Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Sinners, (Пълни авторски права)
Превод от
, ???? (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
3,9 (× 18 гласа)

Информация

Разпознаване и корекция
Xesiona (2009)
Сканиране
?

Издание:

Джаки Колинс. Грешниците

Оформление на корицата: Боян Филчев

ИК „Прозорец“

История

  1. — Добавяне

45.

Лена, шведската звездичка, съдеше Чарли за три милиона долара.

— Всичко, което получи бяха няколко охлузвания — каза той недоверчиво на адвоката си.

— Тя те съди за нараняване на гърба, постоянно главоболие, белег на крака и увредено зрение.

— Защо не прибави и счупен врат, щом е почнала? Господи, тези алчни за пари курви са невероятни!

— Разбира се, ти няма да плащаш. Застраховката ще го покрие. Ще те информирам постоянно.

— Благодаря много.

Беше свършил снимките на филма и беше отседнал в една наета къща в Палм Спрингс с Филипа. По лекарско предписание трябваше да отпочине и да не се притеснява за нищо в продължение на няколко месеца. Не знаеше как ще направи това, тъй като само след една седмица бездействие той полудяваше.

Филипа не беше от голяма полза. Тя беше тук и това беше всичко относно връзката им — никакъв секс, просто компаньонка и то доста странна компаньонка при това. Тя говореше рядко и то за да коментира някое бедствие някъде по света.

Той често се чудеше, защо щом е толкова загрижена не направи нещо? Тя изглеждаше съвсем доволна да съществува с него в този лукс, който непрекъснато критикуваше.

Дните протичаха еднообразно. Ставане в девет, тренировка, сауна, плуване. След това четеше вестниците до басейна, докато прислужницата не сервираше обеда. След обеда се качваше горе да поспи и след това от четири до вечерята в седем си губеше времето със стереоуредбите или камерите.

Филипа неохотно позираше за снимките му. Той трябваше да я измъкне от стола й, докато тя се оплакваше, и почти насила да я завърти. Това го разсмя. Ясно пролича разликата между актрисите и другите момичета. Актрисите с огромно желание позираха за безброй снимки, сменяха дрехите си, израженията си, прическите си, всичко за да продължат любовната си авантюра с камерата. Той си спомни как един ден започна да снима Динди рано сутринта и тя щастливо му позира до осем вечерта. Беше сменила дрехите си четиридесет пъти!

След вечеря те гледаха телевизия, като обикновено попушваха по малко трева.

Чарли искаше да може да направи нещо съзидателно, може и да напише или да нарисува нещо, но неговият талант си беше само в актьорството.

Никога през живота си не беше изглеждал толкова добре — слаб, загорял, в страхотна форма.

Прекарваше много време на телефона, говореше с децата си или приказваше с Джордж в болницата, за да го ободри. Говори с Лорна, която очевидно беше притеснена за писмото, което му беше изпратила, като си е мислила, че може би няма да се оправи. Разговорът беше къс и объркан.

Той се чудеше дали тя е щастлива. Дали й липсваше той и възбудата от съвместния им живот? Въпреки че що за възбуда беше това в действителност? Винаги той вършеше всичко. Обикновено тя беше вързана в къщи с хлапетата.

Сигурно беше по-добре във втория си брак, отколкото беше с него. Може би трябваше да направи така, че Динди да забременее. Това щеше да я укроти и да я задържи в къщи. Но как може да забременее едно момиче, което употребява диафрагма и взема хапчета?

Идваха много покани — партита, вечери, празненства на открито, но Чарли не искаше да ходи никъде, а и Филипа със сигурност не си падаше по светския живот.

Той подсъзнателно усещаше, че тяхната връзка не е от полза и за двамата. Тя като че ли се беше отдръпнала от всичко, и докато неговият ден беше запълнен с всякакви дреболии, Филипа просто се появяваше сутрин, изтягаше се в един шезлонг и проспиваше целия ден.

