Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
E., (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,5 (× 4 гласа)

Информация

Корекция и форматиране
in82qh (2019)

Издание:

Автор: Мат Бомонт

Заглавие: Е

Преводач: Светлана Ахчийска

Година на превод: 2018

Език, от който е преведено: английски

Издател: Читанка

Година на издаване: 2020

Тип: роман

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9088

История

  1. — Добавяне

Четвъртък
13 януари 2000 г.

Лиам О’Кийф/[email protected]13.01.2000 г., 1:42 ч.

До: Брет Топовлски/[email protected]

Копие:

Относно: ЧЕТИ!

Върнах се от Уопинг с такси, за да ти изпратя по-бързо статията, но тя е твърде голяма за факса, а скенерът не работи и не мога да я пусна по мейла. Затова, мобилизирайки всичките си машинописни умения, възпроизведох най-важното от нея. Порадвай се на своите 15 минути слава.

Горещ репортаж на „Сън“
ЗЕМЯТА НА ГРЕХА И НА ГЛОРИЯ
От ХАРИ СОЛТЪН на Мавриций и КИЙНАН УИЛКИ в Лондон

Райският остров Мавриций вчера бе разтърсен от новината, че Глория Хънифорд — бляскавата ТВ водеща и звезда на предаването на Би Би Си „Жалко, че не сте тук“, е станала жертва на необоснован сексуален тормоз.

Надарената блондинка в зряла възраст е отседнала в луксозния хотел „Le Touessrok“, за да заснеме новия брой на популярното си предаване. Там е била нападната от Франк Синтън, директор в кабелния порноканал ЛЮБОВ.

Цици

Били Уордъл — операторът на Хънифорд, коментира: „Беше отвратително. Глория си лежеше на плажа и не пречеше на никого, когато тая лоена топки й налетя. Очевидно бе, че се опитва да й сграбчи циците.“ Както показват снимките на стр. 2, 3, 4 и 5, Уордъл е заснел неприятната сцена.

След инцидента оплешивяващият Синтън заяви: „Беше безобидна шега. Чисто и просто я взех за друга. Вървете на м…… си и ме оставете на мира!“

Лесбийки

Синтън, на 34 г., е на Мавриций за снимките на нова телевизионна реклама на ЛЮБОВ. Тя ще включва едрогърди манекенки по монокини, симулиращи лесбийски оргии, и еднометрова надуваема риба. Според Винс Дъглас, който е на острова като представител на водещата лондонска рекламна агенция „Милър-Шанкс“, снимаща клипа: „Зажаднели за секс лесбийки ще се позабавляват на плажа. Ще бъде адски стилно.“ Заместникът му Брет Топовлски каза: „Рекламата е съвсем безобидна. Но е пълна с голи мацки.“

Свалка

Сексуалния тормоз Дъглас, който на 21 г. кара ферари и печели над 250 хил. лири годишно, коментира така: „Франк е директор в порноканал. Това определено се отразява на потентността му, ако разбирате накъде бия. Естествено е, когато види възможност за бърза свалка, да се възползва от нея. Особено ако е със знаменитост. В ЛЮБОВ са големи перверзници.“

Президентът на „Милър-Шанкс“ Дейвид Крътън каза: „Докато не установим какви са фактите, не можем да коментираме. Но ако действително е имало сексуален тормоз, ние ще го осъдим и ще подкрепим силите на закона в предприетите от тях действия.“

Монти Сейдлър, шеф на телевизия ЛЮБОВ, не бе открит за изявление.

Годност

Антъни Бонсън — депутат от Консервативната партия и председател на кампанията „Да изчистим екрана“, заяви: „От години се опитвам да сваля от екран гадости като ЛЮБОВ. Щом шефовете му вилнеят на воля и се нахвърлят на всяка жена, която им хване окото, значи не са годни да управляват телевизионен канал.“

Още:

„СЪН“ КАЗВА

ПОРНОТЪРГОВЦИ, играта свърши

Едно е порнотърговците в ЛЮБОВ да заливат екраните ни с помия, а друго — служителите им да претворяват гнусните си фантазии на обществени плажове. Преди те правеха всичко възможно да отърват кожата, но сега са осъдени от Винс Дъглас от собствената им рекламна агенция: „В ЛЮБОВ са големи перверзници“. Ние в „Сън“ го подкрепяме. Време е медийните цензори да си покажат зъбите. Освободете ни от тази гадост в домовете ни.

ГЛОРИЯ, ГЛОРИЯ, АЛЕЛУЯ!

Ние списваме семеен вестник и никога не бихме одобрили сексуалния тормоз, на който е била подложена вчера Глория Хънифорд. Но се радваме, че тази бляскава дама защитава правата на по-възрастните жени, като не крие прелестите си под пуловери и жилетки с перли. Браво, Глория! Винаги бихме те щипнали по дупето!

 

 

Снимките са страхотни. Най ми харесва тази, на която ти си с кална маска, а на Вин му е лъснал бастунът. Добре че от благоприличие са го закрили с черна лента — тя стига почти до коленете му. Напомни му да я запази за албума на майка си. Не ми е приятно да ти го казвам, но здравата сте загазили. Веднага си наемете адвокат. Макар че повече ще ви помогне Макс Клифърд[1].

Между другото, сценарият ви е чудесен. Приятни снимки! Може да са ви последните.

Брет Топовлски/[email protected]13.01.2000 г., 3:01 ч. (7:01 ч. местно)

До: Лиам О’Кийф/[email protected]

Копие:

Относно: ЧЕТИ!

Кофти работа, а? Вин се бие по главата. Не помни какво точно е дрънкал, но има ужасното усещане, че са пропуснали най-лошото. Още не съм виждал Хорн, но съм сигурен, че тоя надут кретен скоро ще ни намери. Мел току-що прочете мейла ти и само промълви: „О, не, не сте казали това, нали? О, не…“ Препоръчах на Вин да гледа на станалото откъм добрата му страна — бастунът му наистина изглежда огромен.

Другата лоша новина е, че се надига ураган. Днес няма да можем да снимаме. Искам при мама!

Дейвид Крътън — 13.01.2000 г., 8:02 ч.

До: Зоуи Кларк

Копие:

Относно: Рейчъл Стивънсън

Щом пристигне, да дойде при мен. Настроен съм за уволнения.

Зоуи Кларк — 13.01.2000 г., 8:04 ч.

До: Лорейн Палистър

Копие:

Относно: хиляди дяволи!!

Дейвид току-що каза, че днес ще има уволнения!!!!!!!!! Какво да правя?!!!!!!!!! Ако се разболея и се прибера, няма да може да ми връчи заповедта, нали?

Макс Грегъри/[email protected]13.01.2000 г., 8:48 ч.

До: Дейвид Крътън/[email protected]

Копие:

Относно: ЛЮБОВ

Прекрасно утро ти желая!

