Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Алиансът и Съюзът
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Cyteen, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
4,5 (× 6 гласа)

Информация

Сканиране
sadeyes (2018 г.)
Разпознаване и начална корекция
NomaD (2018 г.)
Допълнителна корекция
sir_Ivanhoe (2018 г.)

Издание:

Автор: К. Дж. Чери

Заглавие: Сайтин

Преводач: Крум Бъчваров

Година на превод: 2000

Език, от който е преведено: английски (не е указан)

Издание: първо

Издател: ИК „Бард“ ООД

Град на издателя: София

Година на издаване: 2000

Тип: роман

Националност: американска

Редактор: Иван Тотоманов

ISBN: 954-585-122-8

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/1012

История

  1. — Добавяне

Архив: Проект „Рубин“
Строго секретно

Да не се копира
Съдържание: компютърен транскрибиран файл
№78346, сер. №7
Личен архив
Емъри I/Емъри II
05.11.2423: 20:45

АЕ2: База едно, потърси ключови думи: убийство, Ариан Емъри, смърт.

Б1: Ари Старша има съобщение.

Готовност.

Ари, тук е Ари Старша.

Ти питаш за убийство.

Докато тече съобщението, програмата ще проучи текущите проблеми със сигурността.

На първо място, пази се от хората, които познаваш. Другите така или иначе няма да допускаш до себе си.

Питаш за смърт. Първо, прави разграничение между мен и себе си.

Не знам колко време ми остава. Знам обаче, че подмладяването изтича. Знае и Петрос Иванов, който ми обеща да пази тайна.

Как ще приема смъртта? С дълбока тревога. С тревога, защото знам още колко много остава да се направи.

Господи, да можех да имам още един живот.

Но това остава за теб, миличка. И аз никога няма да разбера, нали?

База едно завърши анализа си.

Ти си на 17 години. Вече си законно възрастна.

Показателите, които програмата използва в архива на Службата за сигурност, показват смутен период. Смяташ ли, че оценката е точна?

АЕ2: Да.

Б1: Животът ти в опасност ли е?

АЕ2: Да.

Б1: Заплахата вътрешна ли е или външна?

АЕ2: Не знам.

Б1: Смяташ ли, че можеш да вярваш на Бюрото на науката?

АЕ2: Не знам. Имам нужда от повече информация. Искам достъпът ми да се разшири, База едно.

Б1: Достъп разширен.

Назови нещата, които искаш да знаеш.

АЕ2: Всичко. Искам програмата да прави всичко, което е правила за Ари Старша, искам да го прави, без да оставя следи в системата.

Б1: Искането ти се обработва.

Ари Старша има съобщение.

Готовност.

Ари, тук е Ари Старша.

Искаш База едно да възстанови пълното си функциониране. Програмата проверява психологическия ти профил, текущите резултати от тестовете ти, състоянието на службите и отделите в Дома.

Замисляла ли си се, че стената, която това ще създаде в системата, може да се засече от други Бази? Притежаваш ли достатъчно познания, за да я скриеш?

АЕ2: Да.

Б1: Преди да продължиш, помисли за това, че колкото повече расте реалната ти власт, толкова по-опасна ставаш за другите. Ако бъде засечен, този твой ход може да увеличи броя и усилията на хората, които действат срещу теб.

Все още ли искаш да продължиш?

АЕ2: Да.

Б1: Сериозно те съветвам да не използваш интерактивните функции на База едно извън границите, които вече използва, докато не си осигуриш политическа база: имам предвид конкретни тайни действия на равнище, изключващо Денис Най, Джиро Най, Петрос Иванов, Яни Шварц, Уендъл Питърсън или Джон Едуардс, защото те най-вероятно ще те засекат в реално време по начини, които нямат нищо общо със системата на Дома. Може да си също толкова блестяща, колкото мен, но си неопитна. Помисли дали едно седемнадесетгодишно момиче може да се мери с опита и политическата зрялост на тези хора.

Напълно безопасно е обаче да използваш информационните функции на новото равнище: използвай ги, за да научаваш какво става в Дома, само не прави нищо, докато не си убедена, че можеш да криеш действията си, или докато позицията ти не стане непреодолимо по-стабилна от опозицията в Рисюн — или в Бюрото. Не съм сигурна, че един неопитен човек може да скрие действията си в тази система.

Както вече си усетила, тази стъпка ме прави извънредно неспокойна. По мое време Рисюн знаеше тайни, които можеха да означават война или мир.

Започнах напълно да използвам База едно, когато станах на 62. Смятам, че бих могла да го правя и на 30. Ако не можеш да оцелееш само с интелект и знания, или положението е по-тежко от моето, или не си толкова умна, колкото съм аз.

Искаш ли да продължиш, въпреки всичко?

АЕ2: Да.

