Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
E., (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,5 (× 4 гласа)

Информация

Корекция и форматиране
in82qh (2019)

Издание:

Автор: Мат Бомонт

Заглавие: Е

Преводач: Светлана Ахчийска

Година на превод: 2018

Език, от който е преведено: английски

Издател: Читанка

Година на издаване: 2020

Тип: роман

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9088

История

  1. — Добавяне

Сряда
5 януари 2000 г.

Перти ван Хелден/[email protected]05.01.2000 г., 8:06 ч. (10:06 ч. местно)

До: Дейвид Крътън/[email protected]

Копие:

Относно: бъди щастлив!

110 % си прав да кажеш на творящия си директор да не се притеснява! Защото ти пращам невероятната реклама на „Кока-кола“, която ти обещавам. Тя е — мисля, ще се съгласиш — истински шедьовър. Без повече суетня ти я представям!

Първият клип започва на сив фон с оклюмали юноши, тъгуващи за освежителните напитки на „Кока-кола“. Изведнъж екранът се изпълва с цвят, когато се появява най-известната попгрупа в Европа — „Аква“ — и запява в типичния си жизнерадостен стил:

Ние пеем готин поп,

с ко̀ла правиш хоп-хоп-хоп!

Заедно ни съберете

за забавления нонстоп.

 

Поп — хоп, поп — хоп,

и във всичко ще си топ.

Ще си весел и щастлив.

На мъката ще кажеш „стоп“!

Докато „Аква“ пее, танцува и се весели по типично младежки начин, изтупани хлапета пият ко̀ла и настроението им преминава в лъчезарно щастие.

И това е само първият сценарий! Другите пет ти пращам по факса. Като ги видиш, и ти ще реагираш като мен, когато най-добрият ми тандем ми представи тази суперска идея. „АУ“ и пак „АУ“!!! Знам, че само един смел клиент би приел толкова внушителна концепция, но с твоята желязна воля, сигурен съм, ще го придумаш.

Дали да не дойда с моите висящи шрайбпроектори на презентацията за макар и смъртна подкрепа? Вече си позволих да подхвана идеята на Джим Вайсмюлер и той е много ентусиаст.

Щом превъзмогнеш вълнението си, кажи какво мислиш.

Всичко най — Перти

Дейвид Крътън — 05.01.2000 г., 8:10 ч.

До: Чандра Капур

Копие:

Относно: ВИКТОРИНА

Довърши следното изречение:

Ако шибаната ми е-поща не бъде оправена до утре сутринта…

Кен Пери — 05.01.2000 г., 8:15 ч.

До: Всички отдели

Копие:

Относно: ПРОТИВОПОЖАРНО УЧЕНИЕ

Бих искал да си припомним какво се прави в случай на пожар, терористична заплаха или други неуточнени инциденти. Всички отдели имат противопожарен отговорник. Той организира евакуацията на помещенията.

Ако не знаете кой е вашият, на информационните табла в края на коридорите са изложени списъци. А ако сте противопожарни отговорници, но не сте уведомени за задълженията си, моля, обадете се на секретарката ми Шанийс да ви включи в кратък опреснителен курс.

Противопожарното учение започва днес точно в 11:30 ч. Моля, приемете тревогата за реална и се придържайте към описаната в наръчника процедура.

И не забравяйте: ученията са животоспасяващи.

Благодаря за съдействието.

Кен Пери

Административен директор

Дейвид Крътън — 05.01.2000 г., 8:22 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Мисля, че снощи ти писах да не се притесняваш. Е, случва се и аз да сбъркам.

По причини толкова нелепи, че не ми се задълбава в тях, колегите ни във Финландия са се заели да ни помагат за конкурса за „Кока-кола“. В своя ентусиазъм са решили да уведомят и Вайсмюлер за усилията си.

Не е нужно да ти обяснявам как ще изглеждаме, ако бъдем засрамени от някакви лишени от чувство за хумор, шибащи лосове скандинавци, но все пак ще ти кажа: като абсолютни путки.

Така че ще ви пришпоря. Знам, че до презентацията има седмица и нещо, но искам да прегледам идеите ви днес до обяд. Видях финландските проекти — пълен боклук. Въпреки това държа да се уверя, че няма и най-малка опасност да бъдем надминати.

Ще се съберем в 11:30 ч. и очаквам да бъда зашеметен.

Суси Джъдж-Дейвис — 05.01.2000 г., 9:01 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Относно: добро утро

Добре ли изкара в „Биб“? Опита ли скаридите с ризото с мастило от сепия? Умирам за тях! Както и да е, вратата ти е затворена, така че няма да те безпокоя, но когато приключиш разговора си по телефона, би ли звъннал на Дейвид? Той се опитва да се свърже с теб, откакто съм дошла, но аз направих това, за което ми се плаща — забаламосах го. И Хариет те търси. Иска да потвърдиш, че ще присъстваш на днешното обсъждане на „Мако“. Казах й да не храни прекомерни надежди! Отивам в „Прет“ за кафе с мляко. Да ти взема ли кроасан с шоколад? Сх

Зоуи Кларк — 05.01.2000 г., 9:09 ч.

До: Лорейн Палистър

Копие:

Относно: добре дошла!!!!

Здрасти, онази вечер се засякохме за кратко в бар „Зеро“!!!! Аз съм тази, чието място заемаш в творческия отдел!!! Само кажи, и ще те разведа и ще ти обясня в какво се състои работата. Не се притеснявай, сигурна съм, че ще се справиш много, много добре!!!!! Секретарката на Саймън Хорн — Суси — е истинско съкровище и ще те предразположи!!!! Зххх

Лорейн Палистър/[email protected]05.01.2000 г., 9:15 ч.

