Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
E., (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,5 (× 4 гласа)

Информация

Корекция и форматиране
in82qh (2019)

Издание:

Автор: Мат Бомонт

Заглавие: Е

Преводач: Светлана Ахчийска

Година на превод: 2018

Език, от който е преведено: английски

Издател: Читанка

Година на издаване: 2020

Тип: роман

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9088

История

  1. — Добавяне

Петък
14 януари 2000 г.

Брет Топовлски/[email protected]14.01.2000 г., 1:31 ч. (5:31 ч. местно)

До: Лиам О’Кийф/[email protected]

Копие:

Относно: събуди се и се усмихни

Хорн още плаче. Тайфунът отмина и грейна слънце. Идиличните плажове на Мавриций приличат за нормандския бряг след съюзническия десант на 6 юни 1944 г., но какво пък! Днес е чудесен ден за снимки на рекламен клип.

Дейвид Крътън — 14.01.2000 г., 7:47 ч.

До: Пинки Фалън

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Ако си тук, ела веднага в кабинета ми. Донеси всичко — това, което сте направили със Саймън и с отдела ти, и кампанията за „7UP“. Искам да ги сравня.

Хариет Грийнбаум — 14.01.2000 г., 7:52 ч.

До: Пинки Фалън

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Пинки, това е катастрофа! Обади ми се, щом дойдеш. Искам да разгледам портфолиото на спокойствие, преди да го е видял Дейвид и шансът за разумна преценка да е изхвърчал през прозореца.

Пинки Фалън — 14.01.2000 г., 7:56 ч.

До: Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Тук съм. Въобще не сме си тръгвали. Хрумнаха ни няколко идеи, но нито една не е толкова добра, че да ни гарантира победа в конкурса. Ела, и заедно ще отидем при Дейвид. Той вече ми писа… :)

Зоуи Кларк — 14.01.2000 г., 8:35 ч.

До: Лорейн Палистър

Копие:

Относно: неописуеми крясъци

Дейвид е в кабинета си с Пинки и с Хариет и съвсем е откачил!!!!!!!! Мята каквото му попадне по стените!!!!!!!!!!!!!!! Явно е във връзка с „Кока-кола“!!!!!!!!!!! Не мога да разбера какво става, но види ли Саймън, ще го убие!!!!!! Не се шегувам — наистина ще го убие!!!!!!!!!!!!!!!! Знаех си, че днес си струва да дойда рано на работа!!!!!!!

Дейвид Крътън — 14.01.2000 г., 8:49 ч.

До: Пинки Фалън; Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Съжалявам, че си изпуснах така нервите. Пинки, разбирам, че ти просто ми съобщи новината. Но ако смяташ, че сега съм ядосан, почакай да ми падне Хорн.

Помислих над проблема. Той има очевидно и рационално решение. Наеми двете момичета. Нека да постъпят веднага, като им се признае авторството върху идеята. Само така ще можем да използваме иначе много добрата кампания и да опазим безценната ти съвест чиста. Колко е първоначалната заплата? 15 бона ли? Предложи им двайсет, и ще се изтрепят да ти целуват ръка.

Упълномощавам те да се обадиш на Летиша Хег и да сключите договор.

Дори хлапетата да не захапят примамката, аз съм склонен да представим рекламата. Може да изтъкнем, че добавените от нас елементи я отличават от тяхната. А ако се разчуе и станем за смях, поне, надявам се, ще сме спечелили „Кока-кола“ и донякъде ще се отсрамим с такъв клиент.

Ако такова поведение ме заклейми като обикновен крадец и доведе до оставката на старши рекламистка от творческия отдел, какво пък — ще го преживея.

Между другото, ако Хорн или Уестбрук се опитат да се свържат с вас, не им казвайте нищо. Не желая Саймън да разбере какво го чака и „случайно“ да хване самолет за страна, която няма договор за екстрадиране с Великобритания.

Пинки Фалън — 14.01.2000 г., 9:03 ч.

До: Дейвид Крътън; Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Ще направя всичко възможно да наема Кити и Джейн. По принцип портфолиото им е чудесно и ако наистина сте готови да признаете авторството им върху идеята за „Кока кола“, смятам, че решението е справедливо. Летиша още я няма на работа, затова ще й изпратя е. Дано го види по-скоро.

Ако по някаква причина момичетата не приемат предложението ни, а вие все пак представите В КУТИЯТА Е, ще преосмисля позициите си. Кражбата на идеи е твърде важен проблем, за да го пренебрегна… :)

Дейвид Крътън — 14.01.2000 г., 9:07 ч.

До: Пинки Фалън

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Заплашваш ли ме? Странно.

Пинки Фалън/[email protected]14.01.2000 г., 9:13 ч.

До: Летиша Хег/[email protected]

Копие:

Относно: Кити Бейтс и Джейн Бакър

Здравей, Летиша,

Искаме да наемем Кити и Джейн в „Милър-Шанкс“. Налага се спешно да попълним редиците си, а те притежават таланта, който търсим. Предлагаме им по 20 хил. лири годишно. Знам, че тази заплата е по-висока от обичайната, но смятаме, че я заслужават.

Надявам се да се свържеш с тях възможно най-бързо и да ме уведомиш за отговора им.

Благодаря… :)

Лиам О’Кийф/[email protected]14.01.2000 г., 9:26 ч.

