Барбара Рен
Клетъчно пробуждане (23) (Как тялото задържа и създава светлина)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Cellular Awakening, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 4 гласа)

Информация

Сканиране и разпознаване
Еми (2015)
Корекция и форматиране
Nmereva (2017)

Издание:

Автор: Барбара Рен

Заглавие: Клетъчно пробуждане

Преводач: Станислава Миланова

Година на превод: 2011

Език, от който е преведено: Английски

Издател: ИК „Кибеа“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2011, 2013, 2015

Националност: Английска

Печатница: Инвестпрес АД

Редактор: Сирма Велева

Коректор: Милена Александрова

ISBN: 978-954-474-560-8

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/3593

История

  1. — Добавяне

Глава 6
Трайни насоки

Добрият китайски лекар може да усети болестта две години преди тя да се прояви във физическото тяло по едва доловимите миризми, излъчвани от пациента. Той е в състояние да разбере кои вътрешни органи са в най-голям стрес по едва доловимото оцветяване около очите и устата. За напълно обученото око няма тайни, тъй като тялото много ясно показва всички дисбаланси.

Философията на китайската медицина включва „теорията за петте елемента“ и за мен това е най-изумителният начин за описване на свързаността, за която говоря. Всичко намира мястото си в тази философия, тъй като тя обхваща пълното разбиране за вселената. Всички акупунктурни точки в китайската медицина имат връзка не само с тялото, но и с вселената. Според китайската медицина, тялото на всеки човек е отражение на вселената, а това разбиране поражда огромно чувство за свързаност. Акупунктурните меридиани са и пътища, по които светлината пътува из тялото, а вече видяхме колко е важна светлината, за да се свързваме с вселенската мъдрост.

Последователността на петте елемента

Петте елемента в китайската медицина са Дърво, Огън, Земя, Метал и Вода и всеки от тях има множество кореспондиращи и свързани елементи, някои от които ще разгледаме. Всеки елемент съответства на време от годината, на определени органи и емоции, вкусове, миризми, звуци и голямо разнообразие от други аспекти.

Петте елемента могат да ни помогнат да постигнем връзка на по-дълбоко ниво и да разберем на пръв поглед несвързани случки и чувства. Нека разгледаме всеки елемент поотделно, за да видим връзките, които той крие.

Дърво

Елементът Дърво съответства на пролетта и зеления цвят. Неговата емоция е гневът, който се складира в определени органи. Всичко, свързано с елемента, е в черния дроб и жлъчния мехур. Черният дроб изпълнява важна функция в тялото — тази на „плановик“, така че ако нещо не върви според плана, например желанието за забременяване, трябва да се справим с черния дроб. Този орган планира всички функции на тялото, а жлъчният мехур „взема решенията“.

Изразеният вътре в нас елемент може да бъде оприличен на дърво. Трябва да бъдем достатъчно гъвкави, за да не се пречупим от ветровете на промяната и да имаме достатъчно здрава структура, за да не ни отнесат, затова адаптивността е силно свързана с този елемент. Ако един човек има проблем със структурата или гъвкавостта, както при артрит, това се смята за дисбаланс в елемента Дърво. Също така, за хората с дисбаланс на този елемент е доста обичайно да обичат зеления цвят. Всеки елемент има и съответен телесен отвор и сетивен орган и за Дървото това са очите.

В глава 4 споменах, че всеки орган има двучасов период, когато енергията му е силно фокусирана. Времето на жлъчния мехур е между 23 часа и 1 часа през нощта. Времето на черния дроб е след това на жлъчния мехур — от 1 до 3 часа. Често срещано е хората в съвременното общество да имат проблеми с жлъчния мехур, след като са яли мазна храна на вечеря. Те може да си легнат и да се събудят преди полунощ от болка в жлъчния мехур. Тази болка често продължава през целия период на жлъчния мехур и черния дроб, така че може да не стихне до след 3 часа през нощта. Много обичайно е също човек, на когото предстои да вземе трудно решение, да не може да заспи до след 1 часа през нощта, защото жлъчният мехур е свързан с вземането на решения. Когато срещам хора, чийто жлъчен мехур е бил отстранен, с интерес ги питам как се справят с вземането на решения. За щастие, дори човекът да е загубил жлъчния си мехур, енергийно той все още е в него и меридианите продължават да функционират, така че изцелението пак може да се осъществи.

Всички тези различни фактори означават, че ако един човек има проблем с очите, с телесната структура, с черния дроб и/или жлъчния мехур, ако всяка нощ се буди между 23 и 3 през нощта, ако е склонен да се гневи или изпитва особен дискомфорт през пролетта, възможно е да има дисбаланс в елемента Дърво.

