Барбара Рен
Клетъчно пробуждане (29) (Как тялото задържа и създава светлина)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Cellular Awakening, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 4 гласа)

Информация

Сканиране и разпознаване
Еми (2015)
Корекция и форматиране
Nmereva (2017)

Издание:

Автор: Барбара Рен

Заглавие: Клетъчно пробуждане

Преводач: Станислава Миланова

Година на превод: 2011

Език, от който е преведено: Английски

Издател: ИК „Кибеа“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2011, 2013, 2015

Националност: Английска

Печатница: Инвестпрес АД

Редактор: Сирма Велева

Коректор: Милена Александрова

ISBN: 978-954-474-560-8

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/3593

История

  1. — Добавяне

Как да тълкувате историята си

За да се чувстваме добре и да бъдем силни, ние трябва да сме напълно свързани с всички енергии във вселената. Ако живеем в откъснат свят, трудно ще намерим решение на проблемите. Помислете например за някой, който на всеки три месеца страда от възпаление на гърлото. Ако той отдели този факт от всичко останало в здравословното си състояние, ще му бъде много трудно да разбере причината и да предприеме нещо. Всичко е част от модел и нищо не е изолирано, макар че твърде често симптомите се разглеждат без връзка с миналото. Ако не вземете под внимание как и защо се е проявил даден симптом и не го свържете с всичко друго в живота си, миналото ще се повтаря и с всяко повторение болестта ще навлиза по-надълбоко. Ако искаме само да заличим симптомите, ние все повече ще се откъсваме от истинската си същност.

Помнете, че тялото никога не работи срещу нас и се отличава със съвършена цялостност, то винаги прави най-доброто по силите си във всеки момент и винаги се стреми да възстанови равновесието. То се приспособява, за да оцелеем. Когато разбираме как и защо се е приспособило тялото, можем да осъществим промени в начина си на живот, за да направим приспособяването излишно. Ако тялото вече няма нужда да се адаптира, например към дехидратацията, то ще изключи сигнала за дехидратация и в резултат всяка клетка ще заблести по-ярко.

Неразделна част от свързването на вашата история е личната сила и намаляването на страха. Всички имаме нужда да се издигнем над ситуацията, в която сме се озовали, за да видим най-бързия и най-лесен маршрут към създаване на нова и по-добра ситуация, но също така имаме нужда и от сила и мотивация, за да тръгнем по тази пътека.

Единственото, което ни спира да направим нещо, включително да се почувстваме по-добре, е страхът. Ако свържем различните елементи на личната си история, ако започнем да разбираме как и защо, страхът моментално ще намалее. Когато са много болни, хората са склонни да паднат в капана на страха и им е изключително трудно да намерят необходимите отговори, за да излязат от ситуацията. Често те виждат само поток от негативни събития. Но когато се вгледаме в миналите случки с намерението да свържем и разберем, историята започва да се променя.

Свързването се осъществява, като приложим към личната история принципите, описани в част I. След това трябва да усетим кои от тях имат отношение към случващото се в момента. Осъществяването на всяка нова връзка ще задълбочава разбирането и ще намалява страха. Това ще породи движение на всички нива.

Нищо никога не става случайно. Чуваме как някой „внезапно“ се е разболял, но това просто не е възможно. Както вече споменах, добрият китайски лекар знае, че болестта може да бъде усетена енергийно две години преди да се прояви на физическо равнище. С приближаването към проявлението на болестта тялото дава множество знаци — промяна в настроението и емоциите, промяна в телесната миризма и в мелодиката на гласа, — всеки от тях има своето значение. Всичко случващо се е част от свързана история и като задаваме правилните въпроси, можем да разберем собствената си неповторима част от тази история и да видим по-голямата картина. В края на тълкуването трябва да настъпи забележима промяна в енергийното тяло, на която физическото тяло ще откликне. Ще има повишаване на вибрацията, а с това ще възникнат и нови възможности за промяна.

