Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Опыт дурака, или ключ к прозрению. Как избавиться от очков, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5,6 (× 26 гласа)

Информация

Корекция и форматиране
проф. Цвети (2010 г.)
Източник
star05.net

Издание:

Мирзакарим Норбеков. Опитът на един глупак, стигнал до прозрението как да се избавим от очилата

Превод: Румен Леонидов

Художник: М. В. Ленская

Издателство: „Жануа ’98“, София, 2004 г.

ISBN: 954–9589–81–1

История

  1. — Добавяне

Да разгледаме „психо“ основата на влошеното зрение

Очите са показател за това, как гледаме на света. Ако зрението ни се влошава или имаме каквито и да било проблеми с очите, не е изключено човек вътрешно да издига преграда пред нещо в живота, на дълбоко подсъзнателно ниво да не приема нещата в заобикалящия го свят.

Това може да е свързано с всякакви събития в миналото, настоящето или бъдещето.

Ако днес отхвърляте нещо или се боите от нещо, което предстои да се случи в най-близко бъдеще, това може да увреди очите ви.

Вътрешното несъгласие със себе си, усещането, че не се вписвате в „мерките“ на околните, нежеланието да простите на някого, потиснатото състояние, старите обиди, неспособността ведро да гледате напред, страхът да погледнете в очите реалността — всичко това са скрити психологически причини за влошаване на зрението ви.

А сега да разгледаме отделно с какво е свързано влошеното зрение на децата.

Появи ли се очен проблем, веднага можем да кажем, че има нещо неблагополучно в дома на малкото човече.

Когато децата са безсилни да променят ситуацията, те в истинския смисъл на думата „не желаят“ да гледат нещо и подсъзнателно се мъчат да разсеят вниманието си, да намалят яснотата, за да преодолеят натиска на заобикалящия ги свят.

Друга причина е някой в семейството, когото детето най-много обича, да е с очила.

Например най-прекрасната и чудесна майчица на света или някой друг. Подсъзнанието на детето започва да записва цялата информация още от момента на раждането.

Получава се неосъзнато програмиране, което непременно ще се задейства, когато детето достигне възрастта на идеала си. Друга причина е

Възрастовото влошаване на зрението

„Единствената болест, която е свързана с остаряването, е старческото оглупяване. То се поражда обикновено от всеобхватна патриотична любов към вечния покой.“

(Из надпис над портите на старчески дом, който съществува у всеки от нас)

То се дължи преди всичко на влошено състояние на гръбнака, на кръвоносните съдове, на вътрешните органи, на нервната система, на храносмилането, на различни инфекции и пр.

Много от заболяванията на органите са свързани със състоянието на гръбнака.

Гръбнакът се състои от съединени помежду си прешлени. Между прешлените тела са разположени хрущялни дискове.

Прешлените имат опорна функция, а дисковете са като амортисьори за натоварването по оста, осигуряват гъвкавостта и подвижността на гръбнака. Ясно ли ви е всичко това?

Тогава продължаваме.

От гръбначния мозък излизат нервни влакна, свързани с всеки участък в тялото и с всички вътрешни органи.

Междупрешленните дискове се състоят от фиброзен пръстен и пихтиесто ядро. За фибрите на душата вече знаете!

Гръбнакът трябва да има определено полезно натоварване всеки ден. Ако от сутрин до вечер седите, мозъкът ви работи, ръцете ви работят, а гръбнакът не е натоварен с необходимото количество движения, се натрупват разни отложения. Хрущялите се вкостяват.

„Боклукът“ започва да се пресова и се образува „коруба“, която не само сковава движенията, но и прищипва нервните влакна. Нарушават се обменните процеси във всички органи и тъкани.

При „лоша стойка“ натоварването се преразпределя върху междупрешленния диск, влошава се изхранването му. С други думи, той започва да не си дояжда!

Това води до промяна в местоположението на дисковете един спрямо друг, до притискане на нервните влакна, на кръвоносни и лимфни съдове. И не само.

При неправилна стойка на тялото се нарушава нормалната циркулация на ликвора (гръбначномозъчна течност) както в гръбнака, така и в черепа. Съответните участъци на гръбначния и на главния мозък влошават дейността си.

Влошеното снабдяване на междупрешленния диск постепенно води до намаляване еластичността на фиброзния пръстен. Той вече не издържа натиска. В него се образуват пукнатини, през които заради натиска „изскача“ пихтиестото ядро. Така се стига до дисковите хернии.

Ако хернията е ориентирана назад, възможно е прищипване на гръбначния мозък и смущения в сетивността, ограничаване на двигателната активност и силна болка.

Гръбначните нарушения водят до много от добре познатите ни заболявания като остеохондроза, лумбаго, радикулит, ишиас, миозит, херния на Шморл, кифозис, сколиоза. Да не говорим за вегетативно-съдовата дистония, за мигрената, вторичната хипертония, шийната деформация, за различните артрози, за междуребрената невралгия и за още много заболявания на вътрешните органи и системи.

Поради нарушеното изхранване на гръбначния и на главния мозък се получават нежелателни колебания на вътречерепното налягане.

Този списък може да бъде продължен с още много явления.

Колко интересно, нали? Не ви трябва кримка.

И сега, приведено и сгърбено човече, искате ли да видите какво е остеохондрозата от научна гледна точка?

Радостно ви съобщавам — още никой не знае! Парадоксално ли ви се вижда? Да, драги мой, така е.

Има различни научни гледища, свързани с остеохондрозата, които обосновават и доказват своята изключителност. Всяка има право на съществуване!

Лошото е, че не разкриват начина за пълното й излекуване! За какво ни говори това?

Ако познаваме природата на заболяването, можем да го излекуваме или изобщо да не го допуснем, нали? Иначе винаги лекуваме само последиците, колкото и да е тъжно!

Щом няма единно гледище по проблема, и аз ще втъкна в целия този хаос своя си премъдър аргумент!

Теория на Норбеков!

Знаете ли какъв е химическият състав на утайките, които натрупвате по ставите си и на други места, най-вече в собствения си мозък?

Казано на най-достъпен език — това е пикочна киселина.

Сега разбирате цялата дълбина на народната мъдрост, че „остеохондрозата те е ударила в главата“. След такъв удар очите ти излизат от орбитата и се появява далекогледството.