До: Деби Райт/debbie_wright@littlewoods/manchester.co.uk

Копие:

Относно: тук Лондон

От два дена съм в Лондон, и вече съм в рекламния бизнес. Миналата седмица се регистрирах в агенция за временни заместнички и оттам ме пратиха във фирма, наречена „Милър-Шанкс“. Тя прави тъпите реклами за „Кимбел“ — нали се сещаш, дето певицата, известна преди като Джинджър Спайс, скача с бънджи и изглежда така, сякаш са й пъхнали високоволтов кабел в задника. Секретарка съм на президента (купешко название на изпълнителния директор), който прекарва времето си в зяпане на циците ми, сякаш аз съм ги изобретила. Уж щеше да е за няколко седмици, а ме назначиха на постоянно място. От другата седмица ще съм секретарка в творческия отдел. Там измислят рекламите, но досега съм ги виждала само да обръщат чашките. Някои от момчетата са сладури. Единият си мисли, че ще ме вкара в леглото си, но твърде много ми напомня за Барт Симсън (големи зъби, коса на иглички, жълтеникава кожа). След няколко „Стела Артоа“ обаче заприличва на Брат Пит, така че кой знае… Както и да е, тук е голяма лаладжийница. Никой не работи. Само говорят за работа. Вчера две секретарки едва не се изтрепаха. Мисля, че затова получих постоянно място. Как е в Салфорд, откакто напуснах? Виждала ли си оня нещастник Тери? Кажи му, че ако дойде в Лондон, ще му счупя и другия крак. Пиши/звъни, когато можеш. Липсваш ми — Лолх

Даниъл Уестбрук — 05.01.2000 г., 9:24 ч.

До: Суси Джъдж-Дейвис

Копие: Саймън Хорн

Относно: „Кока-кола“

Добро утро, Суси. Надявам се, че си добре. Опитах се да се свържа с теб и със Саймън по телефона, но все се включва гласовата ви поща. Знам, че и двамата сте ужасно заети, затова реших да ти пусна един бърз е. Дейвид иска в 11:30 ч. да види идеите за „Кока-кола“. Кофти е, че ни предупреждава толкова късно, затова кажи, ако временната ми секретарка може да ти помогне с нещо.

Даниъл Уестбрук — 05.01.2000 г., 9:32 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: ранното обсъждане е отлична идея!

Разбрах от временната си секретарка за днешното обсъждане на предложенията за „Кока-кола“. Отлично! Съгласен съм, че трябва да ги видим колкото може по-скоро. Надявам се, че вундеркиндите от творческия ни отдел няма да ни разочароват. Те едва ли са тук — доколкото ги познавам, сигурно са работили до първи петли. Кажи ми кога започваме. Аз съм готов и в очакване.

Деби Райт/debbie_wright@littlewoods/manchester.co.uk05.01.2000 г., 9:45 ч.

До: Лорейн Палистър/[email protected]

Копие:

Относно: тук Салфорд

Установихме връзка! Браво на теб! В рекламата плащат добре, нали? Колко ще получаваш? Двайсет бона? Или повече? В Салфорд е все същото, но ти замина преди седмица, така че е нормално да не се е променило нищо. Видях Тери в „Пица «Хът»“ — изглеждаше наранен/ядосан — но можах да разбера кое от двете. Трябва да приключвам. При нас не е като на новата ти работа — тук се работи здраво. Скоро ще ти се обадя. С обич: Дебс

Дейвид Крътън — 05.01.2000 г., 10:04 ч.

До: Даниъл Уестбрук

Копие:

Относно: ранното обсъждане е отлична идея!

Само те уведомих, че искам да прегледам идеите за „Кока-кола“, не съм те канил да присъстваш. Моля, чети внимателно.

Даниъл Уестбрук — 05.01.2000 г., 10:09 ч.

До: Саймън Хорн

Копие: Суси Джъдж-Дейвис

Относно: жив ли си?

Сутринта вече ти писах, но не получих отговор. Всъщност май всичките ми служители са се опитали да се свържат с теб, ала безуспешно. Не очаквам никакви проблеми днес, Саймън. С теб ще разгледаме идеите за „Кока-кола“ точно в 11:30 ч.

Брет Топовлски — 05.01.2000 г., 10:20 ч.

До: Лиам О’Кийф

Копие:

Относно: Глава, това е дръвникът

Суси казва, че Крътън е откачил. Не знам защо, но искал да прегледа идеите за „Кока-кола“. В 11:30 ч. ДНЕС! Мамка му! Ти готов ли си? Ние с Вин сме до под крушата. Снощи се отрязахме. Ти къде беше, по дяволите? Оказа се прав: Лол не носи бикини — пет пъти си изпуснах запалката, докато се уверя. Както и да е, току-що влизаме, а единственото ни хрумване за „Кока-кола“ се изпари от главата на Вин, след като се надруса. Имам лошо предчувствие.

Лиам О’Кийф — 05.01.2000 г., 10:27 ч.

До: Брет Топовлски

Копие:

Относно: Врат, това е клупът

„Кока-кола“ днес? Какво става, за бога?! Съжалявам, че снощи не дойдох, но Пинки долетя от ясновидката, обзета от творческо вдъхновение, и работихме до късно. Припомни ми защо търпя и нея, и албумите й на Ник Дрейк[1]. Тя е гениална и измисли невероятен скрипт за „Мако“.

Пука ми за проблемите ти! Моите да не са малко! Аз съм противопожарен отговорник.

Найджъл Годли — 05.01.2000 г., 10:50 ч.

До: Счетоводство

Копие:

Относно: нека това бъде най-доброто противопожарно учение!

Като противопожарен отговорник, бих желал да ви обърна внимание на диаграмите, които ви раздадох. На тях са посочени изходните ви позиции за учението. Бихте ли изключили компютрите си в 11:23 ч. и заели местата си точно в 11:25 ч.? Така че, когато в 11:30 ч. включат алармата, да сте максимално готови за бърза и безопасна евакуация. Може би този път ще успеем да подобрим рекорда си от 3,21 мин. Успех, счетоводен отбор!

Найдж

Дейвид Крътън — 05.01.2000 г., 10:52 ч.

До: Суси Джъдж-Дейвис

Копие:

Относно: вземи мерки

Вече два пъти писах на твоя господар и повелител, а от него — ни вест, ни кост. И ти ме метна по телефона. Би трябвало да ме познаваш и да си проумяла, че търпението не ми е вродена черта. Така че да се разберем! Обсъждането на „Кока-кола“ ще се състои в 11:30 ч. Иначе такъв ще му го начукам на шефа ти, че няма да си намери място в рекламата. Ще го съсипя и никой няма да му даде работа, дори да се маскира като скаут и да тръгне да търси препитание от врата на врата. Вярвам, че ще му предадеш предупреждението ми.