До: Брет Топовлски/[email protected]

Копие:

Относно: „Осъденият на смърт идва…“ ІІІ

Знам, че в момента се припичате на плажа, докато камерата снима тресящи се цици, но трябва да ви уведомя за развитието на събитията. Рано сутринта Пинки отвори очите на Крътън за измамата на Хорн. Нашият президент станал по-морав от големия морав нос на Барни Моравия динозавър[1] и метнал декоративната си лампа към стената. Когато се успокоил, казал й наеме момичетата от „Уотфорд“. Дори да не приемат, пак бил готов да представи кампанията — явно беше глупаво да се надяваме, че под костюма му за 1500 лири се крие някаква съвест. Но това е без значение, защото със сигурност ще уволни Хорн.

Ще ви държа в течение.

Лорейн Палистър — 14.01.2000 г., 9:49 ч.

До: Лиам О’Кийф

Копие:

Относно: няма да повярваш

Ако си подадеш главата през вратата и надзърнеш надолу по коридора, ще видиш Суси Самоубийцата, облечена изцяло в пастелно розово (розови чорапогащи?!). Като седна, усмихна ми се загадъчно. Какво търси тук, по дяволите? Плаши ме.

Летиша Хег/[email protected]14.01.2000 г., 10:00 ч.

До: Пинки Фалън/[email protected]

Копие:

Относно: Кити Бейтс и Джейн Бакър

Пинки, скъпа, нищо не ми доставя по-голямо удоволствие от интереса на рекламните агенции към подопечните ми. Но сигурна ли си? Докато ти въздишаш: „Да, да, да“, Саймън ми крещи: „Само през трупа ми!“ Не знам какво да си мисля.

Това обаче е без значение. Снощи двете сладуранки черпеха куцо и сакато в „Дог&дък“ за назначението си в Ти Би Дъбълю Ей. Бийти им е предложил по 18 бона — два повече едва ли ще ги накарат да размислят.

Съжалявам, че изпусна влака, но аз разполагам с десетки други тандеми, които заслужават любовта ви. Само кажи, и ще те зарина с черни портфолиа.

Лети

Пинки Фалън — 14.01.2000 г., 10:03 ч.

До: Зоуи Кларк

Копие:

Относно: спешно

Знам, че Дейвид е зает, но му кажи, че трябва незабавно да говоря с него… :)

Суси Джъдж-Дейвис — 14.01.2000 г., 10:11 ч.

До: Рейчъл Стивънсън; Пинки Фалън

Копие: Саймън Хорн; Дейвид Крътън

Относно: извинение

След нервния си срив вчера имах възможност да помисля над поведението си. Разбирам, че напоследък реагирах твърде бурно на някои събития, затова бих искала да ви се извиня, ако съм ви причинила излишни притеснения. Бях под огромно напрежение, но знам, че това е валидно за всички и че не бива да се дразня излишно. Ще ви бъда благодарна, ако ми дадете шанс да ви припомня, че притежавам нужните качества да работя в „Милър-Шанкс“.

Искрено ваша:

Суси Джъдж-Дейвис

Даниъл Уестбрук/[email protected]14.01.2000 г., 10:16 ч. (14:16 ч. местно)

До: Хариет Грийнбаум/[email protected]

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Някой би ли бил така добър да ми обясни какво става с конкурса за „Кока-кола“? Не е нужно да ти напомням, че именно аз присъствах на първата среща с клиента. Нито, че съм директор на връзки с клиенти. Обикновената учтивост налага да ме държиш в течение на новостите. Твърде много ли искам?

Пинки Фалън/[email protected]14.01.2000 г., 10:23 ч.

До: Летиша Хег/[email protected]

Копие:

Относно: Кити Бейтс и Джейн Бакър

Говорих с Дейвид и той ме упълномощи да им предложа по 45 хил. лири. Ще получат и всякакви привилегии — служебни коли, места на паркинга, мобилни телефони и частни медицински осигуровки.

Това е твърде щедро, знам, но то показва само, че ги смятаме за изключителни таланти, които имат голямо бъдеще при нас.

Моля, уведоми ме за отговора им.

Благодаря… :)

Летиша Хег/[email protected]14.01.2000 г., 10:26 ч.

До: Пинки Фалън/[email protected]

Копие:

Относно: Кити Бейтс и Джейн Бакър

Нямам думи! Веднага ще им предам.

Дейвид Крътън — 14.01.2000 г., 10:33 ч.

До: Рейчъл Стивънсън

Копие:

Относно: Джъдж-Дейвис

Току-що получих странен мейл от Суси. Това момиче ме плаши. В началото на седмицата ще се изяснят някои неща, които ще ни позволят да се отървем от нея — наред с други хора. Постарай се да не забравя.

Суси Джъдж-Дейвис — 14.01.2000 г., 10:39 ч.

До: Рейчъл Стивънсън

Копие: Саймън Хорн

Относно: чашата преля

Преди малко Найджъл Годли ми донесе огромен куп присъствени карти и буквално ми ги стовари на бюрото (което, между другото, току-що бях подредила). Заяви ми, че вече било моя работа да попълвам картите на целия отдел. Отвърнах му, че не съм обикновена, а лична секретарка, и то на творческия директор, но той просто си тръгна с думите, че такава била новата система — ако не ми харесвала, да съм се оплачела на Дейвид Крътън.

Полагам огромни усилия да бъда любезна, но не мога да се разправям с груби и невежи хора като него. Рейчъл, настоявам незабавно да му обърнеш внимание.

Рейчъл Стивънсън — 14.01.2000 г., 10:48 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: Джъдж-Дейвис

Не се притеснявай. Нито за минута няма да ти позволя да забравиш.

Летиша Хег/[email protected]14.01.2000 г., 10:55 ч.

До: Пинки Фалън/[email protected]

Копие:

Относно: Кити Бейтс и Джейн Бакър

Предадох им. Натъртих, че е практически нечувано току-що завършили студентки да получат толкова щедро предложение. Дори изкарах „Милър-Шанкс“ същински рай на земята. Украсяването на истината е част от арсенала на всеки добър ловец на глави.

