Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
E., (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,5 (× 4 гласа)

Информация

Корекция и форматиране
in82qh (2019)

Издание:

Автор: Мат Бомонт

Заглавие: Е

Преводач: Светлана Ахчийска

Година на превод: 2018

Език, от който е преведено: английски

Издател: Читанка

Година на издаване: 2020

Тип: роман

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9088

История

  1. — Добавяне

Понеделник
17 януари 2000 г.

Дейвид Крътън — 17.01.2000 г., 7:57 ч.

До: Суси Джъдж-Дейвис

Копие:

Относно: Саймън

Щом дойде, помоли го да дойде при мен. Имаме доста да наваксваме, а и той сигурно ще иска да види как сме доразвили идеята му за „Кока-кола“. След това искам да видя Винс Дъглас.

Даниъл Уестбрук — 17.01.2000 г., 8:02 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: добър ден!

От нетърпение да разгледам материалите за „Кока-кола“ пристигнах за рекордно кратко време. Кога може да се видим тримата с Джим? По време на обратния полет нахвърлях в основи уводната си реч пред клиента. Бих искал да чуя мнението ви.

Говори ли вече със Саймън? Мисля, че той хвана по-ранен самолет в петък и вероятно е бил тук през уикенда.

Кажи кога ще ти е удобно.

Дейвид Крътън — 17.01.2000 г., 8:15 ч.

До: Даниъл Уестбрук

Копие:

Относно: добър ден

Явно не разбираш от намеци. Тогава ще бъда прям. Смятам, че би било нечестно спрямо Хариет и другите колеги, които положиха огромни усилия през изминалата седмица, да получиш водеща, или каквато и да е било, роля в днешната презентация. Нямаш представа пред какви трудности бяхме изправени, докато ти увеличаваше въздушния си километраж. Преди да хукнеш при Джим, ще ти кажа, че и той е съгласен да не претъпкваме заседателната с излишни зяпачи. Пък и все прави мили очи на Хариет, така че вилата ти в Тоскана този път няма да ти помогне.

Колкото до Саймън, не съм го виждал, но зърна ли го, с него е свършено.

Суси Джъдж-Дейвис — 17.01.2000 г., 8:31 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: Саймън

Още го няма — вероятно е попаднал в задръстване. Сигурна съм, че щом дойде, ще се качи при теб. Ще предам на Винс.

Даниъл Уестбрук — 17.01.2000 г., 8:44 ч.

До: Рейчъл Стивънсън

Копие:

Относно: секретарка

Наближава девет. Надявам се, че когато часовникът отброи последните секунди, в кабинета ми ще влезе висококвалифицираната секретарка, която ми обеща преди седмица. В противен случай те предупреждавам, че днес не съм в настроение да си играят с мен.

Мелинда Шеридан — 17.01.2000 г., 8:49 ч.

До: Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: Саймън

Не знам на кого да съобщя, но имам ужасното чувство, че Саймън е изчезнал безследно. Казах ти, че в петък въобще не го видяхме, а когато в събота попитахме на рецепцията, отговориха, че е напуснал хотела. Дан предположи, че просто се е върнал по-рано от нетърпение да се поперчи с „Кока-кола“, но самодоволните физиономии на Брет и Винсънт ми говорят друго. Вчера звъннах у тях, но и Селин нямаше вест от него. Струва ми се, че всях паника.

Между нас да си остане, но се боя от най-лошото. Знам, че е голямо момче и че умее да се грижи за себе си, но като продуцент на снимките, се чувствам отговорна, че не върнах всичките си гъсета живи и здрави. Какво предлагаш да направя? Дейвид ще се ядоса ли, че Саймън го няма да се включи в презентацията?

Хариет Грийнбаум — 17.01.2000 г., 9:02 ч.

До: Мелинда Шеридан

Копие:

Относно: безследно изчезнал

Ако си забравила да прибереш Саймън в куфара си, най-вероятно си ни направила услуга. Дейвид ще се ядоса само, че няма да задоволи жаждата си за мъст веднага. Иди при Пинки и й кажи, че й разрешавам да ти разкаже всичко.

О, добре дошла!

Суси Джъдж-Дейвис — 17.01.2000 г., 9:04 ч.

До: Брет Топовлски

Копие:

Относно: добре дошли

Дейвид Крътън вика незабавно Винс. Знам, че той не ползва е, така че би ли му предал?

Брет Топовлски — 17.01.2000 г., 9:07 ч.

