Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
E., (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,5 (× 4 гласа)

Информация

Корекция и форматиране
in82qh (2019)

Издание:

Автор: Мат Бомонт

Заглавие: Е

Преводач: Светлана Ахчийска

Година на превод: 2018

Език, от който е преведено: английски

Издател: Читанка

Година на издаване: 2020

Тип: роман

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9088

История

  1. — Добавяне

Вторник
4 януари 2000 г.

Дейвид Крътън — 04.01.2000 г., 7:57 ч.

До: Хариет Грийнбаум; Саймън Хорн

Копие:

Относно: „Мако“

Снощи целият първи балкон на Кралската опера беше огласен от звъна на мобилния ми телефон. Изпълнителният директор на „Мако“ — Великобритания, е интересуваше колко пъти трябвало да ни каже, че не харесва Малкия и Големия, за да го проумеем. Как точно се изрази? „Тези две жалки подобия на комедианти зад волана на чисто новото ми луксозно купе за 22 хил. лири не отговарят на представата ми за секси реклама на кола.“ Мисля, че бе достатъчно ясен.

След половин час ви искам в кабинета си и може би заедно ще измислим как да не загубим този клиент, преди да сме му направили и една реклама.

Перти ван Хелден/[email protected]04.01.2000 г., 8:02 ч. (10:02 ч. местно)

До: Дейвид Крътън/[email protected]

Копие:

Относно: „Мако“

Радвам се да видя, че и ти пееш рано. Колко много обичаме Малкия и Големия във Финландия! Шоуто им върви по сателитния канал „Златни хитове“. Много жалко, че г-н Мако не споделя отличния ти вкус. Какво да се прави! Такива клиенти са патериците, които трябва да търпим ние — хората, посветили се на рекламата.

Би-биб! Перти

Дейвид Крътън — 04.01.2000 г., 8:09 ч.

До: Чандра Капур

Копие:

Относно: Обходен лист

Вчера по обяд те уведомих, че е-пощата ми отива по погрешка във Финландия. Очаквах незабавна реакция. Но досега — нищо. Познавам по-надеждни водопроводчици от служителите в отдела ти. Наистина ли искаш да продаваш „Биг ишу“[1] край някоя спирка на метрото?

Дейвид Крътън — 04.01.2000 г., 8:17 ч.

До: Рейчъл Стивънсън

Копие:

Относно: ИТ

Покрай проблема ми с е-пощата ме озари вдъхновение. През Втората световна война, когато имали неприятности с френската съпротива, нацистите събирали жителите на някое село. И ако партизаните не се предадели, на всеки част застрелвали по един в главата.

Ще ми се и аз да постъпя така с некадърниците в ИТ. Предполагам, че за разстрел и дума не можа да става, но дали да не уволнявам по един на всеки час, докато не решат проблема ми?

Ще съм ти задължен, ако провериш дали настоящото трудово законодателство го позволява.

Рейчъл Стивънсън — 04.01.2000 г., 8:32 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: ИТ

Дейвид, съжалявам. Току-що говорих с Чандра по телефона. Той не знае за проблема ти. Ако си му пращал мейли, не ги е получавал. Каза, че били невероятно заети, но веднага ще се заеме с е-пощата ти.

Найджъл Годли — 04.01.2000 г., 8:43 ч.

До: Всички отдели

Копие:

Относно: продава се

УРЕД ЗА ГОФРЕТИ

• Жасминовожълто покритие

• Почти нов

• Има адаптор за печене на сандвичи!

• Идеалният „тост“ за новото хилядолетие!!

• Който първи го види, негов е

• 12 лири

Позвънете на х4667 — Найдж

Хариет Грийнбаум — 04.01.2000 г., 9:04 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Относно: „Мако“

Саймън, държа да отбележа, че не съм забравила да ти кажа за неприязънта на „Мако“ към Малкия и Големия. Не беше нужно. Ти беше на срещата с клиента преди Коледа и го чу. Ако ще разправяш на Дейвид лъжи за свършеното или несвършеното от мен, по-добре гледай да не съм в стаята. Не съм толкова глупава!

Саймън Хорн — 04.01.2000 г., 9:10 ч.

До: Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: „Мако“

Не разбираш ли под какво напрежение съм?!

От мен се очаква да управлявам и вдъхновявам отдел от дванайсет творчески тандема.

Длъжен съм да представлявам творческия продукт на агенцията пред клиентите — все простаци.

Отгоре на това трябва да намирам време и сам да разработвам идейни задания.

Ако ми се случи да забравя някоя дреболия, спомената от клиент на среща, ами и аз съм човек.

Сай

Саймън Хорн — 04.01.2000 г., 9:11 ч.

До: Суси Джъдж-Дейвис

Копие:

Относно: стрес

Мигрена, мигрена!

Суси Джъдж-Дейвис — 04.01.2000 г., 9:12 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Относно: стрес

Кафето и хапчето идват, скъпи… Сх

Хариет Грийнбаум — 04.01.2000 г., 9:16 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Относно: „Мако“

Не искам да издребнявам, но не бих определила неприязънта на клиента към Малкия и Големия и мнението му, че са напълно неподходящи да рекламират марката му, като „дреболия“. Това обаче е без значение. Предлагам да обединим усилията си и да създадем нова реклама. Петък ще дойде ужасно бързо.

