100 болести, 100 рецепти (33) (Народен лечебник)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
[не е въведено; помогнете за добавянето му], ???? (Пълни авторски права)
Превод от
, ???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,2 (× 11 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
moosehead (2011)

Издание:

100 болести — 100 рецепти

Превод: Наталия Стоянова

Художник: Петър Рашков

Технически редактор: Олга Александрова

Редактор: Лъчезар Георгиев

Българска. Първо издание

Излязла от печат декември 1991 г. Формат 84/108/32

Печатни коли 4,50. Цена 6,00 лева. Тираж 50000

Съставители: О. Дейниненко, Л. Онищенко

Издание на списание „Глобус“, 1991

ДФ „Димитър Благоев — 2“ — София

София, 1991

История

  1. — Добавяне

Какво ядем и какво трябва да ядем

Никой от нас, освен лекарите, не знае как изглежда дебелото черво. При повечето хора то е прекомерно замърсено от различни ненужни вещества. Най-вече ние самите сме виновни за това. Защото три пъти дневно натоварваме храносмилателната система с продукти, за които нито стомахът, нито червата са пригодени. Ястия с голямо съдържание на нишесте, различни тестени изделия (особено сладкишите), пържени картофи, месо покриват с дебел слой лигавицата на червата, започват да гният, да образуват микроби. Ако човек има землист цвят на лицето, неприятна миризма в устата, гадене, болки в стомаха и червата, запек, можете да бъдете сигурни, че той има страхотно замърсяване на дебелото черво и е зле с черния дроб.

Можем ли да се избавим от това? Разбира се. Научете се да консумирате голямо количество зеленчуци, плодове — най-вече в суров вид. Моркови, лук, прясно или кисело зеле, ряпа, ябълки. От тях приготвяйте салати, като комбинирате зеленчуците по свой вкус, с добавка на олио и сметана. Вариантите са безбройни. Суровите плодове и зеленчуци играят ролята на своеобразна метла, която прочиства червата, измита ненужните вещества и подобрява процеса на храносмилането. Промяната на системата на хранене веднага ще се отрази и на външния ви облик. Ще се освежи и ще стане по-еластична кожата, ще изчезнат белите налепи по езика, металическия вкус в устата, гаденето.

Има хора, за които е много трудно да променят хранително-вкусовите си навици. Е, какво пък, ако искате да бъдете млади и здрави, принуждавайте се по друг начин да приготвяте закуските, обедите, вечерите. За да облекчите този процес, пийте повече сокове, вода с мед, билкови отвари от жълт кантарион, лайка, мента, календула, пача трева.

Когато плодовете и зеленчуците се превърнат във ваша ежедневна необходимост, ще я почувствате сами. Но ако организмът ви започне „да крещи“ за повече растителна храна, тогава включете в менюто си малко брашнени и нишестени компоненти. Но — внимателно! Защото новото привикване ще стане по-бързо, отколкото отвикването.

И още един съвет. Ако сте прехвърлили 40-те, забравете всичко мазно и пържено.