Гръбнакът има мускули, които притежават природната способност да се разтягат, а и да атрофират, ако собственикът им е толкова тъп!

Това е само една от закономерните прояви на далекогледството, но всъщност и на други заболявания, както сигурно вече сте разбрали, по същия начин свързани с лошото състояние на гръбнака.

Дори най-незначителните нарушения в обмяната на веществата в мозъчната тъкан създават много проблеми.

С упражненията за възстановяване гъвкавостта на гръбначния стълб увеличаваме еластичността му. Така междупрешленните дискове запазват нормалната си форма.

А поради възстановената обмяна на веществата се нормализира и костният строеж, което води до възстановяване на опорната функция.

Включването на новообразуваните капиляри възстановява нормалната циркулация на кръвта, доставката на необходимите вещества в клетките и оттичането на „отработените“ вещества.

Постепенно с възстановяването на нормалния мускулен тонус се възстановява и правилното положение на гръбнака, а заякналите мускули и сухожилия го задържат в тази стойка. Постепенно се възстановяват нормалната конфигурация и тонусът на междупрешленните дискове, нормалното им взаимно положение и отпада възможността за прищипване на нервни влакна или на гръбначен мозък. Така се възобновява дейността на съответните органи и системи.

Затова е необходимо всеки ден да правим ставна гимнастика. Тогава почти криминалната ни история ще свърши по най-прекрасен начин!

Ставна гимнастика с пълнеж

Можете ли изведнъж да направите шпагат? Не можете. Но ако тренирате, съответните мускули все повече ще се разтягат и всеки ден ще се разпъвате все повече и повече.

Докато един прекрасен ден хоп! — и ще направите шпагат! Дори да сте на деветдесет години!

Внимание! Вкостененият неподвижен гръбнак, хипопотамската походка са все явления, свързани с начина ви на живот.

Това са признаците на мързела! На всяка възраст гъвкавостта на гръбнака може да се възстанови. И на деветдесет години способността за възстановяване на хрущялите и междупрешленните дискове си остава много добра. Трябва само да поискате и малко да поработите, да си размърдате кое?… Ставите, не мозъчните гънки!

opityt_na_edin_glupak_trudno.png

Ако тялото ни не работи, то не получава „заплата“.

Ако например си бръкнете в джоба с дясната ръка и половин година не я вадите, мускулите започват да атрофират, а мускулите на другата ръка заякват, защото тя поема двойно натоварване.

Това ще рече, че тялото ни всеки ден прави анализ и се приспособява към условия, които самите ние можем да направим оптимални.

Значи това, което ще направим сега, не е физзарядка, а специално подбрани упражнения за нормализиране функцията на гръбнака. Тоест ще отпаднат всевъзможните болежки — и по-горе изброените, и други, които изобщо не са споменати в списъка ни.

Не забравяйте да се измерите на височина. Ще пораснете (средно с 1–3 см и повече) поради възстановеното разстояние между прешлените.

Най-важното не са самите упражнения, а вашето вътрешното състояние, при което ги изпълнявате.

Насочете 90 процента от вниманието си за създаване на вътрешна нагласа и само 10 процента за техническото изпълнение.

С усилие на волята изкуствено достигаме нагласата.

Запомнете! Нищо не идва от само себе си и не пада от въздуха. Ако днес нагласата ви е на угрижен човек, това е именно блатото, в което ще затънат всичките ви усилия. Така че откъде започваме?

Стягаме осанката, опъваме усмивката! И напред!

Дойде време да проверим домашното. Извадете списъка с положителните и отрицателните страни на характера си.

Какво-о-о? Още не сте го написали?

Полага ви се жесто-о-о-ко мъмрене!

Добре, давам ви последен шанс! Напишете го сега. Не днес, а веднага! (Вж. Приложение 1.)

Масаж на ушните миди

Всяко движение тук и по-нататък трябва да се изпълнява поне 8–10 пъти в едната посока, а после и в обратната.

В описанието ще срещнете обобщени формулировки от рода на „няколко пъти“ или просто „първо в едната посока, после в другата“. Това е направено с цел механичното пресмятане на повторенията да не погълне цялото ви внимание.

Най-важното е накъде трябва да насочите мислите и душевните си сили. Вече знаете: към вътрешното състояние, към формиране на положителни черти, които според вас липсват в характера ви. В никакъв случай не изпадайте до автоматизъм. Това е път заникъде.

opityt_na_edin_glupak_ushanko.png

По повърхността на ушните миди са разположени над хиляда биологично активни точки. Затова с масажа им индиректно въздействаме на целия организъм.

Нагласа! Прибираме косата, сваляме обеците, слуховите апарати, кой каквото има, хващаме се за ушите в основата на ушната мида (палецът зад ухото). Така!

И се погледнете в огледалото. Виждате ли страховития си израз на канибал? Какво става, забравихте ли най-важното?

Най-важното е нагласата, за Бога, пак сте добили хищен вид…

Хайде сега: осанката, усмивката! Готови! Напред!

 

 

Упражнение №1

С чувство за хумор дърпаме ушните миди надолу и едновременно назад, зад раменете, и то така, че да опънем вътрешната част на ухото. Влагаме радост във всяко движение!

Лекото отпускане редуваме с по-засилено напрежение.

После правим аналогично движение нагоре и леко назад.

Само ви моля: спазвайте техниката за безопасност! Да не си откъснете ушите!

 

 

Упражнение №2

Сега се хванете за средата на ушните миди. Дърпате встрани и леко назад от външния ушен канал. С всяко ново движение дърпайте ушите колкото може повече, повече, повече…

Ако усетите в ухото чувство за разтягане, значи сте на прав път. Как е? Ушите ви още крепят ли се? Браво!

 

 

Упражнение №3

Сега, без да сменяме положението на ръцете, правим кръгови движения. Пламнаха ли ви ушите? Прекрасно! Раменете изпънати!

Създаваме изкуствена радост, гордост от изпълнената работа. Насочете вниманието си към ушите. Изпълнявайте упражнението с чувство.

Отношението ви към себе си винаги ще се материализира.

 

 

Упражнение №4

opityt_na_edin_glupak_race_na_ushite.png

Сменяме хващането на ушните миди. Плътно притискаме ушите с длани така, че отвътре да усетим вакуум. (Най-добре е дланите да запушват ушите така, че палците да сочат назад.)

