Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
E., (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,5 (× 4 гласа)

Информация

Корекция и форматиране
in82qh (2019)

Издание:

Автор: Мат Бомонт

Заглавие: Е

Преводач: Светлана Ахчийска

Година на превод: 2018

Език, от който е преведено: английски

Издател: Читанка

Година на издаване: 2020

Тип: роман

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9088

История

  1. — Добавяне

Сряда
12 януари 2000 г.

ИТ — 12.01.2000 г., 6:48 ч.

До: Всички отдели

Копие:

Относно: е-пощата

Е-пощата е включена. Благодаря за търпението.

Питър Ренкуист

И. д. директор ИТ

Брет Топовлски/[email protected]12.01.2000 г., 7:11 ч. (11:11 ч. местно)

До: Лиам О’Кийф/[email protected]

Копие:

Относно: МАВРИЦИЙ: ДЕН ТРЕТИ

Поздрави от фронта! Първият ни снимачен ден започва зле. Седя си в стаята, а навън е същински потоп. В брошурата не се споменаваше за проливни дъждове.

Ще карам подред.

Кастингът — на Мавриций не се снимат по цици. Не се явиха кандидатки. Оставаме с четири мацки и с Вин до среднощ преправяхме сценария.

Мел, Нейтан и Вин пак отпрашиха да търсят идеален фин пясък. Не намериха, затова решихме да снимаме на плажа пред хотела. Пясъкът там изглежда доста мек и бял — не знам защо не се спряхме на него още отначало. Нейтан не спира да мърмори: „Трябваше да идем на Занзибар, трябваше да идем на Занзибар“. Управата на хотела не беше възхитена, когато потният ни снимачен екип разгони сбръчканите клиенти от шезлонгите им, но когато се наложи, Мел може да бъде много убедителна.

Хорн изигра съществена роля във вземането на тези ключови решения. Чрез мощните си екстрасенски способности ни предаваше мислите си от луксозния си апартамент за 1800 лири на вечер, за да е сигурен, че ние, безполезните кретени, няма да оплескаме нищо. Да, още не си е подал носа навън. На нас с Вин ни изнася, затова си мълчим. Дан Нещастника обаче е притеснен. Клиентът е кошмарен и той се нуждае от подкрепата на приятелчето си Саймън.

Франк Синтън Дебелака — клиентът ни (това ще ти хареса) прилича на незаконен син на Джаба, но като се погледне в огледалото, сигурно вижда Бен Афлек — загубих броя на келнерките, на които пусна ръка. Както и да е, рано сутринта пристигна Глория Хънифорд[1] с екип на Би Би Си да снима на плажа клип за предаването си. Защо не сме забелязали колко си приличат с Мел! Да не са разделени при раждането близначки?! Какво съвпадение! От толкова плажове по света да се съберат да снимат едновременно на този! Още по-странното е, че и двете носят черен бански с пурпурен саронг. Хънифорд си почиваше на шезлонг межди снимките и Франк Дебелака явно си помисли, че Мел е седнала да се попече на слънце. Отиде при нея и нали си е тлъст похотливец, залепи леденостуденото си пепси на повехналите й гърди. Тя подскочи и извика хотелската охрана. Дан Нещастника, който цяла сутрин точеше лиги по Хънифорд (влюбен е в нея, откакто е разбрал, че Мартина Навратилова е лесбийка) се приближи и взе нейната страна — не можа да се удържи. Франк Дебелака се запъти към стаята си, заплашвайки да се откаже от агенцията, а Хънифорд благодари на Дан за кавалерската постъпка. Той се разкъсваше на две, горкият! Не знаеше клиента ли да последва и да се опита да спаси положението, или патката си към обятията на г-ца Хъни-Бъни.

Преди потопа успяхме само да монтираме камерата. Дъждът май спира и е по-добре да слизам. Ще снимаме две мацки на джетове. Скорост, страшни каскади, разкошни манекенки с невероятни гърди — това е то изкуството, братче! Ти оправи ли се с Лол? Друг път не съм ти брал грижата, но сега се стегни. Тя е сексапил на два крака — и то какви!

Питър Ренкуист — 12.01.2000 г., 7:34 ч.

До: Рейчъл Стивънсън

Копие:

Относно: е-пощата

Най-сетне разнищихме проблема. Консултантите стояха цяла нощ, разглобиха сървъра и преинсталираха програмата. Не намериха никакви грешки. После решихме, тъй като само Дейвид Крътън има трудности, да проверим неговия софтуер. Сторихме го в пет часа сутринта. Като погледнахме настройките му, установихме, че не използва адресника си правилно. Сложно е за обяснение, но когато изпраща мейли, понякога натиска погрешна комбинация от клавиши и автоматично копира Финландия. Вчера явно съвсем се е объркал и е копирал всички служители на МШ. Направихме един-два теста, като опитахме да възпроизведем грешката му, и теорията ни се оказа вярна.

Той определено има нужда от няколко основни урока. Въпросът е ти ли ще му го кажеш или аз. Обади се, когато дойдеш.

Дейвид Крътън/[email protected]12.01.2000 г., 7:51 ч.

До: Даниъл Уестбрук/[email protected]

Копие:

Относно: какво става, по дяволите?!

В 5:30 ч. бях събуден по телефона от Франк Синтън, който беше изпаднал в истерия. Избъбри на един дъх, че не само снимките протичали като „Апокалипсис сега“ в лош ден, не само не бил виждал творческия ни директор, когото уж изпратихме, за да ни осигури страхотен филм, не само директорът на връзки с клиенти го третирал като залепнал за прескъпите му обувки боклук, а на всичкото отгоре публично си го обвинил в сексуален тормоз над шибаната Глория Хънифорд.

Това е твърде сюрреалистично.

Ще бъдеш ли така добър да ми обясниш какво е станало или ще си мълчим и ще гледаме как ни се изплъзва поредният клиент?

Дейвид Крътън — 12.01.2000 г., 8:06 ч.

До: Зоуи Кларк

Копие:

Относно: кое време е?!

Къде си? Отивам на среща. Докато се върна, да си написала сто пъти с най-красивия си почерк: „Ако пак дойда след осем часа̀, г-н Крътън ще превърне задника ми в боксова круша“.

Рейчъл Стивънс — 12.01.2000 г., 8:46 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: е-пощата

Дейвид, в ИТ най-после разнищиха проблема. Най-добре е с Питър Ренкуист да дойдем да го обсъдим с теб. Моля те, не ползвай е-пощата, преди да сме говорили. Записах си час при Зоуи за 9:30 ч. Дотогава!

Суси Джъдж-Дейвис/[email protected]12.01.2000 г., 9:03 ч.

До: Саймън Хорн/[email protected]

Копие:

Относно: Пинки

Вчера я следих, доколкото можах, но не мисля, че се държи подозрително. Ето доклада ми:

08:35 П пристигна на работа. Направи си чай („Тайфу“). Чете „Гардиън“ (образователната притурка).

08:46 Дойде ЛО’К. Затвори вратата. Двамата вероятно работиха.

10:30 ХГ влезе в кабинета на П. Затвори вратата.

10:46 ХГ излезе с П. Прегърнаха се. ХГ се качи на асансьора. П отиде до тоалетна (№ 1).

10:53 П излезе от тоалетната. Обиколи отдела. Отби се при всички тандеми. Върна се в кабинета си с нови материали за „Кока-кола“. Усмихната.

11:35 П уведоми СД-Д, че отива да направи демоверсия за „Кока-кола“ в „Кандъл мюзик“. СД-Д провери в телевизионния отдел. Думите на П бяха потвърдени от два независими източника.

13:59 П се върна с голяма кесия на „Кранкс“[2]. Невъзможно бе да се установи съдържанието. Вероятно — вегетариански обяд.

14:14 ЛО’К се върна от обяд с ЛП. Хвана СД-Д да слухти на вратата на кабинета. Едва ли заподозря нещо.

14:33 П излезе от кабинета си. Уведоми СД-Д, че отива при ДК. Изглеждаше притеснена. СД-Д я проследи. П влезе в кабинета на ДК. Затвори вратата.

15:00 П се върна на етажа. Спокойна. Влезе в кабинета си. Затвори вратата.

15:16 П излезе от кабинета си и отиде до тоалетна (№ 1 и 2).

15:55 П излезе от тоалетната със салфетка в ръка. На връщане към кабинета си се спря до кошчето с боклук. Извади брой на „Виз“[3]. Връзката неясна.

16:22 ДК дойде в творческия отдел. Не обърна внимание на СД-Д. Седна на бюрото на ЛП и говори с нея шест минути. Очевидно приятелски. После влезе в кабинета на П.

16:40 ДК излезе от кабинета с П. Тя уведоми СД-Д, че отива в бар „Зеро“ с ДК. Да не я безпокоят. СД-Д ги проследи от разстояние и ги наблюдава през прозореца. ДК си поръча двойно еспресо. П пи чай. ДК се пошегува с келнерката. Двамата говориха 32 мин. П два пъти се засмя.

17:14 ДК плати сметката (в брой) и излезе с П. На вратата се засякоха със СД-Д. Тя обясни, че е купувала бонбони. Двамата едва ли заподозряха нещо. СД-Д се върна в агенцията с тях. Обсъдиха новата прическа на ХГ.