Брет Топовлски — 04.01.2000 г., 9:35 ч.

До: Лиам О’Кийф

Копие:

Относно: забранена зона

Ако с космически кадет Фалън възнамерявате да покажете идеите си на Хорн, забравете. Той е в адски шибано настроение. С Вин му занесохме скриптовете за „Фрийдъм“ с Рийвс и Мортимър. Хорн ги разпердушини — каза, че комиците били преекспонирани. Вин изтъкна, че за първи път ще се използват в реклама на каталожна търговия, но той не прие. Точно Хорн ли ще ни дава пример за оригиналност? С Малкия и Големия?! Педал! Знаеш ли, че Бари Клемънт му е бил художествен директор? Приятелят ми Ник е в неговата група в „Абът-Мийд“[2] и твърди, че според Клемънт Хорн не предложил ни една оригинална идея през четирите години на сътрудничеството им. Всичко измислял Клемънт, а Хорн само повтарял: „Да, скъпи, но дали е златна жила?“ Откакто са се разделили, не си говорят и миналата година на наградите на Д&АД[3] Клемънт едва не го пребил.

Както и да е, ти къде изчезна снощи след БЗ? Здравата беше хлътнал по временната секретарка. Вин ти е сърдит. Казва, че пръв я видял.

Суси Джъдж-Дейвис — 04.01.2000 г., 9:39 ч.

До: Творчески отдел

Копие:

Относно: графика на Саймън

Сутринта Саймън е под голямо напрежение, така че, ако имате да му показвате нещо, моля, отложете го за по-късно. Ако е много спешно, оставете го на мен и аз ще се опитам да му го дам. Благодаря… Суси.

Мелинда Шеридан — 04.01.2000 г., 9:39 ч.

До: Хариет Грийнбаум; Саймън Хорн

Копие:

Относно: костюмите на прилепи

Едно птиченце ми каза, че няма да правим трите 40-секундни клипа за „Мако“ с Малкия и Големия.

Защо ние, нещастниците в „Телевизионна продукция“, все последни научаваме информацията, която ни засяга пряко?

Саймън ме увери, че сценариите били почти одобрени от клиента, а би трябвало да знаете, че вече имаме договори с царете на комедията. Те ще очакват да им бъде платено. А бяха и на четири проби и сега разполагам с два костюма на прилепи, ушити по поръчка, с розови пелерини от ликра, както и с фактура за 16 хил. лири.

Найджъл Годли — 04.01.2000 г., 9:39 ч.

До: Карла Браун

Копие:

Относно: помощника

Страхотно утро! Снощи за мен беше удоволствие да ти помогна с документацията. Не забравяй, че с „Пауър пойнт“ лесно се правят диаграми, стига да запомниш съветите на Найдж. Ако мога пак да ти помогна, ще ме намериш в кабинката ми в счетоводството — Найдж.

П.С. Искаш ли първа да изпробваш уреда за гофрети?

Карла Браун — 04.01.2000 г., 9:52 ч.

До: Зоуи Кларк

Копие:

Относно: Мамка му, мамка му, мамка му!!!!!

Хиляди дяволи! Направих най-голямата глупост на света!!!!!!! Снощи помолих Найджъл, дето обработва присъствените карти, да ми помогне с презентацията за „Кока-кола“. Тъпо беше, знам, но наближаваше полунощ и аз копнеех да се прибера вкъщи!!!! А сега не мога да се отърва от него!!!!!!!! Той май ме харесва!!!!!! Каква да правя!!!!!! Найджъл носи сиви тениски и не се отлепя от рекламния канал!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Кххх

Джеймс Грегъри — 04.01.2000 г., 9:54 ч.

До: Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: не бях аз!

Хариет, знам какво ще си помислиш, но не бях аз. Кълна се, не съм казвал на Мелинда или на когото и да било в ТВ отдела, че клиентът е одобрил Малкия и Големия. Нямам представа как е станало. Не може ли да покрием 16-те бона с друга поръчка?

Хариет Грийнбаум — 04.01.2000 г., 10:16 ч.

До: Джеймс Грегъри

Копие:

Относно: не бях аз!

Знам, че не си ти. Работата се оплеска, откакто един висш служител в творческия отдел се пресели за постоянно в Телетъбиландия. Не се притеснявай, ще се оправя.

Кен Пери — 04.01.2000 г., 10:24 ч.

До: Всички отдели

Копие:

Относно: 0898

От днес няма да можете да набирате импулсните телефони с код 0898. Те увеличаваха значително и без това раздутите ни месечни сметки.

Разбирам, че мнозина разчитаха на тях за сведения за борсата и за пътната обстановка. Извинявам се за причиненото неудобство, но моля да потърсите алтернативни източници на информация.

Благодаря за съдействието.

Кен Пери

Административен директор

Хариет Грийнбаум — 04.01.2000 г., 10:33 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Относно: „Мако“

Получих обезпокоителен мейл от Мелинда за някакви наши задължения към Малкия и Големия. Исках да го обсъдим, но Суси не ме пусна при теб. Абсолютно сигурна съм, че никой от екипа ми не те е упълномощавал да правиш предварителни разходи за тях.