Ключ за тълкуване
Висша същност Колко сме свързани с висшия си потенциал?
Умствено/емоционално ниво Депресията често е свързана с дехидратация в мозъка и неспособност за съхраняване на светлина в електронните облаци. Различните емоционални проблеми са свързани с конкретни органи, ръководени от петте елемента, например гняв — черен дроб; скръб — бели дробове.
Енергийни нива Те дават ясна картина за консистенцията на кръвната захар. Спадовете в определени моменти говорят за конкретни органи (виж периодите на органите, свързани с петте елемента, стр. 99).
Концентрация и памет Те са свързани с централната нервна система и с огромната й нужда от кръвна захар и двойните въглеродни връзки на незаменимите мастни киселини за използване на светлината.
Сън Вижте модела на събуждане в определени моменти или проблемите в определени моменти във връзка с периодите на органите, например събуждане винаги между 3 и 5 часа говори за проблеми с белия дроб.
Коса и скалп, кожа и нокти Косата е силен индикатор за функцията на бъбреците и нивата на хидратация, а също и за функцията на щитовидната жлеза.
Главоболия Местоположението им в главата сочи към различни акупунктурни меридиани, свързани с определени органи, например ъгълчетата на очите (близо до носа) = меридиан на пикочния мехур. Времето на главоболията също може да бъде свързано с периодите на органите и да покаже кои от тях страдат.
Синуси Синусите заедно с носа са външната част на белия дроб, така че показват къде има нужда от работа. Често синусите са свързани с депресия, а белият дроб е обиталището на депресията.
Очи Очите са телесният отвор на черния дроб, така че симптомите може да говорят за необходимост от лечение на черния дроб. Често те говорят и за излишна течност — сухи очи = на излишна течност в друга част на тялото.
Уши При децата често има ушни проблеми. Те също могат да бъдат външен знак, че трябва да се погрижим за хидратацията и бъбреците.
Нос Носът е външен знак за белия дроб и — когато е запушен от слуз, говори за сгъстяване на лимфата.
Гърло Гърлото много бързо показва всякаква дехидратация, особено при млади хора. Сухотата води до застой на лимфата, а лимфатичната тонзилна тъкан реагира, също като лимфните възли. Гърлото може да бъде доста добър барометър за здравето.
Уста и зъби Всеки зъб е свързан с различен меридиан, затова отразява условията в органа, обслужван от този меридиан.
Бял дроб Белият дроб е свързан с приема на чи и е известен като обиталище на депресията. Нивата на дишане участват и в контролирането на телесния pH.
Храносмилане и стомах Те показват връзката с храненето и майката, както и с Майката Земя (виж системата на петте елемента).
Черва Прекрасен индикатор за нивата на хидратация и затова са свързани с функционирането на кожата, белия дроб и ума.
Уриниране Променящият се pH ще се прояви в навиците и усещането при уриниране. Хидратацията също може да бъде отбелязана при модела на уриниране. Елементът вода и нивата на страха са силно свързани с централната нервна система.
Менструация Свързана е с функцията на черния дроб, тъй като плановикът на тялото определя редовността. Ако е претоварен, черният дроб влияе и върху менструацията. Той може да я направи прекалено силна или дори да създаде фиброиди (често наричани вторичен черен дроб).
Болки в мускулите и ставите Проблемът може да бъде установен чрез проверка на засегнатите меридиани и връзката с органите. Артритната болка винаги е свързана с Дървото и Водата, черния дроб и бъбреците.

Когато разглеждаме различните принципи, свързани с личната история, трябва да ги прилагаме хронологично, за да видим историята в нейното развитие. Затова нека сега разгледаме тези принципи един по един и как се проявяват те в личната история.

 

 

1. Сигнал за дехидратация

Първият принцип е сигналът за дехидратация. Когато се обезводни, тялото започва да осъществява промени в клетката като средство за защита. Какви индикатори за дехидратацията ще забележим?

Първото, което се случва при настъпване на обезводняване, е откъсването от нашите по-висши аспекти. Това може да се прояви като загуба на посока в живота, неспособност да се измъкнем от постоянна стресова ситуация или загуба на съзидателност и мотивация. За някои хора това може да означава достатъчно енергия, за да ходят на работа през деня, но такава умора и липса на мотивация вечер, че хапват някаква готова храна и се отпускат пред телевизора. Когато възникнат подобни неща, това винаги означава, че има дехидратация, която неизменно води до откъснатост от висшите ни аспекти и съответно от нашия потенциал.

