Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
E., (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,5 (× 4 гласа)

Информация

Корекция и форматиране
in82qh (2019)

Издание:

Автор: Мат Бомонт

Заглавие: Е

Преводач: Светлана Ахчийска

Година на превод: 2018

Език, от който е преведено: английски

Издател: Читанка

Година на издаване: 2020

Тип: роман

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9088

История

  1. — Добавяне

Четвъртък
6 януари 2000 г.

Саймън Хорн — 06.01.2000 г., 8:31 ч.

До: Творчески отдел

Копие: Рейчъл Стивънсън

Скрито копие: Дейвид Крътън

Относно: персонални промени

С тъга ви съобщавам, че снощи се наложи да прекратя договора на Пинки Фалън.

Това без съмнение ще ви шокира.

От благоприличие няма да се впускам в подробности, но моля ви, повярвайте ми, нямах друг избор.

Очевидно моментът е крайно неподходящ. Напрежението, под което бяхме вчера, ще се увеличи десетократно.

Но аз знам, че всички вие поотделно и заедно ще положите максимални усилия заради агенцията.

Ако запретнем ръкави и поръсим малко вълшебен прах, ще спечелим конкурса за „Кока-кола“.

Нека опровергаем критиците си.

Обсъждането е в 15:30 ч.

Удивете ме.

Сай

Дейвид Крътън — 06.01.2000 г., 8:45 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Относно: персонални промени

Чудна работа! Пинки напуска и се появяват не една, а две интригуващи версии за причините.

Първа версия: снощи ти заяви, че си я уволнил. Твърдиш, че не ти е оставила друг избор, след като те е нарекла „шибана путка, която не е в състояние да измисли лозунг в аматьорски конкурс на «Келогс корнфлейкс», а камо ли сносна реклама.“ Такива думи не могат да излязат от устата на онази Пинки, която познавам, но тъй като си й шеф, бях готов да подкрепя решението ти.

Сутринта Хариет ми каза, че е в мой интерес да говоря със самата Пинки. Което води до…

Втора версия: Пинки твърди, и то убедително, че не е била уволнена, а е заявила, че напуска, в момента, в който си я нарекъл „шибана путка, която не е в състояние да измисли лозунг в аматьорски конкурс на «Келогс корнфлейкс», а камо ли сносна реклама.“ Приликата е очевидна, остава дребният проблем кой всъщност е произнесъл обидните думи. Тя има свидетелка — някаква чистачка, и смята да те даде под съд (т.е. компанията).

Надеждата ни е въпросната чистачка да е от португалския контингент и английският й да е толкова беден, че и посредствен адвокат да успее да обори показанията й с груб кръстосан разпит по британски.

Де да бяха само това проблемите ни! Чака ни инфарктна среща с „Мако“, на която отиваме с едно предложение (твоето) — според Хариет неприемливо, и с друго, чиято авторка напусна и не може да го доразвие.

А като добавим и „Кока-кола“…

Ти забърка тази каша, Саймън. Ако в мига, в който затвориш мейла ми, не ми се обадиш по телефона с някакво решение, ще съжалиш, че не си поискал от съветника си по професионално ориентиране мотопед и молба за работа в „Пица «Домино»“.

Рейчъл Стивънсън — 06.01.2000 г., 8:59 ч.

До: Саймън Хорн

Копие: Дейвид Крътън

Относно: персонални промени

Саймън, трябва да уточним подробностите по напускането на Пинки Фалън. Чух, че били ужасяващи, но за архива ми е нужна и твоята версия, в случай че на по-късен етап това се отрази на агенцията. Ще ти бъда благодарна, ако се отзовеш колкото може по-скоро.

Шанийс Дъф — 06.01.2000 г., 9:19 ч.

До: Рейчъл Стивънсън

Копие:

Относно: заместник на Кен

Рейчъл, току-що говорих по телефона с предприемачите. Те ще могат да осигурят временен административен директор след не по-малко от седмица. Няма да изтърпя и днес всички да си го изкарват на мен. Вече получих хиляди оплаквания от тоалетни, от копирни машини и от какво ли още не, а няма девет и половина. Знаеш, че аз самата не умея да поправям нищо. Моля те, вземи мерки. Няма ли как да се върне Кен?

Мелинда Шеридан — 06.01.2000 г., 9:23 ч.

До: Винс Дъглас; Брет Топовлски

Копие:

Относно: гадно лекарство

Само да ви напомня, че в 10:30 ч. имате час за ваксинация. Моля да се явите. Не бих искала, като отидем на Мавриций, да се тръшнете от малария. А ако някой от вас, ангелчета, се бои от ужасните игли, прекрасната мед. сестра унгарка на д-р Чен ще го целуне, за да му мине. Тръгвайте.

Летиша Хег/[email protected]06.01.2000 г., 9:24 ч.

До: Саймън Хорн/[email protected]

Копие:

Относно: май си бил непослушен?

Саймън, скъпи, снощи сигурно са ти пищели ушите! Какво си сторил на младата жена по сандали и в кафтан ала Демис Русос? Тя нахълта в бар „Зеро“, облята в сълзи. Не желая да ме обвинят в сплетничество, но нямаше как да не чуя името ти, което бе споменато няколко пъти в съпровод с онзи прословут жест с пръста. Мацката явно е напуснала и в такъв случай просто си длъжен да ми поискаш документите на най-фамозния творчески тандем, който някога ми е попадал в ръцете. Всемогъщият Палант от „Сачи“ му е навит, но на мен не ми се ще да те изключвам от играта. В края на краищата ти си един от най-великите откриватели на таланти в нашия хубав малък бизнес. Обади ми се. Непременно! — Летиххх

Перти ван Хелден/[email protected]06.01.2000 г., 9:33 ч. (11:33 ч. местно)

До: Дейвид Крътън/[email protected]

Копие:

Относно: персонални промени

Много съм разстройващ, че хипи кретенката (цитирам от теб — 03.01.2000 г.) е напуснала. Как смее да проявява неуважение към талантливия ти и тачен творящ директор! Но не бъди притеснителен. Накарах скъпия си приятел Бени Хакинен да провери. Той е ревностен почитател на почитаемата британска съдебна система и се учи от „Рампоул от Бейли“[1], който гледа на касети. Бени ме уверява, че ако чистачката е подслушвала от разговора, съдовете няма да приемат показанията й, защото те се явяват мълва. Така че не бой се.

Да се заемем с настоящата задача, а тя е да подготвим презентацията на „Мако“ в понеделник. Аз съм интересен да чуя идеите ви по въпроса. Сигурно ще мога да дам справедливо и обективно мнение.

Стреми се към златото — Перти

Найджъл Годли — 06.01.2000 г., 9:36 ч.

До: Лиам О’Кийф

Копие:

Относно: Пинки Фалън

Здрасти, Лиам, една дреболия. Бях дал острилката си с Гарфийлд на колежката ти — г-ца Пинки Фалън, но разбрах, че тя снощи е напуснала. Това е жестоко. Вчера и на мен ми се случи нещо ужасно, така че знам какво е да си потърпевш. Както и да е, ако намериш острилката, би ли ми я върнал? Тя има сантиментална стойност за мен — подарък ми е от баба по случай постъпването ми на работа тук. А може да решиш някой път да изпием по бира и да ми поплачеш на рамото — по мъжки, нали се сещаш?

Найдж

Хариет Грийнбаум — 06.01.2000 г., 9:38 ч.

До: Саймън Хорн

Копие: Дейвид Крътън

Относно: какво си направил?!

Обясних ти, че вината за „Мако“ е изцяло моя. При условие че обикновено аз съм изкупителната ти жертва, учудена съм, че този път си решил да ме пропуснеш. Обидното ти държане с Пинки е предмет на отделен разговор. Повече ме притеснява докъде сме с „Мако“ след напускането й. Знаеш мнението ми за представения от теб проект. Искаш или не, имаме нужда от нейната идея и от нея самата, за да й придаде блясък на презентацията. Предлагам да потърсиш раболепни думи на покаяние, с които до края на деня да я върнеш в агенцията. Петък наближава.