Правим кръгови движения в двете посоки.

По време на упражнението създайте усещането, че сте всемогъщ и че всичките ви повели се изпълняват задължително! Помните ли „Октава“?

Нагласа! Създайте чувството, че сте силен човек. Запазете вътрешния образ!

 

 

Упражнение №5

Внимание! На когото е повредено или отсъства тъпанчето да не се изпълнява това упражнение!

opityt_na_edin_glupak_golqm_ushanko.png

Без да сменяте положението на ръцете, още по-плътно притиснете с длани ушите и рязко ги отлепете, така че да се получи нещо като изплющяване. Цялото ни внимание е съсредоточено върху ушите. Как върви? За отговор на този въпрос ви предлагам тест на Норбеков за правилността на изпълняваните упражнения, който ще направите самостоятелно с помощта на линийка.

Ако до края на всяко десето занимание ушите ви не са се удължили с 20 см, значи изпълнявате упражненията недобросъвестно!

Упражнения за ставите на ръцете и краката

Китки

 

Всяко упражнение повтаряме по 8–10 пъти!

opityt_na_edin_glupak_chovek_kotka.png

 

 

Упражнение №1

Стискаме и отпускаме юмруци (няколко пъти, вече знаете горе-долу колко) — ритмично и колкото можете по-бързо.

Упражнението се изпълнява в два варианта: отначало наблягаме на стисването на юмрука (хващателни движения), после на отпускането (хвърлящи движения), пръстите изцяло се изправят.

Създайте си чувството, че сте Човек с главна буква, най-красивият, най-волевият!

Вътрешно усетете този образ. Усмивка на лицето.

 

 

Упражнение №2

opityt_na_edin_glupak_chovek_kotka2.png

С всеки пръст поотделно изпълнявате движение все едно с обич щраквате някого по челото.

 

 

Упражнение №3

opityt_na_edin_glupak_chovek_kotka3.png

Последователно свиваме пръстите в юмрук — първо няколко пъти от кутрето към палеца, после от палеца към кутрето. След това изтръскваме китките, отпускаме мускулите.

 

 

Упражнение №4

opityt_na_edin_glupak_smeshen.png

Съсредоточаваме вниманието си върху лъчево-китковата става.

Ръцете са опънати напред — успоредно на пода, китките са обърнати надолу и сочат тялото, теглим към себе си връхчетата на пръстите. Правим няколко пружиниращи движения — редуваме напрежението и лекото отпускане.

Мислено се вглеждаме в областта на напрежение, т.е. лъчево-китковата става.

Аналогично изпълняваме упражнението в обратната посока, тоест китките са насочени нагоре.

С волево усилие предизвикваме още една порция самоуважение, създаваме я и я попиваме. Раменете — изпънати, „мускулният корсет“, нагласата, усмивката!

 

 

Упражнение №5

opityt_na_edin_glupak_letqsht_chovek.png

Ръцете са опънати напред — успоредно на пода, китките са с длани надолу, също успоредни на пода. Отваряме ги като водоравно ветрило в посока към кутретата. Това е изходното положение. Правим няколко пружиниращи движения (ситни помествания) встрани в посоката на кутретата. После сменяме изходното положение. Събираме двете длани в посока на палците и повтаряме упражнението.

 

 

Упражнение №6

Същото изходно положение. Създаваме гордост у себе си. Деветдесет процента от усилието насочвате да си създадете нагласата. Усмивка, радост, сладко усещане в цялото тяло.

opityt_na_edin_glupak_upr6.png opityt_na_edin_glupak_uprajnenie_6.png

Сега китките, свити в юмруци, въртим в кръгове с максимален диаметър — първо в едната посока, после в другата.

 

 

Лакътни стави

 

Упражнение №7

opityt_na_edin_glupak_upr_7.1.png
opityt_na_edin_glupak_upr_7.2.png

Раменният пояс е изправен водоравно, фиксиран. Ръцете са сгънати в лактите, предмишниците свободно висят, китките леко са присвити в юмрук.

Правим въртеливи движения с предмишниците около лакътните стави първо в едната посока няколко пъти, после в другата. Внимавайте раменете ви да не се движат.

Мислено слагаме корона на главата си. Нагласа! Добавете някакво ново усещане и с усилие на волята го засилете. Продължаваме.

 

 

Раменни стави

 

Упражнение №8

opityt_na_edin_glupak_upr_8_1.png
opityt_na_edin_glupak_upr_8_2.png

Ръката е изправена, свободно пусната покрай тялото, китката е леко свита в юмрук, правим въртеливо движение във фронталната плоскост пред нас. В китката се появява усещане за тежест и подуване, от нахлулата кръв тя ще се зачерви.

Постепенно увеличаваме скоростта на въртене.

Тренираме една след друга двете раменни стави. Всяка ръка въртим отначало по часовниковата стрелка, после — обратно.

Какво чувство предизвикахте вътре у себе си?

 

 

Упражнение №9

opityt_na_edin_glupak_upr_9.1.png
opityt_na_edin_glupak_upr_9.2.png

Главата е изправена. Събираме раменете напред едно към друго. Чувстваме приятно напрежение.

Леко отпускаме и с ново усилие предизвикваме допълнително напрежение, после пак отпускаме и т.н.

 

 

Упражнение №10

Без да променяме изходното положение, изтегляме раменете назад, плешките се удрят една в друга. Във всяка посока изпълняваме упражнението по няколко пъти.

 

 

Упражнение №11

opityt_na_edin_glupak_upr_11.png

След това изтегляме раменете нагоре, опираме ги до ушите, леко отпускаме напрежението, и отново ги вдигаме към ушите.

Аналогично редуваме нарастващото с всяко повтаряне напрежение и лекото отпускане, като сваляме раменете колкото се може по-ниско.

Накрая вдигаме рамене и завършваме упражнението.

 

 

Упражнение №12

opityt_na_edin_glupak_upr_12.png

Кръгови движения с раменете напред, после назад. Правим ги въз основа на същия принцип. Амплитудата е максимална. Обиграхте ли се технически? А сега добавете емоция, създайте пролет в цялото тяло! Браво на вас!