 

 

2. Естествените ритми

Вторият принцип се отнася до свързаността ни с естествените ритми на вселената. Тялото работи усърдно, за да използва пълноценно силната енергия на пролетното и есенното равноденствие като начин да се освободи от токсичността. Не е необичайно човек да не успее да се освободи от токсичността по време на равноденствието и това води до остър пристъп. През предишните месеци или дори години може да е имало дребни симптоми, но по време на равноденствието е възможно да възникне сериозен здравословен проблем.

Въпреки че равноденствията са моменти на потенциално изцеление поради премахването на натрупаните токсини, тялото може да се претовари и да не е способно да продължи в положителна посока. Това може да се приеме като неспособност за справяне с острото заболяване, така че симптомите продължават седмици или месеци.

Можем също да разгледаме пълнолунията и новолунията и да видим как тези цикли се отразяват върху менструацията. Съзнанието, че всеки от нас танцува с енергията на луната носи огромно облекчение и действа ободряващо. Например разбирането, че моментът на пълнолунието може да бъде тежък, ще ви помогне да не се тревожите особено, ако по това време не се чувствате много добре, защото — щом пълнолунието премине — отново ще бъдете себе си. Много по-лесно е да понесеш трудна ситуация, ако знаеш кога ще приключи.

Когато се научим да обръщаме внимание на нашия танц с луната, можем точно да предвидим трудните моменти и да приспособим енергиите и начина си на живот предварително, така че да бъдем напълно готови да прегърнем промяната, вместо да се стресираме от нея. Помнете също, че на всеки два дни луната измества фокуса върху различна част от тялото.

Когато започнете да правите връзки, ще се изумите как те обясняват толкова голяма част от вашата история.

 

 

3. Петте елемента

Системата на петте елемента е прекрасен начин за разбиране на свързаността. Сезоните, органите и емоциите са взаимносвързани и ние можем да започнем да откриваме връзките между природните ритми и начина, по който се чувстваме и функционираме.

Есенното равноденствие се пада във времето на елемента Метал, който е свързан с кожата, дебелото черво, белия дроб и ума. В моята практика хората много често идват при мен малко след есенното равноденствие със сериозен дисбаланс в дебелото черво като остър пристъп на болестта на Крон, колит или синдром на раздразненото черво. Преди това може да е имало дребни симптоми като спорадичен запек, но често диагнозата на болестта се поставя след есенното равноденствие.

По кое време от годината се чувствате най-добре и кога ви е най-тежко? Така ще разберете кои от органите ви са най-силни и кои — най-слаби, а също и емоциите си и защо се чувствате по определен начин. Петте елемента създават почти неограничен брой връзки за нас.

 

 

4. Законът на Херинг за изцелението

Познаването на закона на Херинг и прилагането му е чудесен начин да разберете дали болестта е била потисната или елиминирана. Помнете, че според закона на Херинг болестта напуска тялото от горе на долу, отвътре навън, от по-важните към по-маловажните органи и в ред, обратен на онзи, по който се е проявила. Ако човек, лекуван от астма, внезапно прояви спад в енергията и се почувства депресиран, ще разберете, че заболяването му е навлязло по-надълбоко, така че очевидно лечението е било супресивно. Ако обаче внезапно получи обрив, който след това изчезне, ще знаете, че болният върви в правилната посока, защото кожата е по-маловажен орган от белия дроб.

Можете да прилагате закона на Херинг за всички симптоми и ще разберете ясно в каква посока се движите — дали към здравето или далеч от него.

 

 

5. Остри и хронични епизоди

Винаги е добре да обръщате внимание на острите и хроничните епизоди във вашата история. Всеки се ражда с определено ниво на токсичност, наследено от родителите. В детството и юношеството тялото предизвиква острите епизоди в опит да се освободи от токсините. Често това се случва около равноденствие. Когато се лекуват правилно, острите заболявалия са ключ към скрития потенциал, но ако се потиснат, ограничават потенциала още повече.

При наистина дълбоките заболявалия като МЕ често в историята на пациента има пик на острите пристъпи, когато тялото се е опитвало да се освободи от токсините. После, тъй като тялото вече е твърде уморено, за да събере енергия за остри пристъпи, острото заболяване изчезва. На пръв поглед здравето се е подобрило и кашлицата, настинките и грипът са се превърнали в далечен спомен, но всъщност това означава, че хроничният товар на тялото е нараснал и болестта е навлязла по-надълбоко.