При този дисбаланс, както при дисбаланс на друг от елементите, ще коригирате проявлението на болестта чрез клетъчно пробуждане, а ребалансирането на елемента ще бъде постигнато чрез акупунктура.

Огън

Дървото подхранва огъня, затова следващ в цикъла на петте елемента е Огънят. Времето на елемента Огън е началото на лятото, когато мощта и силата на слънцето са във възход. Емоцията на Огъня е радост или липса на радост, така че човек, който е твърде щастлив или твърде тъжен, има дисбаланс на този елемент. Цветовете, свързани с Огъня, са червеното и сивото, като второто е липса на червения цвят. Телесният отвор на Огъня са ушите, а сетивният орган — езикът.

Четири органа са свързани с елемента Огън: сърцето, тънките черва, меридианът на циркулацията/секса и тройният нагревател. Последните два от тези органи нямат еквивалент в западната физиология. Сърцето се смята за „върховния командир“, а тънките черва — за „големия разделител“ на чистото от нечистото на всички нива на съществуванието.

Два периода от деня са свързани с Огъня. Времето на силна енергия за сърцето е между 11 и 13 часа. Следват го тънките черва от 13 до 15 часа. Времето на меридиана на циркулацията/секса е от 19 до 21 часа, а това на тройния нагревател — от 21 до 23 часа.

Хората, които искат да излизат и да се забавляват всяка вечер, вместо да се подготвят естествено да следват цикъла ден/нощ и да спят, имат дисбаланс на Огъня в тройния нагревател. Тройният нагревател поддържа температурния баланс в цялото тяло. Ако поставите ръка първо в долната част на торса (под пъпа), после върху средната част на торса (между пъпа и гръдната кост) и след това върху горната част на торса (над гръдната кост), температурата трябва да е еднаква. Човек с дисбаланс в тройния нагревател често забелязва осезаема разлика между температурата в тези три области.

Земя

Когато гори, огънят създава пепел, която се превръща в земя, затова следващият елемент в цикъла е Земя. Елементът Земя съответства на края на лятото, когато всички плодове узряват, и емоцията е състрадание или съпричастност. Цветът е жълтият. Телесният отвор е устата. Елементът има и друга важна връзка — с енергията на майчинството. Това означава връзката както с Майката Земя, така и с физическата майка. Той ни свързва и със собствената ни способност да се държим майчински, все едно дали става дума за мъж или за жена, а именно — способността да се грижим за себе си и за другите.

Органите на елемента Земя са стомахът и далакът.

За стомаха времето от деня е между 7 и 9 часа, последвано от периода на далака между 9 и 11 часа.

На Изток е обичайно закуската да бъде най-обилното хранене за деня, тъй като се поема във времето на силна енергия за стомаха. Обилното хранене вечер, особено след залез, подлага стомаха на стрес в момент, когато той не е особено жизнен. Ако стомахът не успее да преработи изобилната храна, тя ще застоява в него и може да предизвика проблеми като киселини или рефлукс.

Метал

Земята е източникът на минералите и рудите, затова следващият елемент е Металът, който съответства на есента. Цветът е белият, а емоцията — скръб. Това не е само скръб за онова, което е било, но и за онова, което е можело да бъде. Органите на Метала са колонът, кожата, белият дроб и умът, а вътре в този елемент е енергията на „търсенето на съвършенство“. Има и връзка с енергията на бащинството, обхващаща виждането ви за вашата духовност („небесния отец“) и вашия земен баща. Има връзка със способността ви да се държите бащински, независимо дали сте мъж или жена.

Кожата и умът работят постоянно, затова нямат собствени периоди на силна енергия, но пиковото време за белия дроб е от 3 до 5 часа, а времето на колона е от 5 до 7 часа. Това означава, че ако човек често се буди в 3 часа и не може да заспи до 5 часа, това има някаква връзка с енергията на белия дроб. Телесният отвор и сетивният орган на елемента Метал е носът.

Вода

В древен Китай огледалата са се правели от метал, а ако метално огледало бъде оставено навън през нощта, то привлича роса върху повърхността си, така че последният елемент от цикъла е Водата. Зимата е сезонът на елемента Вода, а цветовете, свързани с него, са синьото и черното. Емоцията е страх, а органите са бъбреците и пикочният мехур. Телесните отвори са анусът и уретрата, а сетивният орган — ушите. Периодът на пикочния мехур е от 15 до 17 часа, а на бъбреците — от 17 до 19 часа.

Способността на дървото да расте зависи от водата, така че елементът Вода поражда елемента Дърво, а така и цикълът на петте елемента, и годишният цикъл, описан от петте елемента, са завършени.

Има и още много връзки с петте елемента като различните мелодики на гласа, различните качества на сънищата и различните предпочитания към храните.