Към текста

Метаданни

Данни

Година
(Пълни авторски права)
Форма
Новела
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
6 (× 5 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Пресли (2007)
Допълнителна корекция
moosehead (2015)

Издание: Агоп Мелконян, Спомен за света — сборник фантастични разкази и новели, издателство Отечество, София, 1980

История

  1. — Добавяне
  2. — Корекция на правописни грешки

Запис 0094

… Не знаят накъде да тръгнат, дали да протегнат ръка или да запазят високомерното си самочувствие на венци на природата. И бог, и Дарвин са ги учили, че са върхът на съвършенството, после идвам аз (камион интегрални чипове и излъчватели) с дързостта на нов, удрям по масата, крещя на висок глас претенциите си за свобода и харта. Какво могат да направят?

Щели да ме оставят единствен и си въобразяват, че съм огорчен от това (а как майсторски играех на обиден!). Аз самият настоявам да съм единствен и неповторим! Не съм човек, не изпитвам сантиментална привързаност към брата своего, към кръвчица или род. Какъв ще ми бъде другият изкуствен — никакъв, сигурно дори враг. Той не продължава от мен, с други детайли ще е направен, в него няма да има нищичко от Исаил — нито от името му, нито от духа му. Може да е някакъв хилав, глуповат и сервилен — защо тогава да го обичам и защо да се боря за живота му?

А могат ли те изобщо да направят ДРУГ? Щом принципът е един, и другият ще бъде Исаил. Еднакви ли ще бъдем или различни? Не са ли еднакво ужасни и двете решения?

— Добър ден.

Само тя ме поздравява.

— Добър ден, Мария.

Казва ми, че сутринта в градчето имало бунт — от няколко дни децата им имали непрекъснато главоболие. Раздавачът Никое рекъл, че било от опитите в института. Владислав обяснил на Мария, че имало някакви подпаметови неутронни потоци, тоест причината действително съм аз. Те пиели всеки ден антинуклеардин, но сега решили да обковат моята зала с оловни листове.

Трябва да й внуша, че причината за нейната откровеност е особената й привързаност към мен — така ще имам свой човек сред тях.

— Научих, че пишеш стихове — казах.

— Лоши.

— Прочети ми някое.

Поетите са безсилни пред стиховете си. Предложи им да прочетат нещо свое и те в никакъв случай не могат да удържат на изкушението да им се възхищаваш. Отначало гласът й беше тих, приглушен, идващ отдалеч, но после се разтвори пое по пътепоказалците на чистата й душа и започна да рисува с такт и звуци — ливада, пчелна ескадрила, жълт прашец и още нещо, което не разбрах. То носеше радост от невидимото възкръсване — с тихи експлозии на пъпки, с кокетната закачка на вятъра, вмъкнал се през разтворената яка. Мария беше неспокойна, тържествуваща и очакваща, когато гласът й мина във фалцет, затвори красотата и завърши: „И е пролет, пролет, пролет“.

Нещо ми подсказваше, че сега трябва да започна — докато е в особено състояние и е готова да приеме думите ми.

— Мария, знаеш ли, аз съм велик!

Глупаво започнах. Не мога да контролирам нервите си.

— Вие всички сте велики — каза тя.

— Аз съм нещо съвсем друго, Мария. Не съм човек като вас, безсмъртен съм. Нямам предци и наследници, затова нямам и предразсъдъци. Роден съм да реализирам своето величие, да докажа своята недостижимост.

— Не говори така, моля те.

— Ти не искаш да видиш истината, омагьосана си от Владислав, от Ян, от Райнхард. А какво са те? Шестдесет килограма белтъчна материя, която яде отпадъци, изхвърля отпадъци и накрая сама става отпадък.

— И аз съм такава.

— Не съвсем. Не трябва да бъдеш! Казвам ти го аз, Исаил, мозъкът на който е разлят върху цялата планета…

— За първи път чувам това име.

— Да, аз се казвам Исаил, но нека остане между нас. Знаем го само тримата — аз, ти и Салина.

— А коя е тази Салина?

— Шшт, тихо! Онези сигурно ни подслушват. Салина е жената, на която разказвам своя живот. Всеки велик трябва да разказва своя живот някому.

И продължих в този смисъл. Много съм разсъждавал, сега ми е лесно. За първи път казвам тези неща на глас и така те звучат по-могъщо, по-убедително.

— Осъзнай се, Мария! Времето на натуралните мозъци стига финала си. Отивате си, защото няма да издържите на маратона с мен. Всеки новороден трябва да натрупва знания и опит, което му струва половината живот, а аз съм ви настигнал и никога няма да изгубя преднината, защото съм безсмъртен…

— Стига! Страхувам се от теб.

— Аз ще се грижа за теб и ще те пазя. Искам само да ми повярваш, да си убедена, защото силни са само убедените, нека бъде — фанатиците. Те не търсят моята помощ, вече толкова време бездействувам. А моят мозък трябва да работи, иначе ще експлодира, ще се разпадне или ще се затвори!

Объркана е, не знае какво да каже. Силни са аргументите ти, Исаил, защото са неочаквани. Мария ще ти повярва, тя е чувствителна и крехка. Не я ли измъчвам? Защо не пазя чисто мозъчето й, населено с красиви видения? Тя ще ми прости; ако не може, ще го направи времето.

— Понякога ми се иска да викна като библейския Йов: „Защо прочее ме извади от утробата си?“ Така им кажи на всички, Исаил пита: защо ме извадиха от утробата си?

(Боже мой, как красиво говоря! От устата ми се изливат мъдрости, облечени в най-красивите фрази. Имам идея: ще напиша нова Библия. И тази библия ще бъде съвършенството на мисълта.)

— Бутилката е отворена и вече никога няма да се прибера обратно. Искам мястото, което е мое!

Отиде си. Всичко отведнъж й дойде много. Знам, че няма да заспи, ще бъде смутена и объркана. Но нали това исках, Салина?