Чандра Капур — 06.01.2000 г., 9:41 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие: Рейчъл Стивънсън

Относно: е-поща

Съжалявам, че се забавихме с поправката на е-пощата ти, но бяхме твърде заети с проверките за вируси. Чакахме нова диагностична програма. Днес ще изключим сървъра. Да се надяваме, че така ще решим проблема. Благодаря за търпението.

Дейвид Крътън — 06.01.2000 г., 9:42 ч.

До: Чандра Капур

Копие:

Относно: е-поща

„Да се надяваме“ не ме удовлетворява.

Суси Джъдж-Дейвис — 06.01.2000 г., 9:43 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Относно: тук ли си?

Саймън, скъпи, полиетиленовата завеса на вратата ти е спусната и не мога да разбера дали си тук. Стори ми се, че видях движение, но не съм сигурна. Ако си тук, може ли да поговорим? Пинки иска довечера да дойде да си разчисти бюрото — да я пусна ли и да я придружава ли охрана? Дейвид те търси. Както и Хариет. И Рейчъл. И Мелинда. Лиам също настоява да влезе, и то с доста категоричен тон… Сх

Дейвид Крътън — 06.01.2000 г., 9:50 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Скрито копие: Хариет Грийнбаум

Относно: Пинки

Този път съм съгласен с Хариет. Пет пари не давам за потъпканата гордост на рекламистката ни, но смиреното извинение е единственият практичен изход от положението. Хариет само го предложи. Аз го изисквам.

Суси Джъдж-Дейвис — 06.01.2000 г., 9:53 ч.

До: Зоуи Кларк

Копие:

Скрито копие: Рейчъл Стивънсън

Относно: днес

След като вчера си тръгна с „главоболие“, настана хаос и аз трябваше да се справям сама. Надявам се, че сутринта си по-добре. Когато най-сетне се появиш, ела да ти прехвърля задачите си, защото в момента съм необходима на Саймън.

Между другото, когато в понеделник започнеш работа при Дейвид, редно е да го предупредиш за тези свои пристъпи на „главоболие“. Не си ли мислела да сложиш очила? Загрижена съм за теб, Зоуи. Искам да се задържиш на новия си пост. Не е зле да си поговорим и как трябва да се облича секретарката на президента. Нямам нищо против — Суси

Дейвид Крътън — 06.01.2000 г., 9:56 ч.

До: Рейчъл Стивънсън

Копие:

Относно: проблеми

• Директорската тоалетна прилича на клоака.

• Климатикът ми се развали и в кабинета ми е като в иглу.

• Новите плочки на пода на рецепцията се отлепят.

• Когато пристигнах, автоматичната врата едва не ми раздра сакото.

• Временната ми секретарка 30 мин. търси работещ факс из сградата.

Няма ли кой да се заеме с тези неща?!

Мелинда Шеридан — 06.01.2000 г., 10:03 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Относно: Големи опасения от „Телевизия“

Снощи в „Атлантик“ приятелката ми ме поздрави, че сме хванали Куентин Т. за „Кимбел“ — тя ходи с продуцент от „Мирамакс“ и е осведомена. Защо слухът още не е замрял? Обясни на леля Мелинда.

Джеймс Грегъри — 06.01.2000 г., 10:07 ч.

До: Даниъл Уестбрук

Копие:

Относно: ранно предупреждение

Мисля, че ще имаме проблеми с „Кимбел“. Както знаеш, клиентката не бе особено доволна, че възложи бюджета й на мен, докато назначиш нов старши рекламовед. А сега е бясна, че изоставаме с представянето на новата реклама за „Свръх суха“ — очакваше я преди Коледа. Говорих с Пинки и с Лиам, но те са заети с „Мако“. Ще им трябва поне седмица да измислят нещо. Брет и Винс също са включени в заданието, но само от няколко дена, а в края на седмицата заминават да снимат клипа за ЛЮБОВ. Съжалявам, че те занимавам с това, но клиентката явно трябва да бъде успокоена от висш служител на агенцията. Какво ще кажеш?

Даниъл Уестбрук — 06.01.2000 г., 10:12 ч.

До: Джеймс Грегъри

Копие:

Относно: ранно предупреждение

Ако имаше и най-малка представа колко зает съм с „Кока-кола“ и с подготовката за снимките за ЛЮБОВ, не би ме обезпокоил с това. Доколкото си спомням, при последната си атестация ти ме увери, че си повече от готов да поемеш отговорност. Бих казал, че ако не можеш да се справиш с рутинните заплахи на клиентката си, нямаш нужните качества за по-висок пост, както твърдеше. А сега, ако не възразяваш, чака ме работа.

Даниъл Уестбрук — 06.01.2000 г., 10:15 ч.

До: Рейчъл Стивънсън

Копие:

Относно: проблемни зони

Рейчъл, от изключително високите стандарти, с които с право се гордееше агенцията, не е останало нищо. От парадния вход до бариерата на подземния паркинг всичко е пред разруха. Не съм от хората, които парадират с ранга си, но ако не се заемем с тази бъркотия и не я оправим, ще прибягна до това.

И един по-личен въпрос. Знам, че ми търсиш постоянна заместничка на Карла, но може ли да те помоля да побързаш? Временната секретарка, която ми прати, далеч не отговаря на стандарта, който се полага на директор на връзки с клиенти.

Саймън Хорн — 06.01.2000 г., 10:20 ч.

До: Суси Джъдж-Дейвис

Копие:

Относно: тук съм

От почти два часа седя на бюрото си и се опитвам да подредя мислите си.

Вече съм готов да реша всички проблеми на „Милър-Шанкс“.

Но имам нужда от пространство.

Моля те, не пускай никого. И ми донеси кафе без кофеин и валидол.

Лиам О’Кийф — 06.01.2000 г., 10:27 ч.

До: Брет Топовлски

Копие:

Относно: шибана работа

Къде си, по дяволите?! Суси Ходещата точилка каза, че си на ваксинация, но днес с Вин трябва непременно, задължително, стопроцентово да сте тук. Снощи се случи нещо. Не уволнението/напускането на Пинки. Много по-важно.

Ще карам подред. След като Пинки си тръгна от БЗ, а вие хукнахте по мацки, Лол ми разправи фантазията си. Ще ти спестя по-перверзните подробности и ще спомена само, че тя включва два здрави клипса, главата ми между краката й и бюрото на Крътън от два акра малайска тикова гора.

Хубавата част. Към 11 ч. вече бях я проснал на бюрото на ДК и Лол не ме разочарова (а аз бях същински звяр, казвам ти). По време на нормалната пауза предложих да пийнем по нещо и отскочих до втория етаж за резервния си запас от уиски.

Още по-хубавата част. Когато минавах покрай кабинета на Хорн, чух, че той е вътре. Реших, че трябва да му вдигна скандал заради Пинки — поне това й дължа, а и така щях да удължа почивката между двата тека. Надникнах — Хорн беше наведен над масичката си за кафе. И чукаше една миниатюрна азиатка. Тя беше захапала попивателната му (кой не би, ако го шибат в задника!).

Най-хубавата част. Гледам я, чудя се откъде я познавам и изведнъж ми просветна. Визитката й е във всички телефонни кабинки в района. На нея пише: НОВО ПОПЪЛНЕНИЕ… ИСТИНСКИ ХЕРМАФРОДИТ ОТ ТАЙЛАНД. И наистина беше надарена като кон — по-скоро като дръгливо шотландско пони. Изчезнах, преди Хорн да беше ме забелязал, но само за да взема цифровата камера на Мел.

Славният ни директор, неоспорим авторитет в рекламата, верен съпруг и любящ баща сега е герой на документален филм. Премиерата му ще се състои в кабинета ми, щом дойдете. Ако се държите прилично, ще ви кажа къде е татуирана Лол и какъв звук издава, когато свършва.

Лиам О’Кийф

Папарак

 

 

ПС. Имаш ли вълшебен прах? Моят току-що свърши.

Рейчъл Стивънсън — 06.01.2000 г., 10:33 ч.