Нямам представа как е станало. Може би ще използваш пословичната си изобретателност да изнамериш начин да възстановим похарчените според Мелинда 16 бона?

Лиам О’Кийф — 04.01.2000 г., 10:58 ч.

До: Брет Топовлски

Копие:

Относно: трябва ми аспирин

Току-що пристигам. Прочетох мейла ти. Мамка му, каква нощ! Лол? Устните ми са запечатани. Дали Вин някога ще ми прости? Дано! Трябва да му разправя какво изпусна.

Край на 0898? Сега как ще си говоря с Трикси? Не познавам друга мацка, която да разбира така добре дълбоко вкоренената нужда на мъжа да приказва за големи цици и за непрактично бельо.

Главата ми плаче за блъди мери. В БЗ на обяд или ще си седиш на бюрото и ще скърцаш с маркера си?

Саймън Хорн — 04.01.2000 г., 11:15 ч.

До: Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: „Мако“

Сега и за бюджета ли трябва да се притеснявам?!

Мислех, че когато Малкия и Големия застанат пред клиента в прилепските си костюми, дори неандерталец като него няма да отрече очевидното предимство на идеята ми.

Сбърках ли, като реших, че 16 хил. лири са нищожна цена за защита на изкуството ни?

Явно е било наивно да смятам, че ще ме подкрепиш.

Но аз съм професионалист и няма да обвинявам никого.

Ще се изправя, ще се отърся от прахта и ще продължа напред.

Саймън Хорн — 04.01.2000 г., 11:23 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: Хариет Грийнбаум

Дейвид, повярвай ми, не обичам да злословя. Знаеш, че това не е моят modus operandi[4].

Но се налага да поясня. Получих безброй устни уверения от Хариет, че разходите за „Мако“ са напълно оправдани.

Не я обвинявам.

Изпитвам огромно уважение към нея както като човешко същество, така и като спец по рекламите. Обаче тя напоследък е под голямо напрежение.

В офиса се говори, че след развода си е намерила утеха у Джеймс Грегъри. Неоправданите 16 хил. лири може да не са единственият преразход на отдела й.

В този труден момент Хариет се нуждае от помощ.

Дали една ревизия на счетоводните й документи няма да й бъде от полза?

Сай

Брет Топовлски — 04.01.2000 г., 11:33 ч.

До: Лиам О’Кийф

Копие:

Относно: трябва ми аспирин

Мислиш, че си прецакан?! Възложиха „Кимбел“ на нас с Вин, защото вие, тъпи нещастници, сте напълно безполезни. А това, което знаем ние за женското проклятие, се побира на миниатюрно листче хартия. Дали ще се справим преди края на седмицата, когато отлитаме за слънчевия остров Мавриций за снимките на клипа на ЛЮБОВ с топманекенки по монокини (свръхнадарени, свръхентусиазирани и свръхвлюбени в мен)? Не желая да сипвам сол в раната, но това е животът! Вин се утешава за изневярата на Лол по единствения известен му начин. Накарал е някаква пъпчива стажантка в ИТ да му намери в нета порно снимки от селски двор и с тях си отвлича вниманието от Мис Манчестър. Да не вярваш, че красива холандска доячка, играеща си с два добермана и с прасе, може така да оправи настроението на мъжа! В БЗ в един.

Рейчъл Стивънсън — 04.01.2000 г., 11:45 ч.

До: Карла Браун

Копие:

Относно: работни рокади

Карла, трябва да ти съобщя нещо важно. Звънях ти, но телефонът ти от половин час дава заето.

Боя се, че има промяна в намеренията на Дейвид Крътън за секретарското място. Той прегледа досието ти и смята, че е сбъркал, като е пренебрегнал историята с маркетинговата делегация от „Арейбиан еъруейс“. За съжаление счита, че след възникналия дребен дипломатически скандал на този етап би било неподходящо да заемеш толкова важен за клиентите и за имиджа ни пост.

И двамата се извиняваме за разбитите ти надежди, но те уверяваме, че те чака светло бъдеще, защото, като секретарка на Дан Уестбрук, ти работиш за един от най-уважаваните директори в агенцията.

Ако искаш да поговорим, обади ми се.

Дейвид Крътън — 04.01.2000 г., 11:57 ч.

До: Даниъл Уестбрук

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Мисля, че те помолих, като дойда сутринта, да заваря черновата на презентацията за „Кока-кола“ на бюрото си. Къде е? Когато поех агенцията, съгласих се да те задържа само защото предоставяш на Вайсмюлер къщата си в Тоскана. Щом не успяваш и няколко прости графики да предадеш навреме, защо ли си правя труда?!

Между другото, може да задържиш секретарката си. Припомнено ми беше, че с необмисленото си поведение тъпата крава едва не подпали втора война в Персийския залив.

Брет Топовлски — 04.01.2000 г., 11:59 ч.

