Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Амос Дарагон (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Le crepuscule des dieux, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010)
Разпознаване и корекция
Xesiona (2010)

Издание:

Браян Перо. Залезът на боговете

Канадска, първо издание

Редактор: Венера Атанасова

Коректор: Нина Славова

ИК „Хермес“, Пловдив, 2005

ISBN 954-26-0336-3

История

  1. — Добавяне

Същества от предания и легенди

Бризинги: Познати са и с името Бристинги. За тях се знае твърде малко, освен това, че са пазителки на колието Бризингамен, принадлежащо на Фрея.

Виещи кучета: в различни страни на Европа виещите кучета се наричат още „черни кучета“ или „дяволски кучета“. Живеят в околностите на градове и села. Тръгват подир самотни пътници и на този, който може да ги види, предизвестяват смърт в семейството.

Гоблин: Гоблините са разбойници и крадци от кралството на феите. Обикновено са малки и пакостливи. Има много жестоки раси от гоблини.

Дракон: Големи колкото слон, драконите са живели в Европа, Средния изток и Мала Азия, в Индия и Югоизточна Азия. Според легендите обитавали планински пещери и с лекота доживявали до четиристотин години.

Еднорог: Според легендите еднорозите изчезнали от лицето на земята, защото Ной забравил да вземе една двойка в кораба си. Заедно с дракона, това е най-разпространеното приказно създание на планетата. Живее от четиридесет до шейсет години и се твърди, че все още се среща в горите на Индия и гористите области на Европа и Азия.

Келпи: в някои келтски диалекти, говорени в Ирландия, келпито е известно с наименованието „воден бик“. Живее в езера и реки, голямо е колкото кон и е част от шотландската и ирландската митология.

Мерени: в Ирландия обитателите на моретата се наричат мерени. Те лесно се отличават от останалите водни същества по червената си шапка с перо, която винаги носят на главите си. Тази магическа шапка им помага да намерят дома си в океанските дълбини. Женските са много красиви и появата им е предзнаменование за буря. Понякога мерените излизат на сушата във формата на дребни безроги животни.

Феята на камбанките: Малко горско създание, от което хората се боят заради магическите му способности. Срещата с такива феи е крайно рискована, защото те винаги се откриват по места, където действат магиите и вълшебствата на елфите, и обикновено предвещават много голям проблем.

Червенокапец: Това е един от най-опасните и най-противни гоблини, живели някога на земята. Обитава стари изоставени замъци и оцветява шапката си с кръвта на своите жертви.

Край
Читателите на „Залезът на боговете“ са прочели и: