100 болести, 100 рецепти (61) (Народен лечебник)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
[не е въведено; помогнете за добавянето му], ???? (Пълни авторски права)
Превод от
, ???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,2 (× 11 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
moosehead (2011)

Издание:

100 болести — 100 рецепти

Превод: Наталия Стоянова

Художник: Петър Рашков

Технически редактор: Олга Александрова

Редактор: Лъчезар Георгиев

Българска. Първо издание

Излязла от печат декември 1991 г. Формат 84/108/32

Печатни коли 4,50. Цена 6,00 лева. Тираж 50000

Съставители: О. Дейниненко, Л. Онищенко

Издание на списание „Глобус“, 1991

ДФ „Димитър Благоев — 2“ — София

София, 1991

История

  1. — Добавяне

За стомашните болести — режим

Ако често ви боли стомах, ако имате киселини и други стомашни смущения, опитайте се да се придържате към следния начин на живот и режим в продължение на 1–3 месеца. Преди всичко — не бива да се пие алкохол и да се пуши. Да не се яде нищо пикантно и кисело, да не употребявате горчица, пипер, тлъсто свинско месо, пържена или дълго варена храна. Можете да ядете хляб, но в ограничени количества и най-добре — препечен. Чай и кафе — също в ограничени количества.

И още едно условие: необходимо е старателно да предъвквате храната, за да се смеси със слюнката. В никакъв случай да не ядете, когато сте уморени. Първо си починете. После уточнете дали наистина сте толкова гладни, колкото ви се е сторило. Нали умората се усеща като глад.

Според древните знахари много стомашни болести се лекуват с правилно рационално хранене и билки. Ето един от начините за лекуване на колит, който много пациенти безуспешно лекуват по болници и санаториуми.

В една чаша вряла вода се запарват по една чаена лъжичка червен кантарион, конски босилек и лайка. Пие се по една супена лъжица на всеки два часа, около 7–8 пъти дневно в продължение на 1–3 месеца. След това можете да пиете 2–3 пъти дневно, докато оздравеете напълно. Строга диета и тази отвара от билки се препоръчва от много лекари не само при колит, но и при други стомашно-чревни заболявания.

Народен лек за повишена киселинност в стомаха е сокът от моркови. Колкото по-висока е киселинността, толкова повече сок трябва да пиете. Това е старинно средство, известно от векове в Русия, в Сибир.