Барбара Рен
Клетъчно пробуждане (12) (Как тялото задържа и създава светлина)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Cellular Awakening, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 4 гласа)

Информация

Сканиране и разпознаване
Еми (2015)
Корекция и форматиране
Nmereva (2017)

Издание:

Автор: Барбара Рен

Заглавие: Клетъчно пробуждане

Преводач: Станислава Миланова

Година на превод: 2011

Език, от който е преведено: Английски

Издател: ИК „Кибеа“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2011, 2013, 2015

Националност: Английска

Печатница: Инвестпрес АД

Редактор: Сирма Велева

Коректор: Милена Александрова

ISBN: 978-954-474-560-8

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/3593

История

  1. — Добавяне

Съответствие на мазнините с географията на планетата

Изумително е колко различни мазнини се консумират по света. Какви мазнини консумират ескимосите в студената и тъмна Арктика? Откриваме, че се хранят с рибени масла, които са богати на ЕРА и DHA. Това са масла с повече двойни въглеродни връзки и съответно имат по-голям потенциал да задържат светлина, което — разбира се — е необходимо, когато живееш на тъмно.

Ако се придвижим малко на юг, откриваме, че се консумира ленено масло, а то е богато на омега 3. Канада е добър пример, там се отглежда много лен. Интересното е, че ако се опитате да отглеждате лен на по-топло и светло място, например Бразилия, той ще расте много бързо, но няма да съдържа никакви омега 3 киселини. Във всяка среда природата ражда само храни, които са подходящи за нея.

Ако се придвижим още на юг към по-топли и слънчеви условия, установяваме, че започва да се появява омега 6. Сред богатите на омега 6 мазнини са конопът, слънчогледът и тиквеното семе и те съдържат по-високи нива на омега 6, отколкото на омега 3.

След това се преместваме още по̀ на юг, например в Средиземноморието, където е още по-светло и топло. Тук хората използват омега 9. Омега 9 е мононенаситена мастна киселина, което означава, че има само една въглеродна връзка. Живеещите тук се радват на толкова много светлина, че имат нужда от само една въглеродна връзка в мазнините.

Придвижвайки се към екватора, където слънцето е силно, откриваме, че мазнините са наситени. Наситените мазнини нямат двойни въглеродни връзки, издържат на топлина и също са много важни за клетъчната мембрана, защото по-добре изграждат структура в сравнение с ненаситените.

Лекувала съм хора с множествена склероза, които, когато живеят в Англия, доста студена и тъмна страна, трябва да използват ленено масло. Но ако за известно време живеят в Индия, например, те установяват, че няма нужда да вземат ленено масло, защото са се преместили в по-топла и светла среда. Често също така установявам, че ако хора с МЕ — състояние, при което индивидът очевидно има проблем с използването на светлината, всичко в тялото му се извършва бавно и е налице конгестия — се преместят в по-топла и слънчева среда, тялото започва да наваксва и да комуникира.

Можете да вземете тази информация за планетата, що се отнася до светлината, температурата и мазнините, и да я пренесете в тялото, в епруветката. Така че, ако епруветката е студена и тъмна, трябва да започнете лечението, като използвате мазнини, подходящи за по-студена и по-тъмна среда.

В безбройните книги за храненето ще намерите напълно различна информация за правилното съотношение между омега 3 и омега 6 в храненето. Съществува единодушие, че във всекидневния прием човек има нужда от повече омега 6, отколкото омега 3, но дали това е вярно и — ако да — в какво съотношение? Установяваме, че различните експерти говорят за различно съотношение. Колкото по-задълбочено изследваме работата им, толкова повече се убеждаваме, че препоръчваното от тях съотношение зависи от мястото, където са правили своите изследвания. Например, ако са провеждали изследването си в по-студена и тъмна област, установяват, че човек има нужда от пропорционално повече омега 3, отколкото омега 6. Аз забелязвам, че ако на Британските острови работя с някого, който живее в Шотландия през зимата, то потребността му от омега 3 е много по-голяма, отколкото през лятото. Интересно е също да отбележим, че когато храним кравата с качествена зелена трева, съотношението между омега 3 и омега 6 е 1:1. Но ако я храним със зърнени храни, съотношението се променя на 1:20 в полза на омега 6. Ключът е тялото ви да бъде в хармония с условията, в които живеете.