На път за кантората купих по-късното издание на „Сън“, в което, слава богу, няма нови разкрития. Естествено, историята е подхваната и от другите таблоиди, но те няма какво да добавят.

Като преспах с новината, мисля, че положението не е чак толкова лошо. Нужна е лека операцийка и след като отстраниш мъртвата тъкан от корпоративното тяло, всичко ще се нареди. Едва ли ще се изненадаш, че визирам г-н Дъглас, който е надробил солидна каша с голямата си уста. Препоръчвам ти следното:

Прегледай договора му — той със сигурност съдържа стандартната клауза, че на служителя се забранява да прави изявления пред пресата без разрешение. Ако тя действително съществува, ще имаш пълното основание да го уволниш.

Разграничи се от него колкото може по-шумно. Дай на околните да разберат, че в „Милър-Шанкс“ няма да се търпи такова поведение.

Изпрати писмено извинение на ЛЮБОВ и се моли да не решат да те съдят за клеветническите думи на г-н Дъглас. Обаче е малко вероятно. И там ще искат случаят да се забрави по-бързо.

Що се отнася до г-н Топовлски, неговото кратко изявление не е толкова инкриминиращо. Макар и несъгласувано, то не уличава „Милър-Шанкс“. Може да му се размине само с едно официално предупреждение.

Мисля, че историята скоро ще отшуми. Освен ако г-жа Хънифорд не представи своята версия (съмнявам се, ако желае да запази достойнството си), утрешните вестници няма да я подемат.

Когато след ден-два врявата поутихне, вероятно ще успееш да спасиш договора ви с ЛЮБОВ. След като г-н Дъглас и (предполагам) г-н Синтън се посветят на градинарството, няма причина да не продължите съвместната си работа.

Снощи ти казах, че утрото е по-мъдро от вечерта.

Както винаги с най-добри пожелания:

Макс Грегъри

Мелинда Шеридан/[email protected]13.01.2000 г., 8:59 ч. (12:59 ч. местно)

До: Хариет Грийнбаум/[email protected]

Копие:

Относно: новини за ЛЮБОВ

Метеоролозите сбъркаха. Стареца край морето се оказа прав. Сутринта ни връхлетя мощен тайфун. И дума не може да става за снимки. Колкото и простичък да е, сценарият на Брет и Винсънт изисква хубаво време, когато вятърът не отнася покривите на къщите.

Дани обвинява мен за случилото се — е, все някой трябва да опере пешкира. „Защо, за бога, не направи форсмажорна застраховка?!“, изхленчи над мюслите с кисело мляко. Напомних му, че когато преди два месеца го уведомих за премията, той ми се изсмя: „Форсмажорна застраховка?! Я стига! Та ние снимаме на Мавриций!“ Разбира се, Даниъл няма равен по измъкване от отговорност, така че сигурно съм изтълкувала думите му погрешно.

Благодаря ти, че ми изпрати статията, макар че благодарение на Лиам вече бяхме се запознали с нея. Горките Винсънт и Брет! Имат вид на обречени кутрета, които са видели чувала с тухлите и са разбрали, че лобното им място е близо. Знам, че са големи палавници, но няма ли начин да ги отървем? Направили са го несъзнателно.

Надявахме се сутринта да изпратим Франк по живо, по здраво, но заради тайфуна затвориха летището. Поне още 24 часа ще ни е на главата. Той обаче май въздъхна с облекчение. Достатъчно умен е, за да съзнава, че у дома го чакат заповед за уволнение и молба за развод.

Не се притеснявай за нас. В хотела се стараят да повдигнат настроението на гостите си. Сутринта бяха ни събрали във фоайето да играем бинго. Спечелих бутилка местен ликьор (с ананас), сувенирен пепелник и кутийка ментолови бонбони „Le Touessrok“ (произведени в Бристол). Следобед ще има курс по традиционни островни танци, на който ще се поразкърша.

Лорейн Палистър — 13.01.2000 г., 9:09 ч.

До: Зоуи Кларк

Копие:

Относно: хиляди дяволи!!

Не се паникьосвай. Явно още не си чела „Сън“ — прегледай го. Ако ще има уволнени, бас държа, че ще са Винс и Брет.

Хариет Грийнбаум — 13.01.2000 г., 9:15 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: „Фрийдъм“

Пак говорих с Пинки — тя не вижда логичен или разумен начин да включим Глория Хънифорд в реклама, насочена предимно към младежката аудитория. Нека да го обсъдим. Може би ти съзираш решение, което на нас ни убягва.

Дейвид Крътън — 13.01.2000 г., 9:23 ч.

До: Рейчъл Стивънсън

Копие:

Относно: уволнение

Права си. Ще си навлечем неприятности, ако уволним Дъглас, докато е на другия край на света и нямаме никакво влияние над него. Ще почакаме до понеделник сутринта. Подготви заповедта, а същевременно и писмено предупреждение за Топовлски — да знае, че е с единия крак навън.

Дейвид Крътън/[email protected]13.01.2000 г., 9:28 ч.

До: Макс Грегъри/[email protected]

Копие:

Относно: ЛЮБОВ

Благодаря ти за мейла. Заповедта за уволнението на Винс Дъглас вече се пише. Говорих с Монти Сейдлър от ЛЮБОВ — той, естествено, подготвя подобна за Франк Синтън. И също като нас иска да загърби тази история.

Благодаря ти за безценната ти помощ.

Дейвид

Брет Топовлски/[email protected]13.01.2000 г., 9:35 ч. (13:35 ч. местно)

До: Дейвид Крътън/[email protected]

Копие:

Относно: извинение

Уважаеми г-н Крътън,

Искаме да се извиним за публикуваните днес в „Сън“ наши изявления. Възможно е да сме ги направили, но не знаехме, че говорим с журналист. Освен това той е публикувал само отрицателните неща и не е споменал колко ни харесва да работим в такава интересна агенция и колко грижовни към нас са шефовете ни.

Разбираме, че това не е основателно извинение и че вестникът ни представя в недобра светлина. Съзнаваме, че сме сбъркали и че не сме постъпили много умно. Можем само да кажем, че съжаляваме и че обещаваме да не се повтаря.

Надяваме се, че в Лондон всичко е наред, и ви желаем успех с презентацията на „Кока-кола“ в понеделник!

С уважение:

Брет Топовлски

Винс Дъглас

Дейвид Крътън/[email protected]13.01.2000 г., 9:42 ч.

До: Брет Топовлски/[email protected]

Копие:

Относно: извинение

Прави сте, момчета, няма да се повтори.

Зоуи Кларк — 13.01.2000 г., 9:47 ч.

До: Лорейн Палистър

Копие:

Относно: клюка

Кретен ме закле да го пазя в тайна, така че не казвай на никого!!!! В понеделник сутринта ще уволни Винс, а Брет ще се размине с предупреждение!!!!!!!!!! Те току-що му се извиниха. Не бях го чувала да се смее толкова силно!!!!!!!

