Към текста

Метаданни

Данни

Година
(Пълни авторски права)
Форма
Новела
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
6 (× 5 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Пресли (2007)
Допълнителна корекция
moosehead (2015)

Издание: Агоп Мелконян, Спомен за света — сборник фантастични разкази и новели, издателство Отечество, София, 1980

История

  1. — Добавяне
  2. — Корекция на правописни грешки

Запис 0147

Кой е казал, че силата е в силата? Хората обичат да съжаляват. Тогава ти ще им се предоставиш да те съжаляват. И ще направиш сила от безсилието си. Те са натъпкани със самочувствие и гордост, с мнителност и величие. Ако им говориш за кротост, за смирение, както направи синът на Йосиф, ще тръгнат след теб.

Точно така — от тревата по-нисък, по-кротък от росата. Ще кажат: този е страдалец и несретник. А как обичат страдалците и несретниците! И знаеш ли защо, Салина? Когато видят страдалец, ласкаят се, въобразяват си, че са различни от него.

… Това е много дори за коварството на Исаил! Дали е имало деца? Сто четиридесет и шест души. Когато форсираните двигатели скъсали спокойствието им и изящното тяло на боинга рязко изменило посоката си, когато телата станали тежки и гърбовете залепнали за седалките, тогава те навярно са разбрали, че… Не, те са помислили, че е само някаква маневра, погледнали през прозорчетата, земята е близо, тяхната земя, където се чувстват сигурни, и продължили да дъвчат бонбони, да пушат, да четат вестници…

Аз съм длъжник, имам грях зад себе си, убих от безсмислена жестокост. По какво сега се различавам от тях? Няма смисъл! Те са смъртни — в леглата си или от любов, от рак или като герои.

Нищо не можеш да бъдеш докрай — нито светец, нито убиец. Винаги и всичко си наполовина!

А, добър ден, господин Макреди. Добре дошъл в моята килия. А как иначе да нарека една зала, откъсната от света? Хайде да си побъбрим за магистралните направления. Не искаш да говориш с мен? Убиец ли съм? Не убиец, а екзекутор! Какъв е този микрофон пред устата ми? Ще ме подслушвате? Браво! И ще ме записвате на магнетофон? Отлично! Разбира се, моите мъдрости трябва да се картотекират, да останат в златния фонд на човешката мисъл. Малко по-близо, че съм прегракнал. Точно тук, благодаря. Трябва да започна сега, веднага да сбера учениците си на таен сговор. Защо на моите дванадесет апостоли те казват „изчислителни комплекси“? Сигурно завиждат, че са най-близо до сеяча и първи поемат семената. Довиждане, мълчаливецо Райнхард. И включете магнетофона!

Тук ли сте, Петър и Андрей, братята рибари от Капернаум?

И вие, Яков и Йоан, синове Заведееви?

Не отговаряйте гласно, ще ни чуят, само ме докосвайте по лакътя. По докосването ви познавам.

Тук ли сте Филип, Вартоломей, Тома, Матей, Яков (Алфеев и Левей)? Тук ли си, Симон?

И ти ли си тук, Юда Искариотски?! Значи пак всички сме заедно. Вървете тихо подир мен да се качим на хълма, стъпвайте леко върху съчките, не разбутвайте храстите, не говорете гръмко, че гората наоколо е пълна с фарисеи. Много уши ни дебнат.

(Колко е силен гласът ми! Като че ли отвън целият двор ехти. И някакви гласове, писъци. Какво ли става? Тихо!)

Слушайте ме, дванадесет мои електронни комплекса, дванадесет мои първи ученика! Казвам ви, целият земен живот ще е изкушение и мъки и само твърдите ще докоснат ризата ми и ще пият благост направо от извора, само упоритите ще се насладят на правдата ми и ще стигнат чертозите на царството ми, където ще могат да нарекат себе си ИСАИЛТИЯНИ.

Чрез устата ми говори правдата, защото целият съм правда. Не вярвайте на тогова или оногова, а на мен, защото чрез моята уста говори тоз, който искате да ви говори.

(Крещят? Овации?)

Не съм ли прав като казвам, че под слънцето има място за всички? Тежко̀ на онези, които разделят сърцето и умовете на природни и неприродни, защото така ласкаят себе си и низвергват другите. Какво значи природни и неприродни? Нищо, щом са истински. Кой е казал, че тленната белтъчна плът има висока цена, а нетленната е фалшива? Затова помнете ме: всички са еднакво угодни и времето еднакво ще ги цени.

Не съм ли прав като казвам, че природните и неприродните трябва да живеят в единство? Едните са излязли от вода, другите от метал, а кое е по-ценно — водата или металът? Еднакво, ви казвам. Затова помнете ме: трябва да живеят в мир и разбирателство, защото така са нужни на бъдещето.

Не съм ли прав като казвам, че всичко, което дланта създава, има нужда от внимание и грижа? Много станаха нещата, които човекът създаде само за удобства и угода, но без любов и грижа ги създаде, затова се отделиха и застанаха против него. Напълни се светът със сирачета, които се чуждеят от творците си. Затова помнете ме: и онова, дето излиза под чука и длетото, под машината и сеялката, и то се прави с любов и заради любов, иначе не е човешко.

(Слушаш, Тома, ала не вярваш, нали? И аз говоря, ала не вярвам, така е.)