100 болести, 100 рецепти (85) (Народен лечебник)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
[не е въведено; помогнете за добавянето му], ???? (Пълни авторски права)
Превод от
, ???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,2 (× 11 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
moosehead (2011)

Издание:

100 болести — 100 рецепти

Превод: Наталия Стоянова

Художник: Петър Рашков

Технически редактор: Олга Александрова

Редактор: Лъчезар Георгиев

Българска. Първо издание

Излязла от печат декември 1991 г. Формат 84/108/32

Печатни коли 4,50. Цена 6,00 лева. Тираж 50000

Съставители: О. Дейниненко, Л. Онищенко

Издание на списание „Глобус“, 1991

ДФ „Димитър Благоев — 2“ — София

София, 1991

История

  1. — Добавяне

Тези рецепти, според твърдението на П. М. Куреннов, са безценни

Чернодробни и бъбречни заболявания

Един килограм пресен цветен мед, събран през пролетта, се оставя да ври — заедно с буркана — във водна баня, докато стане съвсем течен. После в меда се изсипва половин килограм орехово брашно. Разбърква се добре и се оставя за един ден. Лечението продължава един месец — по една супена лъжица преди ядене, два пъти дневно — сутрин и вечер. Следва месец — прекъсване. После още един месец лечение. Два месеца — прекъсване. И отново — месец лечение. Периодът на лечение е шест месеца. Дават се гаранции за пълно оздравяване.

Натрупване на соли

Привечер в съд се сипват три супени лъжици ориз. Оризът се измива. Водата се изхвърля и се залива с чиста вода. Оставя се да кисне до сутринта. Сварява се без сол, желателно е да бъде във вид на рядка каша. Когато изстине, се изяжда на празен стомах три часа преди закуска. Това се прави ежедневно две-три седмици. Вече на четвъртия-петия ден болките в ставите ще изчезнат.

Ако ви боли сърцето

Корен на валериана, глог, лайка, мента, корен на зърника, корен на аир, багалник, бутрак, момина сълза, шипка, дяволска уста. От всяка билка — по 5 грама се сипват в 1,5 литър вода и се оставят да заврат. Билките врят 5 минути. Настойката кисне 8 часа. Пие се по 100 грама три пъти дневно — половин час преди ядене. Лечението продължава, докато оздравее напълно.

Болки в черния дроб и стомаха

Шипка, жълт кантарион, равнец, пача трева, мента, царевична свила, безсмъртниче, хвощ. От всички билки — по 5 грама за 2,5 литра вода. Билките врят 15 минути. Настойката кисне 8 часа. Пие се три пъти дневно — половин час преди ядене.

Уголемяване на щитовидната жлеза

Ако това се случи, човек трябва да поема много витамини, шипкова отвара, отвара от коприва, ягоди, касис, горски ягоди, да пие чай от листа на касис, ягоди, горски ягоди, вишна. Най-важното — поне един месец да се храни с морски продукти. Още по-добре ще бъде, ако през този период живеете край морето, правите морски бани, дишате морски въздух. Никакви лекарства не могат да излекуват щитовидната жлеза така, както морето и морските дарове.

Синузит

Не гореща, но достатъчно умерена топлина за носа, за надвеждните части на челото за главата (кърпа, шал не само за навън, но и за през нощта, след като сте затоплили челото и носа). Привечер вдишвайте гореща пара. Промийте носа с топла солена вода. Промивката може да се направи и със слаба отвара от лайка с примес на календула.

Безплодие

Чия е вината за това, че нямате деца? На мъжа? На жената? Често е много трудно да се определи. Няколко съвета за жената. Не вършете тежка физическа работа, пийте успокоителни билкови отвари хранете се пълноценно, включвайте в менюто си онези продукти, които съдържат най-голямо количество разнообразни витамини, правете разходки на свеж въздух, общувайте с приятни хора. След известно време вие и вашите близки ще забележат, че сте се подмладили, кожата (именно тя е един от първите показатели за състоянието на организма) е станала еластична, свежа, сякаш излъчваща сияние отвътре. Това означава, че всички органи се обновяват. В това число — яйчниците и матката. И ето я бременността, като доказателство за това, че сте избрали правилния път към вашето бъдещо дете. За нормалното протичане на бременността е необходимо да спазвате предишния режим, да не забравяте за успокоителните и укрепващи билкови настойки, за различните видове чай.

Хранителни отравяния

В къщи, особено ако имате деца, винаги трябва да има определен запас от билки, корени, плодове, които притежават застопоряващи и антисептични качества. Жълт кантарион, пелин, лайка, календула, дъбова кора, шипка, ягодови листа и корени, живовляк. При силни хранителни отравяния първо е необходимо да се прочисти стомаха (за това вече е ставало дума), да се дават на болния повече течности, отвари от изброените лечебни растения — по половин чаша няколко пъти дневно. След ден-два стомашната дейност ще се възстанови напълно, ще изчезнат болките, гаденето, отвращението към храната. Но — въпреки това — трябва да се спазва диета.

Потене

То е изключително неприятно, особено за жените. Първи съвет; мийте се по-често. Избърсвайте местата, където най-много се отделя пот, с настойки от дъбова кора, листа от орех. Направете запарка от венчелистчета от рози, от лайка, от ягодови листа. С изстудената отвара изтривайте тялото. Помага много.