Нямаше никакъв секс. Тя не искаше да опитва отново, а той не искаше да й се натрапва, но нещата ставаха все по-отчаяни. Добрата му физическа форма като че ли увеличаваше сексуалния му апетит.

Проблемът беше доста коварен. Не искаше да притеснява Филипа, която братски обичаше, но нуждата му ставаше все по-настойчива.

Накрая реши да покани на гости хора за уикенда. Натали и Клей; Маршъл и Кери; И Теймз Мейсън с ужасно изглеждащ педераст, наречен Марвин Марибу, който беше работил по рекламата на последния му филм. Това щеше да се отрази добре на Филипа, а срещу обещание за една роля Теймз щеше да бъде дискретна.

 

Уикендът започна зле. Кери се появи без Маршъл в петък вечер. Каза, че има работа и ще дойде на другия ден. Клей пристигна без Натали, на която й се гадеше непрекъснато и беше решила да остане в къщи. За да обърка окончателно нещата, Теймз дойде в петък през нощта с новината, че Марвин е бил пребит от някакъв педераст и изобщо няма да идва!

На вечерята в петък Клей започна да настъпва първо към Кери, а след това и към Теймз. Очевидно харесваше и двете.

Филипа стоеше мълчаливо в единия край на масата и правеше гримаси на Чарли, това беше нейният начин да покаже, че не одобрява никой от гостите му.

Кери парираше Клей при всеки негов опит. Съвсем ясно му показа, че няма да постигне абсолютно нищо с нея.

Теймз, все пак, намираше поведението му за очарователно, особено когато й каза каква чудесна идея ще бъде да напише една телевизионна серия за нея.

— Изненадан съм, че никой не го е предложил преди мен — каза той, като се наведе по-близо до нея през аспарагуса. — Всеки идиот може да види, че имаш огромен комичен потенциал. Можеш да бъдеш една млада Люсил Бол.

Теймз видимо се наду.

— За това ще се сети всеки идиот! — каза Чарли, вбесен от факта, който ставаше все по-очевиден: Теймз щеше да сподели леглото на Клей тази нощ, а не неговото.

— Излизам да се поразходя — обяви Филипа, като стана внезапно.

— Но вечерята още не е приключила — протестира Чарли.

— Не съм гладна. Ще се видим утре сутрин.

Той разбираше, че тя се чувства зле. Тя знаеше защо той организира този уикенд и очевидно не искаше да стои и да гледа как Клей и той се заяждат заради Теймз. Той се изсмя високо. Положението изведнъж му се стори ужасно комично.

— Какво има? — попита Кери.

Той забеляза какъв фантастичен цвят на кафе с мляко има кожата й.

— Нищо, мила, просто си мислех.

Беше много женствена. Никога не беше имал… Той бързо прогони мислите си. Тя беше на Маршъл.

След вечеря той отиде в кабинета, за да избере някои запаси.

Клей го последва, пиян и щастлив.

— Нямаш нищо против, старче, нали? попита той. — Тя е узряла и е готова. Къде, за Бога, я откри? Добре, че Натали не дойде.

Като всеки друг и Клей си въобразяваше, че Чарли и Филипа имат връзка. Не можеше да му мине през ума, че Чарли беше поканил Теймз за себе си.

— Давай — каза Чарли. — Чукай която щеш.

Беше отвратен от Клей. Струваше му се, че някак с и не е честно да правиш такива неща когато жена ти лежи в къщи бременна.

— Разбира се, аз страшно харесвам черното пиленце — продължи Клей. — Но в тази посока не се предлага нищо свободно.

Трудна е — каза Чарли, сложи запис на Майлз Дейвис и го наду здравата.

 

Четиримата седяха в дневната, пиеха, говореха и слушаха музика. Чарли извади марихуана и всички запушиха, включително и Кери. Тя наистина искаше да си ляга, но не беше пушила от много отдавна, тъй като това не допадаше на Маршъл. Харесваше й. Това, че беше решила да се омъжи за Маршъл не означаваше, че трябва да спре да живее.

