Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Алиансът и Съюзът
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Cyteen, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
4,5 (× 6 гласа)

Информация

Сканиране
sadeyes (2018 г.)
Разпознаване и начална корекция
NomaD (2018 г.)
Допълнителна корекция
sir_Ivanhoe (2018 г.)

Издание:

Автор: К. Дж. Чери

Заглавие: Сайтин

Преводач: Крум Бъчваров

Година на превод: 2000

Език, от който е преведено: английски (не е указан)

Издание: първо

Издател: ИК „Бард“ ООД

Град на издателя: София

Година на издаване: 2000

Тип: роман

Националност: американска

Редактор: Иван Тотоманов

ISBN: 954-585-122-8

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/1012

История

  1. — Добавяне

Транскрибиран откъс от:
ВЪПРОСЪТ ЗА СЪЮЗА
Права и задължения на гражданите: №3

Рисюнски образователни публикации: 9799-8734-3
Одобрени за 80+

Според конституцията от 2301 г., Съюзът е изграден като федерална система, предоставяща максимална независимост на местно равнище. Ето защо, за да разбере Съюза, човек трябва да започне с установяването на типично местно управление, което може да се основава на всяка система, одобрена от мнозинство квалифицирани естествено родени обитатели. Забележка: обитатели, не граждани. Единствената част от населението, изключена от това гласуване, са малолетните и азите, които не се смятат за местни жители при Първоначалния избор, макар че по-късно азите получават право на глас.

Първоначалният избор е нормална гражданска процедура, чрез която всяка общност става кандидат за представителство в Съюза. Изборът установява представителен местен Конституционен конгрес, който в зависимост от волята на гласоподавателите или утвърждава съществуващата управленческа структура, или създава съвсем нова структура, ратифицирана от общия Първоначален електорат. Второто задължение на Конституционния конгрес е да определи граждански номера и да регистрира местните гласоподаватели, т.е. всички гласоподаватели, чиято възраст и граждански номера им позволяват да участват в изборите за Съвет на деветте и Генерален съвет на Съюза. Третото и последно задължение на Конгреса е да съобщи резултата от гласуването на Бюрото на гражданите.

По волята на местния електорат или по заповед на Върховния съд на Съюза могат да се проведат други избори. В тях участват всички естествено родени жители и имигранти, включително азите, които са получили граждански статут.

Съветът на деветте представлява деветте професионални организации в Съюза. Гласовете в тези организации зависят от регистрираното професионално равнище, т.е. повечето избиратели, да речем, в научния електорат, имат един глас, но един лаборант с определен стаж има два, докато ученият с висок професионален статус може да има десет.

Когато се освободи някое от местата в Съвета на деветте, секретарят на съответното Бюро изпълнява ролята на пълномощник, докато електоратът не избере заместник.

Членовете на Съвета на деветте могат да бъдат призовавани на избор по всяко време, ако новият кандидат получи достатъчно подписи от Бюрото.

С ожесточаването на борбата между партиите освобождаването на място в Съвета на деветте се превърна в политическа надпревара. Това прави положението на секретаря потенциално по-уязвимо и увеличава значението на вътрешната подкрепа в Бюрото.

Съветникът установява политиката на съответното Бюро. Секретарят, който се назначава, определя насоките и се занимава с административните въпроси. Ръководителите на отдели изпълняват заповедите и докладват на секретаря, който от своя страна докладва на съветника.

Съветът на деветте може да внася и гласува законопроекти, особено по отношение на бюджета на Бюрата и националната политика, но с единодушно гласуване всяко местно правителство може да наложи вето на закон, които се отнася само за съответния местен член на Съюза. Генералният съвет и Съветът на деветте могат да наложат закона с мнозинство от две трети.

За приемане на закони в Съвета на деветте е достатъчно обикновено мнозинство, освен ако законите не бъдат отхвърлени от Генералния съвет, който се състои от посланици и определен брой представители от всеки свят или станция в Съюза в зависимост от броя на населението.

Съветът на деветте контролира Генералния съвет. Съветът на световете (Генералният съвет без Деветте) може да внася и гласува законопроекти с обикновено мнозинство, ако Съветът на деветте не наложи вето.

В момента Съветът на световете има седемдесет и шест члена, включително представителите на Сайтин. Когато присъстват Деветте, т.е. когато има сесия на Генералния съвет, представителите на Сайтин отначало са можели да наблюдават, но до 2377 г. не са имали право да участват в дебати и да гласуват, отстъпка, направена от Сайтин като седалище на правителството, докато населението на Съюза стане два пъти повече от това на станцията.

Някои членове на Съюза нямат свои представители: те са съюзни административни територии, които не гласуват в местни избори и са субект на собствено вътрешно законодателство, имащи същия суверенитет като планетите и станциите в Съюза.

Административната територия не подлежи на местните закони, облага се с данъци само на съюзно равнище, поддържа собствени полицейски сили и има собствено законодателство. Административната територия се контролира от Бюрото, в чиято област на основна дейност се намира. Тя подлежи на намеса от страна на Бюрото при строго определени условия, които са посочени в Териториалната харта и които могат да се различават за всяка конкретна територия.

Обзорът на съюзната система на управление няма да е пълен, ако не споменем за уникалния характер на Сайтин, където е съсредоточено най-многобройно население. Сайтин е седалище на съюзното правителство (като, разбира се, няма юрисдикция над него).

Някои смятат, че съюзното правителство отнема местните права на Сайтин. Други твърдят, че Сайтин оказва прекалено голямо влияние върху Съюза, и отбелязват, че винаги е заемал повече от едно място в Деветте. Трети, предимно сайтинци, заявяват, че цялата планета най-вероятно ще стане правителствен резерв и че влиянието й върху Съюза е основателно, като се има предвид, че Сайтин издържа цялото правителство.

Друг спорен въпрос е използването на сайтинските ресурси и от Съюза като цяло, и от административните територии, които не плащат местни данъци и не подлежат на сайтинското законодателство. Териториите посочват, че приносът им за сайтинската икономика е по-голям от изразходваните от тях ресурси и че жизнеността на Сайтин като планета до голяма степен се дължи на икономическата сила на няколко територии…