 

 

Упражнение №13

opityt_na_edin_glupak_upr_13.png

Главата е изправена. Ръцете са опънати надолу. Обръщаме ги с дланите навън, все едно ги завинтваме в пода.

Проверете! Трябва да участват лъчево-китковата, лакътната и раменната става.

Стигнете ли докрай, дайте допълнително напрежение — „затягаме винта“, и леко отпуснете. Още едно допълнително напрежение, малко по-силно — „затягаме още по-здраво“, и отпускаме. Правим няколко такива движения, после извъртаме ръцете обратно и по аналогичен начин изпълняваме цялото упражнение.

opityt_na_edin_glupak_upr_13.1.png opityt_na_edin_glupak_upr_13.2.png

Внимание!

При всички упражнения редуването на допълнително напрежение и леко отпускане трябва да се изпълнява на принципа „дозатягане на винта“ за мъжете и „ръчно изстискваме прането“ за жените, но безболезнено.

И още едно важно правило: как трябва да дишате? Запомнете правилото.

На всяко напрежение винаги се пада издишването, а на отпускането — вдишването! Никога не задържайте дъх!

 

 

Упражнение №14

Тръскаме ръце, отпускаме мускули.

 

 

Упражнение №15

opityt_na_edin_glupak_upr_15.png

Ръцете са вкопчени на „заключ“ пред гърдите. Тялото е изправено, положението — фиксирано. Движат се само главата и раменете, всичко останало е неподвижно.

Насочваме поглед надясно, после в същата посока завъртаме главата. Дясната ръка леко придърпва лявата.

Извъртаме глава максимално и правим още едно усилие, сякаш да продължим движението. Без да сменяме позата, отпускаме напрежението, и пак полагаме допълнително усилие.

След няколко такива напрежения-отпускания плавно се обръщаме наляво (сега лявата ръка дърпа дясната) и по аналогичен начин изпълняваме упражнението.

Какво създавате в душата си?

 

 

Стъпалата

 

Упражнение №16

opityt_na_edin_glupak_upr_16.png

Акцентираме вниманието си върху глезенната става. Изпълняваме упражнението първо с едното стъпало, после с другото.

Леко свиваме крака в коляното, стъпалото сочи надолу — това е изходното положение. Изтласкваме пръстите напред и правим леки пружиниращи движения.

Повтаряме ги няколко пъти. После обтягаме петата напред, а пръстите към себе си. Кракът е изправен.

 

 

Упражнение №17

Изходното положение е същото, както в предходното упражнение.

opityt_na_edin_glupak_upr_17.png

Обърнете стъпалото навътре, така че, ако спуснете крака си надолу, външният ръб на ходилото да докосне пода.

В тази поза възниква напрежение във външната страна на глезенната става.

Правим няколко пружиниращи движения със стъпалото навътре, като се стараем с всяко движение да го обърнем все повече и повече.

Може леко да вдигнем крака встрани и да изпълняваме упражнението, както е показано на рисунката.

Коя черта от характера си тренирате сега? Не я забравяйте.

 

 

Упражнение №18

opityt_na_edin_glupak_upr_18.png

Стъпалото е обърнато навън (изходното положение е обратното на предходното).

Упражнението се изпълнява аналогично.

 

 

Упражнение №19

opityt_na_edin_glupak_upr_19.png

С всяко стъпало поредно правим бавни кръгови движения — по няколко пъти във всяка посока. Движенията са такива, сякаш с големия пръст на крака рисуваме по стената максимално големи кръгове.

Обърнете внимание: кракът е абсолютно неподвижен, работим само със стъпалото.

Механичното изпълнение на упражнението е път към нищото. Нали помните? Е, накъде вървим?

 

 

Колянна става

 

Упражнение №20

opityt_na_edin_glupak_upr_20.png

Кракът е свит в коляното, бедрото е успоредно на пода, ръката фиксира бедрото, прасецът е отпуснат. Правим махови въртеливи движения с прасеца по и обратно на часовниковата стрелка по няколко пъти във всяка посока поредно с всеки крак. Стоежът е изправен, раменете — изпънати. Усетете с цялото си тяло, че сте Човек, Личност.

 

 

Упражнение №21

opityt_na_edin_glupak_upr_21.png

Разкрачен стоеж (краката разкрачени малко повече от ширината на раменете), стъпалата са успоредни (пръстите леко са обърнати навътре), дланите — подпрени на коленните капачки. Гърбът е изпънат, гледаме напред, не навеждаме глава. Правим кръгови движения с колената — първо няколко пъти навътре, после навън (ръцете помагат на въртеливите движения). В края на всяко движение коленете се изправят. Майчице, как пукат тия стави!

 

 

Упражнение №22

opityt_na_edin_glupak_upr_22.png

Краката са събрани, дланите — на коленете. Гърбът е изпънат, гледаме напред, не навеждаме глава. Правим кръгови движения с коленете. Въртим ги в едната посока, разгъваме ги след всяко движение. Повтаряме упражнението аналогично в обратната посока.

 

 

Упражнение №23

Краката са събрани, коленете — изправени, гърбът — изпънат. С пружиниращи движения на ръцете натискаме коленните капачки, сякаш да ги изправим още повече.

Изпълняваме упражнението няколко пъти. Гледаме напред.

 

 

Тазобедрена става

 

Упражнение №24

Вдигаме единия крак, сгънат в коляното, бедрото е успоредно на пода. Тялото е неподвижно.

Извъртаме бедрото до възможно най-странично положение, като полагаме допълнително усилие да го преместим още по-встрани. Правим още няколко такива пружиниращи движения. Същото повтаряме с другия крак в обратната посока.

Създайте си усещане за вътрешна сила!

 

 

Упражнение №25

opityt_na_edin_glupak_upr_25.png

Изходното положение е както в предходното упражнение. Извъртаме бедрото във възможно най-странично положение и го връщаме напред. Правим го с допълнително махово движение на бедрото нагоре-надолу. Повтаряме упражнението с другия крак.

Напомням ви общия принцип: редуваме напрежението и отпускането при минимална амплитуда на движенията.

 

 

Упражнение №26

Изходното положение е същото. Извъртаме дясното бедро максимално вдясно. Това е изходното положение. С колянната капачка „рисуваме“ по стената няколко кръгчета по и обратно на часовниковата стрелка. Същото правим с левия крак.