17:17 П влезе сама в кабинета си. Затвори вратата.

17:43 П излезе от кабинета си. Уведоми СД-Д, че отива на тай чи. СД-Д я проследи до Християнската асоциация на младите мъже.

19:07 П излезе от асоциацията. СД-Д я проследи до агенцията. П влезе в кабинета си при ЛО’К. Затвори вратата. Може би работиха.

21:39 П излезе от кабинета си. Уведоми СД-Д, че си тръгва. СД-Д я проследи до метрото. П си купи билет за „Белсайз Парк“ и мина през бариерата. Вероятно се прибра вкъщи.

21:48 Наблюдението приключи. СД-Д се върна в офиса да напише доклада.

Съжалявам, че не успях да чуя за какво си говорят с Дейвид в бар „Зеро“, но едва ли е било за времето. Дано на Мавриций всичко да е наред. Пристигнаха ли лекарствата? Пиши ми скоро. Толкова самотна се чувствам без теб, скъпи… Сх

Мелинда Шеридан/[email protected]12.01.2000 г., 9:19 ч.

До: Хариет Грийнбаум/[email protected]

Копие:

Относно: „Мако“

Получи ли план-графика, който ти изпратих вчера по факса? Щом нямам новини, значи си го одобрила. Обади ми се.

Ако те интересува, тук цари пълен погром. В момента сме в обедна почивка, но сутринта, когато най-сетне се наканихме да снимаме, времето се развали и още нямаме нито един кадър. По-лошото е, че клиентът заплашва да скъса договора заради кутия „Пепси“, Глория Хънифорд и обвинение в сексуален тормоз. Моля те, не ме карай да обяснявам — твърде сложно е. Той в момента е с Дини, който се разтапя пред него в опит да го усмири.

Вчера беше невероятно фиаско. Започна се с кастинга — ще кажа само, че той се провали с гръм и трясък. После пристигна екипът. Прекарах целия следобед във фоайето, стиснала папката си като щит пред гърдите, докато разни осветители, артисти и асистенти отстояваха профсъюзно договорените си права на стая с гледка към морето и с легло с балдахин. Не ставай туроператор. Това е неблагодарна работа. След няколко валиума се отправих към страната на сънищата.

Между другото, смяташ ли, че приличам на Глория Хънифорд? Тук всички ми го повтарят, но аз не съм същото мнение. Мисля, че съм повече от типа на Мишел Пфайфър (от периода на „Великолепните братя Бейкър“[4])!

Пиши ми скоро и ме увери, че не откачам.

Лиам О’Кийф/[email protected]12.01.2000 г., 9:30 ч.

До: Брет Топовлски/[email protected]

Копие:

Относно: МАВРИЦИЙ: ДЕН ТРЕТИ

Абсолютно прав си за Мел — двойничка е на Хънифорд (аз обаче предпочитам Карън Кийтинг[5], а ти?). Май ще се върнете без филм и без клиент. Ще направя анкета в отдела за възможните варианти.

Лол пак ме обича. Вчера получи цветя, бонбони, копринени женски дреболии, ваучер за Ники Кларк[6] и обяд. Май прие обяснението ми, че почти не съм говорил с Филпот и че тя ме преследва, откакто е постъпила. В неделя гледах по кабелната „Изсвири ми «Мисти»“[7] и откраднах идеята оттам. Умът ми сече като бръснач!

Пинки е изумителна. Наречи ме „мъжки шовинист“, но не вярвах, че жена може да бъде творчески директор. Това извънбрачно дете на Джоан Баес[8] и Малкия Тим[9] ме опровергава. Крътън е запленен от нея. И усилено я ухажва. Вчера следобед я изведе на кафе. Ако си обръсне подмишниците и си махне татуировката с къна, до 1 февруари ще седне на мястото на Хорн. Първо от мен си го чул.

Суси в понеделник май пак е „напуснала“, но вчера дойде на работа. Душеше наоколо като частен детектив. Хванах я да слухти пред вратата ни какво си говорим. Каза, че вадела заседнала хартия от ксерокса (на който от ноември виси надпис „Не работи“). Пинки е убедена, че ги е проследила с Крътън до БЗ.

Носи се слух, че вчера са разглобили сървъра, за да търсят проблема с е-пощата само за да установят, че Крътън не умее да работи с компютър. Влизаме в ХХІ в. под ръководството на кроманьонец. Нищо не се е променило.

Рейчъл Стивънсън — 12.01.2000 г., 9:46 ч.

До: Всички отдели

Копие:

Относно: промени в ИТ

Питър Ренкуист, и. д. директор на ИТ, вече не работи в агенцията. Той реши да напусне и да потърси друго поприще. Нека заедно да му пожелаем всичко хубаво. До назначаването на нов директор задълженията му се поемат от Рави Баснитал. Моля да му окажете необходимото съдействие.

Рейчъл Стивънсън

„Личен състав“

Зоуи Кларк — 12.01.2000 г., 9:49 ч.

До: Всички отдели

Копие:

Относно: графика на Дейвид

Всички срещи на Дейвид до обяд се отменят, тъй като той трябва да присъства на спешно обучение в ИТ. Съжалявам за причиненото неудобство — Зоуи.

Саймън Хорн/[email protected]12.01.2000 г., 9:57 ч. (13:57 ч. местно)

До: Суси Джъдж-Дейвис/[email protected]

Копие:

Относно: Пинки Фалън

блгдря за дклада… отвряй си очте… сннимките вървт дбр… лекарствта прстгнахха… чувствтвам сеее слб……………………… трбва да ляяяяяяяяягам……………………………………………………………….. йхдсхедошухдсхуеохе

Даниъл Уестбрук/[email protected]12.01.2000 г., 10:05 ч. (14:05 ч. местно)

До: Дейвид Крътън/[email protected]

Копие:

Относно: опасенията ти

Току-що се качих в стаята си и прочетох мейла ти. Няколко часа успокоявах Франк. Той наистина беше изпаднал в истерия. Мисля, че е под комбинираното влияние на слънцето, недоспиването и стреса от факта, че това са първите му натурни снимки. (Спомням си моите — на балона „Нимбъл“. Не ги пожелавам никому!) Както и да е, Глория Хънифорд действително беше тук, но няма връзка със случая. Франк сега си почива и съм сигурен, че като се събуди, ще е дошъл на себе си.

Що се отнася до снимките, те вървят невероятно добре. Въпреки неизбежните проблеми в началото вече разполагаме със забележителни кадри. Нейтан е ексцентричен — нали е човек на изкуството! Саймън е непрекъснато с нас и ни влияе много успокояващо.

Надявам се, че в „Пондероса“[10] всичко е наред. Нещо ново за „Кока-кола“?

Суси Джъдж-Дейвис/[email protected]12.01.2000 г., 10:06 ч.

До: Саймън Хорн/[email protected]

Копие:

Относно: почини си, миличък

Скъпи Саймън, наистина се нуждаеш от почивка. Напоследък се преуморяваше от работа. Зареди се с енергия, а другите нека се помъчат без теб. Време е да престанат да те приемат за дадено. И не забравяй, ако ти потрябва нещо, аз съм на един мейл разстояние… Сх

Майк Апълтън/[email protected]12.01.2000 г., 10:10 ч. (18:10 ч. местно)

До: Дейвид Крътън/[email protected]

Копие:

Относно: Букурещ

Надявам се, че подготовката за „Кока-кола“ върви добре. Сигурно си невероятно зает, но дали намери минутка да споменеш на Джим за интереса ми към Букурещ? Дръж ме в течение.

Майк

Даниъл Уестбрук/[email protected]12.01.2000 г., 10:10 ч. (14:10 ч. местно)

До: Саймън Хорн/[email protected]

Копие:

Относно: какво става с теб?

Тропах на вратата ти, пъхах ти бележки, звънях ти по телефона и ти мятах камъчета по прозореца от градината. Последната ми надежда е да си включил лаптопа и да проверяваш мейлите си.

Ако си направиш труда да се покажеш от апартамента си, ще завариш пълен хаос. Франк Синтън може да получи удар и да бъде обвинен в сексуален тормоз. Снимките въобще не вървят. Манекенките отпадат една по една и дори не сме започнали да снимаме. Мелинда се държи мъжки, докато Брет и Винс гледат на цялата история като на училищно посещение в зоопарка.

Имам нужда от твоята помощ и подкрепа. Току-що писах на Дейвид, че се справяш великолепно. Най-добре е още сега да излезеш и да поемеш някаква отговорност за катастрофата. Няма да те прикривам до безкрай.

Суси Джъдж-Дейвис — 12.01.2000 г., 10:31 ч.

До: Лорейн Палистър

Копие:

Скрито копие: Рейчъл Стивънсън

Относно: ти!!

По кое време пристигаш?! Работният ден не започва в 10:30 ч. Мислиш ли, че мога да се оправям сама в отдела? Много лошо начало! Ако тук не ти харесва, с удоволствие ще поговоря с Рейчъл за алтернативите ти.

Лорейн Палистър — 12.01.2000 г., 10:36 ч.

До: Суси Джъдж-Дейвис

Копие:

Относно: ти!!

Миличка Суси, извинявай, че идвам толкова късно. Нощес ме скъсаха от секс и ми беше много трудно да стана. Пробвай някой път. Може да ти хареса.