Суси Джъдж-Дейвис — 05.01.2000 г., 10:54 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Относно: ТРЕВОГА!

Скъпи, вратата ти е заключена, не вдигаш телефона, не отговаряш на мейлите. Сигурно си обхванат от творческо вдъхновение и не желаеш да бъдеш обезпокояван, но трябва да знаеш, че Дейвид откача и сипе грозни закани. Твърдо е решил обсъждането на „Кока-кола“ да се проведе в 11:30 ч. Ти си готов, нали? Ще му кажа, че си, преди да е превъртял… Сх

Суси Джъдж-Дейвис — 05.01.2000 г., 10:57 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: вземи мерки

Дейвид, извинявай, че се забавих с отговора, но не можем да вдигнем глава от работа. Току-що говорих със Саймън. Той е готов за обсъждането и гори от нетърпение да стане 11:30 ч.!

Брет Топовлски — 05.01.2000 г., 11:09 ч.

До: Лиам О’Кийф

Копие:

Относно: Топки, това е менгемето

Сиси току-що ни предупреди да сме готови за 11:30 ч. Не й казах, че нямаме идеи. А работата ни е нужна — Вин дължи още четири бона за своя Файърблейд[2], а аз тъкмо получих застраховката за Р1[3] — 1500 лири! Свършено е с нас!

Лиам О’Кийф — 05.01.2000 г., 11:11 ч.

До: Брет Топовлски

Копие:

Относно: спасението е близо

Имам план.

Лиам О’Кийф — 05.01.2000 г., 11:16 ч.

До: Творчески отдел

Копие:

Относно: ПРОТИВОПОЖАРНО УЧЕНИЕ

Противопожарното учение, което започва след няколко минути, е много важно. Като противопожарен отговорник на етажа, подразбрах, че ще бъде наблюдавано от лондонската пожарна команда и от него ще зависи подновяването на противопожарното ни удостоверение. Когато чуете алармата, преустановете всякаква работа и напуснете спокойно и бързо сградата. Кен Пери подчертава, че учението има приоритет пред всякакви срещи или заседания, насрочени по същото време.

Лиам

Противопожарен отговорник

Суси Джъдж-Дейвис — 05.01.2000 г., 11:29 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Относно: ВНИМАНИЕ!

Саймън, отключи вратата! Дейвид идва насам!!

Найджъл Годли — 05.01.2000 г., 12:07 ч.

До: Счетоводство

Копие: Дейвид Крътън

Относно: добре, но не достатъчно

Евакуирахме се за 3,17 мин., което е изключително постижение и прави чест на счетоводството. Гордея се, че съм ваш противопожарен отговорник. Но бяхме победени от неочакван противник. Творческият отдел напусна работните си места и сградата за няма и две минути.

Не е ли чудесно, че и друг отдел е решил да приеме предизвикателството да постигне забележителни резултати в противопожарната безопасност! Това само ще ни подтикне да повишим собствените си стандарти. Предлагам да тренираме всяка седмица. Така при следващото учение ще дадем здрав отпор на творческите гении — Найдж

Лиам О’Кийф — 05.01.2000 г., 12:15 ч.

До: Брет Топовлски

Копие:

Относно: Нага-шибано-саки!

С Вин не биваше веднага след учението да отпрашвате за бара, защото изпуснахте грандиозен спектакъл. Когато пуснаха алармата, Крътън се отправи към кабинета на Хорн. Той беше заключен, затова Крътън сгащи един пожарникар и го накара да разбие вратата с брадвичката си! Хорн беше вътре в несвяст и полугол — пиян до безпаметство след снощен купон у някаква знаменитост. Нищо не беше чул. Не знаеше за учението, нито за обсъждането. И преди бях виждал Крътън да откача, но този път гледката беше зашеметяваща. Хорн сега е безсловесна развалина. Гълта валиуми като бонбони. А Кен Пери беше уволнен, задето е имал нахалството да насрочи учение по времето, когато Крътън е искал да прегледа рекламните ни идеи. Както се развиват събитията, май всички ще го последваме — струва си дори само за да видим настъпването на Армагедон. Малко остава.

Дейвид Крътън — 05.01.2000 г., 12:21 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Относно: предсмъртно желание

Имаш ли такова и подозираш ли колко близо си до изпълнението му? Единствената причина все още да си на работа е, че в момента нямам друг избор, освен да те задържа. В критична фаза сме и дори изумително некомпетентен директор е донякъде по-добре от никакъв. Отивам на обяд. Като се върна в 15:30 ч. ще проведем обсъждането за „Кока-кола“.

Дейвид Крътън — 05.01.2000 г., 12:42 ч.

До: Лорейн Палистър

Копие:

Относно: лайна

Освен метафоричните, в които е затънала агенцията днес, в директорската тоалетна плуват и истински. Тоалетните чинии са запушени и преливат. Накарай хората от поддръжката да ги оправят. Ако не успееш, заеми се сама.

Лорейн Палистър — 05.01.2000 г., 12:54 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: лайна

Това може да се окаже проблематично. След като уволнихте Кен Пери, никой не знае къде са теловете и вакуум помпите. Сама няма как да се заема — аз разчиствам само метафорични лайна. Съжалявам.

Саймън Хорн — 05.01.2000 г., 12:59 ч.

До: Суси Джъдж-Дейвис

Копие:

Относно: благодаря

Скъпа, днес ми спаси живота.

Изглежда, ти единствена разбираш под какво огромно напрежение съм. Благодаря ти за съчувствието.

Ще ми направиш ли няколко услуги, преди да отидеш на обяд?

Първо, уведоми отдела ми, че обсъждането на „Кока-кола“ ще се състои в 15:30 ч. и че очаквам всички да са точни.

После намери човек от поддръжката да ми оправи вратата. Не мога да творя шедьоври без някакъв вид защита от невежите орди.

А като излезеш, би ли отскочила до „Дикенс и Джоунс“ да купиш парфюмче на Селин? Знаеш какво ползва.