За голямо мое учудване те отказаха. Вече били поели ангажимент към Ти Би Дъбълю Ей и не можели да разочароват къдрокосия бирмингамец. А и бяха на особено мнение за агенцията ви. Как по-меко да се изразя… Не било маловажно къде ще започнат кариерата си и перспективите им щели да бъдат по-големи, ако получели закалката си в „по-творческа атмосфера“.

Ужасно съжалявам, скъпа. Но както вече споменах, в сините дълбини плуват много други риби.

Лети

Пинки Фалън — 14.01.2000 г., 11:01 ч.

До: Дейвид Крътън; Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Може ли да ви видя веднага?

Дейвид Крътън — 14.01.2000 г., 11:03 ч.

До: Пинки Фалън

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Хариет е при мен. Ела.

Летиша Хег/[email protected]

До: Саймън Хорн/[email protected]

Копие:

Относно: много странно

Може би това, което ще ти кажа, не е новост за теб, но четейки между редовете, ми се струва, че по-скоро си бил изключен от информационната верига, скъпи. Въпреки твоята очевидна липса на интерес към Кити Бейтс и Джейн Бакър сутринта Пинки започна нечувано наддаване за тях. Мизата стигна 45 бона. Аз нямах нищо против предвид полагащата ми се комисиона. Но трябва да кажа, че макар да са талантливи, двете момиченца не са Ивлин Уо и Пабло Пикасо. Пинки твърдеше, че била упълномощена от Дейвид. Накрая остана с празни ръце. Кити и Джейн вече са законна собственост на Тревър Бийти.

Какво, за бога, става тук, миличък? Обясни на своята дружка

Лети

Пинки Фалън — 14.01.2000 г., 11:30 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: молба за напускане

Скъпи Дейвид,

За мое съжаление съм принудена да напусна. Не го желая, но при така стеклите се обстоятелства мисля, че нямам друг избор.

Не мога да подкрепя решението да предложим на „Кока-кола“ кампания, чиято идея не е оригинална и за която знаем, че принадлежи на творчески тандем извън системата на „Милър-Шанкс“. Смятам, че такова предателство на принципите излага агенцията и тя вече не е учреждението, в което постъпих с толкова големи надежди преди година.

Бих предпочела да си тръгна веднага, но ако настоиш, мога да остана до изтичането на тримесечното ми предизвестие.

Искрено твоя:

Пинки Фалън

Найджъл Годли — 14.01.2000 г., 11:38 ч.

До: Всички отдели

Копие:

Относно: Продава се, продава се, продава се!

ПРОДАВА СЕ

Стелаж за сидита в цвят махагон

• Побира 65 диска

• Издръжлива полиуретанова конструкция

• Автентична имитация на махагон

• В отлично състояние, освен една лека драскотина

• Около 14 лири

• Който първи го види, негов е!

Звънете на х4667 — Найдж

Дейвид Крътън — 14.01.2000 г., 11:43 ч.

До: Пинки Фалън

Копие:

Относно: молба за напускане

Молбата ти е удовлетворена. Може да си тръгнеш в края на деня. Би ли помолила Лиам да дойде при мен?

Лиам О’Кийф — 14.01.2000 г., 11:45 ч.

До: Лорейн Палистър

Копие:

Относно: чао

Пинки си тръгна. Крътън ме вика. Аз съм 1,78 м, гръдна обиколка — 107 см, дължина на крака по вътрешния ръб — 81 см. Поръчай ми ковчег.

Лиам О’Кийф/[email protected]14.01.2000 г., 12:08 ч.

До: Брет Топовлски/[email protected]

Копие:

Относно: представям ви новия ви шеф

Пинки напусна. Крътън ме повика — готов бях да се обзаложа на моторите и на двама ви, че ще ми връчи заповед за уволнение, а той ме назначи за шеф. Е, не точно — попита, като единствения оцелял старши рекламист в творческия отдел, готов ли съм в понеделник да представя рекламата за „Кока-кола“. Помислих си за откраднатата идея, за безпощадната експлоатация на беззащитните студенти и за принципите, накарали партньорката ми да направи такава саможертва.

И отвърнах „да“.

Вижте, знам, че Пинки постъпи правилно, показа рядко срещана почтеност, благородство, героизъм и т.н., и т.н. Но има и слава, повишение на заплатата, безплатни обеди… А и като „единствения оцелял старши рекламист в творческия отдел“, може би ще успея да те върна на работа, Вин — поне докато следващият мухльо, когото назначат за творчески директор, не размаха новата метла (всички си носят) и не те уволни.

Дейвид Крътън — 14.01.2000 г., 12:10 ч.

До: Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Съвсем очаквано св. Пинки Гластънбърийска напусна. Така да бъде. Надявам се, че ти няма да се заразиш от нейния пристъп на етичност и ще покажеш решимост да довършим започнатото. 99% от работата по конкурса е приключена, остава само да я доизгладим. Смяташ ли, че нехранимайкото Лиам ще успее да се стегне и да представи кампанията в понеделник?

Освен това трябва да потърсим нов творчески директор. Саймън е неспасяем. Хранех известни надежди, че Пинки ще го смени, но и тя е извън играта. Ти си падаш по тази част. Някакви идеи?

Хариет Грийнбаум — 14.01.2000 г., 12:23 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Знаеш мнението ми по въпроса. Съгласна съм с Пинки, но да напусна в такъв момент, би било безотговорно. Ти си президент на агенцията и аз съм длъжна да изпълнявам решенията ти.

И да, имам идеи за нов ТД. Готова съм и с конкретно име. Когато другата седмица нещата се поуталожат, може да го обсъдим.