 

 

Упражнение №27

opityt_na_edin_glupak_upr_27.png

Вървим с изправени крака първо на цели стъпала, после на пети, на пръсти, на вътрешните ръбове на ходилата, на външните. Можем дори да ускорим крачка!

Не сгъваме коленете! Не поклащаме раменете, чувстваме напрежение в тазобедрената става и в кръста.

Създайте си усещането, че сте жизнерадостен човек. И нека то не ви напуска, докато изпълнявате упражнението.

Става ли? Браво!

Упражнения за гръбнака

Работим последователно за всеки сегмент от гръбнака:

    шиен
гръден горен
гръден долен
   поясен.

Преди да започнем упражненията за гръбнака, вдишваме дълбоко през носа и издишваме през устата. Ако сте яли чесън, лук или снощи добре сте се наквасили, можете да направите дихателните упражнения в присъствието на тъщата си.

Издишването трябва да е поне 2–3 пъти по-продължително от вдишването.

С всяко вдишване се изпълваме с чувство за младост, свежест, красота. Изкуствено си създаваме усещане за сила, сигурност в себе си, увереност, че със собствени усилия можем да изпълним всичките си желания.

Представете си, че очите ви са здрави, ясно виждат и най-незабележимите контури. Създайте си изкуствено вътрешно състояние на победа над болестта. Погледнете я отстрани и спокойно, но категорично и решително я разкарайте от организма си.

Най-важното е не просто да си го внушим като положителна убеденост, а изкуствено да създадем в тялото си вътрешно усещане, съответно на мислите ни. С други думи, да усетим, че организмът откликва физически на мислите и чувствата ни.

Не само мускулите подлежат на тренировки, драги ми читателю! Можем да отработим и черти в характера, необходими за разкриване на потенциала ни, за изпълнение на мечтите ни. Което упражняваме с волеви усилия, то се развива: тренираме мускулите — мускулите заякват, каляваме издръжливостта — издръжливостта расте.

С всяко движение трябва изкуствено да си създавате чувство, усещане, възприемане на някаква положителна черта от вашия списък. С времето те ще се вкоренят и ще станат ваша природа.

 

 

И така, започваме. Създайте си радостно вътрешно чувство и в каквото и темпо да работите, вътрешно трябва да ви е спокойно. Какво правим, за да си създадем спокойно чувство? Помните ли? Слагаме „мускулния корсет“.

Раменете изправени! Осанка! Лека усмивка! Отпуснете всичко: клепачите, лицето, шията, гръдния кош, корема, седалището, краката… все пак не и мускулатурата на пикочния мехур.

  Вдишване — безметежност,
   издишване — покой,
 вдишване — умиротворение,
  издишване — спокойствие,
    вдишване — тишина,
издишване — уравновесеност…

Продължете самостоятелно!

Настроихте ли се? Прекрасно! Тогава напред!

 

 

Шиен сегмент

 

Упражненията за шийния сегмент на гръбнака нормализират вътрешното черепно налягане, подобряват зрението, слуха, паметта, повишават работоспособността.

След време се възстановява вестибуларният апарат, подобрява се състоянието на щитовидната жлеза, нормализира се сънят, изчезва изтръпването на ръцете и като цяло се подобрява оросяването на мозъка.

 

 

Упражнение №1

Тялото е изправено, брадичката е опряна в ямката на ключицата. Плъзгаме брадичката надолу по гръдната кост, опитваме се да стигнем до пъпа. Опрем ли го, можем да се връщаме обратно!

Редуваме напрежение и леко отпускане. С всяко ново напрежение правим усилие да продължим движението, като добавяме още малко усилия. Следва леко отпускане. Изпълняваме няколко такива движения.

Не стигайте до болезнени усещания! Трябва да почувствате приятно напрежение в шийната област. А в тялото изкуствено създайте вълна от увереност в силите си и се помъчете да я задържите колкото се може по-дълго.

Внимание!

Ако ви е много трудно да изпълните това упражнение или имате проблеми с гръбнака във вратната област, сменете го с изтягане на главата и шията напред.

 

 

Упражнение №2

opityt_na_edin_glupak_upr_s_kotka.png

Тялото е изправено, главата леко е изтеглена назад, без да е отметната. Движим брадичката нагоре.

После спираме за секунда движението, леко намаляваме напрежението, но не се отпускаме, и пак изтегляме брадичката нагоре.

Правим няколко такива движения, не забравяме техниката за безопасност.

 

 

Упражнение №3

Гръбнакът постоянно е изправен. Раменете са абсолютно неподвижни при изпълнението на това упражнение.

Навеждаме главата вдясно (не я обръщаме!) и се опитваме без особени усилия да докоснем с ухо рамото си.

Не се притеснявайте, ако не го постигнете от раз. И не прекалявайте! След време ще го правите спокойно.

После навеждаме глава вляво.

Върху коя черта от характера си работите? А?

Не пропускайте възможността за едно упражнение да получите няколко възнаграждения.

 

 

Упражнение №4

Стоежът е изправен. Главата е вдигната, гледаме напред.

Въртим главата около носа като неподвижна ос: брадичката се вдига нагоре вдясно, темето се привежда наляво, очите гледат нагоре.

Повтаряме и на другата страна.

Спомнете си, че така върти глава малкото кученце, когато види нещо интересно или реагира на думите ви.

Изпълняваме упражнението в три варианта: главата е изправена (гледаме напред), главата е наведена (гледаме в пода), главата е леко отметната назад (гледаме тавана).

Лекичко!

opityt_na_edin_glupak_glava_lqvo.png
opityt_na_edin_glupak_glava_dolu.png
opityt_na_edin_glupak_glava_gore.png

 

 

Упражнение №5

Тялото е изправено. Стоежът е свободен. Главата е на една линия с гръбнака.

Бавно изместваме поглед вдясно, после максимално завъртаме главата. Това е изходното положение.

Помъчете се да видите какво има зад гърба ви — с допълнителни усилия се опитайте да увеличите ъгъла на завъртане. Главата не се отмята назад. Проверете! Брадичката трябва да е до рамото.

Правим няколко такива движения надясно, после същото упражнение — наляво.

Пренапрежението е недопустимо! Не забравяйте да дишате!

