Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Детективи с машина на времето (5)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Der Schatz der Wikinger, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Повест
Жанр
Характеристика
Оценка
5,3 (× 9 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Еми (2012)
Допълнителна корекция и форматиране
Xesiona (2012)

Издание:

Фабиан Ленк. Съкровището на викингите

Немска. Първо издание

ИК „Фют“, София, 2008

Редактор: Илияна Владимирова

Илюстрации: Алмуд Кунерт

ISBN: 978-954-625-515-0

История

  1. — Добавяне

Спор в библиотеката

Старата библиотека на манастира „Свети Бартоломей“ в Зибентан беше потънала в тишина. Преди час, след като изпрати и последния посетител, библиотекарката угаси лампите и си тръгна. Но в една от големите читални имаше някой! Три деца и една котка!

Два часа хлапетата умуваха над дебелите книги по история, а през това време котката, хубава като картина, лежеше на перваза на прозореца и се взираше в здрача навън. Есента се настаняваше в Зибентан и доведе със себе си купища облаци. Ръмеше дъжд.

— Този Тебелман ще ни довърши! — изпъшка Ким. — Съчинение от четири страници! Толкова много не е искал досега!

Заедно с учителя по история и съучениците си, приятелите посетиха музея на викингите близо до северногерманския град Шлезвиг. Музеят се намираше на мястото на прославения викингски град Хайтхабу[1]. И сега децата трябваше да напишат съчинение за Хайтхабу.

Леон извади от папката си червен маркер:

— Не се вълнувай толкова, викингите са необятна тема.

Той посегна за линийката и подчерта с червено заглавието: „Животът на викингите“.

Ким сключи ръце на тила си:

— Необятна ли? — изсумтя пренебрежително тя. — Историята на викингите може да се разкаже на половин страничка. Та те са били просто банда разбойници!

Леон вдигна глава:

— Какви ги говориш? Викингите са били смели воини, опитни занаятчии и ковачи. Спомни си уникалния меч, който видяхме на изложбата! Забеляза ли колко сложни рисунки имаше по дръжката му!

Юлиан се съгласи:

— Прав си! Мечът си го бива! Викингите вярвали, че някои мечове притежават магична сила. Този меч сигурно е бил точно такъв.

Леон кимна въодушевено:

— И аз така мисля. Жалко само, че археолозите не са сигурни на кого е принадлежал. Може пък да е бил на ярла[2] — вождът на викингите. Ярлите били управители на датския крал, на когото викингите се подчинявали.

Ким махна отегчено с ръка, но Леон се ядоса и продължи:

— Викингите са били забележителни откриватели и невероятни мореплаватели! — възкликна той. — Спомни си какъв кораб имаше в музея!

Ким се изсмя:

— Старата черупка нямаше дори каюта. Римляните и гърците строели много по-добри кораби — при това няколко столетия преди викингите!

Леон затвори шумно книгата.

— Ким, ти наистина нищо не разбираш — изпъшка той. — С такава черупка, както я наричаш, викингите са стигнали до Америка!

Ким изобщо не се впечатли:

— И какво са правили там? Същото, което са правили навсякъде: грабили и подпалвали! Тези диваци не ми допадат.

Леон завъртя очи нервно:

— Пълна си с предразсъдъци!

Той си спомни с възхищение разказа на Тебелман за вълшебните мечове, прекрасните елфи[3], подлите троли[4] и могъщите богове.

— Ако викингите са били само тъпи диваци, не биха станали толкова добри мореплаватели, нямаше да имат толкова много богове, като лудата глава Тор[5], който е бил и много забавен, или пък вълшебницата Фрейя[6] и могъщият и опасен Один[7], яхнал осмокракия жребец Слейпнир[8].

— Один няма ли и два вълшебни гарвана? — спомни си Юлиан.

Леон щракна с пръсти:

— Точно така! — и затърси в дебелата книга пред себе си. — Аха, ето ги тук! Гарваните се казвали Хугин[9] и Мунин[10]. Те били винаги на път, за да съобщават на Один всичко, което се случва по света. Тъй да се каже — неговите шпиони. Хугин можел да чете мисли, Мунин пазел в паметта си всички обстоятелства от историята на света и бил нещо като летяща книга по история. Колко жалко, Ким, че всичко това е минало през едното ти ухо и е излязло през другото…

— Стоп! — възкликна Юлиан. — Престанете! Трябва да напишем това съчинение, без да губим повече време.

Леон кимна:

— Прав си. Но ще ни бъде доста трудно, щом сме на различно мнение за викингите.

— И аз така мисля — поклати глава Ким, помълча, помисли и после предложи: — Защо да не отидем там? Така поне със сигурност ще разберем истината!

Юлиан вдигна вежди:

— Досещах се, че ще се появи такова предложение…

Леон подръпна колебливо крайчето на ухото си:

— Имаш ли нещо против да се поразходим малко с Темпус?

Юлиан въздъхна:

— О, да, имам! Викингите са живели в жестоки времена. Няма хич да е безопасно.