Лорейн Палистър — 13.01.2000 г., 9:50 ч.

До: Лиам О’Кийф

Копие:

Относно: лоша новина

Ела при мен. Крътън е взел решение за В&Б.

Кен Пери — 13.01.2000 г., 9:56 ч.

До: Всички отдели

Копие:

Относно: МШТВ

С гордост ви съобщавам, че от днес „Милър-Шанкс“ си има свой ведомствен ТВ канал. Всички телевизори в коридорите, на рецепцията и на другите обществени места са настроени на него и програмата му ще започне в 12 ч.:

12:00 Добре дошли в МШТВ — кратко поздравление от нашия президент Дейвид Крътън.

12:10 Любимите ми реклами — интересно пътешествие в славната кариера на Саймън Хорн от „Разтърси и почисти“[2] до забавния анимационен телефон на „Ломбард дайрект“[3]

12:25 Въпросите на Годли — забавна викторина

12:45 Да изградиш успешна кариера — интервю без задръжки с директора на връзки с клиенти Дан Уестбрук.

13:00 На място — поглед в кухнята на лъскавите телевизионни клипове. Този месец ще посетим студията „Айлуърт“, където бе заснета миналогодишната реклама „Супердискретна“ на „Кимбел“ с Гери Халиуел.

13:15 Изтананикайте, ще го изсвиря — искрен призив на Саймън Хорн за съживяване на позабравеното изкуство на рекламната песен.

13:20 Край

Надявам се, че ще споделите с мен това телевизионно удоволствие. Ще има и почерпка.

Кен Пери

Административен директор

Дейвид Крътън — 13.01.2000 г., 10:03 ч.

До: Хариет Грийнбаум

Копие:

Относно: „Фрийдъм“

Днес съм на вечеря с шефовете на „Фрийдъм“. Ела и ти и ще те представя като нашия гуру на стратегиите. Ще ги зашеметиш с малко демографски данни — брой на пенсионерите, по-голяма продължителност на живота, обичайните глупости. Ще им кажеш, че след задълбочен размисъл сме стигнали до извода, че няма смисъл да преследваме бедни тийнейджъри, когато има толкова възрастни сладурани, готови да вложат пенсиите си вместо в инвалидни колички в джинси и в диско джажди. Подготви ламинирани графики — те не са особено интелигентни и малко разноцветни диаграми ще ги накарат да зацвърчат от радост.

Когато след седмица-две им представим Глория Хънифорд — новото лице на „Фрийдъм“, ще я приемат безропотно.

Лиам О’Кийф/[email protected]13.01.2000 г., 10:11 ч.

До: Брет Топовлски/[email protected]

Копие:

Относно: лоша новина

Седнал ли си? Няма как да ти го кажа по-меко. Вин ще бъде уволнен още щом стъпи в агенцията. Крътън без съмнение ще му поиска и ключовете от ферарито (извинявай, не устоях). Ти ще се разминеш само с писмено предупреждение. Говорих с Пинки — тя не вярва, че ще успее да направи нещо, но все пак ще се застъпи пред Крътън. Положението е деликатно, защото се предполага, че не знаем. Разбрахме от Зоуи, която го е издрънкала на Лол. Много съжалявам, но мисля, че това се очакваше. Ако мога да ти помогна, казвай.

Найджъл Годли — 13.01.2000 г., 10:16 ч.

До: Всички отдели

Копие:

Относно: МШТВ

Не пропускайте телевизионния ми дебют по МШТВ (ако не броим появата ми в „Майсторлък“[4]). Ще нося въртяща се папийонка. Невероятно!

Найдж

Брет Топовлски/[email protected]13.01.2000 г., 10:27 ч. (14:27 ч. местно)

До: Лиам О’Кийф/[email protected]

Копие:

Относно: лоша новина

Вин я прие, без да му мигне окото, като истински мъж, и се отправи към бара. Благодари на Пинки, но няма смисъл да говори с Крътън. Вин смята, че само ще си загуби времето. Той и без това искал да напусне. Доволен е, че го уволнява Крътън, а не Хорн. И аз ще го последвам. С него се познаваме от колежа и няма да го изоставя. Вече се обадих на Летиша.

Няма промяна във времето. До утре вятърът може да утихне, но на плажа ще е като в Хирошима след атомната бомба.

Пиколата на „Le Touessrok“ търсят желаещи да учат местни танци във фоайето. Сигурно ще е доста забавно, но не ми се ходи.

Майк Апълтън/[email protected]13.01.2000 г., 10:32 ч. (18:32 ч. местно)

До: Дейвид Крътън/[email protected]

Копие:

Относно: Букурещ

Извинявай, че ти досаждам, но още не си говорил с ДФВ, нали?

Дейвид Крътън/[email protected]13.01.2000 г., 10:36 ч.

До: Майк Апълтън/[email protected]

Копие:

Относно: Букурещ

Майк, Джим пристига през уикенда. Тогава ще го попитам.

Довиждане.

Пинки Фолън — 13.01.2000 г., 10:42 ч.

До: Творчески отдел

Копие:

Относно: днешния преглед

Днешният преглед ще започне малко по-късно — в 14 ч., заради МШТВ. Сигурна съм, че не искате да го пропуснете… :)

Пинки Фолън — 13.01.2000 г., 10:45 ч.

До: Суси Джъдж-Дейвис

Копие:

Относно: днешния преглед

Знам, че както непрекъснато ми напомняш, си секретарка само на Саймън, но би ли ни помогнала днес? Лорейн е много заета, затова ще ти бъда признателна, ако подготвиш материалите за 14 ч. — скицници, моливи, напитки и т.н. Благодаря… :)

Летиша Хег/[email protected]13.01.2000 г., 10:47 ч.

До: Саймън Хорн/[email protected]

Копие:

Относно: новини

Сигурно ще се зарадваш, като ти кажа, че току-що ми се обади твоят Брет с отчаяна молба да му намеря нова работа. Не знаех, че си уволнил приятелчето му Винс. Не би било зле да ме държиш в течение, скъпи. Имам нещо много подходящо за тях — Камбел и Ролф в Й&Р[5] търсят ексцентричен младежки тандем. Но Брет беше настроен доста войнствено, така че се въздържах. Както и да е, макар обикновено да не го докосвам и с градинарските ръкавици на майка, тази сутрин не можех да не прочета „Сън“. Сигурно днес в черния списък на всички творчески директори са били добавени две имена, започващи с В и с Б.