До: Лиам О’Кийф

Копие:

Относно: осъденият на смърт идва

Суси ми писа, че ДК викал Вин. Усещам злорадството в мейла й. Вин се чуди дали може да съди Крътън за расова дискриминация.

Лиам О’Кийф — 17.01.2000 г., 9:12 ч.

До: Брет Топовлски

Копие:

Относно: осъденият на смърт идва

Защото той не си мери приказките ли? Кажи му просто да приеме наказанието си като мъж. И ще ми даде ли настолната си лампа, фикуса, ъгломера, поставката за химикали…

Дейвид Крътън — 17.01.2000 г., 9:17 ч.

До: Зоуи Кларк

Копие:

Относно: стегни се

Къде е синият ми костюм, който обеща да вземеш от химическото рано сутринта? И така ще се чувствам тъпо на презентацията, а какво остава да съм по долни гащи.

Лиам О’Кийф — 17.01.2000 г., 9:25 ч.

До: Брет Топовлски

Копие:

Относно: осъденият на смърт идва

…металната линия, пепелника, чашата с маркери…

Хариет Грийнбаум — 17.01.2000 г., 9:25 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: „Сън“[1] не грее

Лоши новини! Когато разбрал, че идва тук, таксиметровият шофьор на Джим се впуснал в бясна тирада срещу покварения канал ЛЮБОВ и неговата рекламна агенция и му преразказал, леко поукрасена, статията на „Сън“. Джим не е очарован. Накара ме да изровя вестника и сега го чете на дивана ми. Като свърши, сигурно ще се качи при теб. Мислех, че ти ще му кажеш.

Дейвид Крътън — 17.01.2000 г., 9:32 ч.

До: Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: „Сън“ не грее

А аз мислех, че ти. Поне мога да го уверя, че съм уволнил Винс. Знаех си, че днес ще е кофти ден още щом видях Ван Хален да влиза. Той сега седи на бюрото на Зоуи и се опитва да я изкуши със сушено еленско месо.

Брет Топовлски — 17.01.2000 г., 9:39 ч.

До: Лиам О’Кийф

Копие:

Относно: точка ком

Вин си разчиства бюрото, а аз току-що написах молба за напускане. След като Хорн е изчезнал, на кого да я връча? Да ти кажа ли една супер новина? Помниш ли, че изпратих копие на филмчето ти на Глен и Тони в „Грей“? Преди доста време бях ти казал, че Тони има страница в Интернет. Отвори http://www.antonio.com. Хорн вече прави компания на Пами и Томи[2] в царството на кибер еротиката. Томи има по-голям бастун, но пък хермафродитът е с по-готини импланти от Пами.

Дейвид Крътън — 17.01.2000 г., 9:56 ч.

До: Всички отдели

Копие:

Относно: Винс Дъглас

Сутринта имах неприятната задача да уволня Винс Дъглас от творческия отдел. Причината е коментарът, който е направил миналата седмица пред журналист и който засяга не само агенцията, но и един от клиентите ни. Този коментар е напълно неоторизиран и навреди силно на репутацията ни.

Както знаете, обикновено не излагам никого на такова публично унижение. Но мерките срещу Винс Дъглас трябва да послужат за пример какво ще се случи с всеки, който наруши договора си и говори с пресата без разрешение.

Не исках да започнем този забележителен ден в историята ни с лоша вест. Но сега може би вече ще успеем да загърбим неприятния епизод и да продължим напред, към величието.

Да спечелим „Кока-кола“!

Дейвид Крътън

Президент

Суси Джъдж-Дейвис — 17.01.2000 г., 10:12 ч.

До: Мелинда Шеридан

Копие:

Относно: Саймън

Не е в стила на Саймън да закъснява, особено в толкова важен ден. На връщане не сподели ли какво възнамерява да прави?

Мелинда Шеридан — 17.01.2000 г., 10:20 ч.

До: Суси Джъдж-Дейвис

Копие:

Относно: Саймън

Скъпа Суси, никой ли не е казал? Подозирам, че Саймън няма да се върне скоро, а и като се появи, вероятно ще е за кратко. Послушай съвета ми, миличка, и се обади в „Алфред Маркс“, „Кели Гърл“[3], или в която агенция използваш, за да провериш какви са перспективите ти.

Рейчъл Стивънсън — 17.01.2000 г., 10:22 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: Брет

Съжалявам, че те безпокоя точно тази сутрин, но при мен е Брет Топовлски. Той току-що подаде молба за напускане. Аз ли да я приема в отсъствието на Саймън?

Дейвид Крътън — 17.01.2000 г., 10:25 ч.

