Произведения

Поезия

Сваляне на всички:

Биография

По-долу е показана статията за Кристоф Мекел от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Кристоф Мекел
Christoph Meckel
Кристоф Мекелр, 1974 г.
Кристоф Мекелр, 1974 г.
Роден12 юни 1935 г.
Починал29 януари 2020 г. (84 г.)
Професияписател, поет, белетрист, график
Националност Германия
Активен период1969-
ПодписChristoph Meckel Signature.jpg
Уебсайт
Кристоф Мекел в Общомедия

Кристоф Мекел (на немски: Christoph Meckel) е германски поет, белетрист и график.

Биография и творчество

Роден е на 12 юни 1935 г. в Берлин, но прекарва детството си във Фрайбург/Брайзгау и през 1944 г. преживява бомбардировките на града по време на Втората световна война. Следва живопис в художествените академии на Фрайбург, Мюнхен и Париж. Предприема продължителни пътувания из Гърция, Скандинавия, Италия, Франция, Африка и Америка (Мексико).

Своя лирически талант утвърждава още с първата си стихосбирка „Шапка-невидимка“ [1] (1956), издаваща стилистично сродство с лириката на Гюнтер Айх и Карл Кролов. Както в графическите си цикли, така и в поезията си, особено в „Хотел за лунатици“ (1958), „Сирени в мъглата“ (1959) и „Пустоши“ (1962) Мекел изразява своето фантастично-приказно и в същото време апокалиптично светоусещане, пресъздадено с по детски гротескна и сюрреалистична образност. И следващите му поетически книги „Да пеем приживе“ (1967), „В мастилото“ (или: „Загазили сме“) (1968), „Баладите на Томас Балкан“ (1969), „Песни от бунището“ (1972), „Кого засяга“ (1974), „Любовни стихове“ (1977), „Киселина“ (1979), „Сутерен“ (1984), до стихосбирките от по-късните години – подборката „Сто стихотворения“ (1988), „Зъби“ (2000), „Кръв в обувката“ (2001), „Почти без смърт в сянката на дърветата“ (2003) и „Душата на ножа“ (2006) – са озарени от силния дух на героична резигнация.

Поетът се установява да живее трайно в Берлин и Южна Франция.