Имам и една клюка, която е толкова гореща, че трябва да се сервира flambé от maître d’ в „Савой“. Познай кого зърнах на маса до прозореца на „Одеон“ вчера по обяд. Твоята колежка Хариет Грийнбаум и бившия ти партньор. Сещаш се, че говоря за Бари Клемънт. Не вярвам да са просто влюбена двойка. Той движи с разкошна продуцентка от „Старк филмс“ — Дженифър Лопес с клапа. Не искам да изгаднявам, но се съмнявам, че Хариет ще го привлече с широките си бедра и със стриите си. Проблемът е, че надеждният кораб „Абът-Мийд“[6] му е отеснял. Няма вече къде да подрежда златните си лъвчета и изписаните си черни моливи. Мисля, че е отворен за нови предизвикателства. Нали и ти по същия начин беше привлечен от Дейвид К в „Милър-Шанкс“? Заради предизвикателството. Какво става? Ако си наясно, кажи ми.

Доколкото разбрах от вестниците и от Брет, снимките на Мавриций не са се оказали райска почивка. Съчувствам ти. Ала, доколкото те познавам, ти ще свикаш войските с енергичен cris de querre[7] и ще спасиш положението с типичното си brio[8]! А когато се видим на обяд, ще ми разправиш тази забавна история с всичките й подробности. Съвсем скоро!

Между другото, получаваш ли е-поща на Мавриций или ще прочетеш мейла ми, като се върнеш в агенцията?

Дръж знамето високо!

Суси Джъдж-Дейвис — 13.01.2000 г., 10:50 ч.

До: Пинки Фолън

Копие:

Относно: днешния преглед

Извинявай, че ти отговарям със закъснение, но съм ужасно заета с подготовката по завръщането на Сай. Бих искала да ти помогна, но не мога.

Пинки Фолън — 13.01.2000 г., 10:55 ч.

До: Суси Джъдж-Дейвис

Копие:

Относно: днешния преглед

Виждам колко заета си. Наредила си четири лака за нокти на бюрото си. Сигурно е много трудно да решиш кой цвят ще хареса Сай. Аз бих избрала моравия, но… Извини ме за сарказма, Суси, но вече започва да ми писва. Сама ще се оправя… :)

Лорейн Палистър — 13.01.2000 г., 10:56 ч.

До: Зоуи Кларк

Копие:

Относно: обяд

Джъдж-Демон май ще получи удар. Седи на бюрото си със зачервени очи и трака като бясна по клавиатурата — така прави само когато праща отровни мейли. Не ми се гледа телевизията за малоумни шизофреници или както там се нарича. Искаш ли да отидем на обяд в „Блейки“? Писна ми да плащам по три лири за блудкавата бира в бар „Зеро“. Може би ще откопча половин час след 13 ч. Обади се.

Суси Джъдж-Дейвис/[email protected]13.01.2000 г., 10:59 ч.

До: Саймън Хорн/[email protected]

Копие:

Относно: писна ми

Скъпи, не желая да те безпокоя, когато си под такова огромно напрежение, но вече не издържам. Като лична секретарка на творческия директор, очаквам да ми се оказва малко по-голямо уважение. Ала тази седмица Лорейн Палистър ме заплаши със саморазправа, а Пинки Фолън ме командори, сякаш е собственица на агенцията. Знаеш, че заради теб съм готова на всичко, но съм на края на силите си. Опитах се да ти се обадя, за да поговорим, обаче ти не вдигаш телефона. Явно не ми остава друг изход.

Моля, приеми настоящото като официална молба за напускане. Естествено, ще изчакам да изтече едномесечното предизвестие, за да не бъда обвинена в липса на професионализъм.

Бих искала да се възползвам от възможността и да ти благодаря за шанса, който ми даде да работя с теб. За мен бе чест да бъда приближена на една от малкото британски легенди в рекламата. Ако повече хора в „Милър-Шанкс“ споделяха твоите виждания и високи професионални стандарти, може би нямаше да пиша този мейл.

Надявам се, че макар да се разделяме, винаги, винаги ще си бъдем близки.

Твоя скъпа приятелка:

Суси Джъдж-Дейвис

Саймън Хорн/[email protected]13.01.2000 г., 11:15 ч. (15:15 ч. местно)

До: Суси Джъдж-Дейвис/[email protected]

Копие:

Относно: писна ми

Защо смяташ, че трябва да се притеснявам за твоето благосъстояние? Ако не беше такава егоистка, щеше да забележиш, че кариерата ми е в криза.

Пинки се опитва да ми отнеме поста.

Хариет — сигурно с благословията на Дейвид — обядва с бившия ми посредствен художествен директор, вероятно за да го убеди да ме замести.

А Дейвид използва всяка възможност да ми подреже крилата.

За капак съм на другия край на света и се опитвам да направя от нищо нещо.

Всъщност аз имам по-голямо основание да подам оставка.

А ти бягаш като плъх от потъващия „Титаник“.

Сега най-вече трябва да си смела.

Лоялна.

Всеотдайна.

А ти знаеш само да се самосъжаляваш и да хленчиш за жалките си проблемчета.

Честно казано, отчайваш ме. Щом толкова искаш, върви си.

Ще си намеря друга секретарка, която да ме подкрепя в трудните моменти.

Зоуи Кларк — 13.01.2000 г., 11:17 ч.

До: Лорейн Палистър

Копие:

Относно: обяд

Не мога. Крътън настоява целият етаж да гледа МШТВ в кабинета му. Гадост!!!!!!! Съжалявам.

Саймън Хорн/[email protected]13.01.2000 г., 11:25 ч. (15:25 ч. местно)

До: Хариет Грийнбаум/[email protected]

Копие:

Относно: подкрепа

Реших да отделя няколко минути, за да се осведомя как вървят нещата при теб. Както знаеш, тук времето като никога е лошо.

Но смятам, че с малко настойчивост ще успея да вкарам експреса на „Милър-Шанкс“ в релси.

Поради тайфуна разполагаме с цял ден и аз имах възможност да помисля на спокойствие. Ще се зарадваш, като ти кажа, че вследствие на бурна мозъчна активност в лявото ми полукълбо се породиха някои невероятни идеи за презентацията в понеделник. Сигурно знаеш, че съм известен със странните си хрумвания.

Вероятно си чула, че за конкурса на „Бъргър кинг“[9] маскирах всички в О&М — от портиера до президента — като крави.

Съвсем малко не ни стигна да го спечелим.

Откъде можех да предположа, че същата седмица ще избухне епидемията от „луда крава“!

Но да не се отклонявам.

Ще се постарая бързо да избистря идеите си.

Между другото, едно птиченце ми каза, че си обядвала със старото ми приятелче Бари Клемънт. Не съм го виждал от миналогодишното раздаване на наградите на Д&АД. Той не спечели нищо и не бе в особено добро настроение.

Как се чувства в „Абът-Мийд“? Откакто се разделихме, не е същият. Вече повече от година не е създал нищо сносно, а на теб не е нужно да обяснявам, че кампаниите са животът на рекламиста.

Силно се надявам да успее да възстанови кариерата си.