До: Всички отдели

Копие:

Относно: СВЕТОВЕН РЕКОРД

Ако случайно влезете във втората кабинка на мъжката тоалетна в творческия отдел, моля, не пускайте водата. Чакаме представители на „Книгата за рекордите «Гинес»“.

Даниъл Уестбрук — 04.01.2000 г., 12:02 ч.

До: Карла Браун

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Би ли побързала с шибаната презентация за „Кока-кола“?! Бих искал да ти припомня, че след миналогодишния скандал с „Арейбиан еъруейс“ отърва кожата само защото се застъпих за теб. Щом срещаш трудности с няколко прости графики, не знам защо си направих труда.

Карла Браун — 04.01.2000 г., 12:09 ч.

До: Зоуи Кларк

Копие:

Относно: мамка му, мамка му, мамка му, мамка му, мамка му!!!

Боже, няма да повярваш какво стана!!! Току-що получих е от тъпата шибана Рейчъл, че Кретен вече не ме искал за секретарка!!!!! Заради онази глупост с арабите!!!! Не бях виновна — имаше нещо в текилата. Честно казано, мислех, че са забравили. Представяш ли си?!!!! Чувствам се толкова унизена!!!! Не че щях да приема — притрябвало ми е да работя за тоя тъпанар!!!!! Но принципно!!!! Дали не мога да ги съдя за пораждане на фалшиви надежди? Да идем на обяд в бар „Зеро“? Точно сега се нуждая от подкрепата ти!!! Кххх

Рейчъл Стивънсън — 04.01.2000 г., 12:11 ч.

До: Зоуи Кларк

Копие:

Относно: работни рокади

За съжаление Дейвид Крътън се отказа от услугите на Карла Браун. Вече иска ти поемеш поста. Това очевидно ще е голяма промяна за теб и сигурно би желала да я обсъдим. Обади ми се и ще намерим време.

Зоуи Кларк — 04.01.2000 г., 12:13 ч.

До: Рейчъл Стивънсън

Копие:

Относно: работни рокади

Идвам!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Зоуи Кларк — 04.01.2000 г., 12:14 ч.

До: Карла Браун

Копие:

Относно: мамка му, мамка му, мамка му, мамка му, мамка му!!!

Боже, горкичката!!! Тая агенция не те заслужава!!!!!! Трябва спешно да копирам нещо!!!!! Тъпата хипарка ми проглуши ушите!!! Бих помолила Суси да ме отмени, ако не беше такава кучка!!!!! Ще се видим на обяд — действително се нуждаеш от приятелка!!!!!!!!!!!!!! Зххх

Перти ван Хелден/[email protected]04.01.2000 г., 12:30 ч. (14:30 ч. местно)

До: Дейвид Крътън/[email protected]

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Значи, чакаш документацията за „Кока-кола“? Как съчувствам на съдбата ти! Преди Коледа вече поисках нови крушки за директорската тоалетна, а още не съм ги получил. И двете кабинки са в пълен непрогледен мрак и само благодарение на нощните учения в армията съм способен да избягна издайническите кафяви платна!

Може би трябва да впишем проблема с отклика на служителите на първо място в дневния ред на предстоящата конференция на президентите на „Милър-Шанкс“ в Уайкики[5].

Алоха!

Перти

Зоуи Кларк — 04.01.2000 г., 14:23 ч.

До: Карла Браун

Копие:

Относно: тази дупка!!!!

Боже, радвам се, че се измъкнах за обяд! Дано да ти е поолекнало!!!!!! Помни какво ти казах — мисля, че определено, определено трябва да напуснеш!!!!! Ти си ми най-добрата приятелка на света и не знам как бих работила тук без теб!!!!! Но е редно да помислиш за себе си, а в агенцията не те заслужават!!!!! Зххх

Зоуи Кларк — 04.01.2000 г., 14:27 ч.

До: Рейчъл Стивънсън

Копие:

Относно: работни рокади

Рейчъл, много ти благодаря за предложението. Поласкана съм, че г-н Крътън се е сетил за мен. Постът очевидно предполага по-големи отговорности и е голяма крачка напред. Както ти обещах, на обяд мислих много. Но накрая лесно взех решение. С удоволствие приемам — Зоуи

Карла Браун — 04.01.2000 г., 14:29 ч.

До: Зоуи Кларк

Копие:

Относно: тази дупка!!!!

Не знам какво бих правила без теб, Зоуи!!!!!! Ти си единственият човек в тая тъпа шибана агенция, който ме спасява от полудяване!!!!!!!!!! Наистина се чувствам по-добре и реших да не напускам!!!!!!!!! Няма да позволя на копелетата да вземат връх!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Кххх

Зоуи Кларк — 04.01.2000 г., 14:41 ч.

До: Карла Браун

Копие:

Относно: мамка му, мамка му, мамка му, мамка му, мамка му, мамка му, мамка му, мамка му, мамка му, мамка му, мамка му, мамка му!!!!!!!!!!!!!!