Хариет Грийнбаум/[email protected]14.01.2000 г., 12:33 ч.

До: Джеймс Вайсмюлер/[email protected]

Копие:

Относно: опасения

Джим, извинявам се, че те безпокоя толкова рано, но искам да споделя с теб сериозните си притеснения. Ще ти бъда благодарна, ако ни посъветваш как да постъпим. С кампанията на „Кока-кола“ възникна проблем и в прекомерното си, макар и понятно, желание да спечелим конкурса Дейвид според мен допусна грешка.

Сутринта разбрахме, че идеята, която ти представихме преди два дена, не е оригинална. Пинки е получила сведения, че Саймън Хорн е видял в едно студентско портфолио кампания за „7UP“ и я е пригодил за нашите цели. Дейвид е на мнение, че все пак трябва да я използваме, тъй като тя безспорно е добра, а и вече е твърде късно да измислим друга. За съжаление, това негово решение принуди Пинки да напусне.

Аз не бих постъпила толкова прибързано, но все пак смятам, че той бърка. Освен принципите, редно е да ни възпре и здравият разум. Да предположим, че спечелим конкурса с В КУТИЯТА Е и започнем рекламната кампания. Тогава истината за кражбата ни ще лъсне пред всички — не на последно място и пред авторките на идеята. Положението ще се усложни и от факта, че те вече работят в Ти Би Дъбълю Ей, която, както знаеш, също участва в конкурса за „Кока-кола“. Изтъкнах този довод пред Дейвид, но той остава непреклонен.

Нямаме почти никакво време да измислим нещо стойностно. Но според мен е за предпочитане да се откажем, макар и в последния момент, отколкото да рискуваме да бъдем разобличени в плагиатство.

Дълго се колебах дали да ти пиша. Нямам никакво желание да създавам проблеми на Дейвид. Както споменах, той се опитва да защити интересите на „Милър-Шанкс“, но се боя, че възхитителното му усърдие е замъглило разсъдъка му.

Чакам мнението ти и ще последвам курса, който ни препоръчаш.

Хариет

Дейвид Крътън — 14.01.2000 г., 12:39 ч.

До: Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Благодаря ти, че остана, макар и с нежелание. Ще разбереш, че лоялността се отплаща. Искаш ли да обядваме заедно? Ще си поговорим за Бари Клемънт. За него ми намекна, нали? Смешното е, че Саймън не беше най-добрата ми идея за творчески директор. Познай за кого се сетих първи.

Лорейн Палистър — 14.01.2000 г., 12:42 ч.

До: Зоуи Кларк

Копие:

Относно: обяд

Суси е на парацетамол и прозак, а Лиам — на крилете на славата. Чакай ме след десет минути на рецепцията, и ще ти разкажа с подробности.

Хариет Грийнбаум — 14.01.2000 г., 12:44 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: „Кока-кола“

С удоволствие бих излязла с теб на обяд, но чакам важни новини. Между другото, разузнаването ти е добро.

Дейвид Крътън — 14.01.2000 г., 12:49 ч.

До: Зоуи Кларк

Копие:

Относно: обяд

Озовах се в небрано лозе. Ще дойдеш с мен на обяд, за да ти покажа другата си приемна. Вземи си палтото.

Зоуи Кларк — 14.01.2000 г., 12:51 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: обяд

Не мога, имам други планове. Съжалявам. Може би в понеделник?

Дейвид Крътън — 14.01.2000 г., 12:54 ч.

До: Зоуи Кларк

Копие:

Относно: обяд

Моля?!

Суси Джъдж-Дейвис/[email protected]14.01.2000 г., 12:58 ч.

До: Саймън Хорн/[email protected]

Копие:

Относно: завръщането ти

Старая се всичко да е идеално за завръщането ти (нямам търпение, скъпи!) и реших да отскоча до „Либърти“ за нови копринени цветя. Знам, че лилиите са само от два месеца, но вече са ужасно прашни. Мислех да взема есенен букет, ала ти може би предпочиташ нещо в бледорозово и жълто? Освен това зареждам хладилника. Какво да бъде шампанското?

Обичам те/липсваш ми… Сх

Джеймс Вайсмюлер/[email protected]14.01.2000 г., 13:15 ч. (8:15 ч. местно)

До: Хариет Грийнбаум/[email protected]

Копие:

Относно: опасения

С пълно право сподели опасенията си. Дейвид понякога може да бъде много упорит. Ще се разбера с него. Благодаря ти, че ме уведоми. Лоялността ти към „Милър-Шанкс“ няма да бъде забравена.

Джим

Джеймс Вайсмюлер/[email protected]14.01.2000 г., 13:34 ч. (8:34 ч. местно)

До: Дейвид Крътън/[email protected]

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Дейвид, до вниманието ми беше доведен един факт, който много ме притесни. Разбрах, че В КУТИЯТА Е не е оригинална идея. Разбрах също, че макар да си го установил, ти възнамеряваш да я представиш.

В никакъв случай! Това е долно, нечестно и не по американски. Като президент, сигурно знаеш, че когато през 1929 г. Доналд Милър и Сайръс Шанкс основават агенцията само с 50 долара и с рекламния бюджет на бисквитите „Крабтрий“, главният им принцип е: „Да пласираме чрез почтеност.“ Той ни служи вярно вече цели 70 г., а постъпката е цинично предателство спрямо паметта на предшествениците ни.

Нямаш представа колко ме боли, като си помисля, че си готов да уличиш „Милър-Шанкс“ в боравене с крадена собственост.

Ще постъпиш, както е редно. Ако се колебаеш какво трябва да сториш, ще ти подскажа.

