Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Twenty Guiding Principles of Karate, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Разни
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,7 (× 3 гласа)

Информация

Сканиране, корекция и форматиране
baypetko (2014)

Издание

Гичин Фунакоши. Двайсетте ръководни принципа на карате

Духовното завещание на майстора

Японска. Първо издание

Коректор: Людмила Петрова

Компютърна обработка: Емил Трайков

Оформление на корицата: Емил Трайков

 

Дадена за печат: февруари 2006

Излязла от печат: февруари 2006

Предпечат и печат: Изток — Запад

ISBN-10: 945-321-210-4

ISBN-13: 978-954-321-210-1

История

  1. — Добавяне

15

Мисли за ръцете и краката на противника като за мечове

Тъй като ръцете и краката на непоколебимо практикуващия карате могат да бъдат опасни като меч, този принцип трябва да бъде схващан буквално.

Ако развием още малко тази идея, трябва да смятаме ръцете и краката и на човек, който не практикува карате, за опасни. Когато залогът е оцеляване, дори у нетренираните е възможно да се отприщи удивителна мощ и те да покажат извънредна сила с ръцете и краката си. Когато някой без познания по карате или джудо и други подобни се бие от все сърце и душа и без оглед на живота или крайниците си, един новак в бойните изкуства не би имал шанс да му се възпротиви. Както показва поговорката: „Притиснатата в ъгъла мишка ще ухапе дори котка.“

По тази причина не трябва никога да изпадаме в самонадеяност или високомерие по отношение на нашите сили и способности. Независимо дали този, с който се сблъскваме, е тренирал бойни изкуства или не, трябва да държим сметка за потенциала на противника.

Когато възникне проблем, трябва винаги да оставаме внимателни и уважителни към думите и действията и никога да не гледаме отвисоко на противниците или да подценяваме техния потенциал. По-скоро трябва да се концентрираме върху това да се защитим с пълна осъзнатост и отдаденост.