По необясними причини тя снощи отказа да ме пусне вкъщи.

Лорейн Палистър/[email protected]05.01.2000 г., 13:05 ч.

До: Деби Райт/debbie_wright@littlewoods/manchester.co.uk

Копие:

Относно: отново Лондон

Откъде да започна?! Днес тук имаше противопожарно учение, което едва не се превърна в трета световна война. Приготви бутилка бакарди. Като се видим, ще ти помогна да я пресушим.

Шефът ми нареди да отпуша клозета. Той не си поплюва, но ако си мисли, че ще му чистя акито, ще трябва да ми плаща доста повече от осем лири на час. Казах му да завре четката за тоалетната в косматия си задник. Не точно с тези думи, но схващаш идеята. Сега е на обяд и като се върне, сигурно ще се простя с работата си. За всеки случай не ми пращай е тук. Ще ти пиша къде.

Не забравяй, че колкото и да е тъпо да обработваш поръчки по пощата, поне не е лудница — Лол

Суси Джъдж-Дейвис — 05.01.2000 г., 13:07 ч.

До: Творчески отдел

Копие:

Относно: обсъждането на „Кока-кола“

С настоящото ви уведомявам, че обсъждането на „Кока-кола“, което трябваше да се проведе преди обяд, ще се състои в 15:30 ч. в кабинета на Саймън. Той ме помоли да ви кажа, че след като днес така ужасно го разочаровахте, няма да търпи никакви отсъствия.

Суси Джъдж-Дейвис — 05.01.2000 г., 13:09 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Относно: благодаря

Сай, скъпи, много си мил, но няма защо да ми благодариш. В края на краищата именно благодарение на твоята сила и мъдрост, проявявани в моменти на непоносимо напрежение, аз съм такава, каквато съм. Толкова съм научила от теб!

Уведомих отдела за обсъждането. Тъй като ти си твърде деликатен да им го кажеш, натъртих, че този път няма да допуснеш никакви щуротии. Говорих и с Шанийс — секретарката на Кен Пери, за вратата ти и тя се опитва да ти поръча нова. Но може да има проблем с поставянето й. След уволнението на Кен никой няма и най-малка представа къде е ключът от шкафа с инструментите… Сх

Даниъл Уестбрук — 05.01.2000 г., 13:50 ч.

До: Шанийс Дъф

Копие:

Относно: парадния вход

На улицата чака делегация от ТВ канала ЛЮБОВ. Всички са премръзнали и мокри до кости — особено двете чаровни състезателки по билярд, които са по монокини. Автоматичната врата не се отваря. Предполагам, че има проблем с електричеството, но тъй като не съм техничар по природа, не съм сигурен.

Вероятно знаеш, че предстои да снимаме много скъпа телевизионна реклама за ЛЮБОВ, и това едва ли е начинът да вдъхнем доверие в уменията си.

Предполагам, че в непредвиденото отсъствие на Кен Пери ти трябва да се заемеш с проблема. Ще ти бъда благодарен, ако това неловко положение бъде разрешено незабавно.

Даниъл Уестбрук

Директор „Връзки с клиенти“

Лиам О’Кийф — 05.01.2000 г., 13:53 ч.

До: Брет Топовлски

Копие:

Относно: добре дошъл

Ако с Вин сте успели да минете покрай мацките от ЛЮБОВ (Паци и Деспина — като голям любител на билярда, бих познал тези тренирани от щеките ръце навсякъде) и през повредената входна врата, това ще е вторият мейл, който четеш, след Сусиния за обсъждането в 15:30 ч. Не можахме да го избегнем, но поне ви спечелих още четири часа. С Буда Пинки току-що възродихме кампанията за миналогодишния конкурс на „Джон Смит“. Хорн няма да се сети — забравил я е в мига, в който я отхвърли. Само в стори борда[4] ще сменя „бира“ с „ко̀ла“. Пинки обаче има проблем със заглавието. „ГОРЧИВА — АЗ?!“ някак не пасва на „Кока-кола“.

Брет Топовлски — 05.01.2000 г., 14:17 ч.

До: Лиам О’Кийф

Копие:

Относно: добре дошъл

Тъкмо влизаме. Някакъв тип в работен гащеризон беше свалил един от стъклените панели на рецепцията и помагаше на мацките от ЛЮБОВ (а те, както знаеш, са тук за генерална репетиция на ТВ рекламата, която ще снимаме с тях на идиличните плажове на Мавриций) да се качат по въжена стълба и да минат през дупката… Добре дошли в „Милър-Шанкс“, където всичко е от модерно по-модерно.

Обърнахме по пет бири, но въпреки това ни осени гениална идея за „Кока-кола“. Примири се.

Найджъл Годли — 05.01.2000 г., 14:24 ч.

До: Всички отдели

Копие:

Относно: нужда от канцеларски материали

Ако след напускането на Кен Пери имате проблеми с достъпа до шкафа с канцеларски материали, може би ще се заинтересувате от факта, че разполагам с цветни кламери и с два размера телчета. Макар че са личен резерв, с удоволствие ще помогна на агенцията в този критичен момент. Количествата са ограничени, така че да се обаждат само крайно нуждаещите се.

Найдж

Саймън Хорн — 05.01.2000 г., 14:33 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: предсмъртно желание

Дейвид, трябва да ти се извиня за днешното недоразумение. Съвсем естествено е в суматохата на противопожарното учение кармичното ми състояние на творческо вдъхновение да е било сбъркано с нещо друго.

Колкото и странно да изглежда, именно когато лежа на гръб по слипове в пълен покой, ми идват най-хубавите идеи.

Творческият процес не може да бъде обяснен рационално.

Казват, че един от кумирите ми — Бърни Топин, е построил в края на градината си в Бевърли Хилс копие на бащината си грънчарница.

Там пишел текстовете на песните си.

Когато резултатът е такова ефирно чудо като „Свещ на вятъра“, някак си е нелепо да се присмиваш на ексцентричността му.

Но да не се отклонявам. Бързам да те зарадвам, че по време на бляна си намерих отговора на предизвикателството „Кока-кола“. Докато тракам по клавишите, неуморната Суси разпечатва сценариите.