До: Даниъл Уестбрук

Копие:

Скрито копие: Шанийс Дъф

Относно: проблемни зони

Даниъл, благодаря ти, че ме осветли за битовите проблеми в агенцията. С право се безпокоиш. След неочакваното напускане на Кен Пери положението стана нетърпимо, а да се намери временен административен директор, който да поеме задълженията му, се оказа невъзможно.

Мисля обаче, че виждам решение. Бих могла да убедя Кен да се върне, стига Дейвид да бъде навит да го приеме обратно.

Ако си съгласен с предложението ми, поговори насаме с него. Струва си да отбележиш, че Кен има 22-годишен безупречен стаж. Единствената му грешка бе да насрочи задължително противопожарно учение в неудобно за Дейвид време — по-скоро от несъобразителност, отколкото от съзнателно незачитане на президента.

Оценявам, че не парадираш с поста си. Но такъв деликатен разговор може да бъде проведен само от човек с твоя ранг и дипломатичност. Какво ще кажеш?

Естествено, щом решим проблема с административния директор, ще съм в състояние се посветя изцяло на търсенето на подходяща секретарка, отговаряща на изискванията и на положението ти.

Лиам О’Кийф — 06.01.2000 г., 10:36 ч.

До: Лорейн Палистър

Копие:

Относно: бикини, смарагдовозелени, 40-и размер

Ако успея да ги взема дискретно от счетоводството, готова ли си довечера да ги загубиш пак?

Дейвид Крътън — 06.01.2000 г., 10:46 ч.

До: Даниъл Уестбрук

Копие:

Относно: златна звезда

Получаваш кафява точка за предложението за Пери, което си оставил на гласовата ми поща. Имаш благословията ми да го върнеш на работа. Пък и кой кретен го е уволнил?! А отговори ми на този въпрос де!

Даниъл Уестбрук — 06.01.2000 г., 10:48 ч.

До: Рейчъл Стивънсън

Копие:

Скрито копие: Дейвид Крътън

Относно: Кен Пери

Рейчъл, благодаря ти, че ми обърна внимание върху безупречното досие на Кен Пери. То не беше взето предвид вчера, когато Кен беше освободен от работа. Поемам пълна отговорност за нелепия пропуск.

Би ли се погрижила той незабавно да бъде възстановен на поста си, като му бъде поднесено извинение от името на агенцията? Редно е да получи и повишение на заплатата (да речем, от три бона?). Да се отчисли от бюджета на отдела ми.

Даниъл Уестбрук

Директор „Връзки с клиенти“

Рейчъл Стивънсън — 06.01.2000 г., 10:59 ч.

До: Даниъл Уестбрук

Копие:

Относно: Кен Пери

Той иска пет бона и място за паркиране. И още утре се връща.

Даниъл Уестбрук — 06.01.2000 г., 11:08 ч.

До: Рейчъл Стивънсън

Копие:

Относно: Кен Пери

Ако това е цената положението в агенцията да се нормализира, добре. Да приема ли, че за награда след завръщането си от Мавриций, където ще ухажвам поредния клиент, ще заваря пред кабинета си наистина висококвалифицирана секретарка?

Саймън Хорн — 06.01.2000 г., 11:14 ч.

До: Суси Джъдж-Дейвис

Копие:

Относно: освежителни напитки

Би ли била така добра да ми донесеш голяма кана кафе с кофеин? Готов съм да посрещна ордите.

После ме свържи с Пинки.

Лиам да е в кабинета ми след 15 мин. Време е да го скастря за „Мако“.

Ти си съкровище.

Саймън Хорн — 06.01.2000 г., 11:18 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: ползотворен ден

С удоволствие докладвам, че времето ми преди обяд премина много конструктивно.

Първо, едва ли ще се изненадаш, като ти кажа, че Пинки няколко пъти ми се обажда разкаяна.

Мислих доста как би се отразило завръщането й на морала в отдела ми.

Взех предвид и клеветническите й обвинения.

В дух на опрощение реших да й дам още един шанс.

Смятам, че ще се върне смирена и с по-голям корпоративен esprit[2].

Второ, вниманието ми бе съсредоточено върху проблема, заради който ме привлече в агенцията — „Кока-кола“.

Бележа сериозен напредък.

Утре сутринта, ако не и до края на деня, ще ти покажа нещо, което ще пренапише историята на рекламата.

Разбира се, ти ще решиш дали е златна жила, но аз съм твърдо уверен, че ще е.

Сай

Саймън Хорн — 06.01.2000 г., 11:20 ч.

До: Рейчъл Стивънсън

Копие:

Относно: Пинки Фалън

За твое сведение днес следобед Пинки се връща на работа.

Би ли отбелязала в документацията си и съответно уведомила счетоводството, че заплатата й се увеличава с 20 хил. лири?

Считано от миналия октомври.

Сай

Саймън Хорн/[email protected]06.01.2000 г., 11:23 ч.

До: Летиша Хег/[email protected]

Копие:

Относно: буря в чаша китайски чай

Лети, скъпа, добре е, че ме уведоми за снощните събития. Благодаря ти, че както винаги ми пазиш гърба. Проблемът обаче е незначителен.

Пинки сутринта е на работа и се труди като пословичната пчеличка в кошера ми.

Но макар всичко в градината ми да цъфти, май се нуждая от свежи пъпки.

Бих искал да отскоча до бърлогата ти, за да прегледам идеите на италианците, които толкова ми хвалиш, както и на други таланти, които смяташ, че може да ме очароват.

Вероятно разполагаш с неоткрити млади надежди, току-що завършили колеж и нетърпеливи да попаднат в опитните ми ръце.

И тъй като днешната работа не бива да се отлага за утре, предлагам още сега да отвориш бутилка от онова ароматно мерло.

Ще се появя на обяд.

Твой скъп приятел:

Сай

Саймън Хорн — 06.01.2000 г., 11:28 ч.

До: Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: общата ни приятелка

Каквото и да ти е разправила Пинки за вчерашните събития, бих искал да знаеш, че бях готов да разгледам предложението й за „Мако“ съвсем непредубедено. И въпреки непристойното й поведение както обикновено ще се покажа великодушен.

Тя ще се върне на работа днес следобед.

Що се отнася до „Мако“, изборът ще е между моята и нейната идея.

Убеден съм, че той няма да бъде повлиян от лични чувства и че ще победи по-добрият проект.

Сай

Суси Джъдж Дейвис — 06.01.2000 г., 11:31 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Относно: Лиам

Идва.

Суси Джъдж-Дейвис — 06.01.2000 г., 11:35 ч.

До: Зоуи Кларк

Копие: Рейчъл Стивънсън

Относно: ПРИСТИГАШ МНОГО, МНОГО КЪСНО

В колко часа идваш на работа?! На обяд ще си поговорим.

Саймън Хорн — 06.01.2000 г., 11:43 ч.

До: Рейчъл Стивънсън

Копие:

Относно: Лиам О’Кийф

За твое сведение, в знак на признание за отличната му работа в последно време реших да наградя Лиам с еднократна премия от 15 хил. лири.

Би ли го отбелязала в документацията си и съответно уведомила счетоводството?

Сай

Саймън Хорн — 06.01.2000 г., 11:49 ч.

До: Мелинда Шеридан

Копие:

Относно: Тарантино

Мелинда, безценна моя, поласкан съм, че свързват името ми с неговото.

Убеден съм, че и той е на същото мнение.

Но да ме убиеш, не знам откъде са тръгнали тези приказки.

Бъди сигурна, че са само слухове.

От друга страна, не е зле да държиш служебната си цифрова камера „Сони“ под ключ.

Тя е ценна придобивка на агенцията.

Не бива да попада в безотговорни ръце.

Сай

Лиам О’Кийф — 06.01.2000 г., 11:50 ч.

До: Лорейн Палистър

Копие:

Относно: златна жила

Продадох правата за филма. Обяд. И то какъв (първо, второ, трето и кафе)!

Рейчъл Стивънсън — 06.01.2000 г., 11:51 ч.