Ще прекратиш работата по В КУТИЯТА Е — без възражения!

Веднага ще се свържеш с Перти ван Хелден. Ако се наложи, на колене ще го молиш до понеделник да е в Лондон с материалите за кампанията си. От самото начало ти казах, че тя е чудесна. В стила на най-добрите реклами на „Кока-кола“. Отрицателното ти отношение към нея си обяснявам единствено със завист.

Също така ти препоръчвам да мобилизираш цялото си красноречие, за да убедиш Пинки Фалън да оттегли молбата си за напускане. Тъй като на теб ти липсва почтеност, отчаяно се нуждаеш от нейната.

Не е нужно да ти казва колко съм разочарован.

Джим

Дейвид Крътън/[email protected] — 14.01.2000 г., 13:44 ч.

До: Джеймс Вайсмюлер/[email protected]

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Джим, ти четеш мислите ми. Естествено, щом разкрих подлата измама на Саймън Хорн, осъзнах, че трябва да се отървем от него и от идеята му. Забавих се само за да изпитам етичността на подчинените си. Боя се, че единствено Пинки Фалън се оказа на нужната висота.

И макар да знаеш, че не споделям възхищението ти от „Готин поп“, вече установих връзка с Перти. Ще те държа в течение на събитията.

Дейвид

Дейвид Крътън — 14.01.2000 г., 13:52 ч.

До: Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: катастрофа

Някой е издрънкал на Вайсмюлер за плагиатството на Саймън. Предполагам, че това е изопачената представа на Пинки за прощален подарък. Джим настоява да повикаме Ван Хелден. По-лошо от това няма. Не, има — той може да доведе „Аква“. Ела.

Дейвид Крътън/[email protected]14.01.2000 г., 14:13 ч.

До: Перти ван Хелден/[email protected]

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Отдавна не си ми писал, Перти. Може би онзи ден бях малко рязък с теб. Моите извинения! Единственото ми оправдание е, че съм под голямо напрежение заради конкурса на „Кока-кола“.

Като стана дума за него, напоследък се замислям за творческия ни подход. Стигнах до заключението, че радикалният курс, който разработихме в Лондон, е твърде рискован и новаторски за консервативна фирма като „Кока-кола“. С екипа ни отново разгледахме вашата кампания. Както ти писа Хариет Грийнбаум, ние бяхме впечатлени от идеята за „Аква“ — харесва ни свежата липса на ирония и детинското чувство за хумор.

Вече сме на мнение, че тъкмо това ни е необходимо, за да спечелим такъв безценен клиент. Вашата идея напомня за великите реклами на „Кока-кола“ и предизвиква същите емоции като „Света в съзвучие да пее, искам да науча“[2]. На талантлив рекламист като теб не е нужно да обяснявам, че носталгията е вероятно най-силното оръжие в арсенала ни.

Ужасно съжалявам, че ти го казвам в последния момент, но много бих желал да присъстваш на презентацията в понеделник. Разбирам, че няма абсолютно никакво време да доведеш и „Аква“, но с теб и с вашата кампания ще организираме такова шоу за дамите и господата от Атланта, че те ще затанцуват от радост. Джим Вайсмюлер е уведомен за решението ми и няма търпение да те види.

Секретарката ми проверява полетите. Моля те, уведоми ме веднага дали ще успееш да вместиш тази моя спешна молба в графика си.

Искрено твой:

Дейвид Крътън

Дейвид Крътън — 14.01.2000 г., 14:15 ч.

До: Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: задачка за теб

Току-що писах на Ван Хелден. Сега ми се гади. Едва ли ще успея да преглътна за втори път гордостта си и да се унижа и пред Пинки. Говори ти с нея. Теб е много по-вероятно да послуша.

Дейвид Крътън — 14.01.2000 г., 14:19 ч.

До: Зоуи Кларк

Копие:

Относно: ти

Къде си, по дяволите? Провери какви полети има от Хелзинки до Лондон. И ми донеси нещо за ядене. Хляб. Какъвто и да е!

Суси Джъдж-Дейвис/[email protected]14.01.2000 г., 14:26 ч.

До: Саймън Хорн/[email protected]

Копие:

Относно: завръщането ти

Взех разкошни копринени рози — розови, виолетови и огненожълти. Попаднах и на още нещо, което ще ти хареса: ароматерапевтични възглавнички за дивана ти! Купих три. Наричат се „Вдъхновение“, „Съживяване“ и „Чувственост“ и струват само по 49,99 лири. Продавачката ме увери, че помагали на творческия ум да възстанови равновесието си! Дано не ми се сърдиш, но поразместих малко мебелите. Диваните разположих под формата на буквата Г под прозореца, а бюрото ти — срещу вратата. Мисля, че така ще изглеждаш много по-сериозен и авторитетен пред посетителите си. Пиши ми — нямам търпение да дойде понеделник!! Сх

Хариет Грийнбаум — 14.01.2000 г., 14:33 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: Пинки

Говорих с нея — тя е трогната, че си размислил. Ще се върне да се включи в подготовката за конкурса. Между другото, сигурна съм, че не Пинки е казала на Джим — тя въобще не разбира от корпоративна политика.

Следобед ще се посветя на приспособяването на документите за конкурса към финландската кампания, но ако имаш нужда от помощ за Перти, викни ме.

Перти ван Хелден/[email protected]14.01.2000 г., 14:57 ч. (16:57 ч. местно)

До: Дейвид Крътън/[email protected]

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Скъпи Дейвид,

Извинението ти е прието. Като твой колега президент, аз съм фамилиарен с буреносното напрежение на върха. И Джим ми се обади с молба да бъда на твоя разположеност. С най-голямо удоволствие ще се отзова и ще се включа в конкурса. Този уикенд бях си отбелязал да уча най-големия си син да лови риба в леда, но няма значение. Той от малка възраст разбира, че за Воина на рекламата битката винаги е на първо място.