Бих искал да ги видиш преди 15:30 ч.

Ти, разбира се, може да възразиш, но мисля, че това е рекламата, която дамите и господата от Атланта заслужават, но досега не им е била предложена.

Сай

Дейвид Крътън — 05.01.2000 г., 14:38 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Относно: предсмъртно желание

Покажи ми идеята си. Искрено се надявам да е толкова велика, колкото я изкарваш.

Саймън Хорн — 05.01.2000 г., 14:39 ч.

До: Суси Джъдж-Дейвис

Копие:

Относно: панталон

Успя ли да ми изсушиш панталона, скъпа? Донеси го незабелязано, защото трябва веднага да ида при Дейвид.

Суси Джъдж-Дейвис — 05.01.2000 г., 14:40 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Относно: панталон

Още е влажен в чатала, скъпи, но ще го изтраеш. Ще го подържа малко под сешоара в женската тоалетна… Сх

Найджъл Годли — 05.01.2000 г., 14:41 ч.

До: Всички отдели

Копие:

Относно: нужда от канцеларски материали

Сините и жълтите кламери свършиха, но все още имам много от другите цветове. Елате да си вземете! Найдж

Шанийс Дъф — 05.01.2000 г., 14:45 ч.

До: Рейчъл Стивънсън

Копие:

Относно: ПОМОЩ!

Здравей, Рейчъл. Трябва да говоря с теб, но не вдигаш телефона. Току-що се връщам от късен обяд, а гласовата и електронната ми поща са пълни с милиард ругатни. Както знаеш, Кен бе принуден да напусне незабавно и всичко се обърка. Нямам представа какво да правя и вярно ли е, че Дейвид ще уволни и мен, ако не отпуша тоалетната му? Моля те, обади ми се. Наляга ме поредното главоболие.

Лорейн Палистър/[email protected]05.01.2000 г., 14:55 ч.

До: Деби Райт/debbie_wright@littlewoods/manchester.co.uk

Копие:

Относно: още съм тук

Деби, спокойно може да ми пишеш тук. Шефът ме обожава — не каза „извинявай“, но почти (прочети приложения е — да видиш с какъв тип си имам работа). Трябва да ти разправя какво се случи. Директор на творческия отдел е един перко на име Хорн. Преди малко донесе сценарии за „Кока-кола“. Влезе да ги представи на шефа. Нарисувал е балончета, които пеят: „Който ме опита, все за мен ще пита“, и се смята за гений. Шефът посочи, че това е плагиатство от „Прингълс криспс“[5], съчетано с нещо, което Хорн бил правил преди 50 г. за друг продукт. Дори да не е, пак е боклук. Хорн се напудри, а шефът позеленя — задиша тежко, сграбчи масата. Помислих, че ще получи сърдечен удар, и се опитах да си спомня как се оказва първа помощ, но той явно все така прави, когато откачи. Хорн се разплака. Ако не получаваше по 300 хил. лири годишно, щеше да ми дожалее за него. Май в кабинета на шефа винаги е така. Нямам търпение да започна работа в творческия отдел. Хорн е мухльо, но пък служителите му са забавни. Може и да преспя с тоя Барк/Брад (всъщност се казва Лиам). Той ми праща похотливи мейли, а аз обожавам любовните обяснения… Лолх

Приложение

Дейвид Крътън — 05.01.2000 г., 15:05 ч.

До: Лорейн Палистър

Копие:

Относно: „извинявай“ май е най-трудно произносимата дума…

Затова няма да я кажа. Вярно е, че нямаш голяма конкуренция, но засега си оставаш най-добрата ми секретарка. Предишният ми мейл за тоалетната трябваше да прозвучи иронично — в Манчестър разбирате от ирония, нали? Просто искам да бъде оправена. Сигурен съм, че такова умно момиче като теб ще намери начин. И ми донеси чай.

Рейчъл Стивънсън — 05.01.2000 г., 15:10 ч.

До: Всички отдели

Копие:

Относно: технически проблеми

Както вероятно знаете, неочакваното напускане на Кен Пери съвпадна с появата на редица технически проблеми. Разбирам, че на първия етаж е като в сауна, а на четвъртия — адски студено, но се опитваме да оправим нещата възможно най-бързо. Междувременно не е зле да си припомните, че по света хората се сблъскват с по-големи трудности от повреден климатик и недостиг на тонер. Повече здрав разум и по-малко истерия, моля!

Рейчъл Стивънсън

„Личен състав“

Хариет Грийнбаум — 05.01.2000 г., 15:13 ч.

До: Саймън Хорн

Копие: Дейвид Крътън

Относно: „Мако“

Леко напомняне. Не забравяй, че за днес сме насрочили обсъждане на „Мако“. Ти не определи час, а Суси отказва да впише каквото и да било в графика ти — дори с молив. Разбирам, че в момента се мъчиш с ко̀ла (имам предвид напитката, не прът), но съм сигурна, че щом приключиш, ще ми се обадиш.

Дейвид Крътън — 05.01.2000 г., 15:25 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Относно: предложението ти

Разглеждам предложението ти за „Кока-кола“ и още не мога да видя разликата с „Прингълс“. И задълбочено да го анализирам, заключението ми пак ще е същото — пълен боклук. Дори бавноразвиващите се хлапета в куриерския отдел ще забележат очевидната прилика с тъпотията за „Фън попс“, която им натресе още в предучилищна възраст.

Ще имам конферентен разговор с Вайсмюлер, така че няма да участвам на обсъждането в 15:30 ч. Надявам се в мое отсъствие да изровите диамант, с който да ме изумите.

И за да ти покажа, че не съм абсолютен изрод — все още харесвам идеята ти за „Мако“. Може би не си напълно безполезен.

Суси Джъдж-Дейвис — 05.01.2000 г., 15:26 ч.

До: Творческия отдел

Копие:

Относно: ВРЕМЕ Е ЗА ОБСЪЖДАНЕТО

В индианска нишка пред кабинета на Саймън. Веднага, ако обичате.