Суси Джъдж-Дейвис — 12.01.2000 г., 10:39 ч.

До: Рейчъл Стивънсън

Копие:

Скрито копие: Дейвид Крътън; Саймън Хорн/[email protected]

Относно: Лорейн Палистър

Прилагам писмото, което получих току-що от Лорейн. Не мисля, че е нужно да обяснявам защо няма и минута повече да я търпя на етажа си. Моля, погрижи се да бъде преместена. Благодаря.

Приложение

Лорейн Палистър — 12.01.2000 г., 10:36 ч.

До: Суси Джъдж-Дейвис

Копие:

Относно: ти!!

Миличка Суси, извинявай, че идвам толкова късно. Нощес ме скъсаха от секс и ми беше много трудно да стана. Пробвай някой път. Може да ти хареса.

Лорейн Палистър — 12.01.2000 г., 10:44 ч.

До: Лиам О’Кийф

Копие:

Относно: зает?

На идване разбрах как мога да спра асансьора между етажите. Кога ще се освободиш да го изпробваме?

Лиам О’Кийф — 12.01.2000 г., 10:46 ч.

До: Лорейн Палистър

Копие:

Относно: зает?

Трябва да се подготвя за обсъждането, да нарисувам десет реклами, а от счетоводството ще ме изядат за присъствените ми карти… След 30 сек.

Рейчъл Стивънсън — 12.01.2000 г., 10:49 ч.

До: Суси Джъдж-Дейвис

Копие:

Относно: Лорейн Палистър

Доста хора, като се започне от Дейвид Крътън, ме увериха, че Лорейн се вписва изключително добре в отдела ви.

Може би трябва да дойдеш да поговорим за твоите алтернативи. Вратата ми винаги е отворена.

Суси Джъдж-Дейвис/[email protected]12.01.2000 г., 10:55 ч.

До: Саймън Хорн/[email protected]

Копие:

Относно: имам нужда от теб

Скъпи, знам, че в момента не желаеш да бъдеш обезпокояван, но щом се събудиш, много те моля, обади ми се. Не издържам вече!

Лиам О’Кийф — 12.01.2000 г., 11:05 ч.

До: Лорейн Палистър

Копие:

Относно: ОБЯСНЕНИЕ ПО БИОЛОГИЯ, ПЪРВА ЧАСТ

Преди… 😐

После… 😀

Лорейн Палистър — 12.01.2000 г., 11:11 ч.

До: Лиам О’Кийф

Копие:

Относно: ОБЯСНЕНИЕ ПО БИОЛОГИЯ, ВТОРА ЧАСТ

Преди… II

После… IIi

(Не сложи презерватив, нали?)

Брет Топовлски/[email protected]12.01.2000 г., 11:13 ч. (15:13 ч. местно)

До: Лиам О’Кийф/[email protected]

Копие:

Относно: МАВРИЦИЙ: ДЕН ТРЕТИ

Сега вече я втасахме! Сутринта имахме четири момичета. Останахме с две. Вследствие на катастрофа с джетове, достойна за „Книгата на «Гинес»“. Нейтан накара две манекенки да възседнат джетове и да разтърсят прелестите си. Направиха няколко репетиции и освен че Деспина (твоята фаворитка на кастинга) не знаеше кое е ляво и кое — дясно, те минаха добре. Така че нимфите потеглиха за първия дубъл. Приведени ниско над кормилото като едрогърдести пантерки. Летяха безстрашно една срещу друга, готови в последния момент да завият. Ние наблюдавахме от брега, поразени от тяхната мощ и красота. Нейтан извика: „Завий!“ Те завиха. Нейтан извика: „Наляво, Деспина, наляво!“ Заспалата пичка зави надясно.

Нейтан извика: „Стоп!“

Джетовете потънаха без следа. Деспина е със счупен фемур и тибия (за теб — крак). Кери (другата) е с бял дроб, пълен с вода от Индийския океан и гадна лацерация (за теб — рана) над окото. След това времето се оправи. Безоблачно небе. Гладко море. Но никой не беше в настроение за снимки и Нейтан ги прекрати. А и вече няма какво да снимаме, тъй като останахме само с две манекенки.

Има и добри новини. Франк Дебелака помага на местната полиция да разследва случая Хънифорд — травмираната телевизионна царица е решила да подаде оплакване. Той трябва да внимава какво говори, защото екипът на Би Би Си е заснел случая.

Мел се опитва да убеди оцелелите момичета да не си отиват. С Вин преработваме сценария за втори (трети? четвърти? пети?) път. За последно видях Дейв Нещастника да хлипа над коктейл „Сингапурска прашка“. Къде, по дяволите, е Хорн? Ти ми кажи.

Един колегиален съвет: никога, при никакви обстоятелства, дори стокилограмов психопат да е опрял 20-сантиметров касапски нож в гърлото ти, не започвай сценарий за телевизионна реклама с думите: „На закътан под палми плаж…“

Лорейн Палистър — 12.01.2000 г., 11:27 ч.

До: Кейти Филпот

Копие:

Относно: жълт картон

Лиам се опитва да ме убеди, че не си с всичкия си. Ти си шибана аматьорка, малката. Наистина ще откачиш, ако се доближила до него.

Дейвид Крътън — 12.01.2000 г., 11:27 ч.

До: Рави Баснитал

Копие:

Относно: компютърни умения

Пробвам както новопридобитите си компютърни умения, така и перспективите ти в края на деня още да си на тази работа:

ПЕРТИ ВАН ХЕЛДЕН, КОПЕЛЕ НЕДНО!

Кейти Филпот — 12.01.2000 г., 11:45 ч.

До: Лорейн Палистър

Копие:

Относно: жълт картон

Я по-полека! Просто проявих любезност. Няма да се меся повече.

Зоуи Кларк — 12.01.2000 г., 11:47 ч.

До: Всички отдели

Копие:

Относно: графика на Дейвид

Обучението на Дейвид приключи и той отново е на разположение — Зоуи.

Дейвид Крътън — 12.01.2000 г., 12:03 ч.

До: Лорейн Палистър

Копие:

Относно: браво

Току-що прочетох мейла ти до Суси, който тя бе така любезна да ми препрати. Браво на теб!

Лорейн Палистър — 12.01.2000 г., 12:05 ч.

До: Суси Джъдж-Дейвис

Копие:

Относно: Юмрук в лицето

В дамската тоалетна. Веднага.

Суси Джъдж-Дейвис/[email protected]12.01.2000 г., 12:13 ч.

До: Саймън Хорн/[email protected]

Копие:

Относно: имам голяма нужда от теб!

Събуди ли се, скъпи? Току-що се скарах с Лорейн. Тя ме заплаши с пиличка за нокти. А аз само исках да й помогна! Както винаги Рейчъл взе нейната страна. Нямам представа как са замесили Дейвид, но и той я подкрепи. Всички са се настроили против мен и не знам какво да правя… Сх

Брет Топовлски/[email protected]12.01.2000 г., 12:21 ч. (16:21 ч. местно)

До: Лиам О’Кийф/[email protected]

Копие:

Относно: СПРЕТЕ ПРЕСАТА!

Случаят Хънифорд набира скорост. С Вин се заговорихме в бара с някакъв тип. Той ни черпеше и ни разпитваше какво правим тук. После насочи разговора към Глория. Оказа се, че е журналист от „Сън“. Дошъл е да се опита да снима Маккъчън по монокини, но ще направи по-голям удар. Щом разбрахме кой е, млъкнахме, но преди това май доста бяхме се разбъбрили. Знаеш как е — няколко бири и мъж, впечатлен, че снимаш порнозвезди. Как да не преувеличиш?! Вин се представи за творчески директор и изкарахме всичко малко по-пикантно, отколкото е. Папаракът сега обикаля наоколо. Мел току-що го прати по дяволите. Франк Дебелака се върна от полицията. С Дан Нещастника мъдрят смирено извинение с надеждата да убедят Хънифорд да не повдига обвинение. Признавам, че е адски забавно. На девет години хванах триока писия и ме снимаха за „Брайтън аргъс“. Мислех, че е върхът, но не може да се мери с това. Готов съм да изкупя всички вестници. Името на Франк Дебелака ще бъде изписано със 140-точков готически удебелен шрифт.

Дейвид Крътън/[email protected]12.01.2000 г., 12:33 ч.

До: Даниъл Уестбрук/[email protected]

Копие:

Относно: ЛЮБОВ

Прочетох мейла ти и той ми вдъхна невероятна увереност. Съжалявам, че въобще се обезпокоих — колко съм тъп! Вече ни най-малко не се притеснявам, че току-що от „Сън“ ми поискаха коментар за „сексуалния тормоз“, на който е била подложена Глория Хънифорд от наш клиент. Сигурен съм, че това е глупост, дреболия, която не ме засяга. Ако беше нещо по-сериозно от буря в чаша чай, ти веднага щеше да грабнеш телефона и да ми обясниш всичко подробно и откровено. Нали?

Дейвид Крътън — 12.01.2000 г., 12:39 ч.

До: Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: ЛЮБОВ

Наближава криза, която заплашва да погълне всичко. Ела веднага.

