Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ускорение (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spin, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,1 (× 20 гласа)

Информация

Сканиране и разпознаване
NomaD (2018 г.)
Корекция
sir_Ivanhoe (2018 г.)

Издание:

Автор: Робърт Чарлз Уилсън

Заглавие: Ускорение

Преводач: Владимир Зарков

Година на превод: 2006

Език, от който е преведено: Английски

Издание: Първо издание

Издател: ИК „Бард“ ООД

Град на издателя: София

Година на издаване: 2008

Тип: роман

Националност: американска

Редактор: Радка Бояджиева

ISBN: 954-585-739-0

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/4344

История

  1. — Добавяне

Бележка на автора

В „Ускорение“ съм измислил с художествена цел две болести. Синдромът на сърдечно-съдовата слабост е въображаема зараза, разнасяна от едрия добитък, която няма никакво съответствие в действителността. Атипичната множествена склероза също е изцяло измислена, но с подобна симптоматика на множествената склероза, която за съжаление е съвсем реална болест. Макар че все още не се поддава напълно на лечение, вече се прилагат или разработват немалко обнадеждаващи нови терапевтични методи. Но не бива да бъркаме научната фантастика с медицинската литература. Ако читателите се интересуват от множествената склероза, един от най-добрите източници на информация е сайтът www.nationalmssociety.org.

Описаното от мен бъдеще на остров Суматра и народността минангкабау също са изцяло измислени. Културата на минангкабау, основаваща се на потеклото по майчина линия, и съчетаването й със съвременния ислям са привлекли вниманието на немалко антрополози. (Виж Peggy Reeves Sanday, Women at the Center: Life in a Modern Matriarchy.)

Читателите, които се интересуват от съвременните научни възгледи за бъдещето на Слънчевата система, могат да потърсят информация, която не е пречупена през погледа на научната фантастика, в следните книги: Peter D. Ward, Donald Brownlee, The Life and Death of Planet Earth; Armand Delsemme, Our Cosmic Origins.

Сред всички хора, които ми помогнаха, за да успея да напиша тази книга, наградата за главна роля получава моята съпруга Шари.

Край