Перти ван Хелден/[email protected]05.01.2000 г., 15:33 ч. (17:33 ч. местно)

До: Дейвид Крътън/[email protected]

Копие:

Относно: предложението ти

Тъкмо приключвам да чета писмото ти до твоя творящ директор. Колко ти съчувствам за затруднението! След като си положил поглед върху гениалност като нашата идея за „Кока-кола“, всичко останало ти бледнее. В нормален ден със сигурност би харесал реклама, която е толкова изумителна, че ти напомня за невероятните клипове за „Прингълс“. Все пак, приятелю, ако тези провали те натъжават, запей си:

Ние пеем готин поп,

с ко̀ла правиш хоп-хоп-хоп!

Заедно ни съберете

за забавления нонстоп.

Мисли си за хубави неща — Перти

Пинки Фалън — 05.01.2000 г., 16:18 ч.

До: Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: свободна ли си?

С Лиам искаме да ти покажем една идея за „Мако“, която според нас е много удачна. Трябва първо да говорим със Саймън, но току-що обсъждахме „Кока-кола“ и той е в пагубно настроение, така че едва ли има смисъл. Знаем, че си под огромно напрежение, затова слез при нас и ние ще те отървем от мъките… :)

Дейвид Крътън — 05.01.2000 г., 16:19 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Относно: със затаен дъх

Сигурно вече си приключил обсъждането на „Кока-кола“ и си отсял зърното от глупостите. Искам да видя сполучливите идеи. Почти половин час успокоявах НЙ по телефона, че клиентът ни е в кърпа вързан.

Саймън Хорн — 05.01.2000 г., 16:24 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: със затаен дъх

Извинявам се от името на своите подопечни.

Те ме разочароваха с небрежните си и зле замислени проекти. Ще насроча ново обсъждане за утре по същото време.

Мисля, че след конкурса за „Кока-кола“ отделът трябва да бъде прочистен основно.

Знам, че досега бях твърде мек със служителите си.

Накрая — макар че се колебая да го кажа точно в този момент — вероятно утре сутринта, на спокойствие, ще оцениш по-добре предимствата на предложената от мен кампания за „Кока-кола“.

Сай

Дейвид Крътън — 05.01.2000 г., 16:26 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Относно: със затаен дъх

Не, няма.

Лиам О’Кийф — 05.01.2000 г., 16:27 ч.

До: Винс Дъглас; Брет Топовлски

Копие:

Относно: кретен

Не знам доколко ще ви успокои, но според мен идеята ви за „Кока-кола“ беше 24-каратова — „кОКа“! Толкова е близо до ума! Най-популярните думи на планетата, изписани на кутията ко̀ла. Хорн е по-голям кретен, отколкото го мислех, щом я отхвърли. Той оплю всичко, което видя. Или иска да изпуснем клиента, или има свое невероятно хрумване… Не, забрави последното (Трънка праскова ражда ли?) Трябва да приключвам. Дойде Хариет и внесе два пъпеша. Чао.

Саймън Хорн — 05.01.2000 г., 16:30 ч.

До: Творчески отдел

Копие: Дейвид Крътън

Относно: с какво съм ви заслужил?!

Докога ще ви отървавам кожата?!

А вие ми се отплащате с най-жалките подобия на реклама, които някога съм имал нещастието да видя.

Утре в 15:30 ч. ще обсъдим отново идеите за „Кока-кола“.

Под мотото: „Последен шанс.“

Не се шегувам.

Сай

Найджъл Годли — 05.01.2000 г., 16:31 ч.

До: Всички отдели

Копие:

Относно: изчерпват се, изчерпват се

Телчетата и кламерите ми свършиха, но останаха скицници (със и без редове) и зелени химикали „BIC“ — Найдж.

Саймън Хорн — 05.01.2000 г., 16:36 ч.

До: Винс Дъглас; Брет Топовлски

Копие:

Скрито копие: Дейвид Крътън

Относно: ПОСЛЕДНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

Господа, въздържах се да ви спомена поименно в общото си писмо до отдела, за да ви спестя неудобството.

Искам обаче да знаете, че идеята ви за „Кока-кола“ беше най-безобразна от всички нелепи опити.

Ако смятате, че да изпишеш името на марката с главно О и К, е l’idée grande[6], която ще ни спечели рекламен бюджет за няколко милиона лири, и че може да ме убедите в това, явно си мислите, че съм в рекламния бизнес отскоро.

Тя е повече от жалка.

Твърде дълго храних плаха надежда, че зад баналните ви простотии и опърпан външен вид се крият опитни рекламисти с бърз ум.

За съжаление не е така.

Може би просто сте демобилизирани от радостната перспектива другата седмица да отлетите за о. Мавриций за клипа на ЛЮБОВ. С най-голямо удоволствие ще ви освободя от тежкото бреме и ще се заема сам със снимките, ако това ще ви накара да се съсредоточите върху „Кока-кола“.

Винс, когато намериш време, би ли нахвърлил върху късче хартия съображенията си защо тениска с надпис В ЧЕСТ НА ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ДИРЕКТОР ЦИЦИ ВЪН се смята за подходящо облекло за високоплатен професионалист? Бих желал да ги науча.

Сай

Хариет Грийнбаум — 05.01.2000 г., 16:43 ч.

До: Джеймс Грегъри; Кейти Филпот

Копие:

Относно: олекна ми!

Получих от Пинки и Лиам проект за „Мако“, който за първи път от една седмица насам ми дава повод да се усмихна. Веднага елате да го видите и да ми кажете, че преценката ми не е повлияна от страховете да не загубим клиента.

Деби Райт/debbie_wright@littlewoods/manchester.co.uk05.01.2000 г., 16:45 ч.

До: Лорейн Палистър/[email protected]

Копие:

Относно: още съм тук

Миличка, радвам се, че още си на работа. Само да те предупредя за Барт/Брад/Лиам: спомни си какво се случи, когато преспа с оня тип от „Хасиенда“, защото реши, че приличал на Голди…

Дебс

Кейти Филпот — 05.01.2000 г., 16:58 ч.

До: Лиам О’Кийф

Копие:

Относно: гений!

