Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
My z kosmosu, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Mark3 (2017)

Издание:

Автор: Арнолд Мостович

Заглавие: Ние от космоса

Преводач: Божидар Барбанаков

Година на превод: 1989 г.

Език, от който е преведено: Полски

Издание: Второ

Издател: Христо Г. Данов

Град на издателя: Пловдив

Година на издаване: 1990

Националност: Полска

Печатница: „Д. Благоев“, София

Излязла от печат: 28.II.1990 г.

Редактор: Румяна Абаджиева

Художествен редактор: Веселин Христов

Технически редактор: Ирина Йовчева

Рецензент: Иван Вълев

Художник: Борислав Ждребев

Коректор: Жанета Желязкова, Надя Костуркова, Боряна Драгиева

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/3763

История

  1. — Добавяне

Интересна биография

Да започнем от това, което трудно може да се обори. На 9 ноември 1929 г. Малил Едхем, главен директор на турските национални музеи, по време на инвентаризация на колекциите на прочутия музей Топкапъ в Истанбул открил две карти на света или по-скоро фрагменти от карти, считани за отдавна изгубени. Става дума за картите на Пири Рейс.

Това име е известно на пътешествениците и на географите. За турците Пири Рейс е национален герой, макар че докато е бял жив, навсякъде са го смятали за пират. Да кажем — за необикновен пират. Пири Рейс е живял през XVI век. Описал е приключенията си в книгата „Бахирие“. Между другото в нея е разказано и за съставянето на картите на света.

Самите спомени на Рейс, макар че описват събития отпреди 400 години и несъмнено са интересни, вероятно не биха привлекли вниманието на специалистите, ако не бяха въпросните карти. И все пак трябваше да дойде краят на Втората световна война, за да могат учените да се заемат по-подробно с тях.

Но да се върнем пак към техния съставител. Пири Рейс произхожда от семейството на прочути турски моряци. Родил се е вероятно около 1480 година, починал е през 1555 година. Прекрасен моряк и способен командир, Пири Рейс спечелил много блестящи морски победи в четирите краища на Средиземно и околните морета. Той е допринесъл много за безспорната хегемония на Отоманската империя по моретата. Но Пири Рейс е бил не само прекрасен моряк. Той е бил и човек с голяма култура. „Бахирие“ е пленителна книга с богати подробности както от специален, така и от битов характер. Авторът е приложил към нея 21 различни карти, които се отнасят предимно за отделни части от Средиземно море. Но през 1513 и 1514 г. Пири Рейс е съставил и две карти на света.

Картите са дело на изключително добросъвестен картограф. Самият Пири Рейс многократно подчертавал, че съставянето на картите изисква голяма отговорност и още по-големи знания. В „Бахирие“ той пише, че над една от картите, а именно картата на света, е работил от 4 март до 7 април 1513 година и че преди да пристъпи към това, се е запознал с всички съществуващи документи от този род. Някои от тях били твърде стари и както той добавя — дори тайни. Част от тези стари карти произхождат от Изтока и Пири Рейс е бил единственият човек, който е имал достъп до тях.

Пири Рейс владеел много езици — гръцки, италиански, испански и португалски, — благодарение на което можел да ползува картите, до които имал достъп. Естествено той е имал в ръцете си картата, съставена от Христофор Колумб. Картата му дал един моряк от екипажа на великия генуезец. От него получил и много устни сведения, които обогатили географските му познания.

Но всичко това има само сюжетен характер, както и книгата на Пири Рейс, която и до ден-днешен си остава класическо произведение в турската литература. Ако се чете внимателно обаче, в нея ще се открият няколко необикновено интересни, да не кажем сензационни изречения. Припомням, че непрекъснато говорим за спомените на Рейс, а не за картите му. И така, тези няколко изречения, за които споменах, се отнасят до експедицията на Христофор Колумб.