Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Twenty Guiding Principles of Karate, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Разни
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,7 (× 3 гласа)

Информация

Сканиране, корекция и форматиране
baypetko (2014)

Издание

Гичин Фунакоши. Двайсетте ръководни принципа на карате

Духовното завещание на майстора

Японска. Първо издание

Коректор: Людмила Петрова

Компютърна обработка: Емил Трайков

Оформление на корицата: Емил Трайков

 

Дадена за печат: февруари 2006

Излязла от печат: февруари 2006

Предпечат и печат: Изток — Запад

ISBN-10: 945-321-210-4

ISBN-13: 978-954-321-210-1

История

  1. — Добавяне

14

Формата на една армия трябва да наподобява вода. Водата избягва високото и се стреми към ниското; войниците трябва да изгбягват пълнотата [силата] на врага и да атакуват неговите празноти [слабостта]. Водата тече в зависимост от релефа на терена; войската постига победа чрез реагиране съобразно врага.

Затова може да се каже, че няма стандартна военна операция, тъй както няма нормална форма на водата. Постигащият победа чрез умело пригаждане към силните и слабите страни на врага е наричан превъзхождащ всички.

Сундзъ, „Пълнота и пустота“ За военното изкуство

Изходът на една битка зависи от боравенето с пустотата и пълнотата (слабостта и силата)

Тринайсетият и четиринайсетият принцип се отнасят до нашата мисловна нагласа в битка.

Сундзъ разглежда управляването на войсковите сили в съответствие с поведението на водата. Точно както тя тече естествено от по-високо към по-ниско място, тъй пълководецът се надява да избегне силните страни на врага и да го удари по неговите слаби места. И също както водата променя формата на течението си съобразно контурите на земята — става бавна и спокойна на равно място, бързо се устремява надолу по стръмни склонове и образува водопад по ръбовете на стръмни скали, — войската трябва да се приспособява към движенията на врага и към терена, за да си осигури победа.

Следователно при командването и насочването на войници пълководецът трябва да избягва „стандартното“ военно действие. С други думи, стратегията на военачалника трябва да бъде течлива като водата: гъвкава, а не закована и неизменна. Неговата армия трябва да се движи свободно и умело и да се пригажда към положението на врага. Човекът, който печели победа по този начин, е наистина превъзходен във военната стратегия и избора на подходящия момент.

Предвид казаното дотук, може да се разбере колко важно е подбирането на стратегия съобразно врага, боравенето с неговата „пустота и пълнота“. Тази идея не се ограничава само до командването на многобройна войска, но може да бъде прилагана и в по-тесен смисъл, към техническите аспекти на двубоя в карате-до.

Деветнайсетият принцип също утвърждава значението на гъвкавостта в бойните методи: „Не забравяй използването или отказът от употреба на сила, разтеглянето или свиването на тялото, бързото или бавното и спокойно прилагане на техника.“ Приложението на тези принципи трябва да се мени съобразно техниките, използвани от противника.

Има множество известни поговорки, които наблягат върху необходимостта от пригаждане на собствените действия спрямо тези на противника, като например „Пригаждай речта си съобразно тези, които те слушат“ и „Когато си в някое селище, следвай неговите обичаи“.[1]

Тринайсетият и четиринайсетият принцип имат дълбоко значение не само в битка и в карате-до, но и при сблъсъците и предизвикателствата във всекидневния живот.

Бележки

[1] Вж. Ямамото Цунетомо. Хагакуре. Записките на самурая. С., Изток-Запад, 2003, с. 46–47. — Бел.прев.