Джеймс Вайсмюлер/[email protected]12.01.2000 г., 12:40 ч. (7:40 ч. местно)

До: Хариет Грийнбаум/[email protected]

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Хариет, трябва да ти кажа, че бях впечатлен от откровеното ти, но внимателно писмо до Перти. Разбрах от Дейвид, че в отсъствието на Даниъл ти ръководиш кампанията за „Кока-кола“ с апломб.

Винаги ми е доставяло огромно удоволствие да видя как досега незабелязан член на семейството на „Милър-Шанкс“ заблестява със собствена светлина.

Преди няколко дена говорих с Дейвид да ми покаже стратегията и идеите за конкурса. Той досега не ми е изпратил нищо — предполагам, че е твърде зает да управлява една от първите двайсет рекламни агенции в света. Ще ти бъда задължен, ако ти ми предоставиш материалите възможно най-скоро. Аз имам огромен опит с „Пепси“, когато работех в Би Би Ди О[11], и може да дам своята скромна лепта.

Чакам отговор.

Джим Вайсмюлер

Хариет Грийнбаум — 12.01.2000 г., 12:42 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: ЛЮБОВ

Възникна нещо неочаквано, с което трябва да се оправя веднага. Идвам след пет минути.

Хариет Грийнбаум/[email protected]12.01.2000 г., 12:45 ч.

До: Джеймс Вайсмюлер/[email protected]

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Скъпи Джим,

Поласкана съм, но ти ме надценяваш. Писмото до Перти беше съчинено от Дейвид. Аз само го подписах.

Наредих на секретарката си да ти изпрати всички материали за „Кока-кола“ — до един час ще са при теб от другата страна на Атлантика. След като ги прегледаш, може би ще обсъдим мнението ти по телефона? От само себе си се разбира, че за мен то е най-ценно от всички.

Искрено твоя,

Хариет Грийнбаум

Лиам О’Кийф/[email protected]12.01.2000 г., 13:13 ч.

До: Брет Топовлски/[email protected]

Копие:

Относно: СПРЕТЕ ПРЕСАТА!

Мили боже! Върнах се от снимки и прочетох писмото ти. Копнея за още клюки. Не съм ламтял така за новини, откакто на бивак пред „Портланд“[12] очаквах вест за първото дете на лейди Ди. (Момче, момче! О, каква радост!)

Брет Топовлски/[email protected]12.01.2000 г., 13:22 ч. (17:22 ч. местно)

До: Лиам О’Кийф/[email protected]

Копие:

Относно: СПРЕТЕ ПРЕСАТА!

Няма нищо ново. Мел ни нареди да си седим в стаите и да не говорим с никого, дори с рум сервис. Като разбра, че сме се раздрънкали пред репортера на „Сън“, откачи. А когато е бясна, тя е по-страшна и от ада. Наистина ли си чакал пред „Портланд“? Жалко копеле!

Лиам О’Кийф/[email protected]12.01.2000 г., 13:24 ч.

До: Брет Топовлски/[email protected]

Копие:

Относно: СПРЕТЕ ПРЕСАТА!

Наивен глупак!

Хариет Грийнбаум — 12.01.2000 г., 13:38 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: ЛЮБОВ

Помислих над проблема и ето какво предлагам:

Не се опитвай повече да се свържеш с Дан или със Саймън по телефона. Моите уважения към тях, но те и двамата са паникьори и са склонни да крият истината, когато стане напечено.

По-добре при първа възможност намери Мелинда и й поискай подробен отчет. Не можем да предприемем нищо, без да сме въоръжени с факти. Тя е най-здравомислеща от всички там и ще бъде напълно откровена. Ако желаеш, аз ще й се обадя. С нея се познаваме отдавна и Мелинда няма да ми замаже очите.

Кажи й, че каквото и да стане, трябва да завършат снимките — със или без съдействието на клиента. Иначе ще нарушим договора. Обади се на изпълнителния директор на ЛЮБОВ и му предложи да обединим усилията си. Няма да е от полза нито за нас, нито за тях, ако сега се скараме.

Веднага уведоми адвокатите ни. Подозирам, че ако скандалът се разрасне, ще се разхвърчат призовки и няма да можем да си поемем дъх.

Забрани ни служителите ни да говорят с пресата по какъвто и да било повод. Всички въпроси от „Флийт Стрийт“[13] да бъдат отправяни към теб.

Накрая, с една от заместник-редакторките в Уопинг[14] сме колежки от университета. Ако искаш, ще се свържа с нея, ще я разпитам дискретно какво ще публикуват, ако въобще имат такива намерения, и ще се опитам да го осуетя.

Кажи ми какво мислиш за предложенията ми и какво още да сторя.

Дейвид Крътън — 12.01.2000 г., 13:49 ч.

До: Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: ЛЮБОВ

Съвсем разумни са, Хариет. Благодаря. Още сега се обади на Мелинда и ми докладвай, щом приключите разговора. Подчертай, че снимките трябва да продължат. После позвъни на дружката си в „Сган“[15] и виж какво ще измъкнеш от нея. Възползвай се от случая да й напомниш колко пари влагаме в пасквила им от името на клиентите си — да не хапят ръката, която ги храни, и т.н. Аз междувременно ще се заема с другите ти предложения. Предлагам да се видим след час и да обсъдим резултатите.

Дейвид Крътън — 12.01.2000 г., 13:53 ч.

До: Всички отдели

Копие:

Относно: БЕЗ КОМЕНТАР

В момента не мога да обясня защо, но ви забранявам да говорите с пресата. Независимо дали е „Таймс“, „Сън“, или „Англърс уикли“[16]. Всички журналистически запитвания трябва да бъдат отправяни към мен. Неподчинението на тази заповед води до незабавно уволнение.

Дейвид Крътън

Президент

Дейвид Крътън — 12.01.2000 г., 13:56 ч.

До: Зоуи Кларк

Копие:

Относно: Макс Грегъри

Свържи се с него, щом натъпчеш отвратителния печен картоф в устата си. Номерът му е във визитника под „Хънтър, Макфий & ко“. Кажи му, че трябва незабавно да се срещнем. Това значи още днес следобед. Не ме интересува къде е — на конференция, в съда или във Вал д’Изер. Ако се опита да се измъкне, напомни му не само за тлъстия хонорар, който плащаме на кантората му от мошеници, но и за факта, че процъфтяващата кариера на сина му в рекламния бизнес се дължи именно на мен.

Брет Топовлски/[email protected]12.01.2000 г., 14:10 ч. (18:10 ч. местно)

До: Лиам О’Кийф/[email protected]

Копие:

Относно: по бели гащи

Папаракът от „Сън“ току-що ни снима през прозореца на верандата. Кофти момент улучи — съдържанието на минибара е пръснато на леглото, а Вин се е отцепил на пода само по тениска с надпис „Дебели мацки“. Още по-лошото е, че аз съм с хавлия на главата и с половин туба кална маска на лицето — страхотна картинка! Мел току-що потропа на вратата. Утре ни вика в ранни зори. Представяш ли си! Щели сме да довършим снимките. По-добре да седна да преработя шибания сценарий.

Хариет Грийнбаум — 12.01.2000 г., 14:11 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: ЛЮБОВ

Говорих с Мел. Основното:

• Франк Синтън е прекарал снимките във фустогонство, като неколкократно е налитал и на самата Мел. Екипът го е кръстил Джаба.

• Глория Хънифорд е на Мавриций да снима предаването си.

• Мел е нейна двойничка — като две капки вода са.

• Франк видял Хънифорд да се припича на шезлонг, твърди, че я взел за Мел, и й направил нещо в областта на деколтето — какво, тепърва се изяснява. Според него игриво й залепил кутия студено пепси на гърдите. Според нея се опитал да й бръкне под горнището на банския. „Лелята“[17] го е заснела, така че истината ще лъсне.

• Хънифорд се колебае дали да подаде официално оплакване.

• Полицията е разпитала Франк и е конфискувала записа.

• На острова е имало журналист от „Сън“, който следял бивша звезда от „В Ийст Енд“. Но е попаднал на този случай.

• Брет и Винс неволно са се раздрънкали пред него, преди Мел да успее да ги озапти.

• Мел не е възнамерявала да спре снимките, но те за нещастие са пред провал.

• Няма нищо готово.

• Четири от манекенките са извън строя поради травми/болест.

• Мел обещава през оставащите два дни с кръв и пот да осигури някакви кадри.

• Саймън го нямало никакъв. Барикадирал се в стаята си още с пристигането.

Така че вестите са лоши. Да се надяваме, че Хънифорд няма да повдигне обвинение и тогава ще можем да представим инцидента като глупаво недоразумение. Говорих с познатата си в „Сън“. Утре случаят ще е на първа страница. Тя обеща да се постарае да смекчи удара за нас, но да не очаквам услуги. Франк Синтън е работил в маркетинговия отдел на „Сън“ и бил недолюбван (уволнили го, защото опипвал секретарката си и вземал подкупи от рекламната агенция — достатъчна причина да завъртят ножа). Редакторът с удоволствие би си поговорил с теб. Кажи ми какво още да сторя.

Дейвид Крътън — 12.01.2000 г., 14:15 ч.

До: Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: ЛЮБОВ

Благодаря. Говорих с шефа на Синтън. Той е съгласен, че трябва да обединим усилията си. Ще дръпне сармите на Синтън, но помоли и ние да го държим изкъсо. Отивам на среща с адвокатите ни. Ще се видим, като се върна.

Зоуи Кларк — 12.01.2000 г., 14:18 ч.

До: Лорейн Палистър

Копие:

Относно: новина!!!

Кретен ме закле да пазя тайна, но ще се пръсна, ако не кажа на някой!!!! Забраната да не говорим с пресата е заради снимките на ЛЮБОВ. Изглежда, клиентът е налетял на Глория Хънифорд!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Опитал се да я свали на плажа!!!!!!! Утре случаят ще се появи във вестниците!!!!!!!!!!!! Кретен ще откачи.!!!!! Щял да съди всички!!!!!! След малко отива при адвокатите. Щом тръгне, ще дойда да ти разправя подробности!!!!!! Зххх

Дейвид Крътън/[email protected]12.01.2000 г., 14:22 ч.

До: Мелинда Шеридан/[email protected]; Даниъл Уестбрук/[email protected]; Саймън Хорн/[email protected]

Копие: Хариет Грийнбаум

Относно: Хънигейт

Мелинда, благодаря ти, че най-накрая си осведомила Хариет за кашата, която сте забъркали. След като вече съм в течение на подробностите, ето моите заповеди:

Мелинда, ти си шеф. С никого не се съобразявай. Най-важната ти задача е да ограничиш щетите за агенцията. Направи всичко възможно да умилостивиш Хънифорд и да я убедиш, че става дума за най-обикновено припознаване. Ако се наложи, дай й списък с клиентите ни и я попитай колко ще поиска, за да се появи в нечия престижна реклама.

После вкарай екипа в релси и довършете снимките на клипа. Не се връщайте без филм!

Никой да не говори с журналистите. Това важи и за снимачния екип. Мелинда, дръпни Винс и Брет настрани и им кажи, че ако утре прочета във вестниците, че са оваляли доброто име на агенцията ни в калта, по-добре е да не се качват на обратния самолет.

Даниъл, ти имаш една задача. Ще се залепиш като гербова марка за Франк Синтън. Ще се постараеш да го предпазиш от нови неприятности. Няма да го пускаш на по-малко от двеста метра от Глория Хънифорд, Ванеса Фелц[18], Тинки Уинки[19] или от която и да е друга телевизионна звезда. Всъщност няма да му позволяваш да се приближава на по-малко от двеста метра от кое да е същество със зачатъци на гърди.

Саймън, ако вече си излязъл от стаята си, веднага се върни обратно, сложи на вратата знак „Не безпокойте“ и се заключи. Няма да си показваш носа навън, докато Мелинда не те повика за полета. Виждал съм те какво представляваш в кризисен момент. Излагаш не само себе си, но и фирмата.

Мелинда, очаквам да държиш Хариет в течение на промените, колкото и нищожни да са. Тя ще ме уведоми, ако е нужно. Засега никой от вас не се е отличил. Постарайте се в следващите три дена да наваксате.

Лорейн Палистър — 12.01.2000 г., 14:24 ч.

До: Зоуи Кларк

Копие:

Относно: новина!!!!

Вече я знам. Прочетох мейлите на Брет до Лиам. Всъщност целият отдел е в течение, защото Лиам организира залагания с какво заглавие ще излезе утре „Сън“:

2/1: ПОЧИВКАТА НА ХЪНИ В АДА

3/1: ЖАЛКО, ЧЕ СТЕ ТУК

6/1: СЛЪНЦЕ, СКАНДАЛ И СЕКС

10/1: МАМКА-МУ-РИЦИЙ

500/1: ДАУ ДЖОУНС СКАЧА С ДВА ПУНКТА СЛЕД СТАБИЛИЗИРАНЕ НА АЗИАТСКАТА ИКОНОМИКА

Слез да се включиш. Между другото, оправих се с Джъдж-Демон. Преди обяд я дръпнах настрани и си поговорихме сърдечно. Казах й, че трябва да се постараем да се разбираме и да се сприятелим. (Наврях й пилата си в носа и й заявих, че ако не престане да се държи като кучка, ще й направя операцията, за която винаги е мечтала, но не може да си позволи.) Това явно подейства. Тя току-що ми донесе кафе и попита нуждая ли се от помощ. Изпратих я да ми купи цигари. Не съм ли страхотна?!

Саймън Хорн/[email protected]12.01.2000 г., 14:33 ч. (18:33 ч. местно)

До: Суси Джъдж-Дейвис/[email protected]

Копие:

Относно: какво става?

Току-що се събудих и прочетох много странен мейл от Дейвид. Не мога да намеря нито Даниъл, нито Мелинда, за да разбера какво става. Нещо във връзка с Глория Хънифорд ли? Зарежи дребните си проблеми и поразпитай дискретно в офиса, за да ме ориентираш в положението. Ще потърся хапчетата си за мигрена. Цепи ме глава.

Суси Джъдж-Дейвис/[email protected]12.01.2000 г., 14:41 ч.

До: Саймън Хорн/[email protected]

Копие:

Относно: какво става?

Носят се най-различни слухове, скъпи. Не знам доколко са верни, но изглежда, клиентът от ЛЮБОВ е налетял на Глория Хънифорд и е бил арестуван. Дейвид сипе огън и жупел и се чуди кого да обвини. Явно и снимките не вървят много добре. На твое място бих си траяла, миличък. Не си търси белята. Съжалявам, че ти писах за проблема си с Лорейн. Вече го разреших. Знам, че трябва да последвам съвета ти и да не обръщам внимание на злобата й. Пиши ми с какво да ти помогна… Сх

Саймън Хорн/[email protected]12.01 2000 г., 14:48 ч. (18:48 ч. местно)

До: Суси Джъдж-Дейвис/[email protected]

Копие:

Относно: време за действие

Кажи на Дейвид да не се притеснява. Аз поемам тази comedia d’erreurs[20] в ръцете си.

Джеймс Вайсмюлер/[email protected]12.01.2000 г., 14:56 ч. (9:56 ч. местно)

До: Хариет Грийнбаум/[email protected]

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Получих материалите. Много ти благодаря за бързия отговор. Първата ми реакция? Великолепно! Замисълът е достатъчно оригинален, за да спечели клиента. В КУТИЯТА Е е чудесно обобщение на духа на марката. Цялата кампания създава впечатление за младежки плам. Част от хумора ми убягва — вероятно защото съм стар, но това значи, че ще допадне на целевата аудитория.

Казах на Дейвид, че идеята трябва да е изключителна, за да надмине невероятното хрумване на финландците, и наистина е така. Бих искал да се запозная със създателите й. Чака ги светло бъдеще.

Хвърлих един поглед и на стратегическата презентация — смятам, че тя подкрепя рекламите, и не виждам очевидни грешки в логиката. Мисля обаче, че има неизпробвани възможности, които трябва да обсъдим в първия удобен момент. Нека секретарката ти се свърже с моята и уреди видеоконференция. Тези въпроси се решават най-добре в личен разговор.

Джим

Хариет Грийнбаум/[email protected]12.01.2000 г., 15:02 ч.

До: Джеймс Вайсмюлер/[email protected]

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Джим, благодаря ти за подкрепата. Ние сме уверени, че сме свършили отлична работа, но одобрението ти значи извънредно много за нас.

Кампанията бе започната от Саймън Хорн, но бе усъвършенствана до голяма степен от целия творчески отдел, ръководен от Пинки Фалън — най-старшата ни рекламистка. Тя не обича да се озовава в светлината на прожекторите, но огромна част от заслугата е нейна.

Ще се радвам да чуя всичките ти съображения. Секретарката ми вече урежда видеоконференцията. На твое разположение съм.

Хариет Грийнбаум

Брет Топовлски/[email protected]12.01.2000 г., 15:11 ч. (19:11 ч. местно)

До: Лиам О’Кийф/[email protected]

Копие:

Относно: когато си мислиш, че си стигнал до дъното…

Положението се влошава. Мел потропа на вратата. Саймън е нарушил покоя си и ни вика на „кризисно съвещание“ във фоайето. Мили боже…

Хариет Грийнбаум — 12.01.2000 г., 15:20 ч.

До: Пинки Фалън

Копие:

Относно: „Кока-кола“

В 16 ч. ще проведа видеоконференция с Джим Вайсмюлер за „Кока-кола“. Той бе впечатлен от работата ни, затова е редно да присъстваш и ти и да приемем заедно овациите.

Пинки Фалън — 12.01.2000 г., 15:27 ч.

До: Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: „Кока-кола“

В 16 ч. съм насрочила обсъждане на „Фрийдъм“, но ще го отложа. Никога не съм участвала във видеоконференция. Може ли да съм с тениска с Кърт Кобейн, или да се преоблека? :)

Хариет Грийнбаум — 12.01.2000 г., 15:30 ч.

До: Пинки Фалън

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Ела, както си.

Хариет Грийнбаум — 12.01.2000 г., 15:47 ч.

До: Зоуи Кларк

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Отивам в заседателната зала на много важна видеоконференция с Джим Вайсмюлер за „Кока-кола“. Знам, че Дейвид е на среща с адвокатите ни, но когато се върне, би ли го помолила да дойде? Благодаря.

Лиам О’Кийф — 12.01.2000 г., 15:57 ч.

До: Всички отдели

Копие:

Относно: виц

Получих първата е-шега за ХХІ в. Май е истинска история. Позабавлявайте се!

Приложение

Както се разхождал край р. Шанън, отец Конър видял свой енориаш да лови риба. Спрял при него на раздумка и споменал, че никога не е бил за риба. „Лесно е, казал мъжът. Вземете въдица и опитайте.“

"Ами и блаженият св. Петър е бил рибар. Може да пробвам", отвърнал свещеникът.

Седнал и метнал кукичката във водата. След няколко минути измъкнал тлъста петкилограмова риба. Ухилил се като тиква, когато енориашът му го тупнал по гърба и рекъл: „Бива си го шибаняка, отче!“

"Мери си приказките, възмутил се отец Конър. Аз съм свещеник."

"Не, отче, така се казва рибата", отговорил съобразително рибарят.

Гордият свещеник се засмял на недоразумението и отнесъл улова си вкъщи, където в хола го чакал епископът.

"Каква прекрасна риба, отче", възкликнал той.

"Да, отвърнал отец Конър. Бива си го шибаняка!"

"Моля ви, отче! Що за език!" рекъл епископът.

"Не, не, ваша светлост, отвърнал свещеникът, така се казва рибата."

Епископът се успокоил и тъй като било петък, предложил да отидат у тях и да сготвят улова. След като пристигнали, влязъл в кухнята да изкорми и да почисти рибата. Дошла и игуменката на местния метох. Понеже не бил добър готвач, епископът я помолил: „Майко игуменко, ще ни изпечете ли тоя шибаняк?“

"Ваша светлост, как може да говорите така в Божия дом!", ахнала ужасена монахинята.

"Не ме разбрахте, майко игуменко, обяснил епископът. Така се казва рибата."

Успокоена, игуменката се заела да я опече. След малко най-неочаквано (какъвто навик има) пристигнал папата. Зарадван, епископът го поканил на вечеря.

Седнали на масата и папата произнесъл молитвата. После игуменката донесла рибата на най-хубавия сребърен поднос. Тримата жадно зачакали мнението на Божия глашатай на земята.

"Хубава риба!", отбелязал впечатленият църковен глава.

"Да, ваше светейшество. Аз хванах тоя шибаняк", рекъл сияещ свещеникът.

"Аз пък го почистих тоя шибаняк", добавил епископът.

"А аз сготвих шибаняка", не останала по-назад и игуменката.

Папата се облегнал назад и ги изгледал. После стъпил здраво на земята, изпърдял се мощно и казал: „Бива си ви, шибаняци!“

Дейвид Крътън — 12.01.2000 г., 16:03 ч.

До: Зоуи Кларк

Копие:

Относно: къде е Хариет?

Звъннах й, но не вдигна. Щом се върнеш на бюрото си, намери я. Кажи й, че трябва да обсъдим спешни юридически въпроси.

Найджъл Годли — 12.01.2000 г., 16:07 ч.

До: Лиам О’Кийф

Копие:

Относно: шега

Като редовен черковник, подобно на много други колеги съм жестоко обиден от нетактичната ти и несъобразителна шега.

А що се отнася до това, дали е истинска история, знам със сигурност, че програмата на папата е претоварена, а и тъй като винаги трябва да се движи с охрана, той не може да прави неочаквани визити. Нито за миг не се хванах.

Найдж

Зоуи Кларк — 12.01.2000 г., 16:10 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: къде е Хариет?

В заседателната зала на някаква видеоконференция. Не може да бъде обезпокоявана. Ще й предам, щом излезе.

Макс Грегъри/[email protected]12.01.2000 г., 16:14 ч.

До: Дейвид Крътън/[email protected]

Копие:

Относно: ЛЮБОВ

Дейвид, радвам се, че се видяхме, макар и в труден момент. След като си тръгна, имах възможност да консолидирам мислите си, но е по-добре да ги изложа в писмен вид.

Както ти казах, засега нямаш друг избор, освен да седиш и да чакаш. Никой съд не би издал заповед срещу „Сън“ да не публикува историята. Тъй като може да бъдат повдигнати обвинения, случаят безспорно е от обществен интерес.

На този етап е правилно да не се разграничаваш от ЛЮБОВ, но не бива и да се обвързваш твърде тясно. Когато историята се разчуе, последствията вероятно ще доведат до окопна война.

Ако г-жа Хънифорд реши да подаде граждански иск, то той едва ли ще бъде насочен срещу „Милър-Шанкс“, тъй като служителите й нямат пряка намеса в предполагаемото деяние.

Предлагам до излизането на „Сън“ да наложиш пълно мълчание, докато не прегледаме всяка дума, запетая и двоеточие в статията. Чак тогава ще разберем какво е положението.

Ще дойда в агенцията веднага след балета, въоръжен с първите броеве — някъде към 23 ч. Ако имаш въпроси или се появи нещо ново, непременно се обади — знаеш всичките ми телефони. Рискувайки да си навлека гнева на Дарси Бъсъл[21], няма да изключа мобилния си.

Бих искал да се възползвам от възможността още веднъж да ти благодаря за грижите, които положи за Джеймс. Когато се видим, той само те хвали. Очарован е от своя мъдър и доброжелателен учител.

С най-добри пожелания:

Макс

Мелинда Шеридан/[email protected]12.01.2000 г., 16:24 ч. (20:24 ч. местно)

До: Хариет Грийнбаум/[email protected]

Копие:

Относно: новини за ЛЮБОВ

Значи, Дейвид те е определил за кризисен координатор? Все на теб се падат хубавите задачки! Късметлийка! Изпращам ти първия си официален доклад, да го сдъвчеш, да го изплюеш и да правиш с него каквото поискаш. Предварително се извинявам за отклоненията — знаеш ме каква съм.

Първо си поставих за цел да открия Хънифорд и да й предложа нужните репарации. Заварих я във ваната и подходих предпазливо. По разбираеми причини тя беше настроена враждебно и като за начало, аз се пошегувах с нелепата прилика, която всички намират помежду ни. Това леко я умилостиви и ми даде възможност да оправдая глупавото държане на Франк Синтън с обяснението, че той чисто и просто се е припознал. Казах й, че е покрусен от чувство за вина и че в момента го убеждават да слезе от парапета на хотела (лукава, но необходима лъжа). Хънифорд се хвана и обеща да не повдига обвинения срещу него, ако й се извини писмено и бъде екстрадиран незабавно.

О, между другото й споменах, че търсим лице за нашата нова и интересна телевизионна кампания за каталозите „Фрийдъм“ и че няма по-подходяща от нея. Ще правим ли нова и интересна кампания за „Фрийдъм“? Ако още не сме я започнали, предлагам да побързаме и началото да е следното: „Първи кадър — Глория Хънифорд…“ Може да съм намекнала и за едногодишен договор за 250 хил. лири.

Хънифорд е невероятно чаровна и почтена дама (все пак си приличаме). След като си разменихме полезни съвети за диети, аз се сбогувах, налях си един напълно заслужен скоч и запалих първата си цигара от 31 декември насам (това по-добре го пропусне в доклада си за Дейвид), преди да съобщя хубавата новина на Дан и Франк. Облекчението им беше видимо.

После отидох да забера Нейтан, Винсънт и Брет, за да проверим има ли начин да довършим снимките. Търсенето ми беше прекъснато от внезапната поява на Саймън. Той буквално ми изкара акъла — сякаш ми се яви смъртта, и то без предупреждение. Въпреки изричната заповед на Дейвид Саймън е решил да поеме командването. Това е лошо. Незабавно свика военен съвет и се нахвърли на всички присъстващи. Разкрещя се, че докато сме се забавлявали на слънце, той се мятал от неуточнен вид тропическа треска. Твърди, че се отървал от смъртта само благодарение на грижите на хотелския лекар. Определено ми се счу Винсънт да промърморва: „Колко жалко!“, но си замълчах.

Хорн се успокои дотолкова, че да позволи на Брет да му покаже преработения сценарий. Той е шедьовър на импровизацията. Простичък и елегантен сюжет за двама души, колкото са и останалите ни манекенки от ЛЮБОВ. Забавен, остроумен и (музика за ушите на измъчения продуцент) реализуем за един ден. Нейтан, който досега гледаше кръвнишки, се ободри значително. Саймън — нужно ли е да го споменавам — не сподели ентусиазма ни и навря скрипта в кучия гъз. (Извини ме за израза, но отчаянието ми взема връх.) Тръгна си с думите, че както винаги щяло да се наложи да се заеме сам. На излизане мярна Хънифорд на бара и се устреми към нея. Новият й телохранител (предоставен от хотела) едва не му откъсна ръката.

Както отбелязах, появата на Саймън не е добра вест.

Може би ще попиташ какво мисли за новия вариант клиентът ни. Тъй като утре му предстои дебют в пресата, а довечера — битка за спасяване на брака му, въобще не му е до скрипта. И следващия филм с Бонд да заснемем, няма да забележи.

Не липсват и хубави новини. В бар „Лагуна“ има караоке вечер. Малко гаргара с джин тоник, и ларинксът ми ще е готов за прочутия ми дует със Саймън — „Утринната страна на планината“ на Дони и Мари[22].

Примирена със съдбата си,

искрено твоя Мел

Саймън Хорн/[email protected]12.01.2000 г., 16:53 ч. (20:53 ч. местно)

До: Суси Джъдж-Дейвис/[email protected]

Копие:

Относно: ЛЮБОВ

Бъди така добра да уведомиш Дейвид, че реших проблема с Глория Хънифорд. Пуснах в действие чара си и я умилостивих. Тя сега ме гледа в очите.

Не искам благодарности. Просто му кажи да не се безпокои повече.

И сам бих му писал, но съм затънал до шия да оправям бъркотията, сътворена от Брет, Винс и Нейтан. Тъй като те са адски некадърни, налага се да преработя изцяло скрипта.

Слава богу, че дойдох!

Потърси в архива сценариите ми за неуспешния конкурс за „Теско“. (През юни ли беше?) Като ги намериш, веднага ми ги прати по факса.

Мисля, че с малко козметични поправки ще успея да пригодя единия за ЛЮБОВ.

Не ме карай да ти обяснявам.

Мисловният процес на гения е сложно нещо!

Суси Джъдж-Дейвис — 12.01.2000 г., 16:58 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: ЛЮБОВ

Саймън ме помоли да ти предам чудесната новина, че е изгладил нещата с Глория Хънифорд. За съжаление не може да ти го съобщи сам, тъй като както винаги е затрупан с работа — Суси

Хариет Грийнбаум — 12.01.2000 г., 17:10 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: ЛЮБОВ

Извинявай, че ти отговарям със закъснение. Видеоконференцията с Джим приключи току-що и едва сега видях бележката на Зоуи да ти се обадя. Беше много ползотворна среща — жалко, че не успя да присъстваш. Сега се качвам. Получих доклад от Мел. Още не съм го чела, но ще го разпечатам, за да го обсъдим заедно.

Хариет Грийнбаум/[email protected]12.01.2000 г., 17:27 ч.

До: Мелинда Шеридан/[email protected]

Копие:

Относно: ЛЮБОВ

С Дейвид прегледахме доклада ти. Браво, че си успяла поне да разубедиш Хънифорд да не повдига обвинение! Доколкото знам, Пинки обсъжда „Фрийдъм“ в момента. Веднага ще я уведомя за налагащите се промени. За перченето на Саймън мисля, че Дейвид ще се погрижи сам. Не би било зле да ми изпратиш преработения сценарий на Брет и Винс, за да си съставим и ние мнение. А какво ще пише утре във вестниците, вече не зависи от теб. Опитай се да не мислиш за тях. Доколкото можем, ще се оправим с щетите.

Съсредоточи се върху успеха на утрешните снимки, макар че какво точно ще снимате, засега е обект на догадки. Не затваряй пощенската си кутия, свари си какао и се подготви за дълго будуване. Ще ти се обадим.

Усмихни се. В края на краищата това е просто работа. Ако може да ти послужи за утешение, и аз не съм без проблеми. Дейвид се засегна, че съм имала нахалството да проведа видеоконференция с Вайсмюлер — великия ни повелител.

Дейвид Крътън — 12.01.2000 г., 17:28 ч.

До: Зоуи Кларк

Копие:

Относно: що за безмозъчно същество си?!

Защо не ми каза, че особено важната среща на Хариет е с Джим Вайсмюлер? Татуирай си на челото — отзад напред, та всеки път, като се поглеждаш в огледалото, да ти е пред очите:

НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГОВОРИ С ВАЙСМЮЛЕР БЕЗ ЗНАНИЕТО НА ДЕЙВИД.

Това определено е златно правило!

Дейвид Крътън — 12.01.2000 г., 17:33 ч.

До: Суси Джъдж-Дейвис

Копие:

Относно: ЛЮБОВ

Прекрасна новина, Суси! Кажи на Саймън, че е страхотен и че не знам какво щях да правя без него. Сигурен съм, че той просто от скромност не ми се похвали сам с успеха си с Хънифорд. Добре че разбрах от теб, иначе щях да се хвана на въдицата на онази лъжлива стара баракуда Мелинда, че заслугата е изцяло нейна. Също така се зарадвах, че Саймън се е заел да спаси сценария за ЛЮБОВ. Помоли го заедно със своя вариант да ми прати и нещастния опит на Брет и Винс. Имам нужда от разведряване, а и той ще е добър коз, ако и когато се наложи да се отървем от тях.

Джеймс Вайсмюлер/[email protected]12.01.2000 г., 17:36 ч. (12:36 ч. местно)

До: Дейвид Крътън/[email protected]; Даниъл Уестбрук/[email protected]; Саймън Хорн/[email protected]

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Вие спечелихте моето безгранично уважение и възхищение не само със забележителните идеи за „Кока-кола“, които повишават неимоверно шансовете ни да спечелим конкурса, но и с факта, че в лицето на Хариет Грийнбаум и на Пинки Фалън сте открили два невероятни таланта, на които сте поверили кампанията. Едночасовата ми видеоконференция с тях беше много приятна и полезна. Сигурно сте спокойни, като знаете, че ако се случи немислимото и на трима ви се наложи да напуснете агенцията, ще оставите такива достойни заместнички.

Браво, господа!

Джим

Суси Джъдж-Дейвис/[email protected]12.01.2000 г., 17:42 ч.

До: Саймън Хорн/[email protected]

Копие:

Относно: ура!

Дейвид ми писа — възхитен е от теб! Не може да повярва, че си се справил с Глория Хънифорд. Но знаеш ли какво? Мелинда заговорничи зад гърба ти и се опитва да си присвои заслугите. Крава такава! Досега не съм го споменавала, защото не ми е присъщо да съдя хората, но винаги съм я смятала за двулична. Явно трябва повече да вярвам на вътрешното си чувство. Дейвид каза да му пратиш тъпия сценарий на Брет и Винс. Иска да се увери, че не ги бива за нищо! Знаех си, че като си отпочинеш, ще въдвориш ред. Ти си моят герой… Сх

Хариет Грийнбаум — 12.01.2000 г., 17:47 ч.

До: Пинки Фалън

Копие:

Относно: „Фрийдъм“

Знам, че в момента обсъждате материалите, но възникна нещо, което налага да преустановите работа по кампанията и да започнете отначало. Обади ми се, и ще ти обясня.

Рейчъл Стивънсън — 12. 01. 2000 г., 17,49 ч.

До: Зоуи Кларк

Копие:

Относно: вземи се в ръце

Едва разубедих Дейвид да не ти отправя писмено предупреждение за поведението ти. Спаси те единствено фактът, че наскоро загуби близък. Дейвид не вярва, че си подходяща за поста, който заемаш, и цитира редица случаи, в които не си оправдала доверието му. Особено ядосан е, че не си го уведомила за видеоконференция на Хариет с Джеймс Вайсмюлер. Здравият разум е трябвало да ти подскаже, че всичко, свързано с президента на холдинга, е от първостепенно значение.

Знам, че Дейвид не е лесен шеф, но мисля, че сама си си виновна. Не си достатъчно съсредоточена.

Положението не е чак толкова лошо. Той обикновено уволнява без предупреждение, но изглежда, изпитва слабост към теб. Удава ти се възможност да се поправиш. Възползвай се пълноценно.

Даниъл Уестбрук/[email protected]12.01.2000 г., 17:55 ч. (21:55 ч. местно)

До: Джеймс Вайсмюлер/[email protected]

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Нямам думи да изразя радостта си, че Хариет най-сетне получи полагащото й се признание. Когато преди няколко години постъпи в агенцията, малцина й отдадоха значимото, но аз видях в нея наченки на нещо специално. Трябва да ти кажа, че Дейвид не беше уверен в способностите на протежето ми да се справи с „Кока-кола“ в неизбежното ми отсъствие. Доволен се, че го разубедих. Намирането на таланти е неотделима част от работата на директора на връзки с клиенти, така че благодарностите са излишни. И вътрешното удовлетворение е награда.

С най-сърдечни поздрави и с надежда да се видим в неделя, ако не съм твърде уморен от часовата разлика!

Даниъл

Дейвид Крътън/[email protected]12.01.2000 г., 18:09 ч.

До: Джеймс Вайсмюлер/[email protected]

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Благодаря за писмото. Надявам се, няма да възразиш, ако го приема като похвала и за себе си.

Както знаеш, аз съм твърдо „за“ поощряването на таланта, дори да е недоказан. Въпреки съвета на някои колеги взех решение да възложа на Хариет и на Пинки допълнителни отговорности.

Радвам се, че поне веднъж не се поведох по общото мнение, а се доверих на собствената си преценка.

Чакам те в неделя. Позволих си да резервирам маса за вечеря в „Шугар клуб“. Той е посещаван редовно от някоя си г-жа Чиконе по време на визитите й в Лондон, така че е подходящ за нюйоркчани!

С най-добри пожелания:

Дейвид

Саймън Хорн/[email protected]12.01.2000 г., 18:14 ч. (22:14 ч. местно)

До: Джеймс Вайсмюлер/[email protected]

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Джим, писмото ти ми достави безспорно удоволствие.

Ще си позволя да проявя известна нескромност, като изтъкна, че винаги съм се гордял със способността си да откривам таланти.

Пинки крееше в една безперспективна агенция, когато я намерих и реших да й дам шанс в нашата.

Тя ми се отплати предостатъчно за доверието.

Когато миналата седмица ми хрумна идеята за „Кока-кола“, знаех, че мога да я поверя само на нея.

