Барбара Рен
Клетъчно пробуждане (33) (Как тялото задържа и създава светлина)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Cellular Awakening, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 4 гласа)

Информация

Сканиране и разпознаване
Еми (2015)
Корекция и форматиране
Nmereva (2017)

Издание:

Автор: Барбара Рен

Заглавие: Клетъчно пробуждане

Преводач: Станислава Миланова

Година на превод: 2011

Език, от който е преведено: Английски

Издател: ИК „Кибеа“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2011, 2013, 2015

Националност: Английска

Печатница: Инвестпрес АД

Редактор: Сирма Велева

Коректор: Милена Александрова

ISBN: 978-954-474-560-8

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/3593

История

  1. — Добавяне

Глава 9
Магията на техниките

В тази глава искам да ви запозная с някои прости, но могъщи техники. За мен те са най-важната част от моята практика и през годините съм установила уникалната им ефикасност.

Ако искаме тялото да оздравее, необходима е доста енергия, за да се осъществи балансирането и пречистването. Обикновено тази енергия идва от самото тяло, но ако някой е болен или преуморен, способността му да осигурява допълнителна енергия често е блокирана. Тук техниките са от полза.

Чрез техниките ние искаме или да предизвикаме движение в областите със застой, или да загреем студените области, или просто да насочим повече енергия към дадена област с ниска енергия. Чрез грижливия подбор и холистичното виждане можем да използваме техниките, за да осигурим така необходимата енергия за пораждане на движение. Още по-важно е, че техниките могат да бъдат използвани, за да сме сигурни, че стагнацията или токсичността, които започват да се освобождават, ще изминат целия си път и ще напуснат тялото.

Техниките са изключително разнообразни, тъй като всяка е насочена към определена област от тялото или укрепва дадени процеси. Всички те обаче имат една цел: да помогнат на тялото да постигне баланс в проблемни области. Те ни помагат да достигнем до всяка част от тялото и да й окажем помощ.

Когато използваме техники, важно е да съчувстваме на тялото за онова, което искаме то да направи. Никак не е трудно — поради прекомерен ентусиазъм — да извършим твърде много промени, без да се замислим за последствията. Когато тялото не е здраво, то не функционира оптимално и всичките му системи са в дисбаланс. Не е реалистично да започнем да движим огромни количества стагнация или токсичност и да очакваме дисбалансираните системи да се справят самостоятелно с допълнителния товар. Необходимо е търпение, ако искате да възстановите здравето на тялото. Когато променяте храненето си или начина на живот, трябва да освободите допустимо количество токсичност. Също така е важно да се погрижите токсичността да премине през всички нива на детоксикация и да напусне тялото. Това може да стане с помощта на техниките. След като освободите първоначалната токсичност от тялото и състоянието му леко се подобри, можете отново да прецените ситуацията и да използвате по-нататъшно лечение и контролирано елиминиране. Да се вслушате в тялото е изключително важно. Трябва да го върнете към баланса постепенно, а не да го претоварите с мобилизирана токсичност.

Сега нека отново разгледаме процеса на детоксикация и как да го подкрепим.

Как се детоксикира тялото?

Тялото има установен процес на детоксикация и всички етапи на този процес трябва да функционират добре, за да се възстанови и поддържа здравето.

Помнете, че в здравото тяло токсините се отстраняват автоматично по следния маршрут:

1. Токсичността се освобождава на клетъчно ниво в лимфната система (някои токсини напускат лимфата и излизат от тялото през кожата и белите дробове).

2. След това токсичната лимфа се просмуква в кръвта (някои от токсините напускат кръвта и излизат от тялото през кожата и белите дробове).

3. Кръвта преминава през черния дроб и той филтрира токсините.

4. Черният дроб екскретира токсичната жлъчка в червата.

5. От червата токсините се изхвърлят от тялото.

Какво се случва, ако детоксикацията е нарушена?

В тяло, в което детоксикацията е възпрепятствана, токсичността може да бъде блокирана на някой от горните етапи. Например, освободените от клетките токсини могат да застоят в лимфата. Ако те останат там твърде дълго, тялото ще започне да проявява признаци на болест като подути лимфни възли или възпалено гърло. Тези симптоми възникват поради опитите на тялото да придвижи стагнацията нататък. То би могло дори да повиши температурата си, за да разреди лимфата и да я придвижи. В този случай можете да помогнете на лимфната система, като използвате техниките. Ако подпомогнете придвижването на стагнацията от лимфата, тялото може да се опита да довърши процеса и да изхвърли токсините.

Да вземем друг пример — ако черният дроб се претовари с токсини, те ще се върнат в кръвта, а ако червата са лениви, цялата система на детоксикация спира. За да успее черният дроб да освободи токсичната жлъчка в червата, те трябва да работят ефективно. Виждате колко е важно за здравето и за благополучието този основен път на елиминация да бъде отворен и да работи безпрепятствено. Ако не се получава, в тази глава давам техники за поправяне на ситуацията.

В действителност, в първия пример не е възможно стагнацията да е само в лимфната система. За да възникнат описаните симптоми, трябва да има значителна стагнация в черния дроб и в кръвта.

Поради важната си роля на основен вътрешен елиминационен орган, черният дроб обикновено първи показва признаци на конгестия, когато тялото се опитва да се излекува и да възстанови баланса си. Ако му е трудно да изпълнява ролята си и да детоксикира кръвта, нивото на токсичност в кръвта започва да се покачва. Ако ситуацията остане така, кръвоносната система ще се мъчи да пречисти ефективно лимфата. Лимфата ще се сгъсти, когато нивото й на токсичност започне да се покачва. Ако и това не бъде поправено, клетката ще има проблеми с освобождаването на токсините в лимфната система и това ще доведе до клетъчна конгестия.

Моят опит показва, че независимо на кой етап от елиминацията има проблеми, всъщност черният дроб пръв трябва да получи помощ. Когато укрепите черния дроб чрез техники, вие подобрявате неговата ефикасност в процеса на детоксикация. Щом черният дроб започне да се справя, можете да се върнете към първоначалната област на конгестия и да приложите подходящите техники за предизвикване на движение. Тогава обикновено черният дроб отново ще има нужда от подкрепа, за да успее да се справи с допълнителните токсини.

Истинското изкуство при използването на тези техники е скоростта на елиминация да се поддържа равномерна във всички системи от клетката навън. Ако това бъде постигнато, детоксикацията и лечебният процес ще се осъществяват безпроблемно и ползотворно. Също така, няма да има области от тялото, които са останали без подкрепа. За тази цел е необходимо да поемете пълна отговорност за себе си и за благополучието си. Според мен техниките дават на индивида възможност да поеме личната отговорност за здравето си. Нека ги разгледаме.