Невероятно!!!!!!! Тая двулична лъжлива крава Рейчъл взе, че предложи на мен да стана секретарка на Кретен!!!!!!!!! Не знае ли, че сме първи приятелки?!!! Обаче мисля, че трябва да приема. И преди да се разсърдиш, ще ти кажа, че не желая, но нямам избор! Заплатата е по-висока с пет бона, а аз имам да погасявам огромен кредит и ще ми спрат газта!!!!! А ти никак, ама никак не искаше тази работа, нали?!!!!!! О, боже, какво да правя?!!!!!!!!!… Зххх

Пинки Фолън — 04.01.2000 г., 14:52 ч.

До: Кен Пери

Копие:

Относно: спешно!

Мисля, че тук имаме нужда от някой от поддръжката. Възникна малък инцидент между Зоуи Кларк и една от другите секретарки. Зоуи се нуждае от нова настолна лампа и от компютър, освен ако не успееш да извадиш тора за юката от флопито й. Капна и малко кръв върху пода. Раната не е голяма и ще мине и без „Бърза помощ“. Мерси… :)

Саймън Хорн — 04.01.2000 г., 14:55 ч.

До: Суси Джъдж-Дейвис

Копие:

Относно: жени с хормони

Скъпа, престанаха ли вече тия ужасни крясъци? Какъв беше проблемът? Трябва да представя на Дейвид една идея за „Мако“ и бих искал да стигна невредим до кабинета му.

Суси Джъдж-Дейвис — 04.01.2000 г., 14:56 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Относно: жени с хормони

Хоризонтът е чист, миличък… Сх

Карла Браун — 04.01.2000 г., 15:05 ч.

До: Всички отдели

Копие: Джеймс Вайсмюлер/[email protected]

Относно: да ви го начукам на всички!!!!!!!

Напускам, но преди това трябва да ви кажа някои неща!!!!!!!

• Зоуи Кларк е лъжлива курва и на миналогодишните награди на Д&АД направи „свирка“ на Саймън Хорн.

• Каза, че пишката му е много малка.

• Даниъл Уестбрук държи в бюрото си визитки на проститутки.

• Кретен си купува кока от Винс Дъглас.

• Кретен също така веднъж пръсна 3500 лири в стриптийз бар, но ги оправда като разходи за „качествено проучване“.

• Майната ви и вървете по дяволите!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Рейчъл Стивънсън — 04.01.2000 г., 15:09 ч.

До: Чандра Капур

Копие: Дейвид Крътън

Относно: спешно

Моля е-адресът на Карла Браун да бъде заличен незабавно.

Благодаря.

Рейчъл Стивънсън

„Личен състав“

Дейвид Крътън — 04.01.2000 г., 15:20 ч.

До: Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: решение

Саймън май ти спаси задника за „Мако“. Показа ми новата си идея — много умел изход от положението. Ела да я видиш.

Джеймс Вайсмюлер/[email protected]04.01.2000 г., 15:21 ч. (10:21 ч. местно)

До: Дейвид Крътън/[email protected]

Копие:

Относно: Карла Браун

Притеснен съм, Дейвид, страшно съм притеснен. Това същата Карла Браун ли е, която ни създаде такива проблеми с близкоизточните ни приятели? Верни ли са бръщолевенията й?

Особено ме безпокоят твърденията й за наркотиците. Ти много добре знаеш каква е политиката ни по въпроса. Увери се, че в агенцията ти няма втора Моника Левински.

Дейвид Крътън/[email protected]04.01.2000 г., 15:27 ч.

До: Джеймс Вайсмюлер/[email protected]

Копие:

Относно: Карла Браун

Джим, не се притеснявай. Проблемът с Карла Браун е решен. Смятахме, че след случая с „Арейбиан еърлайнс“ тя е обуздала буйните черти от характера си. Може да бъдеш уверен, че незабавно бе изведена от агенцията и няма повече да стъпи тук.

Напомнихме й, че във Великобритания има строги закони срещу клеветата и че ако повтори и дума от фантасмагоричните си твърдения, върху нея ще се стовари цялата сила на юридическата институция.

Разбира се, в странните й обвинения няма и частица истина. Бъди напълно спокоен по въпроса с наркотиците. Всички служители знаят, че съм твърдо против тях и че няма да допусна никакви нарушения.

Съжалявам, че напрегнатият ти делови ритъм бе нарушен от тази буря в чаша вода.

Между другото, подготовката за „Кока-кола“ върви чудесно и вече разполагаме с доста интересни идеи. Очаквам с нетърпение да прелетиш Атлантика и да оглавиш кампанията.

Поздрави прекрасната си съпруга и чудесните си деца.

Дейвид

Дейвид Крътън — 04.01.2000 г., 15:31 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Току-що писах на Вайсмюлер и между другото му споменах, че имаме невероятни идеи за „Кока-кола“. Вярвам, че няма да го разочароваш.

Саймън Хорн — 04.01.2000 г., 15:46 ч.

До: Творчески отдел

Копие:

Скрито копие: Дейвид Крътън

Относно: една е готова…

Останаха две. Вече имате да се борите само с „Кока-кола“ и с „Кимбел“. Прекарах цялата сутрин и едночасовата си обедна почивка над скицника. И успях да реша проблема с „Мако“.

Не е зле да вземете пример от мен.

Ако разбера от Суси, че ви е видяла да се мотаете край кафе машината, ще искам да знам защо.

