Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Опыт дурака, или ключ к прозрению. Как избавиться от очков, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5,6 (× 26 гласа)

Информация

Корекция и форматиране
проф. Цвети (2010 г.)
Източник
star05.net

Издание:

Мирзакарим Норбеков. Опитът на един глупак, стигнал до прозрението как да се избавим от очилата

Превод: Румен Леонидов

Художник: М. В. Ленская

Издателство: „Жануа ’98“, София, 2004 г.

ISBN: 954–9589–81–1

История

  1. — Добавяне

За автора

Академик Мирзакарим Санакулович Норбеков често казва на курсистите:

„Аз съм обикновен човек като всеки — с нищо не съм по-добър от вас, но се надявам, че не съм и по-лош. И вие можете да имате всичко, което аз съм постигнал.

Важното е да поискате!“

А той наистина е постигнал много. Днес Мирзакарим Норбеков е доктор по психология, доктор по педагогика, действителен член и член-кореспондент на руски и чуждестранни академии, автор на много патентовани научни изобретения и открития.

Впрочем той нарича всички тези звания „тиквени медали“, защото не работи за титли.

Академик Мирзакарим Санакулович е истински учен изследовател.

Интересите му са разностранни. Мнозина се учудват как един човек може да съчетава всичко това: художник, композитор, писател, кинорежисьор, артист, спортист, треньор с черен колан по карате трети дан и черен колан по самчондо девети дан. Но най-важното е, че авторът на книгата е специалист по суфиска медицина и практика, една от най-древните в света.

Суфизмът, учение на мъдростта, принадлежи към класическата философска традиция на Изтока. Той е дал на света алгебрата, писмеността и е свързан с три основни религии.

Суфите са дълбоко предани на вярата, но нямат свещени градове, храмове, йерархия и атрибути. Храмът на Бога е в сърцето им. Те не отричат никоя религия, но за тях е фарисейство да се разсъждава за Бога. Всеки може да говори за доброто! Тези хора предпочитат делата пред думите! С постъпки, деяния и със самия си живот те сеят любов и пазят божествената светлина във всичко, което ги заобикаля. Суфите са воини на светлината, пазители на доброто, любовта, хармонията, красотата и мъдростта.

Външно с нищо не се отличават от останалите хора, живеят като всички: работят, отглеждат деца, грижат се за близките си. Основното им правило е:

„Сърцето — с Бога, за ръцете — труд.“

Мирзакарим Норбеков е суфи, или странстващ дервиш. Той е избрал пътя на служенето — пътя на съзиданието, съхраняването и препредаването на знанията по веригата учител — ученик, за да може мъдростта, натрупана през вековете, да достигне до готовите да я възприемат хора.

Във всяка сфера от дейността си академик Норбеков има ученици, които продължават делото му. Това му дава възможност да не тъпче на едно място, а да напредва и да овладява нови пространства.

Не е лесно да си редом с него. За да работиш рамо до рамо с такъв човек, трябва постоянно да се усъвършенстваш, вътрешно да се обновяваш, за да продължаваш заедно с него напред.

Той е взискателен, твърд, решителен, когато става дума за постигане на набелязаното. Всекиму дава шанс да разкрие и прояви божествената си природа. За вас, уважаеми читателю, тази възможност е предоставена чрез настоящата книга.

В древността небето се е смятало за символ на единството и вечността. Когато хората едновременно се взират в звездите, дори и да са далече един от друг, в този миг се чувстват заедно. Нека тези страници са малкият символ, който ни обединява по пътя към здравето и успеха. И всеки път, щом посегнете към книгата, знайте — ние сме заедно!

От литературния редактор