Изчеткване на кожата

Кожата е най-големият отделителен орган, затова е много важно да се работи върху нея, когато укрепваме естествените процеси на тялото. Изчеткването на кожата цели първо да премахне мъртвия слой (най-горния слой на кожата), който задържа известно количество киселинност и токсичност. Изчеткването на този слой открива нова повърхност за изхвърляне на токсините. Изчеткването на кожата насърчава и движението в лимфната система и така помага да се предотврати стагнацията и да се сгъсти лимфата. Лимфата често се сгъстява, когато в тялото има процес на пречистване. Причината е, че при освобождаването на токсини лимфната система трябва да работи усилено, за да ги придвижи в кръвта, но без да има помпа (за разлика от циркулационната система и сърцето).

Всекидневното изчеткване на кожата е полезно за всички, защото помага токсините и слузта да се придвижат през тялото, за да бъдат изхвърлени. Излишната токсичност и слуз в лимфната система лесно могат да застоят, ако нещо спъва придвижването им.

При запек най-добре избягвайте изчеткването на кожата, тъй като това ще създаде повече материал, който трябва да бъде изхвърлен през червата. В този случай е най-добре първо да укрепите червата с други техники.

За изчеткването ви трябва умерено твърда четка. Четката за гръб с дръжка е идеална за целта. Можете да си купите специални четки за изчеткване на кожата от много магазини за здравословни храни и здравни сайтове в интернет. Пазете четката само за изчеткване на кожата. Най-добре е да не я мокрите, тъй като ще загуби ефективността си.

Изчеткването се прави на суха кожа, тъй като това улеснява отстраняването на горния слой. Можете да го правите сутрин или вечер. Посоката на изчеткването винаги е към сърцето, тъй като оттам лимфата влиза в кръвообращението. Не прилагайте изчеткване на кожата върху разширени вени, болезнени обриви и отворени рани.

Инструкции:

1. Започнете изчеткването с нежни, но бързи движения от върха на дясното стъпало и нагоре по целия десен крак (отпред и отзад). Изчеткванията трябва да са осезаеми, но не болезнени.

2. Изчетквайте от върха на лявото стъпало и нагоре по целия ляв крак.

3. Изчетквайте торса отпред и отзад в посока към сърцето.

4. Изчетквайте дясната длан и нагоре по цялата дясна ръка до рамото.

5. Изчетквайте лявата длан и нагоре по цялата лява ръка до рамото.

6. Изчетквайте от врата надолу към сърцето първо отзад и после отпред на торса. Не четкайте лицето и главата.

Изчеткването на кожата има същия ефект като спортуването. Ще ви накара да се чувствате по-свежи и бодри заради движението, което поражда в тялото. То може да помогне за премахването на чувството за умора, което някои изпитват рано сутрин или вечер след работа. Особено полезно е в случаите на МЕ, когато индивидът се чувства по-уморен сутрин, отколкото преди лягане поради нощната стагнация в организма. Такива хора обикновено са твърде болни, за да спортуват, затова изчеткването на кожата много ще помогне за начало.

Редуване на горещ и студен душ

Тази техника помага да се породи движение в циркулационната система, а това на свой ред въздейства върху лимфната система. Лимфата пътува из тялото в голяма близост до кръвоносната система, така че всичко, което засилва циркулацията, ще подпомогне и движението на лимфата.

Редуването на горещ и студен душ засилва действието на изчеткването на кожата. Най-добре е първо да направите изчеткването и след това да редувате горещ и студен душ.

Когато тялото бъде изложено на топлина (горещ душ), кръвта се насочва към повърхността на тялото (кожата). Това позволява на тялото да губи топлина по-лесно, за да се погрижи за поддържането на еднаква температура в жизненоважните органи. След като кръвта се придвижи към повърхността, лимфата ще я последва.

Когато изложите тялото на студ (при студен душ), кръвта се отдръпва навътре в тялото. Това му позволява да поддържа топлината на вътрешните органи и да осигури балансирана температура във всеки момент. Щом кръвта се отдръпне навътре, лимфата отново ще я последва.

Това означава, че като просто затопляме и охлаждаме тялото, можем да засилим активността на циркулационната система. По този начин стимулираме и движението на лимфната система.

Редуването на горещ и студен душ може да се прави по всяко време на деня, но е особено полезно сутрин след ставане (след изчеткването на кожата). Това помага на тялото да започне да преодолява всички застои, възникнали през нощта. Изчеткването на кожата започва да поражда движение в лимфата, а редуването на горещ и студен душ може да осигури по-голяма сила за ускорено движение.

NB. Много е важно тази техника да не се прилага по такъв начин, че да поражда стрес или шок за тялото. Някои хора не са в състояние да се справят с големите разлики в температурата, особено бременните жени и страдащите от сърдечни заболявания или високо кръвно налягане. Нагласете температурите на нива, подходящи за вас, и после постепенно увеличавайте разликата с времето.

Инструкции

1. Изкъпете се при нормална температура на водата.

2. Завъртете кранчето към хладко или студено (в зависимост от вашето ниво на търпимост) и останете под душа, докато тялото ви усети студа.

3. Завъртете кранчето към топло или горещо (отново в зависимост от нивото на търпимост) и останете под душа, докато тялото ви усети топлината.

4. Повторете процеса два пъти (тоест общо три пъти) и непременно завършете със студен душ.

Ефектът от редуването на горещ и студен душ е подобен на този при изчеткването на кожата, но обикновено е по-силен. Ще се почувствате свежи и бодри, сякаш току-що сте тласнали организма си към действие. Особено полезно е в случаи на възпалено гърло, когато лимфните възли на врата започват да се подуват. Ако в подобна ситуация тялото не получи подкрепа, то ще повиши температурата си, за да се загрее, да разреди лимфата и да ускори движението.

Ако енергията на човека е много ниска, редуването на горещ и студен душ е безценно, тъй като доставя на тялото енергия, за да започне да преодолява стагнацията.

Редуване на гореща и студена вана

Тази техника е по-силен и по-краен вариант на горещия и студения душ и затова има потенциала да породи огромна промяна в индивида, особено в ситуации на голяма стагнация. Когато тялото бъде загрято до степен да повиши температурата си, това:

• Помага за стопяването на холестерола около клетката, който спъва елиминацията на токсините от клетката, когато има сигнал за дехидратация. След стопяването на този слой токсините могат да напуснат клетката и да влязат в лимфната система, за да бъдат изхвърлени.

• Загрява лимфната система, като разрежда лимфата и я прави подвижна. Това позволява на лимфната система да се справи по-добре с увеличилия се товар, породен от освобождаването на токсичността от клетките и да придвижи токсините по-нататък за изхвърлянето им от организма.

• Кара кръвта да се придвижи към повърхността на тялото и така, както при предишната техника, насърчава по-нататъшното движение в лимфната система за подпомагане на правилната елиминация.

• Отваря порите, позволявайки по-нататъшната елиминация през кожата.

Когато тялото бъде охладено, резултатите са следните:

• Тялото произвежда латентна топлина дълбоко в себе си, за да се стопли и да противодейства на студа. Движението на топлината отвътре навън поражда допълнителна енергия за елиминация.

