100 болести, 100 рецепти (79) (Народен лечебник)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
[не е въведено; помогнете за добавянето му], ???? (Пълни авторски права)
Превод от
, ???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,2 (× 11 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
moosehead (2011)

Издание:

100 болести — 100 рецепти

Превод: Наталия Стоянова

Художник: Петър Рашков

Технически редактор: Олга Александрова

Редактор: Лъчезар Георгиев

Българска. Първо издание

Излязла от печат декември 1991 г. Формат 84/108/32

Печатни коли 4,50. Цена 6,00 лева. Тираж 50000

Съставители: О. Дейниненко, Л. Онищенко

Издание на списание „Глобус“, 1991

ДФ „Димитър Благоев — 2“ — София

София, 1991

История

  1. — Добавяне

Гладуване

Младият и здравият, а още повече старият и болният човек е длъжен да се грижи за чистотата на организма си. Ако всеки ден тъпчете стомаха си с най-различни продукти и ястия, в повечето случаи такива, които са над възможностите и потребностите на организма, тогава — за каква чистота и здраве можем да говорим? От време на време предоставяйте почивка на всички органи. Става дума за пълно гладуване веднъж в седмицата, за пълно прочистване на стомаха. За тази цел използвайте клизма или очистително. Някои се страхуват от чувството за глад, от гаденето, виенето на свят. Това са дреболии. Най-важното е да се настроите психологически. А гладът, гладният спазъм на стомаха, отделянето на стомашни сокове се предотвратяват с употребата на течности. За тази цел направете отвара от мента и малко шипка. Можете да добавите в готовата отвара лъжичка мед. И да пиете от нея по няколко глътки, когато усетите, че без храна не можете да издържите нито минута. Най-добре е да пиете чиста вода. Ако е изворна — още повече.

На следващия ден започнете да се храните, желателно на малки порции и с нещо диетично. Ще мине малко време и нуждата от гладуване веднъж седмично ще стане за вас жизнена необходимост. Ще се чувствате доста по-добре, ще отслабнете, ще се избавите с лекота от някои болести, ще се подмладите, кожата ви ще стане по-свежа и еластична, косите и очите ви ще придобият блясък.

Ако става дума за по-продължително гладуване, в този случай последната дума трябва да бъде казана от лекаря, който може обективно да прецени потребностите и възможностите на вашия организъм. А еднодневният глад е полезен за всички. Това е един вид поход за здраве и бодрост.