Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Опыт дурака, или ключ к прозрению. Как избавиться от очков, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5,6 (× 26 гласа)

Информация

Корекция и форматиране
проф. Цвети (2010 г.)
Източник
star05.net

Издание:

Мирзакарим Норбеков. Опитът на един глупак, стигнал до прозрението как да се избавим от очилата

Превод: Румен Леонидов

Художник: М. В. Ленская

Издателство: „Жануа ’98“, София, 2004 г.

ISBN: 954–9589–81–1

История

  1. — Добавяне

Турне в психото, тоест в психо-физиологията

А сега ви каня да направите малко пътешествие. Не се тревожете, не в Храма на поклонниците на огъня, не. В психо-физиологията.

Без това турне ще ви се стори, че всичко е много лесно и просто. Щом е просто, всичко ми е ясно, зрението ми ще се възстанови от само себе си.

От само себе си нищо не става, най-много птиче да ви се изцвъка на главата веднъж на десет години, а и това не става току-тъй.

На път, прочее. Първо да поседнем за последно. Позволете ми с две думи да ви изложа формулировката на едно от откритията си[1].

„Закономерност в промяната на каталитичната активност на мембраносвързаната ацетилхолинестераза на еритроцитите и хлоропластите на биологическите системи при адаптацията им към външната и вътрешната среда.“

Кратко описание на формулировката.

„Установена е неизвестна досега закономерност в промяната на каталитическата активност на мембраносвързаната ацетилхолинестераза на еритроцитите и хлоропластите на биологическите системи при адаптирането им към външната и към вътрешната среда, която се изразява в следното. Когато увреждащи индуктори (физически, химически) и патологии от външната и вътрешната среда въздействат върху биологични системи (човек, висши животни, растения) и понижават устойчивостта им каталитичната активност на мембраносвързаната ацетилхолинестераза на еритроцитите и хлоропластите намалява пропорционално със степента на увреждащото действие на индукторите и патологиите. Тя е обусловена от биологичната активност на еритроцитите и хлоропластите, насочена е за поддържане постоянната работа на вътрешните органи, на двигателната активност, клетъчното делене, фотосинтезата и други функции на биосистемата.“

А сега същото, но по-подробно. „Досега биологичната активност на еритроцитите и хлоропластите не се отчиташе.

С експериментални изследвания се установи, че тежестта на увреждащото действие на високите и ниските температури, на отровните химикали, на радиацията, на психическите и психосоматичните заболявания върху жизнеспособността на организма корелира с увеличаване «твърдостта» на мембраните на еритроцитите и хлоропластите.

Това състояние на мембраните е обусловено от намалената биологична активност на еритроцитите и хлоропластите, тоест има потискане на каталитичната активност на мембраносвързаната ацетилхолинестераза (АХЕ) на хлоропластите и еритроцитите на фермента, разположен откъм външната повърхност на тези клетки и органоиди.

Следва да се отбележи, че биологичната активност на еритроцитите и хлоропластите бе изучена от нас по лабораторен начин с измерване каталитичната активност на този фермент чрез разработени от нас химически и физически методи, защитени с патенти.

Обобщението на собствените ни експериментални данни и данните на други автори сочи, че управлението на биологичната активност на еритроцитите и хлоропластите се осъществява по прав и по обратен канал чрез енергии, които се отделят при хидролизата на ацетилхолина, катализиран от мембраносвързана АХЕ на еритроцитите и хлоропластите, а също така по химически път (чрез хормони), чиято активност се определя от окислително-възстановителни реакции, осъществявани от дехидрогеназите.

Благодарение на движението, свойствата, състоянието на мембраните на еритроцитите и хлоропластите посочената енергия може да се разпространява в организма, поддържайки дейността на всички вътрешни органи, двигателната активност, клетъчното деление и други физиологични функции на биосистемата. Увеличената твърдост на мембраната нарушава тази закономерност.

Тоест биологичната активност на еритроцитите и хлоропластите може да служи за тест-обект, чрез който да се оценява действието на физически и химически фактори, а също и на психически и психосоматични заболявания върху жизнеспособността на биосистемата.

И така, разработена е система, която дава възможност да се повлиява регулаторната способност на еритроцитите, като по този начин се получават обнадеждаващи резултати за лечението на нелечими по-рано заболявания.“ Всичко ли ви е ясно?

С други думи, пристъпваме към управляване по съзнателен път на несъзнаваните процеси чрез „мускулния корсет“ (осанка, мимика) и чрез емоционалния център. И трябва да знаем:

Бележки

[1] В съавторство с Н. Р. Бордюк — Б.р.