Тъй като тази техника има силата да предизвика дълбока промяна в индивида, тя трябва да се използва внимателно и в подходящото време. Това е прекрасен начин за насърчаване на елиминацията, но трябва да сте сигурни, че няма да претоварите организма и да създадете нови проблеми. Не е разумно да използвате тази техника, ако още не сте осъществили значителни промени, за да отворите пътищата на елиминация.

Тази техника е неоценима в случаите, когато клетките са прекомерно защитени с холестерол и затова са загубили способността напълно да освобождават токсините в лимфната система. Изключително полезна е и когато телесната температура е много ниска поради високите нива на токсичност и дехидратация, а също и когато тялото показва признаци на вирусна активност. Може да се използва и от хора, които не проявяват особени симптоми, но просто искат да помогнат на тялото да изхвърли токсините. Тя е чудесен начин за пречистване на клетките и помага на тялото да постигне състояние, при което може да осъществява циклите на пречистване с лекота.

Най-добре е тази техника да се прилага преди лягане, за да можете да спите цяла нощ и да позволите на тялото да преработи освободените токсини. Идеална е, ако тялото ви е загубило естествената си способност да повишава температурата си.

NB. Не използвайте тази техника, когато има риск от кръвоизливи, високо кръвно налягане или при бременност. Не я прилагайте и непосредствено след хранене, тъй като може да предизвика гадене.

За да приложите техниката, ви трябва:

• обикновена вана

• термометър за телесна температура

• малка кърпа

• бутилка с гореща вода (за да загреете тялото след приключване на процедурата)

• някой, който да ви помага да следите процедурата и да ви помага, ако се наложи

Инструкции:

1. Легнете във вана с нормална температура на водата.

2. Сложете влажна мокра кърпа на главата си, за да не се загрее прекомерно.

3. Добавяйте постепенно гореща вода във ваната, за да започнете да повишавате телесната си температура. Продължете така, докато температурата достигне 38.9°C или спрете, преди да достигне тази стойност, ако почувствате, че сте се загрели толкова, че не издържате повече. (NB. Не е безопасно да повишавате телесната си температура над 38.9°C, освен ако не сте под клинично наблюдение.) Непременно следете телесната температура през цялото време, като поставите термометър в устата си и държите главата охладена.

4. Когато усетите, че сте стояли достатъчно в горещата вода (търпимостта на всеки е различна) или сте успели да задържите телесната температура на 38.9°C в продължение на 20 минути, започнете да добавяте студена вода във ваната. Това постепенно ще започне да сваля телесната температура.

5. Намалете температурата на водата във ваната до студено, но поносимо равнище и останете вътре, докато тялото ви усети студ.

6. Щом достигнете това, излезте от ваната. Можете да се подсушите чрез разтриване с ръце, или с кърпа. След като си легнете, тялото ще започне да се загрява, за да върне телесната температура към нормалното ниво. Продължавайте да измервате температурата си, за да се уверите, че се покачва стабилно. Ако желаете, можете да използвате топли чорапи и шапка.

Редуването на гореща и студена вана може да предизвика различни индивидуални резултати. Често хората се чувстват много отпуснати и уморени след тази процедура, но някои са изпълнени с енергия и готови за действие. В редки случаи се наблюдава временно гадене (поради освобождаването на жлъчка) или замаяност (поради спадането на кръвното налягане).

Най-вълнуващата работа, извършена чрез тази техника, е дело на Дъглас Луис. Както вече споменахме, той установява, че вирусът на HIV оцелява само при ниска телесна температура и прави заключението, че ако тялото се загрее, за да се предизвика изкуствена топлина, в него ще възникнат промени, неподходящи за вируса. Така Луис наблюдава постепенното изчезване на симптомите.

Гореща вана, студено обвиване

Тази техника е същата като предишната, но студената вана е заменена от увиване със студен чаршаф. Това действа по същия начин като студената вана, но със следните предимства:

• Насърчава движението на латентната топлина в по-дълбоките части на тялото. Причината е, че тялото не само трябва да се върне към нормалната си температура, но работи и много по-усилено, за да изсуши и стопли чаршафа и да се погрижи за поддържането на нормална телесна температура.

• Движи латентната топлина по-дълго време поради по-продължителното излагане в студена и влажна среда. Това поражда раздвижване на токсините на по-дълбоко ниво в тялото.

NB. Също като при предишната техника, не използвайте тази техника, ако имате високо кръвно налягане, ако сте бременна или съществува риск от кръвоизлив. Отбягвайте я и след хранене, тъй като може да предизвика гадене.

За да прилагате тази техника, имате нужда от:

• обикновена вана

• термометър за телесна температура

• малка кърпа

• памучен чаршаф (на половината на единичен чаршаф или единичен чаршаф, сгънат на две)

• найлонов чаршаф (за да предпазите леглото)

• бутилка с гореща вода (за да загреете тялото в края на процедурата)

• някой, който да наблюдава процедурата и да ви помогне в случай на нужда

Инструкции:

1. Застелете леглото с найлоновия чаршаф, за да го предпазите от студения мокър чаршаф.

2. Подгответе чаршафа — потопете го в студена вода, изцедете и оставете във фризера, докато сте в горещата вана.

3. Легнете във вана с нормална температура на водата.

4. Поставете студена влажна кърпа на главата си, за да не се загрее прекомерно.

5. Добавяйте постепенно гореща вода във ваната, за да започнете да повишавате телесната температура. Продължете така, докато температурата достигне 38.9°C или спрете, преди да достигне тази стойност, ако почувствате, че сте се загрели толкова, че не издържате повече. (NB. Не е безопасно да повишавате телесната температура над 38.9°C, освен ако не сте под клинично наблюдение.) Непременно следете телесната температура през цялото време, като поставите термометър в устата си и държите главата охладена.

6. Когато усетите, че сте стояли достатъчно в горещата вода (търпимостта на всеки е различна) или сте успели да задържите телесната температура на 38.9°C в продължение на 20 минути, внимателно излезте от ваната.

7. Загърнете се в студения чаршаф (в идеалния случай от врата до стъпалата, макар че обикновено от подмишниците до колената е по-удобно), после си легнете и вземете бутилката с гореща вода. Щом си легнете, тялото ви ще започне да мобилизира латентна топлина, за да възвърне нормалната си температура. Постоянно следете температурата си, за да се уверите, че се покачва стабилно. Ако желаете, използвайте топли чорапи и шапка.

Тази техника има същия ефект като повишаването на температурата при болест. Тя придвижва токсините от болезнената възпалена област и ги изхвърля през кожата посредством лимфната система, без да натоварва важните органи и затова може да бъде използвана в случаи като хроничен апандисит или сраствания. Интересно е да отбележим, че чаршафът може да се обезцвети в края на процедурата поради освободените през кожата токсини.

Седяща вана

Тази техника много прилича на редуването на горещ и студен душ, но позволява по-прецизно фиксиране върху тазовата област. Също като горещия и студения душ, тя цели пораждането на движение в циркулационната система и съответно в лимфната.