Имаш късмет, че стори бордовете вече са завършващи и сме готови за действие. Хубавата новина е, че щом прочитам съобщението ти, аз се мятам като светкавица на телефона и говоря с импресариото на „Аква“. Представяш ли си! Групата е свободна и с огромна радост ще пристигне в Лондон. Признавам, че предвиждах този изход и цяла седмица я държа в очакване. Не се притеснявай за самолетните билети. Ние ще се заемем с тях. Кацам на международното летище в Лутън утре в 1 ч. „Аква“ пристига с чартърен полет в неделя.

Доста неща трябва да обсъдим и да планираме, така че може би ще си почешем езиците утре на вечеря.

Тора, тора, тора![3]

Перти

Дейвид Крътън — 14.01.2000 г., 15:01 ч.

До: Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: Ужас!

Ще доведе и „Аква“.

Джеймс Вайсмюлер/[email protected]14.01.2000 г., 15:12 ч. (10:12 ч. местно)

До: Хариет Грийнбаум/[email protected]

Дейвид Крътън/[email protected]

Копие:

Относно: пристигам

Днешните събития ме накараха да променя намеренията си. С Рик Корнинг кацаме утре в 8:30 ч. Ще дойдем направо в агенцията, без да се отбиваме в хотела. Дейвид, Рик ще побърза утре вечер да те запознае с двугодишния ни план за развитие. Не би било зле и Перти да присъства, ако е там. Хариет, ако си свободна, бих искал да те поканя на вечеря.

Нямам търпение да видя и двама ви!

Джим

Дейвид Крътън — 14.01.2000 г., 15:17 ч.

До: Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: вечеря

Пропускам ли нещо?

Дейвид Крътън/[email protected]14.01.2000 г., 15:22 ч.

До: Джеймс Вайсмюлер/[email protected]

Копие:

Относно: пристигам

Радваме се, че пристигаш по-рано. Хариет с удоволствие ще ти прави компания на вечеря. При нейната неопитност ще й е от полза да се озове в подножието на Олимп. Тъкмо ще те запознае с новата ни стратегия от пет точки. Дотогава — всичко най-хубаво!

Дейвид

Дейвид Крътън — 14.01.2000 г., 15:26 ч.

До: Зоуи Кларк

Копие:

Относно: задача

Потърси в папката за нови идеи документ, наречен „Стратегия от пет точки’95“. Мисля, че е на името на Уестбрук. Донеси ми го. Не планирай нищо за вечерта — след като нанеса поправките, ще го препишеш.

Пинки Фалън — 14.01.2000 г., 15:35 ч.

До: Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: върнах се

Току-що пристигам. С какво мога да помогна за „Кока-кола“?… :)

Хариет Грийнбаум — 14.01.2000 г., 15:44 ч.

До: Пинки Фалън

Копие:

Относно: върнах се

Слава богу! Елате при мен с Лиам. Финландската реклама е ужасна. Освен това е само телевизионна. Може би ще успеете да й придадете по-сносен вид с няколко плаката.

Лиам О’Кийф/[email protected]14.01.2000 г., 16:12 ч.

До: Брет Топовлски/[email protected]

Копие:

Относно: „Давай, рекламисте“[4]

Да знаете какъв фарс се разиграва тук! Някой подшушнал на Тарзан Вайсмюлер, че разработваме крадена идея, и той започна да се прави на морализатор. Накарал Крътън да зареже В КУТИЯТА Е и да представим някаква финландска недомислица. Току-що бях при Хариет. Разгледахме изпратените по факса стори бордове — толкова са тъпи, че чак ти става неудобно. Слънце, умопомрачителни усмивки и малоумни хлапета. Още по-нелепото е, че всичко това е гарнирано с песен на „Аква“ в стил „Барби“. Хариет ни помоли да добавим плакати, за да му придадем по-сносен вид. Откъде да започнем?!

Пинки се върна. Явно Тарзан е принудил Крътън да я убеди да размисли. Пристигна на крилете на целомъдрието. Но те бързо й бяха подрязани, щом зърна скандинавската фантасмагория. Сега седи на бюрото си с химикал над скицника — напълно е блокирала, горкичката!

Ако спечелим конкурса, кълна се в майка си, ще захвърля маркерите и ще стана общ работник!

Мелинда Шеридан/[email protected]14.01.2000 г., 16:22 ч. (20:22 ч. местно)

До: Хариет Грийнбаум/[email protected]

Копие:

Относно: новини за ЛЮБОВ

На днешния ден най-добре приляга поетичното излияние на Винсънт: „Дяволски шибано гениален!“

А започна като всички други — ужасно. След като загубихме четири от момичетата на ЛЮБОВ, счупихме рекорда по нехайство, като останахме и без последните две. Шарън и Уинона (Райдс, представяш ли си!) получиха остър пристъп на ботулизъм. Не помня вече колко пъти ги предупредих да внимават какво ядат. Когато слязохме на закуска, увесените ни носове стигаха до земята. Но Брет и Винсънт ме изпълниха с гордост. След като се подкрепиха с няколко парчета бекон, за нула време измислиха нов скрит. Ще ти го преразкажа, защото е върхът в творчеството им.

Започваме с прашен капак на камион в едър план. Влиза първи младеж (Винсънт) и с показалец изписва: ЖАЛКО, ЧЕ ЖЕНА МИ НЯМА ТОЛКОВА МРЪСНО ПОДСЪЗНАНИЕ.

Излиза, а камерата се фокусира върху графита.

