Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Амос Дарагон (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Le crepuscule des dieux, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010)
Разпознаване и корекция
Xesiona (2010)

Издание:

Браян Перо. Залезът на боговете

Канадска, първо издание

Редактор: Венера Атанасова

Коректор: Нина Славова

ИК „Хермес“, Пловдив, 2005

ISBN 954-26-0336-3

История

  1. — Добавяне

Речник

Богове

Барон Самди: в хаитянската вуду-традиция барон Самди (или барон Събота) е един от пазачите на пътя към света на мъртвите. Той винаги носи цилиндър и тръстиков бастун.

Лиу: Принц от Небесната империя в китайската митология, който властва над земеделието и бди над растежа на житото, просото, овеса и ориза. Явява се във вид на младеж, надарен с голяма харизматична сила.

Мананан Мак Лир: Келтски бог на водите, който се разхожда по океанските вълни в каляска, теглена от различни морски създания. Обикновено е облечен в дреха от черупки, а на пояса си носи огромен меч.

Один: Той е върховният бог от скандинавската и германската митология. Често е изобразяван седнал на трона си, от който наблюдава деветте свята. Неговите два неуморни гарвана му служели за вестители и постоянно хвърчали около него. Один пожертвал едното си око, за да пие от извора на мъдростта. Във Валхала — огромен дворец, който се намирал в крепостта Асгард, той председателствал Съвета на северните богове.

Сигурд: Най-прочутият исландски герой. Сигурд забил меча си в корема на дракона Фафнир. Макар подвигът да му донесъл неизмерима слава и несметни богатства, животът му бил прекършен от проклятие.

Тхок: Германските народи си я представяли като леден гигант с каменно сърце. Тя е известна с това, че отказала да пророни сълза за душата на добрия бог Балдер. Заради това била осъдена да се мъчи в ада.

Фрея: Богиня от митологията на германските народи, която понякога се появява под името Фрейджа или Фреа. Тя е дъщеря на Ниорд, бог на морето в скандинавския пантеон на боговете. Символ на желанието, тя винаги се свързва и с плодовитостта.