Седящата вана предизвиква движение и доставя енергия на репродуктивната система, пикочния мехур и червата. Освен това мускулите се отпускат, когато бъдат загрети, и се свиват при охлаждане, така се подобрява мускулният тонус на тези органи. Седящата вана е неоценима, когато искате да стимулирате движение в областта на таза. Особено полезна е при мускулна слабост, например слаб пикочен мехур.

Не прилагайте тази техника, ако има риск от кръвоизлив или при бременност.

За да използвате тази техника, имате нужда от:

• обикновена вана

• голям леген (като за къпане на бебе).

NB. Ако нямате вана, можете да използвате два легена.

Инструкции:

1. Напълнете ваната с гореща вода до ниво около 12.5 см.

2. Напълнете легена със студена вода до ниво около 12.5 см.

3. Седнете в горещата вода със свити колене и останете така няколко минути, като постоянно обливате с вода долната част на торса.

4. Излезте и седнете в студената вода със свити колене, постойте няколко минути, като постоянно обливате с вода долната част на торса.

5. Повторете процедурата три или четири пъти и завършете със студена вода.

6. Подсушете се с кърпа или с ръце, ако искате да стимулирате допълнително движение.

Често след прилагането на тази техника червата или пикочният мехур имат нужда от освобождаване поради породеното движение.

Тази техника е много полезна при пролапс на органи, тъй като редуването на горещо и студено упражнява мускулите чрез отпускане и свиване. Това упражнение насърчава мускулния тонус и така държи органите в правилното положение. Помага и при втвърдяване на простатата, тъй като горещото и студеното стимулират движението на кръвта и лимфата и помагат да се премахне стагнацията, допринасяща за втвърдяването.

Вана с английска сол

Тази техника се съсредоточава върху кожата като път за елиминация. Кожата е най-големият отделителен орган и затова е неоценима за освобождаване на токсините, особено ако другите отделителни органи са в тежко състояние. Английската сол (магнезиев сулфат) изтегля токсините и киселинността (особено пикочната киселина) към себе си. В резултат ваната с висока концентрация на английска сол изтегля токсините от тялото през кожата.

Интересно е да отбележим, че английската сол традиционно се е използвала за изтегляне на циреи и това ясно показва привличане между нея и токсичността. Самата вана загрява тялото, отваряйки клетъчните мембрани за освобождаване на токсините. Тя разрежда и лимфата, така че да помогне за освобождаване от допълнителния товар, и насърчава кръвта да се насочи към повърхността на кожата. Комбинацията от гореща вана и английска сол предизвиква силно движение вътре в тялото и подпомага изхвърлянето на токсините.

Английската сол има и друго полезно свойство, тъй като е сулфат. Тялото трябва да конвертира сярата, която се приема с храната, в сулфат. При определени условия, особено в случаи на аутизъм, това преобразуване не се осъществява.

Магнезият в сулфатна форма оказва силно успокояващо въздействие, така че добавянето на английска сол във ваната успокоява тялото и ума. Особено полезно е при деца и младежи с аутизъм и поведенчески проблеми.

Тази техника е полезна за всеки, който е започнал детоксикираща програма или има проблеми с елиминацията. Особено полезна е за успокояване на болки в мускулите или ставите, затова може да се използва и след тежки тренировки или при артрит. Моля, имайте предвид, че не трябва да се прилага, ако съществува риск от кръвоизлив, при високо кръвно налягане и при бременност или менструация.

Вземането на вана с английска сол веднъж седмично в три от четирите седмици на месеца е чудесен начин да поддържате движението в тялото и да освобождавате токсините през по-мрачните и застойни зимни месеци. За тази техника са ви необходими:

• обикновена вана

• 1 кг английска сол (може да се закупи в селскостопанските магазини и градинските центрове).

Инструкции:

1. Изсипете английската сол в празната вана.

2. Пуснете водата и разбъркайте солта, за да подпомогнете разтварянето. Водата във ваната трябва да бъде от топла до гореща в зависимост от желанието. Ако ще вземате гореща вана, не забравяйте да увиете главата си във влажна хладна кърпа.

3. Полежете във ваната 20 минути (търпимостта на всеки е различна, така че се ръководете от усещанията си). Не използвайте сапун и не добавяйте други субстанции във ваната, тъй като това може да намали интензивността на процеса на изтегляне.

4. След като достигнете предела си (или изминат 20 минути), можете да направите всяко от следните:

• Добавете студена вода във ваната, за да намалите температурата и да насърчите тялото да мобилизира латентната топлина.

• Вземете студен душ, за да насърчите тялото да мобилизира латентната топлина.

• Бързо се подсушете, легнете и продължете потенето, за да насърчите движението на лимфата и освобождаването на токсините през кожата.

NB. Ако използвате вана с английска сол при деца, температурата на водата трябва да е топла, а след това подсушете детето по нормалния начин. Тази техника влияе чудесно на децата преди лягане.

В края на процедурата някои изпитват известна слабост и умора и имат нужда от почивка. След хубав нощен сън, когато тялото е приключило предизвиканата елиминация, хората се чувстват бодри и свежи.

Вана на краката и компреси

Ваната на краката има по-слаб ефект от ваната на цялото тяло, но се концентрира върху важна област на елиминация, а именно ходилата. Този по-слаб ефект може да бъде от голяма полза за онези, които имат нужда първоначално да процедират бавно с оздравителния процес. Вместо да подлагате тялото на пълната процедура с ваната, която предизвиква силна промяна, можете да започнете внимателно, като използвате различните видове вани за крака. Тази техника е полезна и ако нямате вана или не можете да влезете във ваната поради инвалидност. Лесно ще я осъществите, докато седите удобно в креслото.

Вана на краката със синап

Също като при техниките с ваната, ваната на краката със синап цели да предизвика изкуствено загряване на тялото. Температурата разрежда телесните течности, поражда движение и кара тялото да се поти и детоксикира през кожата. Процедурата е идеална, ако искате бавно да предизвикате движение в тялото. Тъй като ефектите са меки, а промените — бавни, това е лесен начин да се освободите от токсините, без да претоварвате тялото. Техниката е идеална преди сън.

За да осъществите процедурата, имате нужда от следното:

• ваничка за крака (или леген с големината на ваничка за крака)

• синап на прах

• одеяло.

Инструкции:

1. Сложете във ваничката пълна чаена лъжичка синап на прах.

2. Добавете гореща вода с поносима температура.

3. Потопете крака във ваничката, за да повишите температурата си и да започнете процеса на детоксикация.

4. Ако е възможно, покрийте цялото си тяло с одеяло, включително главата, тъй като това ще подпомогне изкуственото повишаване на температурата за пречистване.

5. Останете с крака във ваничката 15–20 минути (или по-малко, ако усетите, че ви е достатъчно).

6. След като времето изтече, подсушете краката си и веднага си легнете, за да позволите на елиминационния процес да продължи.

Вана на краката с английска сол

Тази техника е по-лек и нежен вариант на ваната с английска сол. Тя насърчава освобождаването на токсини през кожата и е много успокояваща. Също като ваната на краката със синап, тя е идеална преди сън.

За да осъществите процедурата, имате нужда от:

• ваничка за крака

• английска сол

• одеяло.

Инструкции:

1. Сложете 4 супени лъжици английска сол във ваничката за крака.

2. Добавете гореща вода с поносима температура.

3. Потопете крака във ваничката, за да повишите температурата си и да започнете процеса на детоксикация.

4. Ако е възможно, покрийте цялото си тяло с одеяло, включително главата, тъй като това ще подпомогне изкуственото повишаване на температурата за пречистване.

5. Останете с крака във ваничката 15–20 минути (или по-малко, ако усетите, че ви е достатъчно).

6. След като времето изтече, подсушете краката си и веднага си легнете, за да позволите на елиминационния процес да продължи.

Студен компрес на краката

Тази техника притегля кръвта към стъпалата, тъй като тялото иска да ги стопли и да възстанови температурния баланс. В резултат останалата част от тялото губи топлина (особено главата).

Тази техника е много полезна в два случая. Първо, помага при повишена температура, ако искате да охладите главата. Второ, чудесна е преди сън, ако имате свръхактивен ум. Много хора наистина страдат от това, особено ако всекидневието им е изпълнено със стрес. Тази техника изтегля кръвта от главата и предоставя на мозъка възможност да се отпусне и да предизвика спокоен сън.

За да осъществите тази техника, имате нужда от следното:

• един чифт памучни чорапи

• един чифт вълнени чорапи.

Инструкции:

1. Накиснете памучните чорапи в студена вода и ги изцедете, така че да са влажни.

2. Поставете ги във фризера за 5–10 минути.

3. Извадете ги от фризера и ги обуйте.

4. Обуйте върху тях топлите вълнени чорапи.

5. Легнете си и почивайте.

Компрес с рициново масло

Още от древността рициновото масло е известно с лечебните си свойства. Познато като Palma Christi или Дланта на Христос, то се използва интензивно от Едгар Кейс в работата му с пациенти.

Трудно е да се намери пълно обяснение за лечебните свойства на рициновото масло, но въздействието му е обстойно документирано. Известно е, че то излъчва бяла светлина, която — като обикновената дневна светлина — съдържа всички вълни на видимия спектър с еднаква интензивност. Тази бяла светлина прониква в клетките и им дава енергия, която стимулира движението, и така понижава нивото на стагнация. Освен това е известно, че спиралата на ДНК в човешката клетка произвежда собствена измерима светлина под формата на биофотони. Аз смятам, че компресите с рициново масло насърчават производството на тази клетъчна светлина, която тялото може да използва като целебна енергия.

Компресът с рициново масло вероятно е висшата техника за снабдяване с енергия на област от тялото, която се опитва да преодолее стагнацията. Тази многостранна техника е от полза във всички ситуации със следните изключения: високо кръвно налягане, по време на бременност и менструация и при риск от кръвоизливи.

При използването на компреси с рициново масло има едно постоянно правило, което трябва да се спазва във всички случаи: която и да е проблемната област, първо трябва да направите компрес на черния дроб. Това осигурява отварянето на този основен път на елиминация и готовността му да приеме токсините, когато бъдат освободени от засегнатата област. След като черният дроб се отвори, можете да направите компрес с рициново масло на проблемната област, за да премахнете стагнацията.

За да използвате тази техника, имате нужда от следното:

• парче неизбелен памучен или вълнен плат с размери 67 х 30 см

• шишенце рициново масло (органично)

• ролка найлоново фолио или нещо подобно

• бутилка с гореща вода.

Инструкции:

1. Сгънете неизбеленото парче плат на две или на три.

2. Поставете го върху равна повърхност, която може да се мие.

3. Излейте достатъчно рициново масло, за да го покрие добре, но не толкова, че да започне да капе.

4. Поставете така приготвения компрес върху черния дроб.

5. Обвийте компреса и тялото с найлоново фолио, за да го задържите на място.

6. Облечете стари дрехи за в случай че протече.

7. Отпуснете се и сложете бутилката с гореща вода върху областта на черния дроб и оставете така един час (в случаи на голяма стагнация и за по-дълго).

8. След като направите компрес на черния дроб, можете да повторите процедурата върху областта на дискомфорт.

Компресът с рициново масло е могъща техника, която винаги поражда движение в тялото. Трябва да се прилага внимателно при хора, които страдат от високо кръвно налягане. Ако имате някакви съмнения, първо поставете компреса за 10 минути, за да прецените какво е усещането. Нещо повече, заради движението, което тази техника предизвиква, полезно е да бъде последвана от друга техника (например клизма), за да се поддържа придвижването на токсините през тялото и изхвърлянето им.

След приключването на процедурата (и често по време на прилагането й) обикновено се наблюдава усещане за дълбока релаксация. В повечето случаи болките и спазмите намаляват и стихват.

Честотата на прилагане на компреса с рициново масло зависи от ситуацията, но аз препоръчвам дори и в тежките случаи да не се прилага повече от пет дни седмично.

Областите, които откликват особено добре на компреса, са черният дроб, дебелото черво, белият дроб (отпред и отзад) и възпроизводителните органи, но ще има ефект и при всяка област на възпаление или токсичност. Нещо повече, поради връзката си със светлината ендокринната система също реагира добре на компресите с рициново масло, затова прилагането на тази техника към област като щитовидната жлеза, може да бъде особено ползотворно.

Когато компресите с рициново масло се прилагат след операция, може да се предотврати образуването на белези и сраствания (компресът трябва да се направи възможно най-бързо след операцията). Той помага и за облекчаване на дискомфорта при стари белези.

В случаи като бронхит, компресът с рициново масло върху белия дроб стимулира движението на лимфата и подсушаването на конгестията в белодробната тъкан. Повтарям, че това трябва да се прави само след компрес на черния дроб.

Клизми

Клизмата е много древна техника в света на лечението и е могъщ инструмент за бърза промяна както в ума, така и в тялото. Дебелото черво е изключително ефикасен път за внасяне на лечебни субстанции в тялото, тъй като съществува пряка връзка между него и черния дроб. Когато някоя субстанция, включително храни и течности, навлезе в тялото, тя трябва да бъде определена като „дружелюбна“, преди да бъде използвана, така че имунната система да не я атакува, а именно черният дроб дава такова определение. Затова колкото по-бързо субстанцията достигне до черния дроб, толкова по-бързо ще може да бъде усвоена от тялото. Една голяма вена, наречена портална, свързва дебелото черво с черния дроб. Голяма част от абсорбцията на хранителни вещества от храната се осъществява в тънките черва и в колона, т.е. дебелото черво. Порталната вена пренася хранителните вещества до черния дроб, така че всичко, постъпило в дебелото черво чрез клизма, също да се абсорбира и транспортира от порталната вена директно до черния дроб. Това прави клизмата един от най-бързите начини да се предизвика промяна в биохимията на тялото. Специфичното действие на клизмата зависи от терапевтичния ефект на добавената субстанция.