Творецът държи на идеите си като на собствени деца и не ги дава лесно.

Аз обаче бях сигурен, че Пинки ще се допитва до мен на всеки етап от подготовката на кампанията. И макар на няколко пъти да се наложи да коригирам курса, тя успя да съхрани целостта на идеята, която й завещах.

Много се радвам, че вече не само аз оценявам дарбата и целеустремеността й.

Нямам търпение да ти я представя лично, когато пристигнеш от le Pomme Grande[23].

С най-сърдечни пожелания:

Саймън Хорн

Даниъл Уестбрук/[email protected]12.01.2000 г., 18:20 ч. (22:20 ч. местно)

До: Саймън Хорн/[email protected]

Копие:

Относно: НОЩТА НА ДЪЛГИТЕ НОЖОВЕ[24]

Телефонът ти е изключен, но трябва да поговорим. Предполагам, че си прочел мейла на Джим. Нямаше да стана директор на връзки с клиенти, ако не умеех да помирисвам заговорите отдалеч. В стаята съм си и очаквам бърз отговор.

Зоуи Кларк — 12.01.2000 г., 18:27 ч.

До: Лорейн Палистър

Копие:

Относно: това шибано, шибано копеле!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Цяла вечност плаках в тоалетната!!!!!!! Рейчъл ми каза, че Дейвид искал да ме уволни!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! От една седмица полагам неистови усилия да му угодя и не знам какво повече да сторя! Трябва да пийна нещо!!!!!! Заведи ме в бар „Зеро“!!!!!!

Саймън Хорн/[email protected]12.01.2000 г., 18:33 ч. (22:33 ч. местно)

До: Даниъл Уестбрук/[email protected]

Копие:

Относно: НОЩТА НА ДЪЛГИТЕ НОЖОВЕ

Полагам последните щрихи върху новия сценарий за ЛЮБОВ.

Ела след 15 мин в апартамента ми.

Ще отворя малцовото уиски.

Прав си, трябва да поговорим.

Лорейн Палистър — 12.01.2000 г., 18:36 ч.

До: Зоуи Кларк

Копие:

Относно: това шибано, шибано копеле!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

С Лиам щяхме да ходим на кино, но той ме отсвири. Отпраши за Уопинг да чака първия брой на „Сън“. Не е ли жалък?! Избърши си очите и ела при мен към пет.

Саймън Хорн/[email protected]12.01.2000 г., 18:43 ч. (22:43 ч. местно)

До: Суси Джъдж-Дейвис/[email protected]

Копие:

Относно: бъди готова

Ще ти пратя по факса новия сценарий за ЛЮБОВ заедно с жалкото усилие на Брет и Винс. Незабавно ги занеси на Дейвид и го помоли спешно да ми даде благословията си. Тук е късно, а трябва да уведомя режисьора какво ще снима утре.

Дейвид Крътън/[email protected]12.01.2000 г., 19:07 ч.

До: Саймън Хорн/[email protected]

Копие: Мелинда Шеридан/[email protected]

Относно: ЛЮБОВ

Прочетох сценария ти. Знам, че всяка минута е ценна, и ще карам направо.

Той е боклук.

Боклук беше и преди шест месеца, когато го предложи за „Теско“.

За разлика от качественото вино не е станал по-хубав. Пак си е боклук.

Освен това, макар да не съм рекламист, нито продуцент, дори аз мога да ти кажа, че е и неосъществим за ограниченото време и ресурси, с които разполагате. Как например сред Индийския океан ще намериш шотландско коли, обучено да пази овце? А войнишките униформи по палмите ли растат?

Снимате сценария на Брет и Винс. Той е простичък, остроумен и кратък. И най-важното — разсмя ме.

Кой знае, ако се предадеш елегантно и си държиш устата затворена, те може и да ти спасят репутацията.

Между другото, ако се питаш защо, копирал съм Мел, за да се подсигуря, че няма да се получат недоразумения в комуникацията и няма да се върнеш с хибрид между „Гадната дузина“[25] и „Един мъж и кучето му“[26].

Брет Топовлски/[email protected]12.01.2000 г., 19:32 ч. (23:32 ч. местно)

До: Лиам О’Кийф/[email protected]

Копие:

Относно: алилуя!!

И рече Бог: „Аз наказах тежко ония нехранимайковци Винсънт и Брет, пратих им мор и чума, но те издържаха..“ И остана доволен от тях.

* * *

После се обърна към Своята рабиня Мелинда и й повели: „Иди при Винсънт и Брет по тъмни доби. Предай им, че Хорн наистина е слузеста гад, която се влачи по корем по земята, и че ще им целува задниците. Занеси им хубавата вест, че по техния сценарий ще бъде заснет филм, който ще се покаже по целия свят.“

* * *

И филмът стана. Пълен с тресящи се гърди, с щръкнали зърна и със сочни дупета. И всички хора на земята се зарадваха и рекоха: „Тоя Брет и тоя Винс са злато момчета.“

* * *

Да, приятел, току-що разбрахме! Ще събудим Нейтан и ще му кажем да вади камерата. Чакат ни снимки.

Дейвид Крътън — 12.01.2000 г., 19:38 ч.

До: Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: какво пише във вестниците

Отивам за къри. Ако още си тук, ела да ми правиш компания, докато Макс Грегъри донесе „Сън“. Така поне ще си пред очите ми и ще знам, че не се съвещаваш с Вайсмюлер.

Хариет Грийнбаум — 12.01.2000 г., 19:42 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: какво пише във вестниците

В момента съм с Пинки и се опитваме да напъхаме Глория Хънифорд в рекламната стратегия на „Фрийдъм“, така че ще пропусна кърито.

Боя се, че Глория като възраст няма да допадне на целевата аудитория от 18-24-годишни младежи, към която се стреми „Фрийдъм“. Следобед Пинки беше одобрила кампания с участието на Ричард Блакуд[27] и с песен на Бъста Раймс[28], която решаваше проблема ни.

Ще се видим, като се върнеш.

Хариет Грийнбаум/[email protected]12.01.2000 г., 23:59 ч.

До: Мелинда Шеридан/[email protected]

Копие:

Относно: „Сън“

Опасенията ни се оправдаха. Изкарали са ни повърхностни, лукави и похотливи — сякаш работим в рекламата. Особено са си изпатили Брет и Винс. Бих ги посъветвала да се обърнат към адвокат.

Най-гадно бе, когато в края на „Новинарска вечер“ Джеръми Паксман[29] размаха първата страница от екрана. Надменната му усмивчица е страхотна, стига да не се отнася за теб.

Нищо повече не можете да направите, освен да си затваряте устата и да си вършите работа. На сутринта ще ти изпратя статията. Дотогава — приятни сънища!

Бележки

[1] Глория Хънифорд (1940 —) — първата жена със свое ежедневно радиопредаване, участвала и в много ТВ програми. — Б.пр.

[2] Първият вегетариански ресторант във Великобритания. — Б.пр.

[3] Британско хумористично списание. — Б.пр.

[4] Американски игрален филм от 1989 г. — Б.пр.

[5] Дъщеря на Глория Хънифорд, телевизионна водеща (1962 — 2004). — Б.пр.

[6] Известна лондонска стилистка. — Б.пр.

[7] Филм от 1971 г. с Клинт Ийстуд и Джесика Уолтър за връзката между радиоводещ и негова почитателка. — Б.пр.

[8] Етнопевица от Ню Йорк (1941 —). — Б.пр.

[9] Малкия Тони Смит — американски певец, солист на „Галахадс“ и „Статикс“. — Б.пр.

[10] Имението от ТВ сериала „Бонанса“. — Б.пр.

[11] Една от най-големите рекламни агенции в света със седалище в Ню Йорк. — Б.пр.

[12] Частна болница в Лондон за жени и деца. — Б.пр.

[13] Известна улица в Лондон — синоним на британската преса, тъй като там са били разположени редакциите на всички по-големи вестници. — Б.пр.

[14] Лондонски квартал — седалище на „Нюз интърнейшънъл“, издател на таблоида „Сън“. — Б.пр.

[15] Прякор на „Сън“. — Б.пр.

[16] Седмичник за риболовци. — Б.пр.

[17] Прякор на Би Би Си. — Б.пр.

[18] Телевизионна водеща в Би Би Си. — Б.пр.

[19] Героиня от анимационната поредица „Телетъбита“. — Б.пр.

[20] Комедия от грешки (фр.). — Б.пр.

[21] Примабалерина на Кралския балет (1969 —). — Б.пр.

[22] Брат и сестра от известната в САЩ певческа фамилия Осмънд. — Б.пр.

[23] Голямата ябълка (фр.) — прякорът на Ню Йорк. — Б.пр.

[24] Кървавата чистка, извършена от Хитлер на 30 юли 1934 г., за да пресече нарастващото влияние на политическите си противници от СА. — Б.пр.

[25] Американски филм (1967 г.) за Втората световна война. — Б.пр.

[26] ТВ предаване по Би Би Си. — Б.пр.

[27] Британски комик и ТВ водещ, чернокож (1972 — ). — Б.пр.

[28] Американски рап певец. — Б.пр.

[29] Журналист в Би Би Си, водещ на популярното ТВ предаване „Новинарска вечер“. — Б.пр.