Влиза втори младеж (Брет — позна), който прочита написаното и добавя: НАПРОТИВ, ИМА.

След което на черен фон се появява:

АБОНИРАЙ Я ЗА КАНАЛ „ЛЮБОВ“

ПРЕДИ ДА СА ТЕ ИЗПРЕВАРИЛИ.

Отидохме на паркинга, конфискувахме един камион (на „Кока-кола“ — какво съвпадение) и заснехме клипа. Мина като насън, скъпа. Дойде и злочестият Франк Синтън и заяви: „Това можеше да стане и на някоя лондонска магистрала“. Убягна му най-важното — а именно, че клипът плаче за награда, сърчице мое. Пък и Франк е бита карта. Интересува ли ни мнението му? Едва ли!

Дани се косеше, че сценарият не бил одобрен от никого, но на моите момчета не им пука. Честно казано, започвам да развивам вкус към опасния им начин на живот.

Е, филмът е готов. Ще си събера багажа и ще го отпразнуваме, сякаш пак е краят на 1999 г. Мили боже, та нали току-що приключихме! Хвърлила съм око на един келнер, който прилича на Омар Шариф в „Д-р Живаго“ — знаеш слабостта ми към буйните мустаци.

Саймън пак мина в нелегалност. „Гък“ не е казал. Случило ли се е нещо? Брет и Винсънт имат вид на котараци, които току-що са наследили мандра, и той едва ли се дължи на кинематографичните им успехи.

Брет Топовлски/[email protected]14.01.2000 г., 16:30 ч. (20:30 ч. местно)

До: Лиам О’Кийф/[email protected]

Копие:

Относно: „ДАВАЙ, РЕКЛАМИСТЕ“

Ние сме гениални! Днес заснехме най-хубавия си клип. По сценария за прашния камион, помниш ли го? Беше първото ни предложение за ЛЮБОВ, но Саймън го отхвърли. С участието на моя милост и на прекрасния ми помощник Вин. Трябваха му 12 дубъла, за да напише правилно МРЪСНО, но иначе е същинско копие на Боби де Ниро.

Вие май здравата се забавлявате. Откъде се появиха пък финландците? Не очаквайте помощ от нас. От понеделник сме свободни агенти. Този път няма да напусна Мързелания за по-малко от 50 бона и за беемве 325i със супер уредба.

Отиваме на прощален купон. Ще гледаме как Нейтан и Мел се бият за келнера, по когото цяла седмица им текат лигите. Ще се видим в понеделник. Или в неделя вечерта. Стига да не сме скапани от полета или ти да не чукаш пак Лол.

Дейвид Крътън — 14.01.2000 г., 16:43 ч.

До: Всички отдели

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Всички, които са работили върху „Кока-кола“, или през последните две седмици са изпили поне една чаша ко̀ла, утре да са на бюрата си. Сигурен съм, че ще намеря с какво да ви оползотворя времето. Освен това тук ще е и Джеймс Вайсмюлер и в наш общ интерес е да си помисли, че нямаме друг живот, освен в агенцията.

Колкото до останалите, през почивните дни ще подберете най-приличните си тоалети и ще си помислите как в понеделник да дадете най-доброто от себе си. Презентацията е в 12 ч. и когато представителите на „Кока-кола“ дойдат, тук трябва не само да блести от чистота, а и да гъмжи от трудолюбиви пчелички.

Приятен уикенд!

Дейвид Крътън

Президент

Дейвид Крътън — 14.01.2000 г., 16:50 ч.

До: Рейчъл Стивънсън

Копие:

Относно: „Кока-кола“

В допълнение на циркулярното ми писмо искам да преброиш колко празни секретарски бюра ще има в понеделник и да ги запълниш с временни заместнички. Ако попитат за работа, нека да преписват Библията, като започнат от първа глава на „Битие“.

Даниъл Уестбрук/[email protected]14.01.2000 г., 16:57 ч. (20:57 ч. местно)

До: Хариет Грийнбаум/[email protected]

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Така и не получих отговор на предишния си мейл. Не виждам как ще играя водеща роля на срещата в понеделник, каквато ми се полага по ранг, без да съм запознат с материалите. Хариет, наближава шестмесечната ти атестация — не забравяй, че аз не прощавам лесно.

Нека също така те уведомя, че днес Мелинда, Брет и Винс заснеха клип по сценарий, който никой никога не е одобрявал. Заявих им, че като директор на връзки с клиенти, досега не съм допускал такова своеволие и че не желая да имам нищо общо с крайния резултат. Опитах се да говоря с Дейвид по въпроса, но той не вдига телефона. Ако обичаш, предай му, че храня сериозни опасения.

Зоуи Кларк — 14.01.2000 г., 17:05 ч.

До: Лорейн Палистър

Копие:

Относно: тази вечер

Крътън ми възложи до сутринта да препиша план от пет точки!!! Цели 70 страници за пет шибани точки!!!!! Ще ми отиде и петъчната вечер, не само уикендът!!!!!!!!!!!!!!

Хариет Грийнбаум — 14.01.2000 г., 17:11 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: Дан

Цял ден ме пита за „Кока-кола“. Да му кажа ли нещо и какво?

Освен това е притеснен, че клипът за ЛЮБОВ, който са заснели днес, не бил предварително одобрен. От друга страна, Мел ме уведоми, че е станал много хубав. Преразказа ми го — наистина е чудесен. Изпълнили са точно инструкцията ти: „Да правят, да струват, но да се върнат с филм“.

Между другото, нямам никакви аспирации по отношение на Джим Вайсмюлер. Имах планове за утре вечер и с голямо съжаление ги отмених. Ако искаш да ме заместиш на вечерята с него, за мен ще е удоволствие.