До: Суси Джъдж-Дейвис

Копие:

Относно: отношенията ви със Зоуи

Бих предпочела да не ми копираш забележките си към Зоуи. Ако имате лични проблеми, моля, разрешете ги сами. Ако продължат, докладвай ми направо. Благодаря.

Летиша Хег/[email protected]06.01.2000 г., 12:00 ч.

До: Саймън Хорн/[email protected]

Копие:

Относно: Лети чака

Скъпи, вече отворих бутилка от 1995 г. и чакам да ми доставят от любимите ти сандвичи. Вечно твоя робиня!

Рейчъл Стивънсън — 06.01.2000 г., 12:03 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: Пинки и Лиам

Саймън ме уведоми, че е върнал Пинки Фалън на работа, но не ми е ясно тя уволнена ли беше или сама е напуснала. От юридическа гледна точка разликата е съществена. И друго ме смущава. Ти одобрил ли си повишението на заплатата й с 20 бона и 15-те бона премия за Лиам? Ако отговорът е „да“, ще подготвя документите. Може ли да поговорим? Благодаря.

Дейвид Крътън — 06.01.2000 г., 12:10 ч.

До: Саймън Хорн

Копие: Лорейн Палистър

Относно: време е за конско

В 15:30 ч. се връщам от обяд. Вероятно ще се изпикая, ще се обадя на прекрасната си съпруга, после без съмнение ще проведа ежедневната си видеоконференция с американските ни братовчеди. И в 16:45 ч. ще съм свободен да прегледам невероятния ти проект за „Кока-кола“. Също така ще ме позабавляваш с историята за Пинки, Лиам и 35-те бона.

Лорейн, погрижи се да е тук.

Лорейн Палистър — 06.01.2000 г., 12:26 ч.

До: Лиам О’Кийф

Копие:

Относно: кльопачката

Поздравявам те с неочаквано сполетялата те премия! Поръчах такси за „Одеон“ за сметка на шефа. Бог знае дали е хубаво, но когато оправях разходите му, стори ми се адски скъпо. Ако ни дадат уединена маса с дълга покривка, ще ти покажа как севернячките честитят успеха на гаджетата си. След 15 мин. те чакам на рецепцията. И ми вземи бикините — струват 25 лири.

Перти ван Хелден/[email protected]06.01.2000 г., 12:33 ч. (14:33 ч. местно)

До: Дейвид Крътън/[email protected]

Копие:

Относно: време е за конско

Колко си приличаме с теб! И аз евакуирам пикочния си мехур, преди да говоря със скъпата си съпруга!

Твой близнак, Перти

Лиам О’Кийф — 06.01.2000 г., 12:36 ч.

До: Найджъл Годли

Копие:

Скрито копие: Лорейн Палистър

Относно: „Тайната на Виктория“[3]

Найдж, ще ти бъда благодарен, ако проявиш дискретност — бикините в бюрото ти са мои. Пъхни ги в книжна кесия и ми ги дай, като се видим да ударим по една бира. Кога си свободен? Довечера? Нямам търпение, приятел.

Найджъл Годли — 06.01.2000 г., 12:54 ч.

До: Лиам О’Кийф

Копие:

Относно: „Тайната на Виктория“

Пуснах ги по вътрешната поща. Съжалявам, но сега не ми е до бира. Трябва да подготвя годишните отчети. Вярно е, че април е далеч, но имам страшно много работа и ужасно малко време. Когато приключа, излизам в отпуск. През юни/юли минаваме на нова система за заплащане. През август/септември винаги сме заети и докато се усетим, Коледа вече ще чука на вратата, а сам знаеш какво е тогава. Както и да е. Трябва да приключвам, фактурите няма да се осчетоводят сами — Найдж

Шанийс Дъф — 06.01.2000 г., 12:57 ч.

До: Рейчъл Стивънсън

Копие:

Относно: паркиране

Рейчъл, слава богу, Кен утре се връща! И може би всичко ще се нормализира. Той ме помоли да ти кажа, че ще заеме мястото на Дан Уестбрук на паркинга — смята, че той няма да е против.

Суси Джъдж-Дейвис — 06.01.2000 г., 12:59 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Относно: обяд

Таксито те чака. Предай на Летиша една телетъбска прегръдка от мен… Сх

Суси Джъдж-Дейвис — 06.01.2000 г., 13:00 ч.

До: Зоуи Кларк

Копие:

Относно: обяд

Време е да си поговорим.

Джеймс Грегъри — 06.01.2000 г., 13:02 ч.

До: Даниъл Уестбрук

Копие:

Относно: „Кимбел“

Току-що говорих по телефона с клиентката. Наистина се налага да се видим.

Даниъл Уестбрук — 06.01.2000 г., 13:03 ч.

До: Джеймс Грегъри

Копие:

Относно: „Кимбел“

Джеймс, аз трябва да управлявам агенцията. Това ще почака. Запиши си час за утре следобед.

Даниъл Уестбрук — 06.01.2000 г., 13:06 ч.

До: Рейчъл Стивънсън

Копие:

Относно: Кен Пери

Рейчъл, току-що ми се обади Шанийс — секретарката на Кен. Каза, че си му дала моето място на паркинга, а мен си ме пратила до кофите за боклук. Нали разбираш, че сегашното ми място ми се полага по старшинство? Сигурен съм, че е станала грешка. Потвърди, ако обичаш.

Зоуи Кларк — 06.01.2000 г., 13:07 ч.

До: Суси Джъдж-Дейвис

Копие:

Относно: обяд

Съжалявам, сега не мога. Отивам на кола маска, а после трябва да си купя нещо черно — ако си спомняш, казах ти, че утре е погребението на съседката ми и няма да съм на работа. А и след като от понеделник ще съм при Дейвид, няма никакъв смисъл да говорим, нали? Чао!!!!!!

Дейвид Крътън — 06.01.2000 г., 13:08 ч.

До: Чандра Капур

Копие: Рейчъл Стивънсън

Относно: главата на дръвника

Отивам на обяд. Ако, като се върна, заваря още един нечакан мейл от Перти ван Хелден, мечето Йоги, пом.-шериф Доуг[4] или друг кретен, представящ се за движещата сила на „Милър-Шанкс“, ще установиш, че окончателно и безвъзвратно съм загубил търпение.

Суси Джъдж-Дейвис — 06.01.2000 г., 13:11 ч.

До: Рейчъл Стивънсън

Копие:

Относно: Зоуи Кларк

Писна ми от нея! Тя е мързелива, груба и некомпетентна. Ако питаш мен, въобще не е подходяща за най-висшия секретарски пост в агенцията.

Перти ван Хелден/[email protected]06.01.2000 г., 13:13 ч. (15:13 ч. местно)

До: Дейвид Крътън/[email protected]

Копие:

Относно: главата на дръвника

Да бъда споменавам редом с пом.-шериф Доуг и с мечето Йоги, е чест, която никак не заслужавам.

Ти си истински приятел — Перти

Рейчъл Стивънсън — 06.01.2000 г., 13:16 ч.

До: Суси Джъдж-Дейвис

Копие:

Относно: Зоуи Кларк

Не те питам, но научих мнението ти. По-добре ела в кабинета ми.

Чандра Капур — 06.01.2000 г., 13:18 ч.

До: Всички отдели

Копие:

Относно: е-поща

Поради налагащата се спешна профилактика на софтуера сървърът ще бъде спрян за около два часа. Тя ще започне в 13:30 ч. днес и дотогава всички трябва да са се изключили от системата. Извинявам се за неудобството, но след като възобновим работа, няма повече да има проблеми с мейлите.

Чандра Капур

Директор ИТ

Брет Топовлски — 06.01.2000 г., 13:29 ч.

До: Лиам О’Кийф

Копие:

Относно: шибана работа

Току-що се връщаме от ваксинация. Какво сме изпуснали само! Вин получи кататоничен припадък. Това значи ли…

Чандра Капур — 06.01.2000 г., 15:15 ч.

До: Всички отдели

Копие:

Относно: е-поща

С удоволствие ви уведомявам, че е-пощата е възстановена. Благодарим ви за търпението.

Зоуи Кларк — 06.01.2000 г., 15:16 ч.