 

 

6. Телесна температура

С натрупването на токсичност винаги се наблюдава спад в телесната температура. Антибиотиците също водят до загуба на топлина в тялото. По-ниската телесна температура означава, че енергията, необходима за повишаването й до трескаво състояние, не е по силите на тялото и затова човекът е по-неспособен да прояви остро заболяване. При много сериозните болести като МЕ и СПИН температурата винаги е по-ниска от нормалната. Не е необичайно да има спадане на температурата и след поставянето на множество ваксини. За щастие, ние разполагаме с техники, които могат да повишат телесната температура и да създадат необходимата топлина за изгаряне на токсините.

 

 

7. Телесен pH

Промените в pH на тялото обикновено се забелязват много лесно. Често те се проявяват като болки или главоболия — знаци, че pH на кръвта е спаднал. Обикновено това се дължи на липсата на алкализиращи храни или алкализиращи (отпускащи) дейности, но може да бъде причинено и от твърде „киселинни“ мисли. Нашите мисли и емоции оказват особено силно въздействие върху pH на тялото. Колкото по-стресирани сме, толкова по-дехидратирани ще бъдем и съответно по-киселинни.

 

 

8. Кръвна захар

Нивата на кръвната захар са неразривно свързани с нивата на енергията, така че всеки спад в енергията означава, че нивата на кръвната захар са станали нестабилни. Ниската кръвна захар може да бъде описана като неспособност за правилно задържане на калция в кръвта, а това е свързано с обмена ден/нощ. Когато сме обезводнени, клетъчната мембрана изгражда холестеролен слой, който пречи на пълното излизане на натрия и калция от клетката през нощта. Тази ситуация оказва въздействие не само върху нивата на калция в кръвта, но и върху всички останали фактори в „епруветката“.

Спадът в телесната температура, спадът в pH, неспособността за предизвикване на остри заболявалия, стресът в начина на живот и лошото хранене оказват неблагоприятен ефект върху нивата на кръвната захар. Ситуациите, в които хората изпитват непреодолимо желание за дадена храна или пък изживяват силен спад на енергията през деня със съпътстващ, вълчи глад, са знаци за сериозни проблеми с кръвната захар.

 

 

9. Туберкулозна следа

Туберкулозната следа се наблюдава при хора, родени със силно предразположение, наследено от предците им. При тази ситуация някои метаболитни пътеки като преработването на незаменимите мастни киселини са проблемни. Това е силно свързано с неспособността да се задържа калцият на правилното място, така че има връзка и с кръвната захар. Най-добре проличава, когато един или повече от предците са боледували от туберкулоза, която не е била лекувана правилно и затова човекът се ражда с наследствена неспособност да поддържа правилни нива на калция в тялото.

 

 

10. Пастьор/Бешан

Интересно е да погледнете вашата история от различните гледни точки на Пастьор и Бешан. Виждането на Пастьор е, че болестта идва чрез външно нашествие и трябва да бъде потисната или убита, което отнема отговорността от индивида и я дава в ръцете на институции като медицината или фармацевтиката. Това виждане създава жертви на болестта и не предлага никакви истински здравословни решения. Бешан, от друга страна, вижда, че устройството и същността на всеки от нас диктуват здравословното ни състояние. Вгледайте се в собствената си история и ще видите как използването на алопатичната медицина постепенно изпраща болестта все по-навътре и навътре в тялото.

 

 

11. Светлината и ендокринната система

Способността на човека да задържа и създава светлина е ясно отразена във функционирането на ендокринната му система. Умората на надбъбречните жлези, ПМС, проблемите с кръвната захар, отслабването на имунитета и понижената функция на щитовидната жлеза са все знаци за слабост в способността да се задържа светлина.

Помнете, че според закона на Херинг дисбалансът на ендокринната система ще започне отдолу, с надбъбречните жлези. Но ако човекът има ендокринен дисбаланс до нивото на хипофизата, вероятно се чувства много откъснат от истинската си същност и не знае как да се излекува. Щом изпадналият в такова положение започне да прави връзки, виждате как буквално светва, когато пътеката към оздравяването блесне пред него.

