Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Връзки в Ел Ей (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Murder, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4 (× 7 гласа)

Информация

Сканиране
Lindsey (2011)
Корекция
МаяК (2015)
Форматиране
hrUssI (2015)

Издание:

Джаки Колинс. Убийство

Американска. Първо издание

ИК „Хермес“, Пловдив, 1998

Редактор: Антон Баев

Коректор: Ева Егинлиян

ISBN: 954-459-569-1

История

  1. — Добавяне

Двадесета глава

От шикозната, вдигната нагоре тъмноруса прическа до самите връхчета на безупречно поддържания й кървавочервен трисантиметров маникюр Дарлийн Лапорт беше една от най-добре гледаните жени в Бевърли Хилс. Доста парички трябват, за да може някой да изглежда като Дарлийн — много и много пачки в зелено, особено като се има предвид, че за нея се грижеха цял екип професионалисти, които само чакаха обаждане, за да се появят. Имаше фризьор, който идваше в дома й всяка сутрин. След него се изреждаха маникюристът, диетологът, гримьорът, дизайнерът по облеклото, наставникът по йога и личният й треньор. И Дарлийн плащаше на всички. Тя не беше филмова звезда, но полагаше за себе си повече грижи, отколкото някои от тях.

Резултатът обаче си струваше. Изглеждаше на тридесет. Всъщност беше на четиридесет и една.

Младежката външност бе изключително важна за Дарлийн. Момичетата, които работеха за нея, трябваше да я чувстват близо до себе си. Всеки месец се появяваше нова пратка провинциални девойчета, които бяха пристигнали в Холивуд с надеждата да станат актриси или манекенки. Когато от тези мечти не излизаше нищо — което винаги се случваше твърде бързо, — на сцената се появяваше Дарлийн, за да ги поведе по една друга пътека. Предлагаше им блясък, вълнуващ живот и страхотни пари. Предлагаше им филмови звезди и магнати и интимна близост с всички мъже, до които в обикновения живот не биха могли дори да се доближат. Захапят ли веднъж стръвта, тя ги караше да обслужват и останалите от клиентите й — мъже със странни и извратени желания. Мъже като Мистър X.

Дарлийн нямаше представа кой е всъщност Мистър X. Знаеше само, че е готов да плаща щедро — и това за нея беше повече от достатъчно. Единственото съприкосновение с него бе по телефона. Миналата вечер се беше обадил, за да си ангажира още един сеанс с Кристин. Когато й звънна отново след час, тя трябваше да му отговори, че не е успяла да се свърже с момичето. Той като че ли се ядоса. Попита го дали не иска някое друго момиче. Отвърна не. После, пет минути по-късно, той звънна пак и се съгласи — но само ако бъдело някое свежо и ново момиче. Дарлийн веднага се сети за Хилди — хубавичка блондинка от Средния запад, която беше в занаята едва от два месеца. Двамата с Мистър X уредиха място за срещата и Дарлийн се обади, за да каже на Хилди.

— Този човек е съвсем мъничко извратен — беше я предупредила тя, като се сети за оплакванията на Кристин. — Но не е опасен, пък и чуй най-важното — наистина е щедър с парите!

— Добре ще се позабавляваме значи! — беше казала Хилди, изпълнена с младежка увереност.

А сега Дарлийн седеше пред телевизора си и се взираше в снимката на Хилди по новините, взета от абитуриентския бал на момичето. Хилди на шестнайсет, с шини на зъбите и кестенява бухнала коса. Почти по нищо не приличаше на момичето, което Дарлийн бе изпратила на среща със смъртта. Тази Хилди, която тя познаваше, беше русокоса и елегантно слаба. Холивуд и натрупаните четири години жизнен опит абсолютно бяха променили външността й.

А сега беше мъртва.

Удавена.

Но не в океана, където са я намерили. В плувен басейн.

И Дарлийн си спомни за още едно от своите момичета, което бяха извлекли по същия начин от океана. Преди една година. Кимбърли. Когато откриха тялото й, то беше в такова състояние, че почти нямаше как да се идентифицира.

Три седмици преди да открият трупа й на плажа, Кимбърли също бе отишла на среща с Мистър X.

Тогава Дарлийн бе решила да не прави връзка между двете събития. Кимбърли доста си падаше по лудите партита, освен това беше загазила с кокаина и хероина. Дарлийн си представи, че сигурно е умряла при нещастни обстоятелства — може би е била на парти с приятели след сеанса с Мистър X. Дарлийн не се обади на полицията.

А сега и Хилди.

Дарлийн знаеше, че ако отиде в полицията този път, медиите така ще гръмнат, че за нула време и тя ще стане обществена собственост като Хайди Флайс[1]. След това привлекателният сутеньорски бизнес ще приключи.

Само един начин имаше да се справи с това ужасно събитие. Никога повече да не праща никое от момичетата си на среща с Мистър X.

„Точно така“, реши Дарлийн. Макар да съзнаваше, че трябва да се откаже от доста сериозна комисиона, тя щеше да направи именно това.

След като успокои съвестта си по този начин, тя превключи каналите, докато попадна на един стар филм с Ава Гарднър.

„Ах, мина й през ум, какво стана с едновремешния холивудски блясък?“

Дарлийн се настани удобно на дивана и след няколко минути вече беше съвсем погълната от филма.

Бележки

[1] Прочута съдържателка на публични домове за елитни проститутки, съдена за сводничество. — Б.пр.