Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Малышам о звездах и планетах, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Повест
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,9 (× 7 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
ganinka (2013)
Допълнителна корекция и форматиране

Издание:

Ефрем Левитан. На малките — за звездите и планетите

ИК „Народна просвета“, София, 1989

Редактор: Надежда Кортенска

Коректор: Елена Гончарова

История

  1. — Добавяне

Какво знае за звездите и планетите джуджето Недоучкин

В последната беседа нашите читатели отново ще се срещнат с джуджето Недоучкин. Целта на тази среща е да се провери как са усвоени основните понятия, свързани със звездите и планетите. Нека децата, като слушат внимателно разказа на Недоучкин, се опитат не само да отбележат грешките му, но и да ги поправят.

 

 

Главният Вълшебник беше много сърдит. Как не! Та той едва сега научи от джуджето Кнопкин колко грешки е допуснало джуджето Недоучкин, като разказваше за Слънцето. Главният Вълшебник реши строго да накаже Недоучкин. Но джуджето Недоучкин каза, че то просто много се вълнувало и затова объркало всичко за Слънцето. А за звездите и планетите то знае всичко и може още сега да разкаже без нито една грешка.

— Е, какво — промърмори Главният Вълшебник. — Ние с джуджето Кнопкин те слушаме.

— Ще ви разкажа, дълбокоуважаеми джуджета — започна Недоучкин, — как веднъж ми се случи да бъда на чудно пътешествие по звездното небе. Помня, че отлетях от Земята нощем. И, разбира се, много бързо долетях до звездното небе. Какво ли нямаше там: истински зверилник!

na_malkite_za_zvezdite_i_planetite_nedouchkin_razkazva_1.jpg

Само че зверовете там ходят свободно, а не са в клетки. Там срещнах и Голямата мечка с дъщеря й, и Бика. Едва не паднах на Земята от страх, когато видях ужасното морско чудовище. За щастие успях да се скрия в двореца на Касиопея.

na_malkite_za_zvezdite_i_planetite_nedouchkin_razkazva_2.jpg

Чувствах се много зле. Благодаря на добрата и скромна царица Касиопея, която изпрати грозната си дъщеричка Андромеда за вода. Царкинята излезе от двореца, взе голям черпак и го напълни с вкусна вода от някакъв океан на Луната. Аз изпих всичката вода и ми стана по-добре. Самият цар Цефей ми показа главния звезден път, който се вижда дори от Земята. Той минава през цялото звездно небе и се нарича Млечен път, защото всяка вечер слугите на Цефей го поливат с мляко.

na_malkite_za_zvezdite_i_planetite_nedouchkin_razkazva_3.jpg

Да се върви по него не е много удобно, защото е хлъзгав. След това цар Цефей ме покани в двореца си. Едва влязохме и с вик дотича нашата Луна. Цялото й лице беше изподраскано: тя се одраскала о земната ос. Ние я утешихме, а тя каза, че така високо вика и плаче горчиво съвсем не заради тези драскотини.

na_malkite_za_zvezdite_i_planetite_nedouchkin_razkazva_4.jpg

Тук тя отвори куфара си и изсипа на пода разноцветни топчета. Оказа се, че тя е насъбрала звезди от небето и те всичките се разболели. Наложи ми се с Цефей да слагам термометри на звездите, за да разбера каква е температурата им. Най-горещи бяха, разбира се, червеничките звезди, а най-студени — беличките.

na_malkite_za_zvezdite_i_planetite_nedouchkin_razkazva_5.jpg

Докато мерехме температурата, бедничката Луна все нервничеше и нервничеше. При нас дойде такава пълна-пълна, но докато седеше, все слабееше и слабееше, и най-сетне съвсем се стопи. Тогава ние…

na_malkite_za_zvezdite_i_planetite_nedouchkin_razkazva_6.jpg

— Е, знаеш ли, скъпи, стига — не издържа Главният Вълшебник. — Ти не си бил на никакво пътешествие по звездното небе, а всичко току-що измисли и както винаги, обърка всичко, тъй като нищо не знаеш както трябва.

na_malkite_za_zvezdite_i_planetite_uchitel.jpg

Джуджето Недоучкин захленчи, започна да моли за извинение, но Главният Вълшебник даже не го слушаше. Той заповяда да изпратят джуджето Недоучкин на една от далечните планети, където от далечни времена се намира много голяма библиотека. Главният Вълшебник каза, че разрешава на Недоучкин да се върне едва тогава, когато прочете всички книги от тази библиотека и стане най-после умно и образовано.

na_malkite_za_zvezdite_i_planetite_skafandyr.jpg

Когато Татко научи тази история от джуджето Кнопкин, той я разказа на Света и Алик. И отново на децата се наложи дълго да броят грешките, които, както винаги, у Недоучкин бяха твърде много. Но може би не само Света и Алик са намерили грешките в разказа на Недоучкин? Та нали и вие, деца, сега вече знаете немалко неща за нашата Земя и за Луната, за другите планети, за нашето Слънце и за звездите — далечните слънца. А когато пораснете, непременно ще научите още повече!

na_malkite_za_zvezdite_i_planetite_luna_i_lunohod.jpg

 

 

Слънцето, Луната, далечните звезди и Земята, на която живеем, всичко това привлича вниманието на детето от първите години на живота му. Целта на книгата е да помогне на родителите в достъпна и увлекателна форма да дадат на малките първоначална представа за Вселената, да развие тяхната наблюдателност и любознателност.

Цветно илюстрираната книга ще запознае децата от предучилищна възраст с различните небесни тела и с астрономическите явления.

За съвместно четене и занятия на родители и възпитатели с деца от предучилищна възраст и ученици от началните класове.

Край