Теймз се кикотеше непрекъснато. Тя щеше да остави Клей да я съблече и да я има пред всички, ако пожелаеше, но той я помъкна към спалнята си, като изблея едно „лека нощ“.

— Къде е Филипа? — попита Кери.

— Не знам — Чарли беше раздразнен. — Тя е странно момиче. Може би обикаля из пустинята.

— Познаваш ли Клод Юсан? Страшен копелдак е, наистина подъл мръсник — мислите на Кери бяха несвързани, тъй като тя беше зашеметена и прескачаше от тема на тема, без да изчаква отговор.

Чарли от своя страна, като видя, че няма да може да отдаде на сексуална дейност, беше станал доста меланхоличен и черноглед.

— За какво е всичко това, скъпа — внезапно попита той. — За какво си говорим?

— Маршъл те харесва — отбеляза Кери. — Пусни Арета Франклин.

Той смени записите и почувства страшно силен импулс да люби Кери. Тя се беше изтегнала по гръб на стола си, очите й бяха затворени.

— Никога ли не си искала да станеш актриса? — попита той. — За повечето красиви жени, особено в този град, това е амбицията на живота им.

Тя поклати глава.

— Не, по дяволите. Кому е потрябвала тази гадост? Не мога да се оправям като Сънди. Тя наистина си знае мястото или поне мислех, че го знае, докато не срещна Клод.

— Как ти се струва тя? — попита той без особен интерес.

В края на краищата, мислеше си той, Маршъл не е чак толкова близък приятел, и ако той легнеше с нея кой щеше да разбере?

— Сънди е чудесно момиче. Много младо в някои отношения, а в други — възрастно. Понякога тя… Чарли, какво правиш?

Той се приближи отзад, наведе се над нея и пъхна ръцете си в деколтето на роклята й. Тя не носеше сутиен и той успя да измъкне малките и гърди навън, преди тя да започне да протестира.

Тя стана бързо.

— Ти, копеле! Аз не съм някоя малка холивудска проститутка. Как се осмели!

Той не очакваше такава реакция. Да си филмова звезда означаваше, че повечето жени са готови и го искат.

— Съжалявам — измърмори той и бързо се отдалечи от нея. — Аз, ъ, само си помислих…

— Е, помисли си пак.

Гневът й се дължеше на факта, че тя го харесваше и се ядосваше на себе си. Беше решила, че когато се омъжи за Маршъл ще му бъде вярна; няма да чука други, както правеха всички нещастно женени двойки които тя познаваше.

Той зарови глава в ръцете си.

— Винаги откривам — каза той тъжно — че жените, които желая обикновено са тези, които не мога да имам. Иска жена, която като се върна в къщи и кажа „Хайде да се чукаме“, просто да ми отговори: „Да, мили, готово, хайде да си лягаме“. Понякога си мисля, че е по-добре да тръгна с проститутка, така поне знаеш какво те чака. Всичко, което искат те, са парите ти.

Като оправяше роклята си, Кери слушаше внимателно.

— Грешиш, Чарли — каза тя. — Има много момичета, които не те искат само заради името ти. Ти си много привлекателен мъж.

— Наистина ли го мислиш? — лицето му просветна.

— Да, мисля го. Бедата е там, че си се събрал с неподходящи хора. Бас държа, че всичките ти приятели са само от шоу-бизнеса. Как е работата между теб и Филипа?

— Платоническа. Само приятелство. Тя е добро момиче, но е много млада.

Кери го целуна по бузата.

— Отивам да си лягам.

Той я прихвана леко през кръста.

— Нямаш лоши чувства към мен, нали?

— Всичко е забравено. Нека си останем приятели, Чарли.

— Много добре, мила. Това ми харесва, наистина ми харесва.