До: Всички отдели

Копие:

Относно: Брет

Извади късмет, че не го уволних с приятелчето му. Да се маха.

Хариет Грийнбаум — 17.01.2000 г., 10:29 ч.

До: Пинки Фалън; Лиам О’Кийф

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Току-що говорих с Джим Вайсмюлер, който смята, че макар идеята да не е ваша, би било грешка да няма представители от британския творчески отдел. Свободни ли сте?

Пинки Фалън — 17.01.2000 г., 10:38 ч.

До: Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Лиам е с тениската, с която изкара тук уикенда — цялата е в червени петна и в пица, и аз не съм облечена като за „Оскар“, но с удоволствие ще присъстваме. Трябва ли да се преструваме, че рекламите ни харесват? :)

Хариет Грийнбаум — 17.01.2000 г., 10:43 ч.

До: Пинки Фалън

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Да, боя се, че се налага — обикновено е така. Не се притеснявайте за външния си вид. Това е творчески безпорядък.

Найджъл Годли — 17.01.2000 г., 10:50 ч.

До: Рейчъл Стивънсън

Копие:

Относно: Дейвид Крътън

Скъпа Рейчъл,

Сигурно си прочела циркулярното писмо на Дейвид Крътън, в което той публично ме изключи от обща среща в събота. Сега третира Винс Дъглас като престъпник само защото той е упражнил правото си в нашето т.нар. свободно общество да изрази мнение пред пресата. Мисля, че съм длъжен да взема отношение и да напусна. Не мога да работя в агенция, която запушва устата на служителите си, сякаш сме в Русия.

Искрено твой,

Найджъл Годли

Суси Джъдж-Дейвис — 17.01.2000 г., 10:51 ч.

До: Рейчъл Стивънсън

Копие:

Относно: Саймън

Някой ще ми обясни ли какво става? Саймън е изчезнал, а когато попитам къде е, всички ми се присмиват. Не разбирате ли, че той е един от най-важните хора тук и че аз съм негова лична секретарка? Ще покажеш ли поне малко уважение и ще ме осведомиш ли за положението?

Даниъл Уестбрук — 17.01.2000 г., 10:52 ч.

До: Рейчъл Стивънсън

Копие:

Относно: чакам

Няма и следа от новата ми секретарката и нито дума от теб кога ще се появи. Нима очакваш директорът на връзки с клиенти сам да си прави кафе и да вдига телефона? Ако не решиш своевременно и задоволително проблема, няма да се поколебая да го отнеса до Дейвид, и дори до Джеймс Вайсмюлер, докато е тук.

Рейчъл Стивънсън — 17.01.2000 г., 11:04 ч.

До: Даниъл Уестбрук; Найджъл Годли; Суси Джъдж-Дейвис

Копие:

Относно: достатъчно!

Даниъл, ако щеш, вярвай, но сега въобще ни е да ти търся секретарка. Докато ти намеря, опитай се да се справяш като всички нас. Не съм станала шеф на личен състав с грубост, така че ще спра дотук.

Найджъл, никой не ти запушва устата. Щом толкова искаш, напусни, но моля те, не се прави на толкова принципен.

Суси, и аз не знам къде е Саймън. За разлика от теб обаче не ме и интересува. Може би колегите ще престанат да се хилят и ще те третират с уважение, ако спреш да тропаш с крак като двегодишно хлапе и бъдеш по-възпитана.

Извинявам се, че ви отговарям едновременно, но аз поне имам работа, а това пести време.

Лиам О’Кийф — 17.01.2000 г., 11:24 ч.

До: Брет Топовлски

Копие:

Относно: не ме зарязвай така

Хариет ни каза да отидем на презентацията. Страх ме е — боя се, че ще се напикая от смях, когато „Аква“ запее. Видя ли ги в заседателната зала? Приличат на герои от „Флинтстоун“. Не си тръгвайте, без да се сбогувате. Ако изчакате да приключа, ще излезем и ще се напием.

Току-що показах на Пинки тръпнещия задник на Саймън. Ако се вслушате, ще чуете виковете й на възмущение. Кой да предположи, че твърдото порно било толкова забавно!

Дейвид Крътън — 17.01.2000 г., 11:47 ч.

До: Всички отдели

Копие:

Относно: най-хубавият миг

След десетина минути ще се впуснем в пътешествие, което може да ни осигури бляскаво бъдеще. При мен е Джеймс Мюлер, който изказва благодарност на всички за положените усилия — какъвто и да е изходът.

Стискайте ни палци.