Ако тя ми спомене, че ви е зърнала да се шляете покрай билярдната маса, ще побеснея.

Ще си седите на бюрата, докато не изтриете и гумата от моливите си.

Ще покажете нещастните си физиономии само в случай че сте измислили нещо наистина гениално.

Перти ван Хелден/[email protected]04.01.2000 г., 15:47 ч. (17:47 ч. местно)

До: Дейвид Крътън/[email protected]

Копие:

Относно: Карла Браун

Благодаря ти, че ме държиш в течение по въпросите на служебната дисциплина и морал, за които споменаваш в мейлинга си до Джим.

Странно е, че и ти имаш проблеми с работната ръка, която понякога кривва от правия път. Вероятно заради дългите ни зими и заради близостта ни до производителите на водка в бившия Съветски съюз във Финландия също си патим от служители, на които, да им речеш, че магаре хвърка, ще излязат да гледат накъде.

Ще ти подскажа нещо. Аз прилагам революционния метод на д-р Яри Непстад от Северния институт по животновъдство. Той предлага на служителите ежедневно да се дава стимулант от екстракт от далак на полевка и урина на елен. В резултат нивото на лудост спада с 18 %. Изпращам ти рецептата, макар че в иначе прекрасните ви азиатски магазинчета трудно ще се намери далак от полевка.

Дръж главата си горда и изправена — Перти

Рейчъл Стивънсън — 04.01.2000 г., 15:48 ч.

До: Лорейн Палистър

Копие:

Относно: работни рокади

Лорейн, макар да си тук съвсем отскоро, може би ще успеем да те изкушим с предложение за постоянна работа.

Зоуи Кларк скоро ще стане секретарка на Дейвид и ще освободи мястото си в творческия отдел. Това е един много весел колектив на втория етаж, а Саймън Хорн — директорът му — е хубав и приятен човек. Удава ти се невероятна възможност. Ако проявяваш интерес, обади ми се да я обсъдим.

Хариет Грийнбаум — 04.01.2000 г., 15:49 ч.

До: Джеймс Грегъри; Кейти Филпот

Копие:

Относно: горко ни!

Търсих ви. Щом се върнете, елате в кабинета ми. Току-що бях при Дейвид. Боя се, че положението от ужасно става апокалиптично.

Саймън е намерил „решение“ за „Мако“. Ето го: Рийвс и Мортимър в костюми на прилепи. Смята, че е гениално и че в негова чест ще бъде измислена нова награда за реклама. Изтъкнах, че просто е сменил най-непопулярните британски комици с най-изтърканите, но той не се съгласи.

Последния пирон в ковчега заби Дейвид, който не само хареса идеята, но и възнамерява да изгради храм в нейна чест.

Нямах възможност да споря. Ние излязохме виновни за фиаското с Малкия и Големия и в момента авторитетът ни е под нулата. За да го вдигнем, трябва както да измислим много убедителни доказателства срещу новата реклама на Саймън, така и да предложим безспорно по-добра. Да видим какво можем да сторим. Имаме още три дена.

Кейти Филпот — 04.01.2000 г., 15:53 ч.

До: Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: горко ни!

Ама че бъркотия! Нищо, готова съм да посрещна предизвикателството. Ще взема Джеймс, щом излезе от тоалетната, и идваме — Кейти Ф.

Брет Топовлски — 04.01.2000 г., 16:00 ч.

До: Лиам О’Кийф

Копие:

Относно: тътен в джунглата

Докато мърсуваше във фотографското студио под предлог, че снимаш бикини с дантелени ръбове, изпусна страхотен кьотек. Карла срещу Зоуи, въоръжени само с телбод и с изкуствени нокти с червено-черен лак. Щяха да се разкъсат, ако Фалън Пацифистката не беше се намесила като делегация на ООН и не беше ги разтървала — за всеобщо съжаление. Казвам ти, ако беше поне наполовина толкова възбуждащ, боксът нямаше сега да е в криза. Представи си Железния Майк по жакетче и мрежести чорапи (посмей де).

Значи, Карла си отива, а Зоуи става секретарка на Крътън? Как се е вредила, мамка му! С това насинено око обаче едва ли ще се задържи дълго. Пък твоята мацка идва при нас. Ще ти послужи за утешение, докато ние снимаме клипа на ЛЮБОВ на тихоокеанския рай Мавриций и се наслаждаваме на слънчевите отблясъци от намазаните с втори фактор хирургически уголемени гърди. Жалко, че теб няма да те има!

Чудя се каква ли е новата идея на Хорн за „Мако“. Едва ли е по-кофти от тази с Малкия и Големия, а? Не, не ми отговаряй.

Суси Джъдж-Дейвис — 04.01.2000 г., 16:10 ч.

До: Зоуи Кларк

Копие: Рейчъл Стивънсън

Относно: поведение, неподходящо за професионално учреждение

Току-що бях при Саймън, който е доста разстроен от следобедната случка. Помоли ме да поговоря сериозно с теб.

Смята, че в творческия отдел няма място за побойнички, и настоя да бъдеш преместена. Уведомих го, че ставаш секретарка на Дейвид, което, честно казано, го обезпокои. Не е убеден, че си подходяща за този пост, и ще говори с него да преразгледа решението си.