Библиография

  • Amüsierpapiere oder Bilder aus Phantasus' Bauchladen, 1969
„Светлина“ (1978)
  • Tarnkappe, Gedichte, 1956
  • Hotel für Schlafwandler, Gedichte, 1958
  • Moël, 1959
  • Nebelhörner, Gedichte, 1959
  • Der Krieg, 1960
  • Manifest der Toten, 1960
  • Die Stadt, 1960
  • Welttheater, 1960
  • Der Turm, Grafiken, 1961
  • Im Land der Umbranauten, Erzählung, 1961
  • Wildnisse, Gedichte, 1962
  • Dunkler Sommer und Musikantenknochen, Prosa, 1964
  • Gedichtbilderbuch, Gedichte, 1964
  • Gwili und Punk, 1965
  • Lyrik, Prosa, Graphik aus zehn Jahren, 1965
  • Das Meer, 1965
  • Tullipan, Erzählung, 1965
  • Die Savannen, 1966
  • Die Noticen des Feuerwerkers Christopher Magalan, 1966
  • Bei Lebzeiten zu singen, Gedichte, 1967
  • Die Dummheit liefert uns ans Messer, 1967 (zusammen mit Volker von Törne)
  • Der glückliche Magier, Erzählung, 1967
  • Der Wind, der dich weckt, der Wind im Garten, 1967
  • In der Tinte, Gedichte, 1968
  • Die Balladen des Thomas Balkan, 1969
  • Bilderbotschaften, 1969
  • Gedichte aus Biafra, 1969
  • Jasnados Nachtlied, 1969
  • Eine Seite aus dem Paradiesbuch, 1969
  • You're welcome, 1969
  • Kraut und Gehilfe, 1970
  • Zettelphilipp, 1970
  • Die Geschichte der Geschichten, 1971
  • Werkauswahl, 1971
  • Lieder aus dem Dreckloch, Gedichte, 1972
  • Verschiedene Tätigkeiten, 1972
  • Bockshorn, Roman, 1973
  • Kranich, Erzählung, 1973
  • Wen es angeht, Gedichte, 1974
  • Wer viel fragt, kriegt viel gesagt, 1974 (zusammen mit Alfons Schweiggert)
  • Flaschenpost für eine Sintflut, 1975
  • Die Gestalt am Ende des Grundstücks, Prosa, 1975
  • Nachtessen, 1975
  • Der Strom, 1976
„Песен за прекъснатото изречение“ (1995)
  • Liebesgedichte, 1977
  • Erinnerung an Johannes Bobrowski, 1978
  • Licht, Erzählung, 1978
  • Über das Fragmentarische, 1978
  • Ausgewählte Gedichte, 1979
  • Hab aufgelesen meine Spuren, 1979
  • Säure, 1979
  • Das Dings da, 1980
  • Die Sachen der Liebe, 1980
  • Suchbild: über meinen Vater, Prosa, 1980
  • Tunifers Erinnerungen und andere Erzählungen, 1980
  • Das bucklicht Männlein, 1981
  • Jedes Wort hat die Chance einen Anfang zu machen, 1981
  • Nachricht für Baratynski, 1981
  • Anabasis, 1982
  • Der wahre Muftoni, 1982
  • Ein roter Faden, Erzählung, 1983
  • Sein Herz ist sein Rücken, 1983
  • Zeichnungen und Bilder, 1983
  • Jahreszeiten, 1984
  • Souterrain, Gedichte, 1984
  • Bericht zur Entstehung einer Weltkomödie, 1985
  • Plunder, 1986
  • Sieben Blätter für Monsieur Bernstein, 1986
  • Anzahlung auf ein Glas Wasser 1987
  • Berliner Doodles, 1987
  • Das Buch Jubal, 1987
  • Christoph Meckel, 1987
  • Limbo, 1987
  • Hundert Gedichte, 1988
  • Die Kirschbäume, 1988
  • Pferdefuß, 1988
  • Das Buch Shiralee, 1989
  • Von den Luftgeschäften der Poesie, 1989
  • Weltwundertüte voll Stückwerk, 1989
  • Vakuum, 1990
  • Container, 1991
  • Hans im Glück, 1991
  • Jemel, 1991
  • Die Messingstadt, 1991
  • Shalamuns Papiere, 1992
  • Votiv, 1992
  • Schlammfang, 1993
  • Stein, 1993
  • Archipel, 1994
  • Sidus scalae, Ein Poem, 1995
„Кръв в обувката“
(2001)
  • Gesang vom unterbrochenen Satz, Drei Poeme, 1995
  • Eine Hängematte voll Schnee, 1995
  • Immer wieder träume ich Bücher, 1995
  • Nachtmantel, 1996
  • Merkmalminiaturen, 1997
  • Trümmer des Schmetterlings, 1997
  • Ein unbekannter Mensch, 1997
  • Dichter und andere Gesellen, 1998
  • Jul Miller, 1998
  • Komm in das Haus, 1998
  • Fontany im Sande, 1999
  • Die Ruine des Präsidentenpalastes, 2000
  • Schöllkopf, 2000
  • Zähne, Gedichte, 2000
  • Blut im Schuh, Gedichte, 2001
  • Nacht bleibt draußen und trinkt Regen, 2002
  • Suchbild: meine Mutter, Roman, 2002
  • Ich suche Glück auf leeren Straßen, 2003
  • Ungefähr ohne Tod im Schatten der Bäume, Gedichte, 2003
  • Einer bleibt übrig, damit er berichte, Sieben Erzählungen, 2005
  • Regen
  • Seele des Messers, Gedichte, 2006
  • Christoph Meckel, Musikschiff, 2006
  • Wohl denen die gelebt. Erinnerung an Marie-Luise Kaschnitz, 2008
  • Nachtsaison, 2008
  • Hier wird Gold gewaschen. Erinnerung an Peter Huchel, 2009
  • Poesiealbum 288, 2010
  • Russische Zone. Erinnerung an den Nachkrieg, 2011
  • Luis & Luis, 2012
  • Dunkler Weltteil. Erinnerung an afrikanische Zeit, 2013
  • Tarnkappe. Gesammelte Gedichte, 2015
  • Schulbeginn. Texte und Bilder, 2016
  • Kein Anfang und kein Ende, 2017
  • bildpost. 100 briefe und postkarten aus sechs jahrzehnten, 2018

Изложби

  • Christoph Meckel, Radierungen, Holzschnitte, Zeichnungen, Graphik-Zyklen, Bücher, München 1965
  • Christoph Meckel, Handzeichnungen, Radierungen, Bücher, München 1971
  • The graphic work of Christoph Meckel, Austin, Tex. 1973
  • Christoph Meckel, Bilder, Graphik, Hamburg 1976
  • Christoph Meckel & Christopher Middleton, Bilderbücher 1968/1978, Berlin 1979
  • Christoph Meckel, Zeichnungen, Radierungen, Reutlingen 1984
  • Christoph Meckel, Bilder, Bücher, Bilderbücher, Bamberg 1986
  • Christoph Meckel, Zeichnungen, Bilder, Radierungen, Freiburg i. Br. 1987
  • Christoph Meckel, Zeichnungen und Graphik, Bergisch Gladbach 1987
  • Christoph Meckel, Frankfurt am Main, 1988
  • Christoph Meckel, Radierungen, Freiburg i. Br. 1990
  • Christoph Meckel, Manuskriptbilder 1962 – 1992, Freiburg i. Br. 1992
  • Christoph Meckel, Neue Zeichnungen und Grafik, Saarbrücken 1997
  • Christoph Meckel, Beginn eines Sommers, Troisdorf 2001
  • Christoph Meckel, Passage – Ein Zyklus der „Weltkomödie“, Leipzig 2006
  • Bilder eines Dichters. Christioph Meckel, Kloster Cismar 2010

Награди и отличия

Поетът става гост-професор в различни американски университети. Член е на Немската академия за език и литература в Дармщат.

Източници и бележки

Тази статия се основава на материал, използван с разрешение.

Външни препратки