото, от което вътрешно се боях, беше да бъда сам. По онова време за мен беше немислимо да пътувам сам по широкия свят.

Спомням си за едно пътуване като ученик до Англия.

Реших да не се поддавам на страховете си и започнах да правя малки пътувания из Германия, за да видя какво ще усетя, но моментално имаше рецидив. Малко преди изпита си за калфа имах двуседмична ваканция и аз я използвах за пътуване из околността. Сам. Първо заминах за Амстердам, възнамерявах с колата си да се прехвърля в Англия, за да продължа към Шотландия. Но реших друго, върнах се в Южна Германия, взех влака и заминах за Атина, а оттам — за Кикладите, островите под гръцката столица. Почувствах се толкова добре, че мислех да не се връщам. Старият ми страх се надигна отново, когато седмица по-късно изпитът наближи.

Какво си мислите, че стана?

Разболях се и трябваше да пътувам обратно към вкъщи. Ама че „случайност“… Виждам своя ангел-хранител, застанал над мен, който казва: „Виж ти, майстор Ян иска да избяга. Я да видим какво да направим, че да се яви на изпит…?“

Отидох на изпита, който между другото мина добре.

(От примера ясно се вижда, че никоя болест не настъпва случайно, а иска да ни покаже нещо.)

След завършване на образованието си реших да замина за Мюнхен — сам, за да посещавам училище за лечители. След решението ми да зарежа всичко и да застана пред живота сънищата ми започнаха да се променят.

Отново сънувах кръчмата, после бягах, но се оставях да ме набият.

Записах се на курс за лечители, а вечер започнах да чистя автомобили към UPS[1]; по-късно и да сортирам пакети, за да мога да се издържам. След взетото решение сънят ми отново се промени. Все още бягах, но сънувах, че намирам паднал клон, с който се защитавах.

Отново промених нещо във външния свят. Вечер по-често започнах да излизам сам — без приятелите от училището по лечителство, правих малки забежки от Мюнхен в Алпите и т.н… — сънищата ми отново се промениха.

Сънувах не само, че се защитавам от преследвачите, но дори ги отблъсквах.

„Интересно“, помислих си.

След като в реалния ми живот куражът отново ме завладя, се реших да осведомя света за следващото си решение и изрекох към вселената: „Първият пакет с проспекти, който падне от поточната линия в UPS, ще бъде моята първа туристическа цел.“

Вечерта докато работех, от поточната линия изпадна пакет туристически проспекти от TUI[2], на чиято главна страница имаше снимка на Хаваите. На следващия ден отидох в туристическото бюро и резервирах полет до Хаваите.

Така започнаха пътуванията ми. Първият ми престой там продължи четвърт година, оттогава пътувам. Междувременно минаха 15 години. В мен се събуди авантюристът и страхът ми се превърна в любопитство.

Колкото повече пътувах, колкото по-голямо ставаше предизвикателството, толкова повече се променяше сънят ми.

Следващият етап в него: аз продължавах да тичам, но се обръщах, принуждавах единия да избяга, а другия наистина го пребивах от бой.

Следващата фаза — самият аз се учудих: оня в кръчмата замахва към мене, аз го цапардосвам и нещата приключват на място…

Така сънят изчезна, защото се изправих пред страховете си и животът ми в някаква степен се промени. Сънищата ми показваха какво съм постигнал.

Преди една година обаче отново сънувах нещо подобно. Този път вървях сам по улицата и бях нагрубен от група младежи. Сбихме се, аз сграбчих единия за гърдите и го ударих няколко пъти. Когато той се свлече под мен и за последно замахнах към лицето му, се спрях и, както бях готов да го ударя, го попитах дали това е достатъчно. Изправих се, подадох ръка на падналия и той стана. Очевидно не беше подготвен за такъв обрат. Учуди се, че няма да направя лицето му на кайма, въпреки че не ми беше трудно. След това се заговорихме и сънят свърши.

Това ми показа, че продължавам да се развивам. Най-вече, че не смятам противника си за враг, с когото трябва да се боря, а осъзнавам (заради ситуацията), че не боят, а само разбирателството и комуникацията имат смисъл. Преди всичко осъзнах, че дори и неприятните хора в живота ми имат нещо общо с мен — по Закона за резонанса.

Ако мога да се изправя пред ситуацията, проблемите и неприятностите, аз винаги ще раста и ще успявам в живота.

Немалко са хората, които се страхуват от смъртта. Съветвам ги вместо да се измъкват с „О, Боже, не започвай пак със смъртта, че ме досмешава…“, да се поинтересуват повече и се запознаят с разказите на хора, преживели клинична смърт, за да се уверят, че в нея няма нищо страшно.

Бележки

[1] Международна спедиторска компания, основана през 1907 г. в Сиатъл, САЩ — бел. прев.

[2] Touristik Union International — германски туристически концерн със седалище в Хановер — бел. прев.