Дейвид Крътън

Президент

Лорейн Палистър — 17.01.2000 г., 12:16 ч.

До: Зоуи Кларк

Копие:

Относно: в „Милър-Шанкс“ не чуват писъците ти

Колко тихо стана! Дори Суси спря да хленчи. Винаги ли е толкова тихо по време на конкурс?

Зоуи Кларк — 17. 01. 2000 г., 12:23 ч.

До: Лорейн Палистър

Копие:

Относно: в „Милър-Шанкс“ не чуват писъците ти

Само при тези, от изходи на които зависи бъдещето на половината агенция. Приятно ми беше!!!!!!!!!

Брет Топовлски — 17.01.2000 г., 12:36 ч.

До: Лиам О’Кийф

Копие:

Относно: събери сили

Вин се готви да изневери на себе си. Помоли ме да включа компютъра ми. Ще изпрати е.

Винс Дъглас — 17.01.2000 г., 12:54 ч.

До: Всички отдели

Копие:

Относно: първия ми мейл

е кретени ет’ ви нешто което що ви надърви/подмокри (изтрейте излишното) http://www.antonio.com

кефете се

’бичкам ви

вин

Зоуи Кларк — 17.01.2000 г., 13:06 ч.

До: Лорейн Палистър

Копие:

Относно: О, БОЖЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Пълна отврат!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Лорейн Палистър — 17.01.2000 г., 13:13 ч.

До: Зоуи Кларк

Копие:

Относно: О, БОЖЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Казах ти, че е гаден. Джъдж-Демон май току-що го видя. Чувам я, че се бори с капачката на шишенцето с валиум. Ще пием ли по-късно бира с В&Б?

Брет Топовлски — 17.01.2000 г., 14:15 ч.

До: Всички отдели

Копие:

Относно: краят вече е близо

Време е да тръгваме. Тези, които харесваме (знаете кои сте), да дойдат в бар „Зеро“, където до края на деня ще се наливаме с бира, вино и други напитки. Другите да вървят на майната си — Брет + Вин.

 

 

ПС. Ако ще ни правите прощален подарък, Вин иска „Дриймкаст“[4], а аз — пари в брой, за да си платя застраховката на мотора.

Зоуи Кларк — 17.01.2000 г., 14:49 ч.

До: Всички отдели

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Презентацията приключи и Дейвид заръча да си седите на бюрата, защото ще разведе клиентите из агенцията. Усмихвайте се, моля! Зоух

Дейвид Крътън — 17.01.2000 г., 15:32 ч.

До: Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: конкурса

Беше невероятна излагация. Вайсмюлер и Корнинг от двете ми страни танцуваха степ като луди. Нямаше да се учудя, ако накрая Ван Хален беше извадил и запалка. Мислиш ли, че клиентите го харесаха? Имам ужасното усещане, че да.

Както и да е, ела в кабинета ми. След малко ще дойдат и Перти, Джим и „Аква“ и ще започне потупването по гърба.

И какъв е този сайт, за който говорят всички?

Дейвид Крътън — 17.01.2000 г., 15:47 ч.

До: Всички отдели

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Сигурно нямате търпение да разберете как е минала презентацията. Едва ли можеше да представим по-убедително кампанията си, за да спечелим „Кока-кола“ за „Милър-Шанкс“. Гордея съм, че съм ваш президент.

Ти Би Дъбълю Ей, Дъбълю Си Ар Ес, „Маккан-Ериксън“ и „О&М“ също са представили кампаниите си и сега ще чакаме. Мисля, че ще е няколко дена. Стискайте палци.

Дейвид Крътън

Президент

Даниъл Уестбрук — 17.01.2000 г., 15:53 ч.

До: Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: мисли

Извинявай, че днес не намерих време да поговорим, но беше ми се натрупала твърде много работа. Поздравявам те за кампанията за „Кока-кола“. Жалко, че доколкото разбирам, нямаме никакъв шанс да спечелим. Натрупаният опит обаче ще ти бъде от полза в бъдеще.

На Мавриций имах възможност да обмисля някои идеи за преструктуриране на рекламоведния отдел. На теб съм отредил по изтънчена роля — по-малко преки връзки с клиентите, по-топли взаимоотношения с випускниците на колежите и по-твърда ръка при квалификацията на персонала.

Както знаеш, аз твърдо вярвам, че подготовката на бъдещите крътъновци и уестбруковци трябва да започне отрано, и смятам, че на теб повече ти се удава да обучаваш, отколкото да действаш. Разбира се, трябва да го обсъдя с Дейвид, но може би първо ще си поговорим с теб.