 

 

12. „Не съм се чувствал добре от…“

Ако не сте се чувствали добре от определен момент насам, това често е показател за много важен преход, който не сте осъществили напълно. Ако например сте имали възпаления на гърлото, които редовно са били потискани с антибиотици и оттогава не сте се чувствали добре, това е знак, че освобождаването от токсичността в гърлото и лимфната система не се е осъществило и ще трябва да се реализира в определен момент от целебния процес.

 

 

13. Важни преходи

В живота на човека трябва да се осъществят няколко важни прехода и ако в тези моменти възникне ситуация на силен стрес, това може да има важни последици за години напред.

Първият преход е зачеването, при което яйцеклетката мигрира до правилното си място. За да се случи това, важно е електричният заряд във и около матката да бъде правилен. Извънматочната бременност, при която яйцеклетката се развива извън матката, се дължи на неправилен заряд във и около матката.

Следващият преход е раждането. Бебе, което излиза с краката напред, е по-малък знак за неправилен заряд в матката.

Има три важни прехода, които трябва да се осъществят през първите две години от живота. Когато бебето е в утробата, натрият доминира над калия в развиващия се организъм. Това остава така през първите шест месеца след раждането, но впоследствие за здравето на детето е важно да постъпи калий. Обикновено към шестия месец майката започва да дава на бебето зеленчуци и съответно калий. Към двегодишна възраст нивата на калия трябва да надвишават нивата на натрия и при момиченцата те трябва да са малко по-високи, отколкото при момченцата. Това е преход, който все повече и повече деца не осъществяват правилно в наши дни, особено при толкова високите нива на натрия в съвременното хранене.

Вторият преход е свързан с нуждата на развиващото се дете от незаменимите мастни киселини. При раждането тънките черва на бебето са порьозни. Когато разглеждахме петте елемента, видяхме, че тънките черва се смятат за „великия разделител“ на чистото от нечистото. Към двегодишна възраст тънките черва трябва да престанат да бъдат порьозни, но способността на детето да го направи зависи изцяло от незаменимите мастни киселини, които получава от майката — както в утробата, така и чрез кърмата. Когато при самата майка има силен дефицит на незаменими мастни киселини, тънките черва на детето може да останат порьозни и след двегодишна възраст. Псориазисът и синдромът на пробитото черво са признаци за порьозни тънки черва.

Третият преход е свързан с нивата на медта и цинка в бебето. В края на бременността нивата на медта силно се покачват, за да улеснят контракциите при раждането. Когато медта започне да доминира, нивата на цинка спадат и това се предава на бебето. Ниските нива на цинка могат да създадат множество здравословни проблеми, затова за здравето на бебето е изключително важно те отново да се повишат след раждането. За щастие, природата осигурява прекрасен начин за справяне с дисбаланса. Плацентата е много богата на цинк и ако майката изяде плацентата си, цинкът се предава чрез коластрата на бебето, за да преодолее дисбаланса. Човешките същества са единствените животни, които не изяждат плацентата след раждане и в резултат на това един важен преход остава неосъществен. Нивата на медта продължават да бъдат високи и това води до зависимост. Бебето има високи нива на мед в утробата, защото е напълно зависимо от майката, но към двегодишна възраст нивата на цинка би трябвало да са се повишили, за да може детето да започне да открива своята независимост.

Пубертетът е друг преход, който подлага тялото на изпитание. Производството на полови хормони по това време изисква цинк в тялото. Ако нивата на цинка и без това са ниски, медта ще започне силно да доминира по това време и резултатът може да бъде съзависимост и пристрастявания по време на пубертета. Противозачатъчните таблетки също повишават нивата на медта, което може да засили съзависимото поведение, ако бъдат дадени скоро след началото на пубертета за облекчаване на менструалните проблеми.

При жените бременността, раждането и менопаузата също са важни преходи, всеки от които трябва да бъде ръководен чрез умението за свързаност.

Последният ни преход е смъртта. У мнозина тази мисъл предизвиква страх, но когато човек е здрав и свързан, смъртта е само още една врата, през която трябва да преминем с радост.