Б1: Имай предвид, че с това искане започва постепенното ти поемане на властта над Рисюн. Обмисли ситуацията в и извън лабораторията и се запитай какъв може да е резултатът и дали си готова и в състояние да се справиш.

Имай предвид, че други може да са очаквали този ход и да са прикрили следите си. Но докато не наредиш на Базата да предприеме действия или докато, запомни това много добре, не се изпуснеш, че знаеш нещо, което можеш да научиш единствено чрез по-висша База, няма да оставиш следи. Използвай тази секретност колкото повече време можеш.

Внимателно наблюдавай как другите лъжат системата, така че когато го правиш и ти, да си достатъчно добра, за да не могат да те хванат.

Взех само една предпазна мярка, която ще остане в системата, докато не поемеш контрола над Администрацията. База едно само ще чете информацията и ще ти показва какви данни са щели да са недостъпни за теб до този момент.

Аз ще ти помагам да откриваш лъжите в системата и ще ти показвам и вярната информация.

Предвидих предохранителна мярка, в случай че поискаш тази власт преди да поемеш управлението на Рисюн. Системата ще спре и ще поиска специален промит преди да започне да действа на всяко равнище, възможно в резултат от разширяването на достъпа ти… просто казано, тя ще продължи да функционира като преди, но ще идентифицира и следи някои видове информация, за да те предупреждава за нещо, което други хора смятат за скрито от теб. По този начин програмата няма да допусне случайно да предприемеш действия, надхвърлящи параметрите, които според тези хора съществуват. Ключът за задействане на системата е: „хаос“.

Съмненията обикновено могат да се избегнат с благоразумие, но неблагоразумието рядко може да се поправи със съмнения.

Разбираш ли ме, Ари?

АЕ2: Разбирам те, База едно.

Б1: Достъпът ти е разширен. Базата вече функционира изцяло.

АЕ2: Отвори всички засекретени досега досиета на хората под мое наблюдение.

Файл: Джъстин Уорик
Емъри I
05.11.2404: 20:45

Уорик, Джъстин.

Ин(декс) 180- ск(алата) на Рез(нер) сравн(ение) инт(електа) на баща му но нис(ко) агр(есивно) рав(нище) сравн(ение) прис(ъствие) на дом(инантен) род(ител) от същ(ия) пол сл(едователно) [аз поръчах произвеждането на] Г(рант) АЛЕКС [като другар на Джъстин Уорик]…

Файл: Джъстин Уорик
Емъри II
10.11.2423: 22:45

Уорик, Джъстин.

Препратка: психогенеза.

Всички сведения, които открих досега, сочат, че Джъстин Уорик е бил експериментален случай още от зачеването си.

Ари твърди, че манипулирала Джордан да има КР. Казвала му неща от рода на: „Моят характер не е подходящ за отглеждане на деца“…

Тя работила с Джордан. Отначало всичко вървяло добре. Но неговото възпитание го направило доминиращ тип, също като нея, и двамата имали много проблеми, свързани със сексуалната им връзка (той на 17, тя на 92). Това била неговата единствена хетерогенна връзка и проблемът възникнал оттам, че той още отначало не бил хетеро и когато на 17 започнал да работи с Ари като студент, миналото му било същото като случилото се с Джъстин.

Но в случая с Джордан той подал молба за работа при Ари, навярно заради искреното му възхищение от нея. Бил млад и привлекателен и нейните склонностите и неговото възхищение довели до разочароващо изживяване.

Но ето онова нещо, което никой не забелязва: през следващите 10 години индексът на Джордан Уорик се увеличил с 60%. Той вече имал забележителни резултати. Ала никой не знаел какъв е, докато работел с Ари — заради известността и шанса да работи с нея, такова е общото мнение днес. Но е факт, че тогава той не бил Джордан Уорик СП. Просто бил адски умен и бил студент на Ари.

Затова направих справка за родителите на Джордан. Майка му не го искала след като се родил. Тя била учен. Искала привилегиите, които получаваш, ако имаш бебе в Рисюн. Но не искала бебе. Просто избрала баща му, забременяла, родила Джордан и го дала на баща му да го отгледа. Баща му бил специалист по образователна психология и изпитал всичките си теории върху детето. Насочил го към ранно образование. И бил склонен да му дава неща — много разходи за Джордан. Бил луд по него.

Така или иначе, това бил Джордан Уорик — но не бива да пропускаме неговия другар Пол, когото поискал една година след връзката си с Ари и докато все още работел с нея, но след като се изнесъл от бащиното си жилище.

След това индексът му рязко скочил.

Мисля, че Ари постоянно го е подлагала на интервенция. Тя му помогнала да получи Пол. Ари твърди, че го уговорила да си направи КР, когато бил на около 30, в годината след смъртта на баща му в инцидент с разхерметизиране на външна врата. Джордан нямал други роднини, освен някаква леля. Така че Ари работила с него. С човек, току-що изгубил баща си, когото много обичал. Истина е също, че Грант АЛЕКС бил заченат през същата седмица, през която заченали Джъстин Уорик. През този период отношенията между Ари и Джордан били чудесни и няколко години по-късно тя му казала, че има експериментален алфа, когото иска да социализира, и го попитала дали иска да го вземе при себе си.

