Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Опыт дурака, или ключ к прозрению. Как избавиться от очков, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5,6 (× 26 гласа)

Информация

Корекция и форматиране
проф. Цвети (2010 г.)
Източник
star05.net

Издание:

Мирзакарим Норбеков. Опитът на един глупак, стигнал до прозрението как да се избавим от очилата

Превод: Румен Леонидов

Художник: М. В. Ленская

Издателство: „Жануа ’98“, София, 2004 г.

ISBN: 954–9589–81–1

История

  1. — Добавяне

Етапи на възстановяване на зрението

Разделяме цялата дейност на етапи. Първият е кратък, два-три дни. Нарича се „задействане на зрението“.

Веднага след това идва вторият — възстановяване на зрението. Този етап е съвсем индивидуален за всекиго. За 2 диоптъра или по-малко — 8 дни. Вече го споменахме.

За 8 дни възстановявате зрението си и на 9-ия минавате към третия етап — адаптиране към нормално зрение. Много е важно точно в този момент да не спрете усилията.

Някои правят грешката, че щом са свалили очилата, значи край, дотук. Но нашата цел е да се появи рефлексът за нормално виждане и то да стане привично за организма и да се фиксира от мозъка. Условният рефлекс се появява за 20 до 40 дни.

Представете си следната ситуация. Започвате да полагате усилия. Появяват се първите резултати. Образно казано, минава инвентаризационната комисия с големия тефтер:

— Тук е записано: очи — два броя, катаракта. Да видим.

Проверяват — всичко е налично. Браво! Продължаваме. Вие полагате усилия и катарактата започва да се маха. Следваща проверка.

— Така! Тук имаме записано: очи — два броя, катаракта — и сверяват. — Очите са здрави. Къде е катарактата? Да я представите. Тя ви се води под номер 761 200–08.

Организмът започва да се съпротивлява и да брани резултата си. Физически това се проявява във вид на временно влошаване. Важното е да не спирате. Ако продължите упражненията, още следващия път резултатът се заприходява от мозъка:

— Очи — два броя, здрави.

Това става приблизително на четирийсетия ден. Сега вече и да се появи някакъв очен проблем, мозъкът ще го премахне, защото очите са записани като здрави в инвентаризационния тефтер. Така се появява условният рефлекс за добро зрение.

Нормално виждащите очи вече са заприходени, образно казано, в мозъка ви с инвентарен номер.

По същата система съм работил в дружеството на слепите. Пациенти с атрофия на зрителния нерв стават победители в двубоя с болестта. Вие с диагнозите си в сравнение с тях ми приличате на симулант нещастен. Разбрахте ли ме? А така!

Очила биберон

Скъпи читателю, как се чувствате без очила? Като без панталон на улицата?

Изобщо не можете без тях, така ли? Няма страшно, не сте само вие.

Веднъж зададох този въпрос на курсистите. Няколко души вдигнаха ръце, а една дама каза:

„Аз дори се сънувам с очила!“

И какво сега?

Имам едно добро предложение. В близките дни си купете слънчеви очила без диоптър, но със светлозелени стъкла. Или на вашите очила да ви сложат обикновени стъкла без диоптър.

Виждали ли сте колко трудно отвикват понякога децата от биберона си? Щом усетите носа си празен, това може да предизвика дискомфорт в душата ви.

И значи си слагате „биберона“, за да се чувствате нормално. Има наркомани, има алкохолици, а има и очиломани (терминът си е мой).

Още днес си вземете очила с по-малък диоптър, тоест по-слаби.

След ден, след два, след три очилата ще са ви таман. Тогава си вземете още по-слаби.

След три-четири дни и с тях ще виждате добре. Тогава си сложете „биберон“, та по-лесно да преодолеете физическото неудобство. Нали?

 

 

Внимание!

За 1 диоптър подобрение се дават от 4 до 6 дни. Забранява се по-бързо сваляне на диоптрите, защото уморителните прибързани усилия може да блокират процеса на възстановяване на зрението.

Природата не обича прибързаните неща. Нали не дърпаме младите стъбла, с цел да пораснат по-скоро. Ако 20–30 години сте носили очила, няколко допълнителни дни няма да ви съсипят. Така че имайте търпение, работете спокойно, внимавайте за същността.

И да сте с минус 12 или с плюс 12, и да сте с астигматизъм, с катаракта — няма никакво значение!

Ще работите по една и съща схема и по едни и същи параметри ще ми се отчетете накрая за нормализираното си зрение.

Средните показатели за отличници са: 1 диоптър за 2 дни. За „канапите“ — 1 диоптър за 6 дни, значи средно 1 диоптър за 4 дни, т.е. възстановяване по 0.25 диоптъра на ден.

Обземат ви съмнения, нали? „Ами ако не успея? Ами ако изостана?“

Те не ме интересуват, драги читателю! Хич не ме е грижа! Ще следвате нормативите, какви ще ги дъвчете! Курсистът има три задачи: да учи, да се явява на зачот и на изпит.

Закъсняването се наказва. Така че, ако имате 2 диоптъра, разполагате само с 8 дни. Тоест пълният курс за възстановяване на нормалното ви зрение е 8 дни.

След това преминавате към следващия задължителен етап на адаптацията, стига да искате, разбира се, да запазите постигнатия си резултат.