Друга функция на дебелото черво е елиминирането на отпадните продукти от тялото. Отпадната материя се придвижва през дебелото черво посредством поредица от кръгови и спираловидни мускулни движения, фибрите в храната са изключително важни, за да имат с какво да работят мускулите, обграждащи дебелото черво. Храненето с рафинирани и преработени храни, бедни на фибри, може да доведе до отслабване на това движение.

Така храната може да не преминава ефективно през организма, да заседне в малките джобчета около дебелото черво и да се натрупа по стената му. После този материал започва да ферментира, правейки дебелото черво силно токсично. Тези токсини се реабсорбират от тялото, претоварвайки черния дроб, който трябва да се опита да ги складира някъде в тялото. Това се нарича „автоинтоксикация“ и тялото само се трови с токсини, тъй като не разполага с ефикасен път за изхвърлянето им. Често запекът е първият знак за този проблем. По същия начин в дебелото черво се наблюдава дехидратация и ако някой е много сух, могат да възникнат проблеми като запек и реабсорбция на токсини.

Редовната всекидневна перисталтика е знак за добро здраве и клизмите са от огромна полза за поддържане чистотата на ленивите черва и хидратацията на тялото по време на пречистването и лечебния процес. Винаги, когато има значително освобождаване на токсини в кръвта и лимфата, клизмата е най-ефикасният начин тези токсини да се изхвърлят от тялото. След като се постигне здраве и баланс, клизмите трябва да се използват само като част от програмата за поддържане на здравето (например веднъж или два пъти месечно).

Много хора не желаят да пробват клизмите, но те ускоряват лечебния процес и помагат за физическо и умствено подобрение.

NB. Не използвайте клизми, ако има пролапс на някой орган в областта на таза или при хемороиди.

Как да направите клизма

За да използвате тази техника, имате нужда от следното:

• комплект за клизма

• еднолитрова кана

• течността, която ще използвате за клизмата (различна в зависимост от вида на клизмата, виж по-долу)

• възглавница

• нещо за предпазване на пода от течността (кърпа или найлон)

• лубрикант (рициновото масло е много подходящо)

• кука, на която да закачите торбичката за клизмата

• часовник за отчитане на времето.

Инструкции:

1. Пригответе течността за клизмата (както е описано в конкретните видове по-долу).

2. Окачете торбичката/кофичката за клизмата на куката, така че дъното да е на около метър над мястото, където ще легнете.

3. Проверете дали капачката е затворена и после излейте течността в торбичката/кофичката.

4. Премахнете въздуха от тръбата като пропуснете през нея малко количество течност.

5. Намажете аналната област с лубрикант.

6. Застелете пода със защитна материя и после легнете по гръб със свити колене или, ако предпочитате, легнете на дясната си страна. Под главата можете да сложите възглавница.

7. Вкарайте накрайника в ануса. (Някои комплекти за клизма имат накрайници с два размера. Използвайте по-малкия накрайник, тъй като по-големият е предназначен за вагинални промивки.)

8. Отвъртете капачката и оставете течността нежно да навлезе в ректалната кухина. Масажирайте корема си, докато течността влиза.

9. След като цялата течност влезе, затворете капачката и махнете накрайника от ануса.

10. Задръжте течността за определеното време (както е описано в конкретните видове клизма по-долу). Ако усетите някакъв дискомфорт, като например болки, масажирайте корема, докато стихне.

11. След като приключите, отидете в тоалетната, за да изхвърлите течността от клизмата.

Бележки:

• Клизмата с вода се препоръчва преди всяка друга клизма за пречистване на червата.

• Ако ви е трудно да задържите течността от клизмата, опитайте да намалите количеството и/или времето за задържане.

• Често клизмите са по-лесни, ако сте потопени във вана с топла вода, тъй като тогава коремните мускули се отпускат.

• Препоръчва се клизмата да се прави на гладно.

• Не е препоръчително преди лягане да се прави стимулираща клизма (например с кафе).

Клизма с вода

Ако никога преди не сте си правили клизма, най-добре е да започнете с водна. При нея в дебелото черво се вкарва около 1 литър вода. Тази клизма предизвиква движение в дебелото черво и насърчава изхвърлянето на натрупаните изпражнения. Също така, стимулира рефлексни точки в колона, които го свързват с всички останали части на тялото. Стимулирането им води до преодоляване на стагнацията в областите на тялото, свързани с тях. Движението в дебелото черво стимулира и движение, и освобождаване на слуз в лимфната система. Нещо повече, част от задържаната в червото вода ще бъде абсорбирана в тялото и бързо ще помогне за подобряване на цялостната хидратация.

Водната клизма може да се прилага винаги, когато има признаци на запек или когато лимфната система показва белези на стагнация (например настинка или грип). Полезни са и когато е необходима помощ за поддържане на движението и освобождаването от токсини по време на пречистваща програма или ако искате бързо да подобрите хидратацията на тялото (например след продължителен полет).

Често след водна клизма хората се чувстват леки и освежени. Понякога може да се появи замаяност. Ако е така, починете си. В някои случаи, когато тялото е силно дехидратирано, дебелото черво задържа цялата вода, така че няма евакуация.

Инструкции:

1. Пригответе 1 литър филтрирана вода с телесна температура. (Трябва да бъде с телесна температура, тъй като ако е твърде топла, ще успокои червата, а ако е твърде студена, ще ги стимулира.)

2. Следвайте инструкции 2–11 в „Как да направите клизма“.

3. Задръжте водата 10–15 минути.

Тройна водна клизма

Прилагането на три поредни водни клизми има много по-силен ефект. Тази техника е идеална в началото на настинка, грип, възпалено гърло или конгестия на синусите, тъй като стимулира лимфната система. Допълнителната стимулация често помага на тялото да не развива висока температура, за да разреди лимфата.

След процедурата може да се чувствате доста изцедени и уморени, затова е добре тя да се прави в края на деня, за да можете да си легнете и да си починете.

Ако в началото на зимата страдате от тежест в главата и синусите, понякога е добре да правите тройната клизма три пъти в рамките на 36 часа. Това премахва конгестията, която иначе остава до пролетта.

Инструкции:

1. Пригответе 1 литър филтрирана вода с телесна температура.

2. Следвайте инструкции 2–11 в „Как да направите клизма“.

3. След като цялата вода влезе, масажирайте дебелото черво и после я изхвърлете.

4. Повторете процедурата още два пъти (тоест общо три пъти).

5. Можете да задържите последната водна клизма 10–15 минути, ако желаете.

Клизма с Aloe vera

Водната част на тази клизма върши същото като описаното в техниката за водната клизма. Aloe vera действа овлажняващо и успокояващо, така че добавянето му във водата оказва противовъзпалително действие върху лигавицата на дебелото черво. Това я прави идеална при възпалителни състояния на храносмилателната система.