Джордан се съгласил. Но Ари много внимателно била избрала Грант и направила някои много фини корекции в психомодела му, нищо повече, всяка промяна в първоначалния специален генотип означавала, че не се налага да иска разрешение от Съвета и че Грант ще бъде класиран като експериментален, а това от своя страна означавало, че Рисюн винаги ще притежава договора му. Ари направила на Грант ранен запис. Използвала База едно, за да събере всичко, каквото може, за миналото на Джордан и неговия баща — по същото време, по което правела проверката на генотипа на Грант и всички приготовления за него. И ако Грант някога е бил част от друг научен проект, това не е регистрирано в архива, нито в нейните записки.

Все пак Ари е отбелязала, че Джордан бил доминантен тип, но че ако някой го изпреварел, щял да се подчини, защото така бил програмиран да реагира. И нещо за това, че по-високите растения поглъщали цялата светлина. Което означава, че макар да е КР, Джъстин нямало да стане като баща си, защото негов учител не бил бащата на Джордан, Мартин. Мартин не бил доминантен, но отгледал силен, егоцентричен доминантен, който все пак притежавал бащината си склонност да се отнася към сина си с обич и да му подарява много материални неща. Ето как щял да отгледа Джъстин. И Джордан бил много по-умен от Мартин Уорик, бил професионален манипулатор, но с характерна емоционална слепота, която се въртяла около сина му като продължение на самия него. Което означава, че синът му щял да е той, и да избегне проблема с клонинга на Бок.

Ари казала на Джъстин във връзка с доклада му следното: „Докато взимаш баща си за Бог, няма да успееш с това, и ще е много жалко. Взимам те в моето крило. Това ще е от полза за теб, ще ти даде друга перспектива за нещата.“

Не знам до каква степен случилото се е било планирано, но голяма част е била внимателно пресметната. Тя го окуражила в проучванията му. И го подложила на интервенция.

Гледах записа (№85899) и знам, че е имало интервенция. Тя е знаела, че умира. Може би й оставали една-две години. Джъстин Уорик бил експериментът, който щял да й каже дали аз ще съществувам.

За пред хората тя винаги правела прецизни процедурни стъпки: но в личните си проучвания, изглежда, е нарушавала собствените си правила. Защото била склонна да групира стъпките и да комбинира операциите, защото можела да открива поточните състояния по-добре от всеки друг.

Онзи запис ме безпокои в много отношения. Но постоянно се връщам към него, защото съм гледала няколко нейни записа на клинични интервенции от различни периоди на живота й — при контролирани условия. Но аз знам много за Джъстин и психогенезата — и онзи запис, колкото и да е ужасен, представлява Ари без запис, в извънклинични условия, без каквито и да било предпазни средства. И тъкмо това е зловещото: след като ми е известно точно каква е ситуацията, аз усещам реакциите й вътрешно, виждам точно каквото вижда тя, колко бързо регистрира потока и колко бързо може да промени цяла програма…

Защото имам бележките й за онова, което е щяла да направи, и мога да чета езика на тялото й като никой друг.

Джъстин… не се променил така, както щял, ако Ари бе успяла да продължи работата си върху него. Знам го. Освен това ми се струва, че знам защо чичовците ми му се противопоставят.

Да остави работата си в ръцете на млад учен като Джъстин Уорик е абсолютно типично за характера на Ари, точно в съответствие с интервенцията на записа. Тя поемала рискове, които щели да уплашат до смърт бюрото по етика. Това не ме плаши толкова, колкото би трябвало, може би защото виждам поне част от онова, което е виждала тя. И знам причините, поради които е искала някой да я наследи — някой с особен вид чувствителност. Плашели са я нейните макросистемни интервенции — те плашат и мен, все повече ме карат да се страхувам и понякога повече не мога да търпя.

Имам нужда от него. И не мога да го обясня на чичовците си, по същия начин, по който не е можела да го стори и Ари. Ако им кажа с прости думи за макросистемните интервенции, „Изслушай ме, Денис: Ари е програмирала вирус в системата, той е истински, действа и имам нужда от компютърно време, имам нужда от работата на Джъстин Уорик“, направо го чувам да ми отговаря: „Даже Ари имаше своите шантави идеи, скъпа, и няма начин да извършиш интеграция извън полето. Просто няма да се получи.“ И Джиро ще прибави: „Каквито и да са резултатите, ние печелим парите си с краткосрочни програми.“

… Точно това, към което се стремя аз.

И след като изляза от стаята, Джиро ще каже на Денис: „Трябва да направим нещо с Джъстин Уорик“.