До: Суси Джъдж-Дейвис

Копие:

Относно: колегиалните отношения

Какви си ги наговорила на Рейчъл? Тя половин час ми обяснява колко важен бил постът на президентската секретарка! Аз какво? Да не съм идиотка?! Разбирам какво означава тази работа и мога да я върша и на челна стойка — за разлика от теб!!!!!!!!! Аз съм по-голяма професионалистка, по-дискретна и по-благонадеждна, отколкото някога ще бъдеш ти!!! Знаеш, че утре съм на погребение. Преживявам адски труден момент, много съм разстроена и днес останах в агенцията само от чувство за служебен дълг!!! Не отричай, че ме клеветиш! Рейчъл няма от кого другиго да е научила, че утре ще отсъствам!!! Недей да злословиш зад гърба на колежките си и не си придавай важност!!! Саймън те смята за безполезна — знам го от човека, на когото го е казал. Тъй като съм дискретна, не си прави труда да ме питаш кой е той. Яд те е, че ще съм секретарка на Дейвид и ще съм по-значима от теб!!

Зоуи Кларк — 06.01.2000 г., 15:19 ч.

До: Лорейн Палистър

Копие:

Относно: Суси

Приятелско предупреждение от съмишленица. От понеделник започваш работа при една гадна кучка!!! Тя е втори Хитлер!!!! Прави си коламаска на горната устна!!!!! Както и да е, ако имаш някакви препоръки за Дейвид, кажи ми ги. Ще ти се отблагодаря!!! Сега тръгвам. Трябва да ходя на погребение, но от понеделник съм на линия — на новия си пост!!!! Тогава ще ударим по един ДД[5] с кола! С обич… Зххх

Суси Джъдж-Дейвис — 06.01.2000 г., 15:20 ч.

До: Рейчъл Стивънсън

Копие:

Скрито копие: Дейвид Крътън; Саймън Хорн

Относно: Зоуи Кларк

Рейчъл, препращам ти мейла, който получих от Зоуи. Ето с какво ми се налага да се сблъсквам всеки ден. Отбелязала съм най-обидните моменти. Не е официално оплакване — само ЗТС[6]!

Приложение

Зоуи Кларк — 06.01.2000 г., 15:16 ч.

До: Суси Джъдж-Дейвис

Копие:

Относно: двулична кучка!!!!!!!

Какви, ДА ТЕ ВЗЕМАТ ДЯВОЛИТЕ, си ги наговорила на Рейчъл? МАМКА МУ, тя половин час ми обяснява колко важен бил постът на президентската секретарка! Аз какво? Да не съм ШИБАНА идиотка?! Разбирам какво означава тази работа и мога да я върша и на ШИБАНА челна стойка — за разлика от теб, ШИБАНА, НАДУТА, ПРЕФЪРЦУНЕНА КУЧКО!!!!!!!!! Аз съм по-голяма професионалистка, по-дискретна и по-благонадеждна, отколкото някога ще бъдеш ти!!! Знаеш, че утре съм на погребение. Преживявам адски труден момент, много съм разстроена и днес останах в агенцията само от чувство за служебен дълг!!! Не отричай, че ме клеветиш! Рейчъл няма от кого другиго да е научила, че утре ще отсъствам!!! Недей да злословиш зад гърба на колежките си и не си придавай ШИБАНА ВАЖНОСТ!!! САЙМЪН ТЕ СМЯТА ЗА БЕЗПОЛЕЗНА — ЗНАМ ГО ОТ ЧОВЕКА, НА КОГОТО ГО Е КАЗАЛ. Тъй като съм дискретна, не си прави труда да ме питаш кой е. ДЯВОЛСКИ ТЕ Е ЯД, че ще съм секретарка на Дейвид и ще съм по-значима от теб!! ДА ТИ ГО НАЧУКАМ, ГАДНА ШИБАНА КРАВО!

Саймън Хорн — 06.01.2000 г., 15:26 ч.

До: Суси Джъдж-Дейвис

Копие:

Относно: обсъждането

Бъди така добра да уведомиш отдела ми, че насроченото за днес в 15:30 ч. обсъждане на „Кока-кола“ се отменя.

Ако мухльовците те попитат защо, кажи им следното:

За пореден път им спасих кожите.

Измислил съм най-подходящата реклама за „Кока-кола“ и веднага ще я представя на Дейвид.

Саймън Хорн — 06.01.2000 г., 15:31 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: творческа енергия

Дейвид, току-що се връщам от работен обяд, по време на който мозъкът ми беше в творчески подем.

Имам невероятна нова идея за „Кока-кола“, която трябва да ти представя веднага.

Свободен ли си?

Дейвид Крътън — 06.01.2000 г., 15:37 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Относно: творческа енергия

Видеоконференцията ми с Вайсмюлер отпадна, така че имаш късмет. Ела след половин час. Преди това обясни на секретарката си, че не се занимавам със злобни междусекретарски кавги. Ако още веднъж ми изпрати клеветнически мейл, ще се прости с работата си в „Милър-Шанкс“.

Дейвид Крътън — 06.01.2000 г., 15:40 ч.

До: Чандра Капур

Копие:

Относно: всичко наред ли е?

Надявам се, че вече спокойно мога да пращам мейли. Например, ако реша да напиша, че Перти ван Хелден е невероятен путьо, той няма да го прочете няколко секунди след като съм натиснал ОК, нали?

Саймън Хорн/[email protected]06.01.2000 г., 15:43 ч.

До: Летиша Хег/[email protected]

Копие:

Относно: безкрайни благодарности

Благодаря ти за невероятно изискания обяд и за прекрасната компания.

Признателен съм ти, че ми показа идеите на младоците, които представляваш. Те имат доста свежи хрумвания.

Както ти обещах, помислих сериозно. След обстоен анализ обаче установих, че им липсва оригиналност. Това, което мигом ти се набива в очи и оставя незаличимо впечатление.

И макар че подопечните ти ме заинтригуваха, засега няма да се възползвам от услугите им.

А времето, прекарано с теб, никога не е загубено.

Подобни истински приятелства са едничкото, което ни помага да съхраним здравия си разум в нашия плиткоумен и коварен бизнес.

Да се видим пак на обяд? Аз черпя. Звънни ми, и ще се разберем кога.

Сай

Дейвид Крътън — 06.01.2000 г., 15:47 ч.

До: Рейчъл Стивънсън

Копие:

Относно: Зоуи Кларк

Харесва ми как е навряла вятърничавата секретарка на Хорн в миша дупка. Май най-сетне си ми намерила секретарка с характер. Браво!

Летиша Хег/[email protected]06.01.2000 г., 15:50 ч.

До: Саймън Хорн/[email protected]

Копие:

Относно: безкрайни благодарности

Скъпи, съкрушена съм. Та тук ти беше във възторг! Дори Кити и Джейн ли не хареса — двете абсолвентки от колежа „Уотфорд“? Според мен рекламите им за „Блокбъстър“ и 7UP са чудни. Както и да е, крайно време е да свикна с безкомпромисния ти перфекционизъм.

И да, непременно ще се видим пак на обяд. Ще кажа на секретарката си да звънне на твоята.

Лети

Перти ван Хелден/[email protected]06.01.2000 г., 13:55 ч. (17:55 ч. местно)

До: Дейвид Крътън/[email protected]

Копие:

Относно: шегата настрана

Трябва да отбележа, че отиде твърде далеч с веселите шегички в мейлингите си. У нас „Пут“ е водеща марка тор, извлечен от фекалните останки на пилета и други домашни птици. Макар и първокласен, сравнението с него е удар под кръста. Налага се да те моля за в бъдеще да посмекчиш малко тона на приятелките задевки.

Давай напред, Джийвс — Перти

Дейвид Крътън — 06.01.2000 г., 15:57 ч.

До: Рейчъл Стивънсън

Копие:

Относно: Капур

Без да ми противоречиш, Рейчъл! Веднага уволни Чандра Капур и потърси друг шеф на ИТ. Може да е и най-проста маймуна. Важното е да ми оправи шибаната е-поща.

