100 болести, 100 рецепти (37) (Народен лечебник)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
[не е въведено; помогнете за добавянето му], ???? (Пълни авторски права)
Превод от
, ???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,2 (× 11 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
moosehead (2011)

Издание:

100 болести — 100 рецепти

Превод: Наталия Стоянова

Художник: Петър Рашков

Технически редактор: Олга Александрова

Редактор: Лъчезар Георгиев

Българска. Първо издание

Излязла от печат декември 1991 г. Формат 84/108/32

Печатни коли 4,50. Цена 6,00 лева. Тираж 50000

Съставители: О. Дейниненко, Л. Онищенко

Издание на списание „Глобус“, 1991

ДФ „Димитър Благоев — 2“ — София

София, 1991

История

  1. — Добавяне

Невро вегетативна дистония

Тази болест се развива постепенно и се обажда сериозно чак тогава, когато е трудно да се пребориш до нея. Но — разбира се — това е възможно. Симптомите са: понижаване на кръвното налягане, отпадналост, болки в сърдечната област, главоболие, виене на свят, липса на апетит и, следователно, загуба на тегло. Привичния за даден човек жизнен тонус спада, което води до нарушения в съня, потиснато настроение, раздразнителност, недоволство от себе си и околните, от резултатите в работата.

Ако диагнозата „невро-вегетативна дистония“ е вярна, следва незабавно да се започне лечението, като по степенно се извежда организма от „пробива“.

Първо. Колкото може повече да се стои на свеж въздух, да се ходи пеш.

Второ. Ежедневно да запарвате и да пиете настойка от шипка, жълт кантарион, като добавите и други необходими билки. Не забравяйте за чая от листа от ягода, касис, мента, венчелистчета от роза. Тези напитки подобряват състава на кръвта, прочистват съдовете, обогатяват организма с витамини. Възвръщат апетита. Най-важното през този период е да не се ограничавате в храната, богата с ястия от плодове и зеленчуци. Ежедневно изяждайте на празен стомах лъжичка мед, няколко ореха.

Трето. Трябва да се погрижите за чисто лечебните настойки, които ще ви помогнат да се избавите от сърдечните болки, главоболието; ще нормализират съня ви и кръвното налягане. Вземете по една чаена лъжичка глог, дяволска уста, коренчета от валериана (ако нямате коренчета, заменете ги с листа от мента) и ги запарете с една чаша вряла вода. Оставете настойката да се запари добре и я прецедете. Отначало я пийте три пъти дневно: по няколко лъжички сутрин и на обяд, останалото — преди лягане. Когато усетите облекчение, когато тялото ви започне да се изпълва със сила и здраве, още известно време пийте от тази настойка — по половин чаша само вечер. После направете почивка от 2–3 седмици и профилактично повторете процедурата.

Невро-вегетативната дистония е сигнал за болестното състояние на организма ви. Следователно — не бъдете лекомислени. Контролирайте самочувствието си, не допускайте да се стигне до слабост, сърдечни болки и главоболие. Забравете завинаги за тютюна и спиртните напитки. Правило за вас трябва да станат разходките на свеж въздух.