Пиши ми, ако искаш да го обсъдим, макар че може да съм при Саймън, тъй като имаме много за наваксване. Вашите изстъпления объркаха целия график.

Положих големи усилия да те защитя, Зоуи, но този път здравата се изложи.

Суси

Лиам О’Кийф — 04.01.2000 г., 16:10 ч.

До: Брет Топовлски

Копие:

Относно: тътен в джунглата

В1: Засне ли боя? Мел държи в бюрото си цифрова камера — много подходяща за такива извънредни събития.

В2: Наистина ли твоят Вини Дъглас е колумбийската връзка на Крътън? Кажи му да бутне малко дрога и на нас.

В3: Мислиш ли, че ме дразниш с хвалбите си за шибания клип?

Трябва да приключвам. Хариет се върти пред стаята ни в костюм на „Шанел“. Май почвам да си падам по по-възрастни жени.

Пинки Фолън — 04.01.2000 г., 16:15 ч.

До: Лиам О’Кийф

Копие:

Относно: престани!

Бъди така добър да престанеш да надничаш в деколтето на Хариет. Правиш го и в момента. Прозрачен си ми. Цяла оранжерия може да остъкля с теб… :)

Хариет Грийнбаум — 04.01.2000 г., 16:50 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Относно: „Мако“

Разбрах от Суси, че след като си направил място за наградите, които ще спечелиш с „Мако“, разпускаш в „Граучо“. Докато отмаряш след триумфа си, трябва да ти кажа, че ние никак не сме доволни. А и клиентът едва ли ще хареса Рийвс и Мортимър повече от Малкия и Големия. Разочаровани сме, че си изключил другите рекламисти от заданието.

Исках да поспорим по въпроса, но тъй като те няма, позволих си да поговоря с Фалън и с Лиам. Помолих ги да продължат да работят по проекта. Фалън вярва в „Мако“. С малкото си количество отработени газове това би била идеалната кола за нея, ако умееше да шофира. А на Лиам му харесват бързото ускорение, ярко оцветената задна броня и халката за напитки на таблото.

Надявам се личната им заинтересованост да породи наистина добри идеи.

И преди да ти е гръмнал бушонът, Дейвид е в течение. Макар че още харесва хрумването ти, не е против да се презастраховаме и да излезем с повече варианти. Не възразява Фалън и Лиам да предложат алтернатива.

Помолих Суси да подготви обсъждане за утре в късния следобед. Тъй като сме в цайтнот, задължително е да присъстваме всички.

Убедена съм, че след като се върнеш, ще ми поясниш намеренията си.

Рейчъл Стивънсън — 04.01.2000 г., 17:05 ч.

До: Суси Джъдж-Дейвис

Копие:

Относно: поведение, неподходящо за професионално учреждение

Суси, говорих със Зоуи. Тя е адски разстроена — естествено, от поведението на Карла, но и от твоя мейл. В бъдеще бих предпочела да не поемаш такива инициативи, без да си ги съгласувала с мен.

Зоуи ме увери, че избухването на Карла било напълно непредизвикано, и очевидците го потвърждават. Тъй като Карла напусна, а Зоуи е силно травмирана, по-добре да оставим нещата да се уталожат и да се опитаме да забравим за инцидента. Зоуи ще започне работа при Дейвид в понеделник.

Лиам О’Кийф — 04.01.2000 г., 17:15 ч.

До: Брет Топовлски

Копие:

Относно: димяща купчина лайна!!!!

Хариет ни помоли да продължим работата по „Мако“ и ни показа най-новата идея на Хорн. Той просто е преработил проекта си за Големия и Малкия и ги е сменил — с кого, мислиш? — с Рийвс и Мортимър (Да ти звучи познато?) Сценарият е забавен колкото чекмеджето с чорапи на Уилям Хейг[6]. Събуди Вин и след пет минути елате да го видите. Фалън ще се срещне с Пърти (ясновидката си).

Даниъл Уестбрук — 04.01.2000 г., 17:33 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Скрито копие: Дейвид Крътън

Относно: опасения

Саймън, трябва да ти кажа, че съм притеснен. Знам, че напоследък сте заети с „Мако“, но се надявам, че не пренебрегвате и „Кока-кола“. Сигурно разбирате, че в нас е вторачен целият холдинг и че ако спечелим този конкурс, „Мако“ ще ни се стори маловажен клиент.

Саймън Хорн — 04.01.2000 г., 17:52 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: излишен тормоз

Връщам се от много трудна среща в „Граучо“ с британския импресарио на Куентин Тарантино.

Мисля, че Куентин би се навил да се снима в клипа за „Кимбел“, ако в него се пролее достатъчно количество кръв.

С това ще оберем овациите.

Вместо заслужено потупване по рамото обаче, като си дойдох, заварих два налудничави мейла от Хариет и от Даниъл.

Лоялността ми към Хариет е на изчерпване. Защо да защитавам все по-ексцентричното й поведение, след като тя се държи така зад гърба ми!

Естествено, заяждането й с новото ми хрумване за „Мако“ ме дразни.