Перти ван Хелден/[email protected]14.01.2000 г., 17:21 ч. (19:21 ч. местно)

До: Дейвид Крътън/[email protected]

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Свиквам екипа си за последна главоблъсканица и тя поражда лудешки идеи, които може да въплътим:

• Бейзболни шапки и якета с надпис „Кока-кола“ за създаване на младежка, рокерска атмосфера.

• Презентационната зала да бъде декорирана с океански мотиви, за да отразява подводния свят на „Аква“. (За целта мога да донеса фински музейни реликви за лов на херинга.)

• Рекламна кола да изпълнява песента при излизането на клиентите.

Кажи ми от кое предложение ти падна шапката. Аз ще бъда още няколко часа на работното си място и съм на твоя разположеност — Перти.

Найджъл Годли — 14.01.2000 г., 17:26 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Аз обработих няколко поръчки за конкурса за „Кока-кола“ — трябва ли да дойда през уикенда? Повечето съботи и/или недели съм тук, но утре ще участвам в спонсорски химнатон за фондацията на църквата „Сейнт Мери“ в Балам. Не бих искал да разочаровам отец Клайв.

Дейвид Крътън — 14.01.2000 г., 17:33 ч.

До: Найджъл Годли

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Сам прецени.

Дейвид Крътън — 14.01.2000 г., 17:42 ч.

До: Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: Дан

Кажи му само това, което трябва да знае. Тъй като няма да присъства на срещата, значи нищо.

Лорейн Палистър — 14.01.2000 г., 17:59 ч.

До: Лиам О’Кийф

Копие:

Относно: размърдай си задника

Кога ще ме отведеш от тази лудница?

Лиам О’Кийф — 14.01.2000 г., 18:04 ч.

До: Лорейн Палистър

Копие:

Относно: размърдай си задника

Не и тази вечер. С праведната Пинки мъдрим плакати за „Кока-кола“. Доникъде не сме. Май до понеделник следобед няма да мръдна оттук.

Суси Джъдж-Дейвис — 14.01.2000 г., 18:16 ч.

До: Творчески отдел

Копие:

Относно: завръщането на Саймън

Както знаете, в понеделник Саймън се връща. Известно ви е, че не обича да закъсняваме за работа, така че нека да направим усилие да пристигнем навреме. Още — този, който е поставил до кафемашината картонената фигура на Шарлот Чърч[5] с обидната реплика, моля да я махне. И последно — съблюдавайте забраната на Саймън да се пуши в коридора. Забелязах, че през последните дни тя не се спазваше.

Тъй като в понеделник Саймън ще бъде зает с „Кока-кола“, предполагам, че ще иска да отложи сутрешното обсъждане на извършената работа. Преместих го във вторник от 8:45 ч. Моля, впишете го в графика си.

Благодаря — Суси

Даниъл Уестбрук/[email protected]14.01.2000 г., 18:36 ч. (22:36 ч. местно)

До: Дейвид Крътън/[email protected]

Копие:

Относно: Хариет

Цял ден се опитвам да се свържа с Хариет, за да ми докладва за положението с „Кока-кола“. Искам просто да бъда от полза. Може с опита си да стигна до проникновения, които да превърнат поражението в победа. Би ли поговорил с нея? Помоли я да ми се обади. Знаеш, че не обичам клюките, но ми се струва, че ме избягва съзнателно.

Дейвид Крътън/[email protected]14.01.2000 г., 18:42 ч.

До: Даниъл Уестбрук/[email protected]

Копие:

Относно: Хариет

Дори на хиляди километри и на четири часови зони оттук проявяваш необикновена проницателност.

Суси Джъдж-Дейвис/[email protected]14.01.2000 г., 18:50 ч.

До: Саймън Хорн/[email protected]

Копие:

Относно: новини от къщи

Скъпи, най-сетне приведох всичко във вида, в който го харесваш. Нямам търпение животът да се върне към нормалния си ритъм. Инструктирах отдела за очакванията ти. Пинки силно снижи стандартите, затова се наложи да ги припомня. Надявам се, че ти си добре. Безпокои ме, че цял ден не си се обаждал. Сигурно разпускаш след трудните снимки, а на мен ми хрумват разни глупости. Почини си и се забавлявай. Заслужаваш го… Сх

Найджъл Годли — 14.01.2000 г., 18:55 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Отец Клайв беше разочарован, но разбира колко важна е кариерата ми. Ще намери друг тенор. Така че до утре — Найдж

Хариет Грийнбаум — 14.01.2000 г., 19:09 ч.

До: Пинки Фалън

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Готови ли са плакатите?

Пинки Фалън — 14.01.2000 г., 19:14 ч.

До: Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Шегуваш се, нали? Попитай ме утре сутринта… :)

Дейвид Крътън/[email protected]14.01.2000 г., 19:22 ч.

До: Перти ван Хелден/[email protected]

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Благодаря за идеите, Перти. Ти просто нямаш спиране. Хрумванията ти са чудесни, но за мен тайната на успешната презентация е в правилното дозиране на елементите. До утре!

Бележки

[1] Герой от детската ТВ поредица „Барни и приятели“. — Б.пр.

[2] Песен от ТВ реклама на „Кока-кола“ от 1971 г. — една от най-успешните за всички времена. — Б.пр.

[3] Японски кодове, погрешно възприети като една дума, за успешното начало и край на самолетните атаки при нападението над Пърл Харбър на 7. ХІІ. 1941 г. — Б.пр.

[4] „Давай…“ — поредица британски комедийни филми от 60-те и 70-те години на 20 век. — Б.пр.

[5] Уелска оперна певица, сопран (1986 —). — Б.пр.