Необяснимо е, нали, как слабият пламък на творческото вдъхновение понякога примигва и угасва? Горкият Бари! Много мило от твоя страна, че си намерила време да го утешиш.

Благодаря ти.

Пиши ми как се справя Пинки с идеята ми за „Кока-кола“. Цяла седмица в носа ми мирише на сурова филмова лента, но ми липсва адреналинът на пред конкурсната подготовка.

С най-добри пожелания:

Сай

Пинки Фолън — 13.01.2000 г., 11:41 ч.

До: Кен Пери

Копие:

Относно: СПЕШНО

КЕН, ЗВЪНЯХ И НА ТЕБ, И НА ШАНИЙС, НО НЕ МОГА ДА ВИ НАМЕРЯ. ВЕДНАГА ИЗПРАТИ ОХРАНАТА!! СУСИ СЕ Е ЗАКЛЮЧИЛА В КАБИНЕТА НА САЙМЪН. НА БЮРОТО Й СЕ ВЪРГАЛЯТ ПРАЗНИ ШИШЕНЦА ОТ ПРИСПИВАТЕЛНИ ТАБЛЕТКИ. ПОВИКАХМЕ ЛИНЕЙКА, НО ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА РАЗБИЕМ ВРАТАТА.

Саймън Хорн/[email protected]13.01.2000 г., 11:48 ч. (15:48 ч. местно)

До: Летиша Хег/[email protected]

Копие:

Относно: новини

Както винаги се радвам да те чуя, скъпа. Разбира се, че получавам мейли тук — може ли да прекъсна електронната си пъпна връв с цивилизацията!

Снимките не вървят лесно, но ти знаеш колко обичам предизвикателствата.

Трябва да кажа, че е доста стимулиращо да тренираш интелектуалните си мускули до откат.

„Сън“ както обикновено превърна една нелепа история в национален проблем. Въпреки това бях принуден да накарам Винс да плати пълната цена за глупавите си изявления. Суров съм, да.

Такъв е le monde de chien mange chien[10], в който се бъхтим.

Винс не е единствената риба в морето.

Съжалявам, че ще те разочаровам, но във връзката Грийнбаум/Клемънт няма нищо непристойно и/или макиавелианско. Аз сам помолих Хариет да му предложи морална подкрепа и той я е приел.

Естествено, няма повик за свежа кръв в ръководството на творческия ни отдел. При нас, както се казва, всичко е по мед и масло.

Тъкмо днес сутринта Дейвид ми писа, че в мое отсъствие се чувствал като без една ръка.

Това обаче не значи, че аз не се замислям за промяна. Смятах да ти го спомена по време на бъдещия ни обяд, но след като сама повдигна въпроса…

Струва ми се, че вече включих моторите на революцията в „Милър-Шанкс“ и предизвикателството намалява. Вероятно е време да напусна.

Дейвид, естествено, ще се бори със зъби и нокти да ме задържи.

Но вярвам, ще го убедя, че трудната работа е свършена и задачата може да бъде продължена от не толкова колоритен талант.

В момента това е само една много смътна идея.

Копнеж по следващия рекламен Еверест.

Но трябва скоро да я обсъдим — знаеш колко много ценя мъдрите ти съвети. След като се върна, сигурно ще съм зает с „Кока-кола“.

Ала се обади на Суси и си запази най-ранния ми свободен час.

Сай

Саймън Хорн/[email protected]13.01.2000 г., 11:58 ч. (15:58 ч. местно)

До: Бари Клемънт/[email protected]

Копие:

Относно: доста време мина

Приятелю, около мен блещука Индийският океан.

Мургави девойки ми сервират на груби дървени подноси кокосови орехи и манго.

И папая!

За какво ти напомня това, стари приятелю? Чувам, че отвръщаш: „За иберийското ни приключение!“. Да!

Бяхме в Севиля и нямаше океан. Вместо кокос ядяхме портокали.

И сега усещам в ноздрите си онзи тръпчив мирис. Смесица от потта на филмовия екип и от грес, дошла je ne sais quoi[11].

Какви снимки, а?! Да вземеш непретенциозна торбичка солени ядки и да накараш най-величествения испански град да полудее по нея беше гениално хрумване!

Фалитът на клиента малко преди рекламата ни да задейства своята магия си остава една от най-големите трагедии в края на ХХ в.

Какъв тандем бяхме, а, Бари!

Днес всичко изглежда твърде лесно. Къде са предизвикателствата? Смее ли някой да разчупи калъпите?

Може би съм сбъркал агенцията. Не ме разбирай погрешно. „Милър-Шанкс“ е хубава фирма. Ала просто тук не си дават голям зор.

Вече осъзнавам, че в мен все още текат твърде много творчески сокове, за да се примирявам с посредствеността.

Подозирам, че и в теб.

Ако някога предусетя, че те тегли към спокоен пристан, какъвто предлага „Милър-Шанкс“, веднага ще скоча на борда, за да те преведа през буйните води.

Не, ние с теб все още се чувстваме в стихията си само в опасните водовъртежи на рекламните чудеса.

Като се върна, ще потърся нещо по-нестандартно — копнея за предизвикателства.

И ще ти звънна.

След като запазя маса в „Айви“, за да си припомним миналите подвизи и да пием за бъдещите.

Сай

Шанийс Дъф — 13.01.2000 г., 11:59 ч.

До: Всички отдели

Копие:

Относно: МШТВ

Кен Пери ме помоли да ви уведомя, че поради спешен случай в творческия отдел МШТВ ще започне с половин час по-късно. Извинете за неудобството.

Саймън Хорн/[email protected]13.01.2000 г., 12:10 ч. (16:10 ч. местно)

До: Суси Джъдж-Дейвис/[email protected]

Копие:

Относно: имаме работа за вършене

Извинявам се за малко рязкото си предишно писмо.

Но то беше за твое добро, скъпичка.

Понякога единствено плесник по бузата помага на изпаднал в истерия да дойде на себе си. Надявам се присъщият ти здрав разум да е надделял над самосъжалението, което беше те обхванало, защото ни чака важна работа.

Както вече ти споменах, гърбът ми е уязвим.

Врагът търси най-слабото ми място, в което да забие кинжала.

Ето върху какво трябва да се съсредоточиш: освен използвачката Пинки дръж под око и машинациите на Хариет.

И ако Летиша Хег не ти звънне до половин час, за да си уреди среща, ти й се обади.

Дръж ме в течение, скъпа.

И бъди винаги нащрек.

От това зависи кариерата и на двама ни.

Зоуи Кларк — 13.01.2000 г., 12:14 ч.

До: Лорейн Палистър

Копие:

Относно: „Бърза помощ“

Какво става?!!! Дейвид ме е приковал към бюрото, иначе досега да съм дотърчала!!! Чух линейката!!!!!!! Суси мъртва ли е?!!!!!!!!!!!!!!!! Нали не си ти?!!!!!!!!!! Кажи, кажи, кажи!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Дейвид Крътън — 13.01.2000 г., 12:15 ч.