Саймън Хорн/[email protected]06.01.2000 г., 16:01 ч.

До: Летиша Хег/[email protected]

Копие:

Относно: безкрайни благодарности

Летиша, скъпа, разбира се, ти си ловец на глави и трябва да пееш дитирамби за подопечните си.

Но съм изненадан, че толкова ми хвалиш момичетата от „Уотфорд“.

Рекламата им за „Блокбъстър“ е под всякаква критика, а това В КУТИЯТА Е[7] за 7UP е плах опит за оригиналничене.

Извини ме за откровеността, но рискуваш доброто си име, като ги натрапваш на водещите агенции.

Сега трябва да изляза.

Дейвид чака да го изумя.

Сай

Брет Топовлски — 06.01.2000 г., 16:03 ч.

До: Лиам О’Кийф

Копие:

Относно: както казах…

Преди да бъда така грубо прекъснат от ИТ. Докато ти чукаше Лол, с Вин не издържахме, преровихме бюрото ти и намерихме записа. Той е за милиони! В сравнение с него „Проектът «Вещицата от Блеър»“[8] е високобюджетен порнофилм. Пазарлъкът ти с Хорн ми допадна — той е надскочил себе си. Изтичах до „Телевизия“ и направих копие за едни приятели в „Грей“. Те са работили с Хорн в О&М и ще зяпнат от възторг. Не се сърдиш, нали?

Саймън Хорн — 06.01.2000 г., 16:32 ч.

До: Суси Джъдж-Дейвис

Копие:

Относно: шампанско

Ела да гръмнем бутилката. Трябва да пием за музата ми Полихимния. Дейвид е омаян от идеята ми за „Кока-кола“!

Лиам О’Кийф — 06.01.2000 г., 16:37 ч.

До: Брет Топовлски

Копие:

Относно: както казах…

Колкото повече копия, толкова по-забавно! Най-хубавият филм, който съм заснел от 3 г. насам, заслужава да бъде видян от голяма публика с изискан вкус. Връщам се от обяд. Мацката е възхитителна — не мога да ви опиша на какво е способен крак 36-и размер под маса с дълга покривка. В края на седмицата пристига приятелката й. Ще ги разведа из нашия велик град (тръгваме от спалнята ми). И докато вие летите с часове към някакъв скапан капан за туристи, познай какво ще правя аз. Животът понякога е гаден, а?

Мелинда Шеридан — 06.01.2000 г., 16:40 ч.

До: Даниъл Уестбрук; Винс Дъглас; Брет Топовлски

Копие:

Относно: ЛЮБОВ — ПСС

И така, милички, пред снимачната среща за ЛЮБОВ е в 17 ч. Ето някои препоръки от жената, която е била там, видяла е и е спечелила тиквен медал.

Дан, убеди клиента си да се въздържа от съвети към снимачния екип, след като очевидно не прави разлика между камера и фотоапарат. Не му позволявай да ни въвлича в обичайния безкраен спор за гардероба — след като ни трябват само шест чифта лъскави прашки, няма причина да се задълбочаваме в тази точка от дневния ред. Придумай го по време на режисьорските обяснения да кима ожесточено и ентусиазирано. Не му давай да вдига ръка и да предлага например да започнем със снимки от кран вместо с фарт. Режисьорът ни вярва, че е „най-динамичният млад талант в рекламата“ („Кампейн“), и не би приел съвети по операторско майсторство от маркетинг директор в костюм от „Маркс&Спенсър“[9].

Брет и Винсънт, не хихикайте като ученици на задната седалка на автобус, когато пуснем записа от кастинга. Всички сме виждали гърди — може би не толкова големи и многобройни, но сме виждали. И си дръжте ръцете на масата. Слушайте внимателно, когато обсъждаме такива скучни въпроси като програмата на снимките — полетът е в събота и не бих искала да го пропуснете. Не се обръщайте пряко към клиента. Всъщност въобще не се обаждайте, освен ако не ви заговоря.

Е, момчета, елате и демонстрирайте професионализма, с който се слави „Милър-Шанкс“. Не, забравете. Просто ДРЪЖТЕ СЕ НОРМАЛНО и се молете да се върнем с правилно проявен филм, със заслужено заработен хонорар и с клиент с чудесен загар. И Буда да ни е на помощ, както би казала Пинки Божествената.

Хариет Грийнбаум — 06.01.2000 г., 16:42 ч.

До: Дейвид Крътън; Саймън Хорн

Копие:

Относно: „Мако“

Не искам да ви притеснявам, но срещата с „Мако“ е утре в 9:30 ч. Време е да вземем решение.

Накратко, имаме две кампании. Трябва да изберем коя да представим. Какво мисля? Моите почитания, Саймън, но клиентът ще откачи, ако му натресем Рийвс и Мортимър — ще схване уловката: те са си Малкия и Големия в нова премяна.

Аз залагам на предложението на Пинки и Лиам: ДОСТАВЕТЕ СИ УДОВОЛСТВИЕ. То е интелигентно, остроумно и напълно подхожда на клиента. Говорих с тях — до утре ще са готови. Нужно ми е само разрешение. Какво ще кажете?

Дейвид Крътън — 06.01.2000 г., 16:49 ч.

До: Хариет Грийнбаум; Саймън Хорн

Копие:

Относно: Хорн — 0, Грийнбаум — 1

Решението: представяме УДОВОЛСТВИЕТО, шкартираме Р&М. Саймън, за твое утешение предложението ти за „Кока-кола“ много ми харесва.

Лорейн Палистър/[email protected]06.01.2000 г., 16:52 ч.

До: Деби Райт/debbie_wright@littlewoods/manchester.co.uk

Копие:

Относно: събирай си багажа.

Боже! Да знаеш какъв номер спретнах на моя Лиам. Както го обработвах с крак под масата, споменах, че през почивните дни ще дойде приятелката ми Деби и не иска ли да направим тройка. Той свърши мигновено, горкичкият! Ето с какво ще ти е зает уикендът. Влакът тръгва утре вечер в шест часа от „Пикадили“. Аз ще те чакам на „Юстън“. И преди да си откачила — ще бъде забавно. Лиам е готин и вече те харесва — казах му, че приличаш на Лара Крофт, но си по-едрогабаритна. Хайде, приятелко, не ме издънвай. Трябва да приключвам. Шефът ми крещи — не може да си намери дистанционното на телевизора. Ще вземе да си докара някой сърдечен удар. Преди да вляза, ще си разкопчея още едно копче на блузката. Обади ми се за уикенда. Очаквам те с нетърпение — Лолх

Даниъл Уестбрук — 06.01.2000 г., 16:53 ч.

До: Мелинда Шеридан

Копие:

Относно: ЛЮБОВ — ПСС

Мелинда, не ми допада тонът ти. За такива като Винс и Брет може да е подходящ, но не забравяй кой съм аз. Както знаеш, не обичам да парадирам с ранга си, но като шеф на връзки с клиенти, не страдам от липса на опит. Не е нужно да ми се напомня как да се държа на пред снимачна среща. И моля те, пред служителите не ме наричай „Дан“.

Даниъл

Саймън Хорн — 06.01.2000 г., 16:55 ч.

До: Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: мръсни номера

Явно пак съм се раздал…

Напразно.

Както знаеш, до твоята намеса Дейвид беше във възторг от Рийвс и Мортимър.

Що за влияние имаш над него?!

Ако не бях кавалер, щях да заподозра нещо нечисто.

Държа да отбележа, че за мен ДОСТАВЕТЕ СИ УДОВОЛСТВИЕ не струва.

Освен това идеята е плагиатство — откъде, не помня, но ще се сетя.

Няма да впечатли клиента. Ще си позволя да позлорадствам малко, когато той я отхвърли. Както неминуемо ще стане.

Знам, че трябва да присъствам на презентацията, но смятам, че би било нечестно да проявявам ентусиазъм за нещо, което не ми допада.

А и след като толкова умело изземваш функциите ми на творчески директор, едва ли имаш нужда от мен.

Няма да го забравя, Хариет. Аз помня като слон.

