Към текста

Метаданни

Данни

Година
(Пълни авторски права)
Форма
Новела
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
6 (× 5 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Пресли (2007)
Допълнителна корекция
moosehead (2015)

Издание: Агоп Мелконян, Спомен за света — сборник фантастични разкази и новели, издателство Отечество, София, 1980

История

  1. — Добавяне
  2. — Корекция на правописни грешки

Ян Войцеховски:

Райнхард се строполи в стаята, а след него се вмъкна и следователят с извадено оръжие. Не се наемам да описвам лицата им, може да го направи само Хичкок.

— Ян, те са се сляли! — извика шефът с разпенена уста.

— Кои са се сляли, къде?

— Мария и Исаил! Иди и чуй, той говори с гласа на Мария!

Така и Райнхард Макреди излезе от играта. Изпадна в някаква страшна истерия, обикаляше стаите, крещеше, дори направи опит да се застреля. Полицаите непрекъснато вървяха по петите му, едва успяхме да го опазим.

Разбира се, и на мен ми беше интересно, исках да надникна, но веднага ще ви призная — страхувах се. Мария беше мъртва, Владислав плачеше над трупа й, Хоаким беше потънал в някакво вцепенение, Райнхард крещеше и трепереше, дори следователят се озърташе страхливо и изобщо не прибра пистолета си. Беше страшно, страшно!

Точно в 17:30 собственоръчно изключих главния енергоизточник. Никой не влезе при него. Никой не поиска да се сбогува.

На следващата сутрин погребахме Мария. В задния двор на института. Нямаше никакви демонстрации, никой не дойде от градчето; убедихме Хоаким, че Исаил е поискал тя да бъде погребана „скромно, тихо, подобаващо за една пророчица“. Бяхме ние четиримата, готвачката Стефания (много плака женицата!), следователят и няколко полицаи в ролята на гробари.

На обяд заминахме с вертолета на полицията.

От Атина пътищата ни се разделиха. Владислав отпътува за Москва и няколко месеца след това научих, че започнал работа във Всесъюзния институт по биокибернетика. Сега Райнхард преподава в Масачузетския университет. Хоаким отиде на лечение, оправи се бързо и веднага след това се пенсионира. Живеел в някаква вила край Мадрид и отглеждал расови кучета. Аз също станах преподавател във Варшава.

Оттогава не сме се срещали, не поддържаме никакви връзки. Само веднъж получих телеграма от Влади: „Бяхме ли виновни?“ Отговорих му лаконично: „Може би“.