До: Пинки Фолън

Копие:

Относно: не можеш ли да въведеш ред?

Какво става? Не е нужно да превръщаме сградата в снимачна площадка на „Спешно отделение“. Мислех, че ще можеш да ръководиш отдела, без да прибягваш до мелодраматичните похвати на Саймън. Май съм сбъркал.

Бари Клемънт/[email protected]13.01.2000 г., 12:17 ч.

До: Саймън Хорн/[email protected]

Копие:

Относно: доста време мина

Каква изненада! Толкова приятелско писмо след последната ни среща! Доколкото си спомням, мен ме извлякоха навън, а ти беше се скрил под масата в „Гросвенър“. Бях пиян, но какво са наградите на Д&АД без поне един тупаник?!

Никак не си се променил, нали?

Още пишеш.

Много.

Кратки.

Мъгляви абзаци.

Надяваш се.

Това да придаде по-голяма.

Дълбочина.

На думите ти.

Отколкото притежават.

Всъщност.

Доколкото разбирам, намекваш, че бих напуснал „Абът-Мийд-Викърс“, за да отида в „Милър-Шанкс“ — да заменя агенция, спечелила повече награди, отколкото можеш да си представиш, за такава, в която работиш ти?

Гениална идея, приятелю! Откъде да започна?!

Спомняш си с умиление снимките в Испания, които бяха пълно фиаско. Именно шибаната ни реклама доведе до фалита на „Хапи снакс“. Не биваше малка компания като нея да пръска 650 бона за 30-секунден клип.

Странно, че не бяхме говорили от месеци, а ми пишеш точно ден след като обядвах с твоя колежка (много е умна тая Хариет). Ако ти подметна, че Крътън другата седмица ме е поканил в „Мирабел“, цветя ли ще ми изпратиш?

Бари

 

 

ПС. Току-що си спомних прякора ти в О&М: Както го показват по телевизията. Да си чукал някой готин травестит напоследък?

Саймън Хорн/[email protected]13.01.2000 г., 12:21 ч. (16:21 ч. местно)

До: Суси Джъдж-Дейвис/[email protected]

Копие:

Относно: имаме работа за вършене

Суси, къде си? Обади ми се, миличка.

Брет Топовлски/[email protected]13.01.2000 г., 12:22 ч. (16:22 ч. местно)

До: Лиам О’Кийф/[email protected]

Копие:

Относно: ПЛАНЪТ

Вин току-що се върна бесен от бара. Хрумнало му е нещо. Не е много изтънчено и няма да ни върне на работа. Но поне ще си тръгнем с широка усмивка на лицето. Съжалявам, ако през следващите дни животът ти се стъжни, но мисля, че планът ще ти хареса.

Брет Топовлски/[email protected]13.01.2000 г., 12:33 ч. (16:33 ч. местно)

До: Пинки Фолън/[email protected]

Копие:

Скрито копие: Лиам О’Кийф/[email protected]

Относно: „Кока-кола“

Здравей, Пинки. Много мислихме какво да ти кажем и не ни беше лесно да се решим. Не искаме да създаваме неприятности, но смятаме, че трябва да те уведомим.

Лиам ни писа за идеята на Саймън за „Кока-кола“ и че я разработвате за конкурса. Щом я спомена, тя ни се стори позната. Бързо се сетихме откъде. Миналата година две момичета на име Джейн Бакър и Кити Бейтс бяха оставили портфолиото си на Саймън. Хвърлихме му един поглед. Те бяха правили кампания за „7UP“. Лозунгът й беше: В КУТИЯТА Е. Никого не обвиняваме. Може да е съвпадение. Но преди това бяхме говорили с Летиша Хег. Тя каза, че миналата седмица Саймън ходил при нея и разглеждал портфолиа, а е известно, че Летиша рекламира Джейн и Кити из целия град.

Както вече споменахме, не желаем да ръсим необосновани обвинения. Но смятаме, че заради „Милър-Шанкс“ трябва да провериш, преди да сте отишли твърде далеч в подготовката. Може да си помислиш, че го правим от злоба, защото в момента сме загазили. Не е така. И ние допреди две години бяхме студенти и знаем какво е да те експлоатират. Както и да е, не е тайна, че не уважаваме особено Саймън, но ти си вложила доста усилия в конкурса и ако се окаже, че идеята не е оригинална, разбираш какво ще стане.

Много съжаляваме — Брет и Винс

Лиам О’Кийф/[email protected]13.01.2000 г., 12:45 ч.

До: Брет Топовлски/[email protected]

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Гадни копелета! Вероятно ще ми отворите адски много работа, но няма да ви придирям, след като сте с единия крак в центъра за безработни. Сега ще последва зрелищна вълна от прикриване на задници — а аз ще се облегна назад и ще й се наслаждавам. Пинки обсъжда „Кока-кола“ с Хариет, така че още не е прочела мейла ви.

Но това ще ви хареса. Току-що откараха Суси в болница. Пинки заварила кабинета на Хорн заключен и се усъмнила — на бюрото на Суси имало празни шишенца от лекарства. Повика охраната да разбие вратата (новичката на мястото на предишната, която беше разсечена с брадва миналата седмица) и я намери просната върху бюрото на Хорн. След като я откараха, Лол потърси в чантата й телефона на майка й. И откри съдържанието на шишенцата, грижливо увито в книжна салфетка. Трябваше да се досетим, че на мършавата примадона няма да й стигне кураж да се самоубие. Пинки звънна в болницата, но беше късно — вече бяха промили стомаха й (съдържание: половин ръжена питка, две парченца мандарина, чашка чай, отгризан нокът?) Лол каза, че й е от полза и че й е спестило необходимостта сама да предизвика повръщане, както правела винаги след обяда. Все такива ги плещи — затова я обичам.

Нима написах „обичам“?!

Ще ви държа в течение на историята за кражбата на идеята за „Кока-кола“.

Лорейн Палистър — 13.01.2000 г., 12:54 ч.

До: Зоуи Кларк

Копие:

Относно: обяд

Наистина ли няма как да дойдеш? Поне за малко? Трябва да ти разправя за напълно безполезния опит на Джъдж-Демон да се самоубие. Тя нищо не може да направи като хората.

Зоуи Кларк — 13.01.2000 г., 13:02 ч.

До: Лорейн Палистър

Копие:

Относно: обяд

Ще ме убие, ако се измъкна точно сега, но трябва да го чуя!!!!!!!!!! До след две минути.

Пинки Фолън/[email protected]13.01.2000 г., 13:03 ч.