Често при приключване на процедурата човек се чувства спокоен и освежен. Тази техника може да окаже много положително и успокояващо въздействие върху кожата.

Инструкции:

1. Пригответе 1 литър филтрирана вода с телесна температура.

2. Добавете между 1 и 10 супени лъжици сок от Aloe vera в зависимост от желаната интензивност.

3. Следвайте инструкции 2–11 в „Как да направите клизма“.

4. Задръжте 15 минути, масажирайки дебелото черво през цялото време.

Клизма с кафе

Клизмата с кафе вероятно е най-могъщият инструмент за освобождаване на черния дроб от токсините. Тя действа по уникален начин и е изключително полезна, след като програмата за пречистване вече е в ход. Фармакологично активната съставка на кафето се абсорбира в хемороидалната вена в дебелото черво и се транспортира през порталната система директно към черния дроб. След като пристигне там, кафето предизвиква контракция на черния дроб и той изхвърля токсичната жлъчка през жлъчните пътища в дванадесетопръстника и после нататък през храносмилателния тракт. Тази контракция има пречистващ ефект върху черния дроб и го оставя в много по-добро състояние да изпълнява детоксикиращата си роля.

Тъй като клизмата с кафе засилва детоксикиращата способност на черния дроб, тя намалява риска от претоварване в резултат на автодетоксикация. Може да бъде прилагана и в случаи на остър чернодробен проблем (например мигрени), за да премахне конгестията в черния дроб и да донесе бързо решение.

След процедурата усещате забележителна промяна в ума и тялото си. Мислите са ясни, а всички болки и болежки са намалели. Също така се чувствате по-малко токсични, затова виждането и умът са по-бистри, а настроението — по-добро. Ако преди това е имало гадене, след процедурата то изчезва.

Клизмите с кафе са от полза, ако например сте направили компрес с рициново масло предишната вечер и искате да продължите освобождаването от токсините. Те се използват в противораковата терапия на Герсън от десетилетия поради способността им да помагат на тялото да се освободи от токсините при разграждането на туморите.

Трябва много да внимавате с тази техника, тъй като при нея най-често стават недоразумения. Клизмите с кафе наистина водят до известна загуба на електролити (калций, магнезий, натрий и калий), което в някои случаи предизвиква стрес. Ако се прекали с тях или се използват в неподходящи ситуации, те могат да доведат до стрес в бъбреците и надбъбречните жлези поради тази диуреза. Тъй като въздействието им е силно, аз винаги препоръчвам да се прилагат само при клинично направлявана програма.

Инструкции:

1. Сложете 1 пълна супена лъжица едросмляно органично кафе в неалуминиев съд. (Количеството може да бъде намалено, ако се цели по-слаб ефект.)

2. Сипете 0.25 литра филтрирана вода и кипнете.

3. Изключете котлона и оставете да къкри 15 минути без похлупак.

4. Прецедете в еднолитрова кана.

5. Допълнете с филтрирана вода до желаното количество (0.5–1 литър). Непременно проверете дали течността е с телесна температура.

6. Следвайте инструкции 2–11 в „Как да направите клизма“.

7. Задръжте 15–20 минути.

Клизма с холин битартрат

Не е ясно как точно действа холин битартрат (витамин от групата B), когато бъде използван под формата на клизма, но практиката показва, че, изглежда, засилва ефективността на черния дроб. Тази техника е особено полезна при гадене. Може да бъде използвана и като алтернатива, когато не трябва да се прилага клизма с кафе (например при много дехидратиран пациент, при когото загубата на електролити може да предизвика проблеми). Холин битартратът има по-меко действие върху бъбреците и надбъбречните жлези в сравнение с клизмата с кафе, така че е полезен, когато тези области трябва да бъдат пазени.

След процедурата хората често се чувстват пречистени. Тя може да бъде полезна в случаи на упорит нефрит, за да се облекчи силното гадене, без да се предизвиква стрес в бъбреците и надбъбречните жлези.

Инструкции:

1. Разтворете между 1 равна чаена лъжичка и 2 пълни чаени лъжички (в зависимост от желаната интензивност) холин битартрат във водата за клизмата.

2. Следвайте инструкции 2–11 в „Как да направите клизма“.

3. Задръжте 15–20 минути.

Клизма с лайка

Чаят от лайка е леко успокояващ и когато бъде добавен във водата за клизмата се абсорбира през хемороидалната вена (както при клизмата с кафе). Той преминава през порталната система в черния дроб и оказва успокояващо действие върху него и останалата част от тялото (ефект, противоположен на клизмата с кафе).

Често след процедурата хората изпитват голямо спокойствие, особено в храносмилателната система. Много е полезно тази клизма да се прави вечер преди лягане, тъй като подпомага спокойния сън.

Инструкции:

1. Сложете пълна чаена лъжичка органични цветове от лайка в чайник и ги залейте с кипяща вода.

2. Оставете 20–30 минути.

3. Прецедете в еднолитрова кана.

4. Допълнете с филтрирана вода до 0.5–1 литър. Непременно проверете дали течността е с телесна температура.

5. Следвайте инструкции 2–11 в „Как да направите клизма“.

6. Задръжте 15–30 минути.

Клизма с магнезий

Магнезият отпуска мускулите и успокоява тялото и ума. Затова клизмата с магнезий е полезна в ситуации на мускулни спазми (например остра болка в гърба), в началото на мигрена, ако предхождащите симптоми са били напрежение във врата и раменете, и за облекчаване на крампите в началото на менструацията. Полезна е също при мускулни спазми след усилено спортуване.

След приключването на процедурата хората често усещат спокойствие в цялото тяло. Обикновено всички болки и спазми изчезват.

Инструкции:

1. Разтворете в чаша 1–3 капсули магнезиев цитрат (всяка капсула осигурява 100 мг магнезий), като залеете с гореща вода и разбъркате добре. Пълното разтваряне е невъзможно, затова на повърхността ще има остатъчен прах.

2. Сипете магнезиевия разтвор в еднолитрова кана и допълнете с филтрирана вода до 0.5–1 литър. Непременно проверете дали течността е с телесна температура.

3. Следвайте инструкции 2–11 в „Как да направите клизма“.

4. Задръжте 15–30 минути.

Клизма с чай от ленено семе

Това е изключително успокояваща клизма, полезна при всички възпалителни заболявалия на червата като колит или болестта на Крон. Също така е чудесна за хидратиране на дебелото черво и облекчаване на страха и тревожността, както и за стабилизиране на кръвната захар. За да приготвите чай от ленено семе:

• Сложете 2 супени лъжици ленено семе в голям неалуминиев съд.

• Добавете 1 литър вода и загрейте.

• Кипнете, веднага свалете от огъня и покрийте.

• Оставете сместа да престои 12 часа или през цялата нощ.

• Отново сложете съда на котлона и оставете леко да къкри без капак в продължение на 1 час.

• Веднага прецедете чая и изхвърлете семената.

• Гъстата течност може да бъде съхранявана в хладилник, след като се охлади, ако няма да я използвате веднага.