Хариет току-що ни показа идеята ви за „Мако“ — според мен е абсолютно, безсъмнено гениална! Браво! Не знам как ви хрумват такива неща. Аз съм лишена от всякакви творчески заложби — напълно безнадеждна съм! Надявам се да се видим, умници — Кейти Ф.

Хариет Грийнбаум — 05.01.2000 г., 16:59 ч.

До: Лорейн Палистър

Копие: Дейвид Крътън

Относно: спешно

Лорейн, може ли да вляза при Дейвид по много спешен въпрос, щом срещата му приключи? Става дума за една прекрасна идея за „Мако“, която той трябва непременно да види.

Рейчъл Стивънсън — 05.01.2000 г., 17:00 ч.

До: Найджъл Годли

Копие:

Относно: изчерпват се, изчерпват се

Найджъл, не искам да бъда груба, тъй като извънредно много ценя загрижеността ти за агенцията, но от ИТ ме предупредиха, че мейлите ти задръстват и без това претоварения сървър. Получих и редица оплаквания от колеги, на които е писнало да четат банални съобщения. Както казах, благодарна съм ти за старанието. Продължавай в същия дух. Само не прекалявай с общите писма.

Хариет Грийнбаум — 05.01.2000 г., 17:02 ч.

До: Джеймс Грегър; Кейти Филпот

Копие:

Относно: зарежете всичко

Дейвид ни вика. В кабинета му след две минути!

Брет Топовлски — 05.01.2000 г., 17:04 ч.

До: Лиам О’Кийф

Копие:

Относно: кретен

Ти хвалиш идеята ни?! Явно наистина е гениална. Хорн ни направи на бъзе и коприва. Всичко оплю — и тениската на Вин. Дори заплаши да ни отнеме ЛЮБОВ — педал! Обадих се на агентката си. Винс звънна на майка си. Тя веднъж отишла в училище и пребила учителя му по математика, задето му писал лоша оценка. Наложило се да му присадят ухо. Летиша — вятърничавата ми агентка, няма подходящо предложение за мен, така че май ще повикаме г-жа Дъглас с голямата й бейзболна бухалка. Отиваме в БЗ — няма смисъл да се мотаем тук, където не ни искат. Чакаме ви.

Найджъл Годли — 05.01.2000 г., 17:07 ч.

До: Всички отдели

Копие:

Относно: цензура

„Канцеларски стоки «Годли»“ фалира. Изглежда, някои в агенцията не желаят служителите й да проявяват инициативност. Напълно е възможно заради този мейл да направя компания на Кен и на Карла, но винаги съм вярвал в откровеността. В шест часа ще съм в „Граф Уесекс“, ако някой поиска да изпие с мен чаша бира на изпроводяк.

Найдж

 

 

ПС. Трябва да отбележа, че за разлика от модния бар „Зеро“, „Уесекс“ предлага сносни цени и отлична бира, да не говорим за вкусните свински пръжки.

Дейвид Крътън — 05.01.2000 г., 17:17 ч.

До: Пинки Фалън

Копие:

Относно: „Мако“

Хариет ми показа идеята ти за „Мако“ — трябва да призная, че е дяволски добра. Ела в 17:30 ч. да я обсъдим. Дотогава с опърпания си партньор може би ще измислите как ще обясните на шефа си защо сте минали през главата му.

Дейвид Крътън — 05.01.2000 г., 17:19 ч.

До: Рейчъл Стивънсън

Копие:

Относно: кой?

Гордея се, че съм съпричастен ръководител, който познава служителите си, но моля те, обясни ми. Кой, по дяволите, е „Найдж“, за какво пише и трябва ли да му обръщам внимание?

Лиам О’Кийф — 05.01.2000 г., 17:20 ч.

До: Винс Дъглас; Брет Топовлски

Копие:

Относно: кретен

Приятели, в този труден момент аз съм мислено с вас. Крътън ни вика с Пинки за „Мако“. Още не сме показали проекта си на Хорн, така че ще стане забавно, като се разчуе. Ще съм в БЗ. И Лол ще дойде. Между другото, получих поздравления от новата мацка Кейти. Тя май ме харесва. Забелязали ли сте какъв задник има? И налудничав поглед. Същинска харпия!

Перти ван Хелден/[email protected]05.01.2000 г., 17:32 ч. (19:32 ч. местно)

До: Дейвид Крътън/[email protected]

Копие:

Относно: кой?

Явно си по-притеснен от работата, отколкото предполагам, за да не знаеш кой е Найдж Годли. Той е като Херкулесов стълб в системата на „Милър-Шанкс“. От много време твоят Найдж и Мати Литманен от нашето счетоводство си разменят продуктивни мейлинги, в резултат на които бе разработена свръхмодерна и ефикасна компютърна програма за управление на наличността от канцеларски материали. До голяма степен благодарение на нея станахме 11-ти най-печеливш офис в Европа.

Ала Найдж не е само роб на работата си. Той е и ентусиазиран партньор в културния обмен с хелзинкския фенклуб на „Седморката на Блейк“. Вече го препоръчвам на Джими Вайсмюлер за висш пост в системата. Найдж е точно далновидният тип администратор, от когото се нуждаем, за да посрещнем предизвикателствата на следващите 2000 хилядолетия.

Нека силата бъде с теб — Перти

Дейвид Крътън — 05.01.2000 г., 17:38 ч.

До: Чандра Капур

Копие: Рейчъл Стивънсън

Относно: обади се, Капур, времето ти изтече

С какво точно си уплътняваш работното време? С макраме ли? С тай чи? Или просто си седиш на задника и гледаш телевизия? С каквото и да се занимаваш, още не си оправил е-пощата ми. Давам ти срок до утре сутринта.

Летиша Хег/[email protected]05.01.2000 г., 17:44 ч.

До: Саймън Хорн/[email protected]

Копие:

Относно: нови звезди на небосклона

Сай, скъпи, благодаря ти за коледните коктейли в la casa[7] Хорн. За мен те винаги са били едно голямо удоволствие, а и още не познавам човек, който да разбира толкова от испански вина, колкото el Horneo.