До: Брет Топовлски/[email protected]

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Брет и Винс, съжалявам за неприятностите ви. Колкото и глупаво да си постъпил, Винс, не смятам, че заслужаваш да бъдеш уволнен. Мислих върху мейла ви и какво ви е подтикнало да го напишете — това е доста сериозно обвинение. Трябва да го проверя и тогава да реша какво да предприема. Засега искам да си мълчите. Никой не бива да узнае за подозренията ви, докато не научим истината. Моля ви, вярвайте ми, че ще постъпя, както е редно. Ще ви държа в течение… :)

Пинки Фолън/[email protected]13.01.2000 г., 13:10 ч.

До: Саймън Хорн/[email protected]

Копие:

Относно: Суси

Лоша новина. Суси беше откарана в болница, защото се уплашихме, че е взела свръхдоза лекарства. Оказа се, че не е, но очевидно е силно разстроена от нещо. Аз имах пререкания с нея, обаче не вярвах, че ще стигне дотам. Мисля, че ще я изпишат още днес — сигурна съм, че ще се зарадва, ако й се обадиш. Представям си колко ужасно се чувстваш, тъй като си далеч и не можеш да й помогнеш, но моля те, не се притеснявай. Тя и преди е имала проблеми, но винаги ги е преодолявала с усмивка. Уверена съм, че и сега няма да е по-различно.

Между другото, спомняш ли си дали си разглеждал портфолиото на две момичета — Кити Бейтс и Джейн Бакър от колежа „Уотфорд“? Те непрекъснато ми звънят, че си искал пак да го видиш. Да ги приема ли, или да изчакам да се върнеш?

Пиши ми. Надявам се, не възразяваш, че изпратих на Суси цветя от името на отдела… :)

Хариет Грийнбаум/[email protected]13.01.2000 г., 13:15 ч.

До: Саймън Хорн/[email protected]

Копие:

Относно: подкрепа

Благодаря ти за мейла. Както и за идеите ти за презентацията в понеделник. Споменах на Дейвид, но той се бои да не прекалим. Няколко пъти се е срещал с Кели Деринджър от „Кока-кола“ и смята, че като американка от Айова, тя донякъде е пуританка и няма да одобри подобен подход.

Обядът с Бари мина чудесно. Той далеч не е депресиран. Всъщност през цялото време ми се хвалеше с новите реклами, които е заснел за „Гинес“ и за „Волво“. Явно са фантастични. Помоли ме да ти кажа да поздравиш Дик Чик[12] — предполагам, че ви е бил колега.

Бавно се възстановяваме от историята със „Сън“. Надявам се, че ще ни помогнете да я забравим, като се върнете с невероятен клип. Успех!

Саймън Хорн/[email protected]13.01.2000 г., 13:31 ч. (17:31 ч. местно)

До: Пинки Фолън/[email protected]

Копие:

Относно: Суси

Само пет минути да ме няма, всичко отива по дяволите. Сутринта Суси беше в прекрасно настроение, затова ми е трудно да си представя що за анархия я е довела до опит за самоубийство.

Страх ме е да си помисля какви щети още ще заваря, като се върна.

А що се отнася до нелепия ти съвет как да се държа с нея, аз я познавам като петте си пръста и не приемам напътствия от човека, който вероятно я е подтикнал към толкова драстична постъпка.

Няма повече да говорим за случая, но бъди сигурна, че ще го проуча.

Колкото до Кити и Джейн, как е възможно да ме занимаваш с тях! Имам бегъл спомен, че идеите им бях скучни и сухи. Нищо не съм им обещавал.

Не приемай портфолиото им, за да не им вдъхваш надежди. Колкото по-скоро разберат, че нямат бъдеще в рекламата, толкова по-добре за тях.

Оттук не мога да преценя как ръководиш отдела ми.

Достатъчно е да кажа, че не е зле да бъдеш максимално предпазлива през този ден и половина, който ти остава да „директорстваш“.

Пинки Фолън/[email protected]13.01.2000 г., 13:35 ч.

До: Летиша Хег/[email protected]

Копие:

Относно: Кити Бейтс и Джейн Бакър

Здравей, Лети,

Надявам се да прочетеш мейла ми, щом се върнеш от обяд. Саймън спомена, че миналата седмица е прегледал портфолиото на Кити и Джейн и е бил много впечатлен. Помоли ме и аз да го видя и да си кажа мнението. Би ли ми го изпратила днес следобед? Спешно е — той явно иска да вкара малко свежа кръв в отдела.

Благодаря и всичко най… :)

Дейвид Крътън — 13.01.2000 г., 14:19 ч.

До: Зоуи Кларк

Копие:

Относно: МШТВ

Изрично ти наредих да бъдеш в кабинета ми за премиерата на прекрасния ни ТВ канал. Едва ли си посмяла да я пропуснеш, макар че задникът ти не беше залепен за дивана ми. За да се позабавляваш, подготвил съм ти списък с въпроси за програмата.

Зоуи Кларк — 13.01.2000 г., 14:22 ч.

До: Лорейн Палистър

Копие:

Относно: мамка му!!!!!!!!!

Дейвид иска да отговарям на въпроси за МШТВ!!!!!! Помощ!!!!!!

Лорейн Палистър — 13.01.2000 г., 14:25 ч.

До: Лорейн Палистър

Копие:

Относно: мамка му!!!!!!!!!

Защо не идеш при ходещия анорак Годли? Нямам представа кой е, но явно знае всичко, което става тук.

Летиша Хег/[email protected]13.01.2000 г., 14:36 ч.

До: Пинки Фолън/[email protected]

Копие:

Относно: Кити Бейтс и Джейн Бакър

Пинки, скъпа, колко хубаво е да получа е от теб! Ти така трогателно ми напомняш за шейсетте години на миналия век, че просто не те свързвам с електронната революция!

Трябва да призная, че съм изненадана. Когато разгледа материалите на Кити и Джейн, милият Саймън не даде да се разбере, че копнее да ги привлече на работа. Но се радвам, че е размислил (нали ще прибера 15 % комисиона).

Разбира се, веднага ще ти предоставя портфолиото им. То е в Ти Би Дъбълю Ей, но ще помоля да ти го изпратят. Ще го получиш до затварянето на борсата. Не е зле Сай да побърза с неустоимото си предложение. В Ти Би Дъбълю Ей са ги харесали и те всеки момент ще се подпишат на пунктира.

Винаги на твое разположение:

Лети

Кейти Филпот — 13.01.2000 г., 14:45 ч.

До: Дейвид Крътън

Копие:

Относно: МШТВ

Невероятно!!!! Агенция със свой собствен телевизионен канал!! Беше гениален — информативен, професионален и забавен. Браво — Кейти Ф

Лиам О’Кийф/[email protected]13.01.2000 г., 14:53 ч.

До: Брет Топовлски/[email protected]

Копие:

Относно: трябваше да го видите

Това може би ще ви развесели. Днес гледахме МШТВ. Зле ли беше? Да кажем така: ако клиентите ни го видят, няма да ни поверят и една телевизионна реклама повече. Най-готино беше, когато Хорн запя рекламната песничка на „Шугар пъфс“[13] („В живота ми има двама мъже…“). Купете си албума.