 

 

Упражнение №6

opityt_na_edin_glupak_krugovo_dvijenie.png

Кръгови движения на главата обединяват в едно всички предишни упражнения за шийния сегмент на гръбнака.

Главата се върти бавно и свободно, без да се пренапрягат мускулите на врата.

Сваляме брадичката към гръдната кост, после ухото тръгва към рамото, после темето — към гърба, другото ухо към рамото, брадичката към гръдната кост. Няколко пъти — в едната посока, след това в другата. Изпълнявайте много леко и внимателно. Съсредоточете се върху усещанията си. Ако шийният сегмент на гръбнака ви е проблемен, изпълняваме движението по следния начин. Ухото се накланя към дясното рамо, брадичката сочи надолу, после главата плавно се извърта към лявото рамо, и обратно. Тоест правим непълен кръг с главата, без да я отмятаме назад.

Работата с горните и долните гръдни сегменти на гръбнака подобрява състоянието на сърдечно-съдовата и на дихателната система, премахва болките при междуребрената невралгия, подобрява дейността на органите в коремната област, на бъбреците, на подстомашната жлеза, премахва изтръпването на краката.

 

 

Горен гръден сегмент

 

Упражнение №1

opityt_na_edin_glupak_naveden_chovek.png

Стоежът е изправен. Гърбът — изпънат. Никакви наклони. Кръстът е неподвижен.

Раменете са напред, ръцете — изопнати надолу и вкопчени една в друга, брадичката е притисната до гръдната кост.

С ръцете се устремяваме надолу, а със задната част на врата нагоре. Раменете са едно срещу друго. Без да отлепяме брадичката от гръдната кост, се опитваме да я плъзнем до пъпа. Не задържаме дъх!

Горната част на гръбнака се извива в дъга. Представете си, че сте като таралеж, понесъл хранителни запаси на гърба си. Повтаряме движението няколко пъти с малка амплитуда.

 

 

Упражнение №2

Изпълняваме същото упражнение в обратната посока. Ръцете са изпънати и хванати отзад, дърпат надолу, мъчим се да съберем плешките. Не вдигаме раменете! Главата е изправена, без да се накланя назад.

В това положение огъваме горната част на гръбнака, гръдната кост дърпа нагоре.

Изпълнявайте леко. Не се пресилвайте!

 

 

Упражнение №3

Гръбнакът е изправен. Кръстът — неподвижен. Ръцете са сгънати в лактите. Вдигаме едното рамо, сваляме другото (като везна), главата се накланя в посока на спускащото се рамо, очите гледат нагоре. Усещаме приятно напрежение и разпъване в горната част на гръбнака.

Без да сменяме стоежа, редуваме напрежението с леко отпускане и се опитваме с всяко движение още повече да огънем гръбнака. Обърнете специално внимание — никакви наклони напред!

Изпълняваме същото упражнение в противоположната посока. Дишате ли? Добре!

Не спирайте дъх!

Коя черта от характера формирате с това упражнение?

Продължаваме.

 

 

Упражнение №4

Внимание! Техника за безопасност!

Ако имате дискова херния, не правете упражнението за свиване на гръбнака.

Изпълнете само втората част на упражнението — за разпъване.

Гръбнакът е изправен, изнасяме таза напред и го фиксираме в това положение.

Главата е неподвижна, ръцете са по шевовете.

Отпускаме рамене и опъваме ръце към пода. Усещаме напрежение в горната част на гръдния сегмент на гръбнака и с всяко повторение след леко отпускане добавяме още малко усилие.

Представете си, че ви слагат тежък чувал на раменете. От тежестта му гръбнакът се свива като пружина. Държим чувала, добавяме усилие! Помогнете си с движение на раменете надолу.

Прегледайте мислено целия си гръбнак от горе до долу и равномерно разпределете натоварването.

Внимавайте натоварването да не е прекомерно.

Сега хвърляме чувала. Усещане за лекота, за полет!

Вдигаме раменете максимално нагоре, темето ни се изтегля към тавана, гръбнакът се разтяга.

Няколко пъти редуваме движението на раменете нагоре с леко отпускане.

Представяме си как всички прешлени се разпъват и добре се наместват. Какви мисли ви се въртят в главата? Да не забравите! Което упражняваме, то се развива.

Не само в тялото, а и в душата.

 

 

Упражнение №5

Правим кръгови движения с рамене, като при това обединяваме предходните упражнения. Въртим раменните стави първо напред, после повтаряме същото в обратната посока.

Активно работи горната част на гръбнака.

 

 

Упражнение №6

opityt_na_edin_glupak_chovek_s_gryb.png

Разкрачен стоеж, стъпалата са „залепени“ за пода успоредно, пръстите леко са навътре, китките — върху ямките на раменете, лактите — встрани, гледаме право пред себе си. Последователно завъртаме очи, глава, рамене, гърди. Коремната област, бедрата, стъпалата са неподвижни.

Десният лакът отива надясно и дърпа лявата ръка. Ако коремът и бедрата последват движението им — правите грешка. Помъчете се да ги върнете в изходното положение, без да променяте позата.

В раменния пояс и в горния гръден сегмент на гръбнака се усеща напрежение. Завъртаме максимално раменете и се опитваме да се обърнем още малко.

Правим няколко пружиниращи движения с минимална амплитуда, тоест всеки път създаваме допълнително напрежение, отпускане. С новото усилие се мъчим да увеличим ъгъла на обръщането.

По същия начин изпълняваме упражнението наляво. Усвоихте ли техническата част? А сега вложете същина. Чудесно!

 

 

Долен гръден сегмент на гръбнака

 

Упражнение №1

opityt_na_edin_glupak_naveden.png
opityt_na_edin_glupak_naveden_napred.png

Работим както в упражнение № 1 за горния гръден сегмент, но раздвижваме гръбнака от врата до кръста.

Изнасяме таза напред и го фиксираме в това положение, тоест остава неподвижен.

С ръце все едно обхващаме нещо голямо и кръгло. Свеждаме глава надолу. Огъваме гръбнака в дъга от врата до кръста. Добавете напрежение. Леко отпуснете главата и усилете напрежението.

Проверете: никакво навеждаме!

Внимавайте.

В това положение размърдайте ръцете, усетете как мърдат мускулите на гърба.

 

 

Упражнение №2

opityt_na_edin_glupak_izpunat_chovek.png

Движението е обратно на предходното.