Кен Пери — 17.01.2000 г., 15:38 ч.

До: Всички отдели

Копие:

Относно: попгрупи

Рецепцията е превзета от момиченца, дошли да видят попгрупата „Аква“. Мебелите и подовата настилка във фоайето не са предназначени да издържат толкова деца на ученическа възраст без надзора на възрастни.

Това е добър пример защо аз или член на отдела ми трябва да бъде предупреден преди пристигането на представители на шоубизнеса, за да осигурим необходимата охрана.

Благодаря за съдействието.

Кен Пери

Административен директор

Хариет Грийнбаум — 17.01.2000 г., 16:14 ч.

До: Даниъл Уестбрук

Копие:

Относно: мисли

Благодаря ти за мейла. По странно стечение на обстоятелствата преди малко аз самата споделих с Джим Вайсмюлер идеите си за по-ефикасно преструктуриране на рекламоведния отдел. Трябва да се видим и да стиковаме мислите си. Кажи кога ще ти бъде удобно.

Дейвид Крътън — 17.01.2000 г., 16:33 ч.

До: Суси Джъдж-Дейвис

Копие:

Относно: Лиам

Ако е тук, кажи му, че бих искал да поговорим. Подозирам, че той може да ми разкаже подробно за уебсайта, на който е изложен задникът на бившия ти шеф. Ако знаех, че е толкова космат, повярвай ми, нямаше да го взема на работа.

Суси Джъдж-Дейвис — 17.01.2000 г., 16:41 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: Лиам

Той заедно с целия отдел е в бар „Зеро“, където всички се напиват до умопомрачение с Брет и Винс. Ще му залепя бележка на бюрото. А сега, ако нямаш нищо против, ще си тръгна. Днес беше много тежък ден.

Кели Деринджър/[email protected]17.01.2000 г., 17:12 ч.

До: Дейвид Крътън/[email protected]

Копие:

Относно: презентацията ви за „Кока-кола“

Скъпи Дейвид,

Благодаря ти за забележителната презентация. Тя ни впечатли с много неща — не на последно място с отличната проява на международно сътрудничество с хелзинкския ви офис. Към това се стремим и ние в търсенето си на по-хомогенен подход на европейските пазари.

Хареса ни и идеята. Тя е весела и жизнерадостна, а в „Аква“ сте намерили подходящо средство за представянето й, което ще допадне на различни възрастови групи. Не само аз съм й почитателка, но и 12-годишният ми син и шестгодишната ми дъщеря!

Но да мина към същественото. Когато в петък излязохме от Ти Би Дъбълю Ей, за нас тя беше на първо място. С колегите ми смятахме, че трябва ни покажете изключителна кампания, за да я изместите от него.

На път за офиса единодушно решихме, че успяхте. А както и че няма смисъл да отлагаме решението си. Ето защо с огромно удоволствие те уведомявам, че бихме желали да поверим рекламния си бюджет на „Милър-Шанкс“.

Остава само да уточним възнагражденията. Но не очаквам никакви пречки в това отношение. Ще ти бъда благодарна, ако ми се обадиш да се договорим за среща през следващия ден-два. Също така ще те помоля новината да не излиза от офиса ви, докато не я съобщим официално на другите четири участнички в конкурса.

Честито, Дейвид! Нямам търпение да започна работа с теб и с прекрасния ти екип. А тя никак не е малко!

Искрено твоя,

Кели Деринджър

Старши вицепрезидент, маркетинг и промоции, „Кока-кола“ ВБ

Дейвид Крътън — 17.01.2000 г., 17:20 ч.

До: Всички отдели

Копие:

Относно: „Кока-кола“

СПЕЧЕЛИХМЕ! ШАМПАНСКО И КО̀ЛА В ЗАСЕДАТЕЛНАТА — ВЕДНАГА!

Дейвид Крътън — 17.01.2000 г., 18:58 ч.

До: Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: вечеря

Извинявай, но няма да мога да ви правя компания на вечерята с екипа на „Кока-кола“. Джим иска да си поговорим, преди да отлети. След днешния триумф явно има планове за мен. Не бой се, няма да те забравя на трона си от дясната страна на ДФВ.

Бележки

[1] Слънце (англ.). — Б.пр.

[2] Памела Андерсън и съпругът й Томи Лий. — Б.пр.

[3] „Алфред Маркс“, „Кели Гърл“ — Английски агенции за набиране на персонал. — Б.пр.

[4] Конзола за видеоигри. — Б.пр.