А сега — по работа. Имам тандем, който ще ти се прииска да глътнеш на закуска. Очарователни, талантливи и много-многократни призьори, цветът на италианската реклама. Умират да изпробват силите си на най-трудната арена. Английският им не е много добър, но днес по-важно е въображението, не мислиш ли? Думите останаха в ХХ в. Засега са моята малка тайна, но едва ли ще я опазя дълго. Тревор Бийти[8] вече души наоколо и скоро ще се добере до тях. Ако те интересуват, ще ви струват по-малко от 150 бона годишно — и двамата. Да ти пусна ли данните им по факса?

Обади ми се pronto[9] и целувки на прекрасната Селин — Летихх

 

 

ПС. Не си го чул от мен, но двамата ти таланти Винс и Брет разпитват за работа.

Найджъл Годли — 05.01.2000 г., 17:59 ч.

До: Всички отдели

Копие:

Относно: ПИТИЕТА

Само да ви уведомя, че след малко тръгвам за „Уесекс“ — ако някой желае да ми прави компания, да ме чака на рецепцията. А на висшестоящите заявявам: няма да замлъкна, тръгвам си с гордо вдигната глава.

Найдж

Дейвид Крътън — 05.01.2000 г., 18:01 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Относно: „Мако“

Не питай как, но при мен попадна нов проект за „Мако“. Мисля, че е много добър. Искаш ли да видиш какво правят служителите ти, докато ти се въргаляш гол и в полусъзнание на дивана си?

Рейчъл Стивънсън — 05.01.2000 г., 18:03 ч.

До: Найджъл Годли

Копие:

Относно: ПИТИЕТА

Найджъл, вероятно вече не си пред компютъра си, но трябва да те уверя, че никой не те е уволнил, нито има такива намерения. Предишният ми мейл беше просто лек намек да понамалиш пощата. Но явно постигна обратния ефект и ти започна да натискаш бутона „изпрати“ още по-често. За в бъдеще ще си мълча, но вярвам, че сутринта ще си на бюрото си.

Саймън Хорн — 05.01.2000 г., 18:22 ч.

До: Пинки Фалън

Копие: Хариет Грийнбаум

Скрито копие: Дейвид Крътън

Относно: „Мако“

Току-що видях съучастника ти О’Кийф да се измъква като невестулка, каквато всъщност е, но може би ти ще ме удостоиш с присъствието си.

Бих искал да ми разясниш как проект за „Мако“ е стигнал до кабинета на президента, без да мине и на милиметър от системата за качествен контрол.

Тоест покрай мен.

Очевидно и рекламоведната директорка ми дължи обяснение и ще поставя въпроса пред нея по надлежния ред.

Твоята роля в тази подмолна история обаче, Пинки, смятам за предателство.

Аз те наех на работа.

Аз прикривах безбройните ти посещения в работно време в „отбраното“ общество на лондонските шарлатани.

По време на предстоящия ни разговор ще те осветля колко лесно може да прекратя служебните ни отношения.

Сай

Хариет Грийнбаум — 05.01.2000 г., 18:26 ч.

До: Саймън Хорн

Копие: Дейвид Крътън

Скрито копие: Пинки Фалън; Лиам О’Кийф

Относно: успокой топката

Саймън, преди да си предприел нещо, за което ще съжаляваш, и то срещу най-талантливата си рекламистка, може ли да се опитам да внеса пояснение? Ако си спомняш, беше ни обещал днес следобед да обсъдим положението с „Мако“. Когато те потърсих, ти не се отзова. Разбирам, че си ангажиран с „Кока-кола“, но това не е единственото ти приоритетно задание. За разлика от „Кока-кола“ „Мако“ е реален клиент, който плаща реални заплати и ние сме длъжни да ги отработим. След като ти не беше на разположение, позволих си сама да прегледам проекта на Пинки и Лиам и да го представя на Дейвид. Ако имаш възражения, отправи ги към мен.

Ала смятам, че ще оползотворим по-добре времето си, ако обсъдим предимствата на идеята за Рийвс и Мортимър и на новия проект, който и двамата с Дейвид намираме за чудесен.

Пинки Фалън — 05.01.2000 г., 18:58 ч.

До: Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: успокой топката

Хариет, току-що прочетох мейла ти. Благодаря ти за подкрепата, но вече е късно. Саймън се държа отвратително. Когато ме нарече „п…“, дойде ми до гуша и казах, че напускам. Писна ми да се старая да помагам, а в отплата да ме третират като лайно — извини ме за езика. Ще потърся Лиам в бар „Зеро“. Обади ми се утре у нас. Ще ми липсваш… :)

Саймън Хорн — 05.01.2000 г., 18:59 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: малък проблем

Дейвид, ако още си тук, трябва спешно да говоря с теб.

Наложи се да уволня Пинки.

Както ще ти обясня, с възмутителното си поведение тя не ми остави друг избор.

Идвам.

Сай

Найджъл Годли — 05.01.2000 г., 23:36 ч.

До: Всички отдели

Копие:

Относно: още съм тук!!!!

Върнах се да разчистя бюрото си, но разбрах, че не съм уволнен. Това само иде да покаже, че когато проявим типичния си британски кураж, силните на деня се огъват, нали? Така че оставам. Фактурите няма да се осчетоводят сами. Ако има и други работохолици, елате да се почерпим.

Найдж

 

 

П.С. Като се върнах, до вратата на асансьора на рецепцията, намерих дамски бикини 40-и размер, смарагдовозелени, 100 % полиестер, с дантела отпред, леко зацапани. Ако някой си ги познае, прибрал съм ги на сигурно място в бюрото си. Елате да си ги вземете.

Бележки

[1] Британски певец и текстописец (1948 — 1974 г.). — Б.пр.

[2] Модел мотоциклетите „Хонда“. — Б.пр.

[3] Модел мотоциклети „Ямаха“. — Б.пр.

[4] Поредица от последователни рисунки с придружаващи описания на звука и картината, използвани при подготовката на филм. — Б.пр.

[5] Марка чипс. — Б.пр.

[6] Велика идея (фр.). — Б.пр.

[7] Дом, къща (исп.). — Б.пр.

[8] Творчески директор в световноизвестната рекламна агенция Ти Би Дъбълю Ей. — Б.пр.

[9] Веднага (ит.). — Б.пр.