Вдигаме темето нагоре и леко назад, но без да отмятаме главата. Ръцете са изтеглени назад и са обърнати с дланите нагоре. Събираме плешките. Не се огъваме в кръста.

 

 

Упражнение №3

opityt_na_edin_glupak_lakyt.png

Стъпалата са събрани. Дясната ръка сгъваме зад главата, лакътят е насочен към тавана, погледът също. Лявото рамо се смъква надолу.

Разтягаме десния хълбок, опъваме подмишницата нагоре, редуваме напрежението със съвсем леко отпускане. Амплитудата е минимална. Гръбнакът се огъва в дъга. Не се навеждаме!

Сменяме ръката. Правим същото няколко пъти с лявата ръка.

 

 

Упражнение №4

opityt_na_edin_glupak_glupava_poza.png

С раменете правим бавни кръгови движения с максимална амплитуда. В движението участват не само раменете, но и главата, и целият гръбнак до опашната кост. Да разучим упражнението.

Разкрачен стоеж, коленете са леко свити.

Главата е изправена, гледаме напред, вдигаме рамене към ушите.

Навеждаме главата, събираме раменете едно към друго. Внимавайте, тук нямаме наклон!

Раменете постепенно слизат надолу, главата се изправя.

Раменете отиват назад, главата леко се отмята, гръбнакът се изнася напред.

А сега да обединим всички движения в едно цяло и да разпределим натоварването по целия гръбнак до опашната кост.

Припомнете си мислено как се въртят колелата на локомотива.

Изпълняваме упражнението няколко пъти напред, после в противоположната страна (назад) правим същото.

 

 

Упражнение №5

opityt_na_edin_glupak_dupe.png

Тялото е изправено, краката са събрани. Брадичката е притисната до гръдната кост. Юмруците — подпрени над кръста, в зоната на бъбреците.

Мъчим се максимално да приближим лактите. За целта изпълняваме няколко пружиниращи движения с лактите в посока един към друг.

Гръбнакът се огъва напред, все едно опъваме тетива на лък от врата до опашната кост (лактите са стрелите).

По същия начин правим упражнението напред, но сега краката са на ширината на раменете, коленете са леко свити, огъваме гръбнака да стигнем с нос до коленете.

Гръбнакът се огъва като лък. Внимавайте да не се навеждате от кръста!

 

 

Упражнение №6

Разкрачен стоеж, стъпалата са „залепени“ на пода успоредно, пръстите са леко навътре, китките — върху ямките на раменете, лактите — отворени встрани, тазът и бедрата са неподвижни, гледаме право пред себе си.

Изместваме поглед вдясно, след това бавно и последователно обръщаме главата, раменния пояс, гърдите и корема. Усукваме горната част на гръбнака от раменете до мястото, където теоретично би трябвало да е талията.

В това положение изпълняваме няколко пружиниращи движения, така че всяко следващо усилие да доведе до леко увеличаване ъгъла на обръщане.

Проверете: тазът, бедрата, стъпалата остават неподвижни!

Аналогично — в обратната посока.

Напомням ви: гръбнакът е оста на въртене.

 

 

Поясен сегмент на гръбнака

 

При работа върху този дял на гръбнака се подобрява състоянието на полово — пикочопроводната система, намалява застоят на кръвта в малкия таз, премахват се болките от радикулитни, ишиасни и други заболявания и се възстановява сексуалността.

Внимание! Ако имате дискова херния в по-ясния участък на гръбнака, правете всички упражнения много внимателно, с минимална амплитуда!

Разпределете натоварването равномерно по целия гръбнак.

 

 

Упражнение №1

opityt_na_edin_glupak_kosa.png

Краката са на ширина на раменете, полусвити в коленете, тазът — напред, горната част на тялото е неподвижна.

Вдигаме таза нагоре, опитваме се да го допрем до челото (не обратно!), редуваме лекото напрежение с леко отпускане.

Правим го няколко пъти. Следим да няма навеждане. Гръбнакът се огъва като дъга.

 

 

Упражнение №2

opityt_na_edin_glupak_gey.png

Опашната кост и тазът са назад, краката — на ширината на раменете, леко са свити в коленете, пръстите леко са събрани навътре, горната част на тялото е неподвижна, главата — изправена.

Надигаме опашната кост към темето. Правим няколко пружиниращи движения, редуваме напрежение и отпускане. Усещаме усилието в областта на кръста.

С упражнение № 1 компенсираме напрежението.

 

 

Упражнение №3

opityt_na_edin_glupak_nadupen.png

Краката са на ширината на раменете, коленете може леко да се свият. Тялото е изпънато, наклонено напред под 45 градуса.

Опитваме с опашната кост да стигнем до темето (не обратното!), правим чупка в кръста.

Не отмятаме глава. Правим 8–10 такива движения. После в същото положение няколко пъти местим тежестта от крак на крак.

С упражнение №1 компенсираме напрежението в опашната кост.

 

 

Упражнение №4

Коленете леко са свити, тялото е изпънато, леко отметнато назад. Главата е изправена!

Надигаме опашната кост към тила — дупето отива назад, коремът — напред.

С вътрешен поглед проверяваме целия гръбнак. Ако открием участък, в който напрежението е твърде силно, прехвърляме силата оттам и я разпределяме равномерно по целия гръбначен стълб.

В това положение все повече се снишаваме, местим тежестта от крак на крак. Повтаряме упражнението няколко пъти. Компенсираме напрежението в кръста.

 

 

Упражнение №5

Кръгови движения на бедрата първо 8–10 пъти в едната посока, после още толкова в другата. Горната част на тялото остава неподвижна, краката са свити в коленете.

 

 

Упражнение №6

opityt_na_edin_glupak_nadupenik.png

Тялото е изправено, преместваме бедрото вдясно и напред, тоест преместваме тежестта вдясно. Това е изходното положение.

Правим няколко пружиниращи движения с бедрото встрани, все едно го поместваме още вдясно.

Фиксираме изходното положение и разтягаме лявата страна: лявата длан е на тила, погледът е насочен надолу и встрани, накланяме тялото вдясно. След това, без да променяме наклона, преместваме тежестта върху левия крак и още повече разпъваме левия хълбок.

