100 болести, 100 рецепти (67) (Народен лечебник)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
[не е въведено; помогнете за добавянето му], ???? (Пълни авторски права)
Превод от
, ???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,2 (× 11 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
moosehead (2011)

Издание:

100 болести — 100 рецепти

Превод: Наталия Стоянова

Художник: Петър Рашков

Технически редактор: Олга Александрова

Редактор: Лъчезар Георгиев

Българска. Първо издание

Излязла от печат декември 1991 г. Формат 84/108/32

Печатни коли 4,50. Цена 6,00 лева. Тираж 50000

Съставители: О. Дейниненко, Л. Онищенко

Издание на списание „Глобус“, 1991

ДФ „Димитър Благоев — 2“ — София

София, 1991

История

  1. — Добавяне

Препоръки за бъдещите майки

Ако сте решили да имате бебе, трябва да мислите не само за себе си, а преди всичко за малкото същество, което ще се появи на бял свят. Задължително условие: нито мъжът, нито жената не трябва да употребяват алкохол преди първата брачна нощ и тогава, когато мислят за зачеването на детето. Но ето, жената усеща, че е бременна. При тази радостна вест не е необходимо особено да променяте ритъма на живота си.

Работете, движете се много, особено е полезна леката работа, разходките на свеж въздух. Не вдигайте нищо тежко. Не тичайте. Вашето бъдещо дете не обича контрастите. Следователно — избягвайте да се къпете в много студена или много гореща вода. Възприемайте живота с философско спокойствие. Научете се да не се нервирате за дреболии. Не допускайте свади и конфликти.

Много жени се вълнуват от въпроса: Какво може и какво трябва да се яде? Не променяйте основните си навици. Но ако до този момент сте имали предпочитания към пикантните, солените, сладките ястия, естествено, трябва да сдържате желанията си. Постарайте се да ядете много плодове, зеленчуци, сирене, каши. По-малко месо и повече риба, по-малко захар и мазнини, повече пресен зарзават, плодове, ягоди. Ако по-голямата част от бременността ви протича през зимата, компенсирайте недостига от витамини и микроелементи с шипкови отвари, някои билки, компоти, с кисело и прясно зеле, цвекло, моркови, лук. Контролирайте теглото си. То не трябва да е по-голямо от предвиденото от нормата (увеличаване обема на матката, околоплодните води, теглото на плода). Излишните килограми ще намалят подвижността ви, ще затруднят раждането. Преди раждането на бебето, някои млади жени чувстват особена тревога, спят лошо. Разходката привечер и половин чаша билкова отвара с мента ще премахнат неприятните усещания.