Сай

Дейвид Крътън — 06.01.2000 г., 16:57 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Относно: браво

Пак разглеждам предложението ти за „Кока-кола“ и то ме кара да употребя дума, която пазя за специални случаи: гениално! В КУТИЯТА Е е брилянтна идея. Сякаш е измислена от тийнейджъри. Наистина не вярвах, че може да хрумне на дърт козел като теб. Харесва ми и сценарият с търговския пътник и пчеларя. Продължавай в същия дух, и ще пометем конкуренцията.

Боже, чуй ме само! Разбъбрих се.

Саймън Хорн — 06.01.2000 г., 17:03 ч.

До: Мелинда Шеридан

Копие:

Относно: ЛЮБОВ

Мелинда, скъпа, замислих се какво чака Брет и Винс на Мавриций. Опитах се да се убедя, че са готови за толкова важна задача.

За съжаление не успях.

Клиентът влага в клипа 650 бона и би било безотговорно от моя страна да поверя такъв огромен бюджет на неопитен екип.

Ето защо смятам, че съм длъжен да присъствам на снимките.

Моментът никак не е подходящ предвид огромната работа по „Кока-кола“, която ни предстои.

Но аз току-що представих на Дейвид една гениална идея. И мисля, че сега мога спокойно да се посветя на друг аспект от дейността си: а именно да преведа своя енергичен, но неопитен тандем през опасните плитчини на задграничните снимки.

Така че, Мелинда, уреди ми самолетния билет, и съм изцяло на твое разположение.

Спести ми благодарностите си. Ще ми ги отправиш по време на овациите в чест на Брет и Винс, когато бъдат удостоени с приза за най-добра телевизионна реклама.

Сай

Саймън Хорн — 06.01.2000 г., 17:06 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: браво

Радвам се, че харесваш В КУТИЯТА Е. И аз мисля, че това е le poisson d’or[10], която търсехме.

Цяла нощ ще работя върху нея и утре на обяд ще разполагаш с напълно готова кампания.

А „Мако“ е l’eau sous le pont[11]. Макар все още да храня опасения за УДОВОЛСТВИЕТО, готов съм да приема решението на мнозинството.

Сай

Саймън Хорн — 06.01.2000 г., 17:09 ч.

До: Суси Джъдж-Дейвис

Копие:

Относно: последни задачи за деня

Суси, бъди така добра — донеси ми графика на снимките за ЛЮБОВ от кабинета на Мел.

После разпечатай останалите шест сценария за „Кока-кола“, които съм продиктувал на диктофона си.

Накрая ми поръчай такси за „Граучо“.

О, обади им се да отворят бутилка „Дом Периньон“.

Хариет Грийнбаум — 06.01.2000 г., 17:11 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Относно: мръсни номера

Саймън, съжалявам, че се чувстваш предаден. Не исках да стане така и не съм ти въртяла мръсни номера.

Пинки и Лиам са готови за утрешната презентация. В случай че размислиш, за мен ще е удоволствие, ако присъстваш на нея и ни помогнеш с влиянието и с опита си. Макар да сме на различни мнения, аз прощавам бързо. Надявам се, че и ти.

Саймън Хорн — 06.01.2000 г., 17:15 ч.

До: Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: мръсни номера

Хариет, „Мако“ вече е изпята песен.

Сега съм се посветил на „Кока-кола“.

Бъди така добра да въведеш ред в приоритетите си и престани да ми досаждаш със злонамерени мейли.

Саймън Хорн — 06.01.2000 г., 17:19 ч.

До: Мелинда Шеридан

Копие:

Относно: ЛЮБОВ

Помолих Суси да отскочи до кабинета ти и да вземе графика за снимките. В момента го разглеждам и веднага забелязах някои нередности.

Виждам, че имаме резервации за „Парадайс бей“. Отсядал съм в него и честно казано, не бих изпратил там дори чистача на басейна си.

Единственият хубав хотел е „Le Touessrok“.

Той е тих и приятен — може би е малко скъп, но ако искаме призори да посрещаме свежи предизвикателствата на деня, него трябва да изберем. Щом приключиш с пред снимачната среща, ще грабна телефона и ще го ангажирам tout de suite[12].

Доколкото разбирам, ще летим в обикновена класа. Тя може би е подходяща за мазните комбинезони на снимачния екип. Но клиентът, директорът и старшите служители на агенцията трябва да са в първа. Все пак полетът до Мавриций трае 11 ч.

Виждам, че се събираме на „Хийтроу“ в 9 ч. Ще ми поръчаш ли кола за 6:30 ч., не по-късно.? Не искам всички да чакат мен.

Ако ce soir[13] минеш покрай „Граучо“, отбий се за едно пред снимачно tête á tête.

Сай

Деби Райт/debbie_wright@littlewoods/manchester.co.uk06.01.2000 г., 17:22 ч.

До: Лорейн Палистър/[email protected]

Копие:

Относно: събирай си багажа

Как си могла! Ако смяташ да ме забъркаш в поредната гадна история като с близнаците Седжуик на 18-ия рожден ден на Сандра, върви на майната си! Кажи на Лиам, че макар да сме първи дружки, ние не споделяме всичко. Така че да си доведе приятел — със стегнат корем и с издут портфейл. Имам пари само за двупосочен билет до Лондон — ти ще черпиш по заведенията. Изчезвам. Ако ще мърсуваме през уикенда, трябва да си почистя триъгълника. До утре… Дебс.

Суси Джъдж-Дейвис — 06.01.2000 г., 17:28 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Относно: готово

Таксито е тук, скъпи. Сценариите за „Кока-кола“ ще са готови рано сутринта. Да се обадя ли на Селин, че ще „работиш до късно“? Сх

Пинки Фалън — 06.01.2000 г., 17:49 ч.

До: Суси Джъдж-Дейвис

Копие:

Относно: храна

Ще работим до късно по „Мако“, така че, преди да тръгнеш, ще ни поръчаш ли пици за осем часа? Шест големи пеперони с допълнителна порция шунка за Лиам и за момчетата от студиото. За мен — каквато и да е без месо и сирене. Много ти благодаря… :)

Суси Джъдж-Дейвис — 06.01.2000 г., 17:55 ч.

До: Пинки Фалън

Копие:

Относно: храна

Аз съм секретарка на Саймън. Няма да ви поръчам пици. Това е работа на Зоуи, но тя си тръгна отдавна.

Рейчъл Стивънсън — 06.01.2000 г., 18:00 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: Чандра

Подготвих предизвестието за Чандра и го оставих на Лорейн да го подпишеш. Утре ще му го връча. Що се отнася до е-пощата, доколкото разбирам, проблемът е в софтуера. Чандра вече е повикал специалист да го провери.

Мелинда Шеридан — 06.01.2000 г., 19:31 ч.

До: Даниъл Уестбрук; Винс Дъглас; Брет Топовлски

Копие:

Относно: ПСС

Е, момчета (прощавай, Даниъл, господа), имам чувството, че съм минала през ада. Даниъл, искрено се надявам на Мавриций да се справиш по-добре с клиента. Нейтан Запрудър не си тръгна много доволен. Предлагам, когато камерите работят, да се придържаме към правилата за противопожарна безопасност и да стоим по-далеч от тях.

Но, Дани, ако си мислиш, че напрежението ти идва в повече, не се притеснявай. Помощта е близо. Нашият творчески гуру Саймън Хорн е решил, че не можем да се справим без него, и ще се присъедини към веселата ни компания. Сигурно ще се зарадваш, че влиянието му се усеща още преди да сме тръгнали. Той настоя да сменим хотела с „Le Touessrok“. Винсънт и Брет, ще имате удоволствието да се забавлявате в чаршафите, мачкани от кралския задник на херцогинята на Йорк.

Даниъл, ти ще се зарадваш на изражението, което ще направи клиентът, като му представиш фактура за (да сметна наум — 32 души екип, шест манекенки, половин дузина навлеци плюс сметката на Саймън от минибара) още четирийсет и няколко бона. Потегляме другата седмица. Нямам търпение. А вие?

Даниъл Уестбрук — 06.01.2000 г., 19:44 ч.