По същия начин изпълняваме упражнението с лявото бедро и разтягаме дясната страна: протягаме длан към тавана и правим лек наклон вляво.

 

 

Упражнение №7

opityt_na_edin_glupak_gimnastika.png

Краката са на ширината на раменете (пръстите — леко навътре), дясната ръка е вдигната вертикално нагоре, лявата е отпусната надолу. Мъчим се с длан да докоснем тавана. Все повече разтягаме и леко прекършваме назад гръбнака.

Същите движения повтаряме с лявата ръка.

 

 

Упражнение №8

Отпускаме цялото тяло, правим масаж на капилярите. Вдигаме пети от пода и разтръсваме мускулите на прасците, на бедрата, на седалището, на корема, на гърдите, на ръцете, на шията.

Внимание! Главата не участва в упражнението, то е противопоказно за хора с глаукома, отлепване на ретината, високо кръвно налягане и с проблемни бъбреци.

Повтаряме в обратен ред. Представете си как се отръсква мокро кученце. А сега можем да си починем и да подишаме, както направихме, преди да започнем комплекса упражнения за гръбнака.

 

 

Усукване на целия гръбнак

 

Напомням ви: гръбнакът е оста на всички движения. Главата е на една линия с гръбнака. Разпределяйте равномерно натоварването по целия гръбначен стълб. Движенията са плавни, не допускайте болезнени усещания! Не спирайте дъха!

 

 

Упражнение №1

opityt_na_edin_glupak_gey2.png

Разкрачен стоеж, стъпалата „залепени“ за пода успоредно, пръстите са леко навътре. Ръцете — на раменните ямки.

Започваме плавно, бавно, последователно извъртане на тялото вдясно. Очите, главата, раменете, гърдите, коремът, тазът, бедрата, краката — всичко освен стъпалата. Това е изходното положение.

После добавяме усилие, създаваме напрежение, продължаваме обръщането. Леко отпускане, и пак напрежение. Така на няколко пъти. При всяко напрежение правим бавно издишване. После се връщаме в изходното положение.

Внимание!

При поява на болка намалете, ако обичате, напрежението!

 

 

Упражнение №2

Разкрачен стоеж, стъпалата — „залепени“ за пода успоредно, пръстите — леко навътре, тялото е наведено напред под ъгъл 45 градуса, гърбът е изпънат, ръцете са на раменете.

Започваме завъртане на тялото по оста на гръбнака вдясно: очите, главата, шията, раменете, гърдите се завъртат към тавана, лакътят на дясната ръка „гледа“ нагоре. Редуването на напрежение и леко отпускане дава възможност постепенно да се увеличи ъгълът на завъртане. Редуваме няколко пъти и бавно, плавно се връщаме в изходното положение.

Едва тогава можем да изправим тялото! Правим същото упражнение вляво.

 

 

Упражнение №3

opityt_na_edin_glupak_obraten.png
opityt_na_edin_glupak_normalen.png

Разкрачен стоеж, стъпалата — „залепени“ за пода успоредно, пръстите — леко навътре. Гърбът е изпънат, главата е на една линия с гръбнака, брадичката сочи гърдите, ръцете са на раменните ямки.

Упражнението се изпълнява аналогично на предходното, но при завъртане на тялото надясно десният лакът сочи надолу, а очите гледат през рамо лявата пета.

Когато изпълняваме усукването с ляво огъване назад, гледаме през рамо дясната пета.

 

 

Упражнение №4

opityt_na_edin_glupak_smotan.png
opityt_na_edin_glupak_smotan2.png
opityt_na_edin_glupak_onq_s_dupeto.png

Разкрачен стоеж, стъпалата — „залепени“ за пода успоредно и с леко прибрани навътре пръсти, главата е на една линия с гръбнака. Тялото е наклонено точно вдясно (в никакъв случай напред-назад!), гърбът е изпънат, лактите са изнесени встрани.

Десният лакът е водещ и се движи назад и нагоре.

Обръщаме поглед надясно, главата, раменете и гръдният кош следват погледа и по оста на гръбнака се обръщат към тавана, без да се вирва брадичката.

Спазвайте наклона на тялото вдясно.

Продължаваме!

Без да сменяме позата, се извъртаме наляво в обратна последователност. Сега левият лакът е водещ, той „върви“ нагоре, назад и надолу, а десният съответно нагоре.

Гледаме през ляво рамо дясна пета.

За да се върнем в изходно положение, правим обратен завой на тялото вдясно.

Завързахте ли се на възел? Не? Браво!

 

 

Упражнение №5

За да изпълните правилно това упражнение, е необходимо в описаното по-горе усукване да смените навсякъде „дясно“ с „ляво“, и обратно. Моля ви да сте много внимателни и предпазливи.

Ако не сте сигурни, че правилно изпълнявате упражнението, вземете някакъв чуплив и скъп предмет и направете усукването до стената, притискайки и задържайки въпросния предмет с глава.

Успяхте ли? Нищо счупено?

Чудесно! Значи правите всичко както трябва.

Ако не успеете от първия път, опитвайте, докато не се научите.

И още нещо… Можете да правите тези упражнения дори и с кила, но не насила!

 

 

Упражнение №6

Направете няколко дълбоки и спокойни вдишвания и издишвания, както правихме, преди да започнем гръбначните упражнения.

Вдишваме през носа и едновременно странично вдигаме ръце. Задържаме дъх — и странично отпускаме ръце. Докато не дишаме!

После издишваме, вдигаме ръцете напред и над главата. Задържаме дъх и спускаме ръцете странично. Доиздишваме.

 

 

И настройващо дишане.

Изправяме гръб, изтегляме нагоре темето, затваряме очички, „слагаме“ длани върху въображаема хладна водна повърхност и се настройваме. Бавно вдигаме ръце до лицето, заедно с тях се вдигат прохладата, свежестта, бодростта. После бавно отпускаме ръце и си представяме как с това движение пречистваме цялото си тяло.

Не напасваме вдишването и издишването с движението на ръцете. Спокойно отваряме очи и запазваме това състояние за целия ден.

Приключихме със загрявката.

Доволни ли сте от себе си? Как сте с вътрешната нагласа? Добре? Браво! Сега цял ден запазете тази нагласа и се самонаблюдавайте.

О, как сте се променили, колко сте се разхубавили!