Но именно него трябва да предложим на клиента. Не можем да рискуваме да се покажем слаби и несигурни, като му представим повече варианти.

Ето защо не приемам по заданието да продължи да работи и друг тандем. Малко вероятно е да предложи по-хубава идея от моята.

Ако успее, знаеш, че първи ще скоча да я приветствам.

Що се отнася до Даниъл, опасенията му, че няма да се справим с „Кока-кола“, са, честно казано, смехотворни.

Може би трябва да му напомниш, че бях в една стая с легендарния Джон Уебстър, когато измисли лозунга „Устооблизваща, жаждоутоляваща…“ за „Пепси“.

Освен това нали аз предложих „Г-н Шшшиппи“ — оригиналния анимационен клип — за „Фън попс“[7] през 1982 г.?

Ако не знам нещо за рекламирането на газирани напитки сред британските хлапета, то просто не заслужава да се знае.

Сай

Саймън Хорн — 04.01.2000 г., 18:02 ч.

До: Суси Джъдж-Дейвис

Копие:

Относно: нервозно главоболие от напрежение

Ама че ден, скъпа! Ще бъдеш ли така любезна да ми поръчаш такси за „Бибендъм“ за след 30 мин?

А два нурофена и един масаж ще ми дойдат твърде добре.

Суси Джъдж-Дейвис — 04.01.2000 г., 18:04 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Относно: нервозно главоболие от напрежение

Таксито е поръчано, скъпи, а аз си затоплям ръцете. Нурофенът разтворим ли да е, или на хапчета? Сх

Мелинда Шеридан — 04.01.2000 г., 18:23 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Относно: Опасения от „Телевизия“

Току-що срещнах Дейвид в коридора и той ме поздрави за почти подписания договор с Куентин Т. за „Кимбел“. Изпаднах в недоумение, но Дейвид ми каза да не се правя на ударена, защото знаел, че преговорите били в напреднал стадий.

В главата ми светна червена лампичка. Признавам, че „“Глутница кучета" среща суперабсорбиращата дамска превръзка" е интересна идея, но не подозирах, че сценарият е готов. Не слагаме ли твърде рано тигана? Ако предложим КТ, а не успеем да го осигурим, страх ме е да си помисля…

Сай, скъпи, вярно е, че напоследък си под голямо напрежение, но дано не се забъркваме в поредната каша в стил Малкия и Големия. Познатите ми в арт средите твърдят, че засегнатият Тарантино бил доста по-опасен. За разлика от тях той има пищов и умее да си служи с него. Мисля, че е наложително да се видим.

Саймън Хорн — 04.01.2000 г., 18:27 ч.

До: Мелинда Шеридан

Копие:

Относно: Опасения от „Телевизия“

Мел, скъпа, няма проблем. Случайно срещнах импресариото на Куентин в „Граучо“.

Споменах „Кимбел“ en passant[8].

Дейвид както винаги е направил от мухата слон.

Пък и знаеш, че като шеф на телевизионния отдел, ти ще си първата, с която ще се посъветвам по толкова радикален ход.

Трябва да изчезвам, но ако тази вечер си в les environs[9] на „Бибендъм“, отбий се за по едно на крак. Аз ще съм там с Ал Паркър и с Ридли.

Сай

Лиам О’Кийф — 04.01.2000 г., 18:31 ч.

До: Брет Топовлски

Копие:

Относно: хоризонтът е чист

Хорн току-що се качи в таксито си. Стига си се преструвал, че работиш, а си домъкни задника в БЗ. Чакам те там след 10 мин — Фалън се върна от сеанс и трябва да ни осведоми за резултата. Наглеждай Лол, докато дойда. Не се учудвай, че не й се вижда ръбът на гащичките — тя просто не носи такива.

Дейвид Крътън — 04.01.2000 г., 19:33 ч.

До: Саймън Хорн

Копие:

Относно: ненужен тормоз

Стига си се ежил, а удовлетвори желанието на Хариет да види и други хрумвания. Едва ли ще са по-добри от твоето, но няма да навреди да опитаме. Майната му на Даниъл! Той се паникьосва дори когато влакът от Годалминг в 18:53 ч. закъснее с 30 сек. Убеден съм, че ще предложите невероятни идеи за „Кока-кола“. Разбира се, последиците за теб в случай на провал биха били страховити.

Бележки

[1] Британски вестник, публикуван в помощ на бездомниците и продаван от такива. — Б.пр.

[2] „Абът-Мийд-Викърс“ — една от най-големите британски рекламни агенции с клиенти, като Би Би Си, „Волво“, „Гинес“. — Б.пр.

[3] Британска благотворителна организация с образователни цели, раздаваща награди в областта на рекламата. — Б.пр.

[4] Начин на действие (лат.). — Б.пр.

[5] Курортен комплекс в централната част на Хаваите. — Б.пр.

[6] Бивш председател на Консервативната партия във Великобритания (1997 — 2001 г.). — Б.пр.

[7] Освежителна напитка за деца. — Б.пр.

[8] Мимоходом (фр.). — Б.пр.

[9] В околностите (фр.). — Б.пр.