Инструкции:

1. Смесете чая от ленено семе с топла вода, доведете сместа до телесна температура и до консистенция, при която лесно преминава през тръбата на клизмата.

2. Следвайте инструкции 2–11 в „Как да направите клизма“.

3. Задръжте 15–20 минути.

Клизма с масло от ленено семе

Клизмите с масло от ленено семе предизвикват силна фотонна и електронна активност в тялото. Тази техника е полезна в началото на лечебната програма, за да внесе повече светлина и електрони в тялото. Д-р Джоана Бъдуиг най-напред предписвала тази клизма. Тя може да се използва, когато хората не са в състояние да приемат масла през устата поради храносмилателни проблеми или когато не могат да преработват мазнините (например хора с МЕ). Полезна е също в моменти на силна енергия (например по време на равноденствие) за максимализиране на въздействието им.

След тази процедура хората често изпитват невероятно усещане за спокойствие и свързаност. Техниката е много могъща и обикновено се прилага само от време на време, например веднъж месечно или годишно.

Инструкции:

1. Загрейте шише (250–500 мл) органично масло от ленено семе до телесна температура, като го поставите в кана с топла вода.

2. Следвайте инструкции 2–11 в „Как да направите клизма“.

3. Задръжте 60 минути.

4. След клизмата с масло от ленено семе направете водна клизма, за да прочистите дебелото черво от мазнината.

5. Прокарайте гореща сапунена вода през торбичката на клизмата, за да изчистите остатъците от мазнината.

Имплант (мини клизма) с масло от ленено семе

Имплантът с масло от ленено семе е техника, подобна на предишната, но действа по-продължително. Също като клизмата с масло от ленено семе, може да се използва, когато хората не са в състояние да приемат мазнини през устата поради храносмилателни проблеми или не могат да разграждат мазнините ефективно, както и в моментите на силна естествена енергия (например по време на равноденствие).

След тази процедура и след нощния сън хората често се чувстват спокойни, сякаш цялата им нервна система е повлияна.

За тази техника имате нужда от следното:

• имплантна пипета

• 15–60 мл органично масло от ленено семе.

Инструкции:

1. Затоплете необходимото количество масло от ленено семе до телесна температура, като поставите шишенцето в кана с топла вода.

2. След като маслото се затопли, изтеглете го в пипетата.

3. Намажете с лубрикант аналната област.

4. Вкарайте накрайника и изстискайте съдържимото, така че маслото да навлезе в ректалната област. Непременно дръжте пипетата стисната постоянно, докато цялото масло влезе и после извадете накрайника.

5. Най-добре е да задържите през цялата нощ.

„Clysmatics“

„Clysmatics“ е система, разработена от шведския натуропат Биргер Ледин и преди повече от 70 години се използва безопасно у дома, в клиники и болници в цяла Швеция. Системата е медицински одобрена в Швеция и лесно се прилага. Използва се в тоалетната, така че цялата процедура се изпълнява на тоалетната чиния. Тя не отслабва естествените рефлекси за дефекация и тъй като течността навлиза в тялото само посредством силата на гравитацията, процедурата е много по-нежна от колонотерапията (виж следващата техника). Комплектът се прибира и съхранява лесно, така че тази техника може да се използва дискретно.

„Clysmatics“ нежно вкарва в дебелото черво струя вода, която се събира там, докато не предизвика силно желание за изпразване. След като се изпразни, дебелото черво отново се изпълва с вода до желанието за повторно изпразване. Този процес се повтаря няколко пъти. Уникалното устройство на „Clysmatics“ позволява накрайникът да остане в ануса, докато се осъществява евакуация на червата. Посредством еднопосочна клапа устройството запазва чистата вода, която чака да навлезе в дебелото черво. Така техниката може да бъде завършена без необходимост от повторно вкарване на накрайника.

Постоянното влизане и излизане на вода в дебелото черво премахват слузта и фекалиите. Основната цел на техниката обаче е да стимулира всички рефлекси на дебелото черво. Тази стимулация е като вътрешен масаж и е в състояние да породи движение и освобождаване във всички части на тялото.

Техниката е много полезна при постоянен запек, тъй като изчиства червата и тонизира мускулите, помагайки за пренастройването на червата. Полезна е и по време на пречистваща програма за стимулиране на изчистване в дълбоките тъкани и в случаи на застой в лимфата (например при настинка, грип или възпалено гърло).

След процедурата хората могат да се почувстват замаяни и тогава се препоръчва почивка.

За да приложите тази техника, имате нужда от следното:

• 1 „Clysmatics“

• 5–8 литра филтрирана вода.

Инструкции:

1. Разположете „Clysmatics“, както е описано в инструкциите на производителя.

2. Напълнете контейнера с 5–8 литра вода с телесна температура.

3. Намажете аналната област с лубрикант.

4. Седнете върху накрайника.

5. Развъртете капачката, за да потече водата.

6. Докато водата навлиза, свийте аналния сфинктер, позволявайки на течността да изпълни дебелото черво.

7. Когато натискът започне да става неприятен, освободете аналния сфинктер, за да изхвърлите съдържимото на червата.

8. Повтаряйте процеса, докато водният резервоар се изпразни.

Можете да добавите всяка от субстанциите, които се използват при клизми, освен масло, за да засилите терапевтичното действие на водата.

Колонотерапия

Колонотерапията прокарва през дебелото черво 15 литра вода. Използваният разширител позволява на водата да преминава и същевременно отпадните продукти да бъдат изхвърлени. Водата се събира, за да изпълни целия колон чрез прищипване на отходната тръба. Когато водата достигне илеоцекалната клапа в далечния край на дебелото черво, той реагира с бурно освобождаване, изтласквайки съдържимото през отходната тръба.

Първите 5 литра вода се вкарват, докато пациентът лежи на лявата си страна, така че се пречиства основно низходящият колон. Вторите и третите 5 литра обикновено се вкарват, докато пациентът лежи по гръб (със свити нагоре колене), така че водата да може да достигне далечния край на дебелото черво. Тази поза позволява също да се масажира корема, за да се улесни по-доброто изчистване на дебелото черво.

Постоянното влизане и излизане на вода в дебелото черво премахват слузта и изпражненията. Също като при „Clysmatics“ обаче основната цел на техниката е да стимулира всички рефлекси на дебелото черво, за да се предизвика движение и освобождаване във всички части на тялото.

Тази техника може да бъде много полезна при постоянен запек, тъй като изчиства червата и тонизира мускулите, помагайки за пренастройване на червата. От полза е по време на пречистваща програма за подпомагане на дълбоко тъканното изчистване, в случаи на лимфен застой и преди, и след гладуване. Някои използват тази техника по време на пролетното равноденствие, за да помогнат на тялото да се възползва максимално от пречистващите свойства на пролетта.

След приключването на процедурата някои хора се чувстват уморени и замаяни, а други са доста токсични през следващите няколко дни. За да приложите тази техника, трябва да си запишете час при колонотерапевт.