100 болести, 100 рецепти (45) (Народен лечебник)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
[не е въведено; помогнете за добавянето му], ???? (Пълни авторски права)
Превод от
, ???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,2 (× 11 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
moosehead (2011)

Издание:

100 болести — 100 рецепти

Превод: Наталия Стоянова

Художник: Петър Рашков

Технически редактор: Олга Александрова

Редактор: Лъчезар Георгиев

Българска. Първо издание

Излязла от печат декември 1991 г. Формат 84/108/32

Печатни коли 4,50. Цена 6,00 лева. Тираж 50000

Съставители: О. Дейниненко, Л. Онищенко

Издание на списание „Глобус“, 1991

ДФ „Димитър Благоев — 2“ — София

София, 1991

История

  1. — Добавяне

Арнозерис против алкохола

Алкохолът е отрова за човека, за целия му организъм, особено за мозъка и сърцето. Той отнема години от живота, здравето, разрушава разума, любовта, оставя децата сираци, лишава човека, който пие, от радостите на живота, дарени му от природата. Ако разбирате, че алкохолът е зло, спрете да пиете. Възможно е някои да са свикнали толкова силно с него, а волята им е толкова слаба, че е невъзможно да се надяват на някаква самостоятелност. Но трябва да се има предвид, че при лечението на който и да било стадий на алкохолизма, най-важното е вярата в метода на лечението, силата на волята, желанието да се отървеш от този недъг.

В някои лечебни заведения организират специални „барове“, където приготвят настойка от арнозерис, за да може придобиването на негативен рефлекс към алкохола да става под медицинско наблюдение. И това е правилно, защото след тази настойка човек не се чувства много добре. Но щом сте решили да се отървете от този вреден навик, трябва да потърпите. Лечението се прекратява, ако миризмата или дори само един поглед върху чашата предизвикват гадене, отвращение, и никаква сила не е в състояние да ви накара да посегнете към чашата.

Много хора се интересуват как се приготвя настойката от арнозерис или от някои други противоалкохолни растения. Не ви предлагам рецепта. Тези растения са и лечебни, и отровни. Концентрацията на настойката се определя строго индивидуално, в зависимост от възрастта на човека и здравословното му състояние. Ако във вас се зароди твърдо желание да се избавите от болестта, която се нарича алкохолизъм, обърнете се за съвет към лекаря.