До: Мелинда Шеридан

Копие:

Относно: ЛЮБОВ

Възмутително! Саймън не знае ли, че съм станал директор на връзки с клиенти именно защото съм напълно способен да се справя с нервен клиент и с неуправляем екип? Бъди сигурна, че незабавно ще му поискам обяснение.

Брет Топовлски — 06.01.2000 г., 19:49 ч.

До: Лиам О’Кийф

Копие:

Относно: крушовиден

Мамка му! Мел току-що ни каза, че и Хорн ще дойде на снимките. Не може, нали? След малко повече от седмица е най-важният конкурс в живота му. Крътън няма да го пусне. нали?

Хорн дори не харесва сценария. Представихме го само защото бяхме в цайтнот и той беше изгърмял всичките си патрони. Идеята беше да сме само двамата с Вин. Сред 12 идеално кръгли примера за постиженията на пластичната хирургия (е, ще има и снимачен екип, но се сещаш за какво говоря). Защо всичко се обърка? И защо си се заврял в студиото точно когато ни трябваш, за да ни помогнеш да удавим мъката си с бутилка „Абсолют“?! И това ми било приятел!

Даниъл Уестбрук — 06.01.2000 г., 19:51 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Относно: ЛЮБОВ

Саймън, много се радвам, че си решил да дойдеш на снимките на Мавриций. Ще ми бъде изключително приятно да се наслаждавам на тропическите залези в ерудирана компания. Особено впечатлен съм от готовността ти да предадеш соломоновската си мъдрост на младите ни рекламисти. Надявам се те да оценят саможертвата ти.

Между другото, чудесно е, че си сменил хотела с „Le Touessrok“. Колкото и да се старае, Мелинда не може да разсее съмненията ми в организаторските й способности, особено като се има предвид какъв бълхарник беше ни избрала. Не се притеснявай за допълнителните разходи. Нямаше да стана директор на връзки с клиенти, ако не знаех как да покрия нежеланите разходи при фактурирането.

Даниъл Уестбрук — 06.01.2000 г., 19:57 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: ЛЮБОВ

Колкото и да се радвам, че Саймън ще даде едно здраво рамо на снимките за ЛЮБОВ, не може да не съм и леко учуден, че си решил да го пуснеш с нас, при условие че до конкурса на „Кока-кола“ остават броени дни. Вероятно имаш своите основания и очевидно си уверен, че ще го спечелим, щом смяташ, че агенцията не се нуждае от творческия си директор.

Дейвид Крътън — 06.01.2000 г., 20:04 ч.

До: Даниъл Уестбрук

Копие:

Относно: ЛЮБОВ

За първи път чувам. Веднъж да ми кажеш нещо, което да не знам. Имай предвид едно. Ако все пак реша да пусна Саймън на екскурзия с вас, то ще е само защото смятам присъствието му на презентацията на „Кока-кола“ за толкова несъществено, колкото и това на директора на връзки с клиенти.

Дейвид Крътън — 06.01.2000 г., 20:10 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Относно: ЛЮБОВ

И кога възнамеряваше да ме уведомиш, че отпрашваш за Индийския океан? Може би щеше да ми изпратиш факс от хотела? Дори ти не си толкова тъп да смяташ, че ще си в безопасност, когато разбера, само защото си на другия край на света. Единствената причина да не те разкъсам на парчета е, че днес ми представи наистина добра идея. Все пак ми дължиш обяснение.

Пинки Фалън — 06.01.2000 г., 20:38 ч.

До: Студио

Копие:

Относно: пиците

Здравейте, момчета. Донесоха шест вкусни горещи пици. 😀

Елате и си вземете.

Лиам О’Кийф — 06.01.2000 г., 23:32 ч.

До: Всички отдели

Копие:

Относно: справка

Някой да е още тук и да разполага със снимка на Лявото око[14] от Ти Ел Си[15]? Спешно ми трябва за рекламата на „Мако“. Мисля, че имаше такава в миналия брой на „Еф Ейч Ем“[16], но единственото копие на нашия етаж е със слепнали страници. Благодаря.

Найджъл Годли — 06.01.2000 г., 23:35 ч.

До: Лиам О’Кийф

Копие:

Относно: справка

Аз съм тук! Съжалявам, но не съм чувал за Ти Ел Си. Имам чудесна снимка на Шерил Бейкър[17] (от най-добрите й дни с „Бъкс физ“[18]!), стига да не ти пречат дупките от кабарчетата — Найдж

Дейвид Крътън/[email protected]06.01.2000 г., 23:49 ч.

До: Жесус да Силва/[email protected]

Копие:

Относно: ЗДРАСТИ ОТ МАЙКА ТИ

ЖЕСУС СКАПИ СИНКО. ПРИВЕТ НА ТЕБ И НА ЦЯЛОТО СЕМЕИСТВО В ЛИСАБОН. КАКВО КАЖЕШ ЗА СТАРА ТИ МАЙКА НА КОМЮТЪР С Е-ПОЩА? АЗ ПОЧНА В ГОЛЯМА РЕКЛАМА КУМПАНИЯ И ЧИСТИ ОФФИС НА ГОЛЯМ ШЕФ. ВИЖДАМ НЕГОВ КОМЮТЪР РАБОТИ И МИСЛЯ ДА ПРОБВАМ АНГЛИСКИ И УМЕНИЯ ОТ КОМЮТЪР КУР НЕВЕДНЪЖ. КАК ТВОЕ УЧЕНИЯ И ГЛЕДАШ МАЛКА СЕСТРА САРА КАКТО АЗ ЗАРЪЧА? ТОВА МЯСТО Е ОТВРАТ. ТАЗ ВЕЧЕР ПОСЛЕДНО ВИЖДА МЪЖ КАРА МОМИЧЕ ГУБ РАБОТА А ПОСЛЕ ДА ПОКАЖЕ КАК НЕ ГО ГРИЖА ПРАВИ СЕКС С МЪЖ ОБЛЕЧЕН КАТ ЖЕНА НА МАСА. ПОСЛЕ АЗ ТРЯБВА ДА ЧИСТЯ. МОЛЯ СЕ НА САНТА МАРИЯ ЗА ДУШ НА ТОЗ ХОРА. КАЗВА НА ГОРКО МОМИЧЕ КОЕ ЗАГУБИ РАБОТА АЗ ЯВЯ НА СЪД ЗА НЕЯ И СВИДЕТЕЛ. СЕГА ОТИВА И ЧИСТЯ ТОАЛЕТ НА ШЕФ. ТЯ ИМА ЗЛАТНИ ЧЕШМИ И ПАРФЮМ ДЕТ МИРИШЕ КАТ ТВОЯ ЛЕЛЯ ТЕРЕЗА БОГ ДА Я ПРОСТИ. ОБИЧА ТЕ И МЪЧНО ЗА ТЕБ. МАМА

Бележки

[1] Британски комедиен сериал (1978 — 1992) с главен герой адвоката Хорас Рампоул. — Б.пр.

[2] Дух (фр.). — Б.пр.

[3] Victoria’s Secret — фирма за бельо. — Б.пр.

[4] Анимационни герои. — Б.пр.

[5] Джак Даниълс. — Б.пр.

[6] За твое сведение. — Б.пр.

[7] Игра на думи, която означава още „филмът е готов за излъчване“. — Б.пр.

[8] Филм на ужасите (1999). — Б.пр.

[9] Голям британски магазин, предимно за конфекция и хранителни стоки. — Б.пр.

[10] Златна рибка (фр.). — Б.пр.

[11] Вода под моста (фр.); изпята песен. — Б.пр.

[12] Веднага (фр.). — Б.пр.

[13] Довечера (фр.). — Б.пр.

[14] 1 Лиса Лопес — Лявото око (1971 — 2002). — Б.пр.

[15] 2 Известна хип-хоп група, сформирана през 1991 г. — Б.пр.

[16] 3 Британско списание. — Б.пр.

[17] Британска певица, по-късно ТВ водеща. — Б.пр.

[18] Британска поп група, спечелила наградата на „Евровизия“ през 1981 г. — Б.пр.