— Пътешествията никога не са безопасни — отвърна спокойно Леон. — Нали точно това им е интересното!

— Аз идвам с теб! — въодушевено се провикна Ким. — Тъкмо ще проверим дали наистина е имало троли, елфи и вълшебни мечове… дето само ти се привиждат.

Юлиан кимна примирено.

— Добре, да тръгваме към Хайтхабу! — рече той. — Предлагам да изберем 965 година. Тогава Хайтхабу бил в небивал разцвет. Поне така пише в моята книга.

Само след няколко минути вече стояха пред високата етажерка с книги, зад която беше скрита машината на времето. Бутнаха настрани етажерката и тя се отмести леко по релсите в пода.

Появи се мрачната, покрита с дърворезба врата на Темпус. Пръв се промъкна Леон, последваха го Ким и Кия, последен в тайнствената стая пристъпи Юлиан.

Синкава мъгла посрещна приятелите. Подът пулсираше под краката им като огромно сърце. Стаята живееше… От стотиците врати, които се отваряха и затваряха в див, безреден ритъм, долитаха загадъчни звуци — примамлива песен, трясък на оръдия, мощно бълбукане.

Приятелите се огледаха из залата и скоро откриха вратата, върху която бе изписана цифрата 965. Леон я отвори. Отекна крясък на чайка, после се чу пращене на огън, накрая грохот на битка. Ким гушна котката. Детективите се хванаха за ръце и с всички сили се концентрираха върху тайнственото име Хайтхабу. Само така можеха да са сигурни, че ще попаднат на точното място. Силен вятър се изви около тях и ги повлече през вратата в един чужд свят. Всичко наоколо потъмня.

Бележки

[1] Хайтхабу (Хедби) — Средновековен викингски град, днес музей. Името Хайтхабу идва от старонорвежки и означава „равнина, пустош“. Днес то се използва само в Германия. В хроники на латински език името на града е изписвано като Хедиба и оттам е дошъл варианта Хедби, който днес се използва в Дания и англоговорещите страни. Градът е познат и с още няколко, по-рядко използвани имена — Хейдабир, Хадеби, Хедеби. — Б.пр.

[2] Ярл — Предводител на викингска общност. Обикновено бил избиран от викингите и утвърждаван от датския крал за управител, когато земите на викингите били на територията на кралство Дания. — Б.пр.

[3] Елфи — В скандинавската митология това са духове на природата. Делят се на светли и тъмни. Светлите са красиви малки човечета, които живеят в дърветата, цветята, въздуха и обикновено са благосклонни към хората. Тъмните елфи живеят под земята и понякога са враждебни към хората. — Б.пр.

[4] Троли — Митични същества от скандинавската митология — огромни невъобразимо грозни, много силни и изключително злонамерени. През деня тролите се крият, а вечер изпълзяват на лов, хората също стават техни жертви. — Б.пр.

[5] Тор — Един от най-любимите богове на викингите, Тор е най-големият син на Один и бог на гръмотевиците. Той не бил толкова мъдър като баща си, но бил най-силният на света. Почитали го и като покровител на земеделците. Хората вярвали, че без него светът ще бъде унищожен от великаните. Тор бил толкова огромен и тежък, че нито един кон не можел да го издържи, затова той обикалял света в обкована с желязо колесница, теглена от два козела. Неговият чук Мьолнер запращал светкавици и след това сам се връщал в ръката му. — Б.пр.

[6] Фрейя — Богиня на любовта, единствата в Асгард от рода на Ваните. Тя била първа богиня след Фриг и нямала равна по красота в целия свят. Сърцето й било толкова добро и нежно, че съчувствала на всяко страдание, а от очите й капели златни сълзи. Фрейя е и предводителка на валкириите. — Б.пр.

[7] Один — Най-почитаният бог в скандинавската митология, върховен бог и баща на всички богове от рода на Асите. Один е най-мъдър сред боговете. На главата носи златен шлем с крила, в дясната ръка държи магическото копие Гунгнир, което никога не пропуска целта и поразява смъртоносно. Один язди осмокракия жребец Слейпнир. На раменете му са кацнали два гарвана — Хугин и Мунин, а в краката му лежат вълците Гери и Фреки. Животните постоянно обхождат Земята и разказват на Один какво са видели. Один живее в двореца Валхава в Асгард. На трапезата в двореца му се събират всички воини, паднали в битка. Съпруга на Один е богинята Фриг — най-мъдрата сред Асите. — Б.пр.

[8] Слейпнир — Осмокракият жребец на Один. Той може да препуска по въздуха, земята и водата. Слейпнир е роден от великана бог Локи при едно от превъплъщенията му в кобила. — Б.пр.

[9] Хугин — Един от двата гарвана на Один, които постоянно обикалят Земята, за да наблюдават какво се случва. — Б.пр.

[10] Мунин — Един от двата гарвана на Один. Мунин помни всички събития от историята на света. — Б.пр.