Хариет Грийнбаум/[email protected]13.01.2000 г., 15:07 ч.

До: Мелинда Шеридан/[email protected]

Копие:

Относно: ЛЮБОВ

Дейвид току-що заяви, че въпреки тайфуна очаква да се върнете с реклама. Не го интересува качеството, само да донесете проявен филм. Каква е вероятността да успеете, за да ви остави на мира?

Дейвид Крътън — 13.01.2000 г., 15:14 ч.

До: Рави Баснитал

Копие:

Относно: мълчанието е злато

Изминаха цели 95 ч и 34 мин, откакто не съм получавал мейл от Перти ван Хелден. Браво! Не съм разточителен в похвалите, така че сложи този е в рамка.

Мелинда Шеридан/[email protected]13.01.2000 г., 15:29 ч. (19:29 ч. местно)

До: Хариет Грийнбаум/[email protected]

Копие:

Относно: ЛЮБОВ

Предай на Дейвид, че през разнообразната си кариера съм била на 86 натурни снимки и никога не съм се връщала без филм. 17 дена чаках да преминат мусонните дъждове в Индонезия само с 200 цигари „Силк кът“, три романа на Харолд Робинс и един местен келнер с издръжливостта на расов бик. Виждала съм амазонски пиявици да се впиват в манекенка, наета само заради невероятната й кожа. И все пак спечелих първо място на Британските телевизионни награди. Веднъж основната ми актриса и фризьорката й едва не се пребиха в опита си да придадат по-естествен вид на прическата й. Няма да допусна един нищо и никакъв тайфун да съсипе реномето ми.

Утре вятърът може да отвее камерата, клапата и режисьора (дано — той е толкова сприхав напоследък), но клипът ще бъде заснет, дори да се наложи да взема назаем любителската камера на някой гост на хотела.

Найджъл Годли — 13.01.2000 г., 15:34 ч.

До: Зоуи Кларк

Копие:

Относно: моя милост!

Радвам се да се запозная с личната секретарка на президента. Явно се издигам в обществото! Жалко, че си пропуснала премиерата на МШТВ, но аз с удоволствие ще ти помогна. Искаш ли да ти дам видеозаписа си да го прегледаш вкъщи? Може някой път да обядваме заедно и да ти разкажа още интересни подробности от историята на „Милър-Шанкс“. Мисля, че осведомеността ти ще ти помогне да доразвиеш отношенията си със своя господар и повелител. Найдж

Зоуи Кларк — 13.01.2000 г., 15:50 ч.

До: Лорейн Палистър

Копие:

Относно: Годли

Хиляди благодарности за съвета!!!!! Но сега кретенът ме кани на обяд!!!!!!!!!!!!!!!! По-добре да отговоря грешно на въпросите и да ме уволнят!!!!!!!!!!!!!!

Летиша Хег/[email protected]13.01.2000 г., 16:12 ч.

До: Саймън Хорн/[email protected]

Копие:

Относно: обяд

Търсих Суси, но тя е болна и си е тръгнала. Говорих с Лорейн — доста любезна севернячка — и си записах час в претрупания ти график. Във вторник на обяд си на мое разположение. В „Грийнхаус“? Цяла вечност не съм била там, а чух, че имали талантлив нов готвач, който вършел чудеса с пържола от рибиците.

Между другото, изпратих на Пинки портфолиото на момичетата от Уотфорд. Тя ме увери, че те интересували. Радвам се, че си размислил, след като миналата седмица ги отряза. Предупредих хипарката, повтарям го и на теб: ако ги искаш, ще трябва да си бърз като Линфорд Кристи. Бийти ги е харесал за Ти Би Дъбълю Ей. Чудо ще е, ако откажат на Къдравия бог.

Найджъл Годли/[email protected]13.01.2000 г., 16:19 ч.

До: Брет Топовлски/[email protected]; Винс Дъглас/[email protected]

Копие:

Относно: присъствени карти

Проверявах архива си и установих, че от 07.09.1998 г. насам не сте попълвали присъствени карти. Бихте ли ми ги изпратили веднага? Нямате представа колко важно за ефикасното управление на счетоводството е те да бъдат предавани навреме. Знам, че попълването им е досадна задача, но съм забелязал, че ако го приемете като игра (например да съставите проста таблица, за да видите на кои клиенти отделяте най-много време), ще стане по-забавно.

Съжалявам, че се налага да ви подсещам, но всички трябва да си вършим работата.

Найдж

 

 

ПС. Котката ти страшно хареса шкембето, което й сварих, Винс!

Саймън Хорн/[email protected]13.01.2000 г., 16:22 ч. (20:22 ч. местно)

До: Летиша Хег/[email protected]

Копие:

Относно: ПРОЧЕТИ ВЕДНАГА!

НЕЗАБАВНО ПОИСКАЙ ОБРАТНО ПОРТФОЛИОТО. НА ПИНКИ ИЗРИЧНО Е ЗАБРАНЕНО ДА ТЪРСИ НОВИ РЕКЛАМИСТИ. НЯМАШ ПРЕДСТАВА КОЛКО ВАЖЕН Е ТОЗИ МЕЙЛ.

!!!

Саймън Хорн/[email protected]13.01.2000 г., 16:27 ч. (20:27 ч. местно)

До: Пинки Фолън/[email protected]

Копие:

Относно: Кити и Джейн

Летиша ми писа, че въпреки изричната ми забрана си й поискала портфолиото им.

Достатъчно обидно е, че не приемаш оценката ми, а тя е, че са посредствени.

Нещо повече: неподчинението ти се превръща в навик.

Ако в понеделник разбера, че само си разлистила портфолиото, ще преосмисля решението си да те върна в отдела след поведението ти от миналата седмица.

Предупредена си!

Сай

Брет Топовлски/[email protected]13.01.2000 г., 16:42 ч. (20:42 ч. местно)

До: Лиам О’Кийф/[email protected]

Копие:

Относно: Хорн

Кретенът цял ден злорадства над нещастието на Винс, но току-що го видяхме в бара — беше бял като платно (дори синкавобял като в прословутата реклама на „Даз“[14]?) Не подозирах, че ще приеме толкова тежко новината за псевдо самоубийството на Суси. Чак ми дожаля за него. Не се безпокой. Мина ми за по-малко от секунда. Кой би могъл да изпита симпатии към петдесет и няколко годишен дебелак с тениска на „Мегадет“ и с бейзболна шапка?! Педал!

Брет Топовлски/[email protected]13.01.2000 г., 16:52 ч. (20:52 ч. местно)

До: Найджъл Годли/nigel_godley@ millershanks-london.co.uk

Копие:

Относно: присъствени карти

Имаме нова система, Годърс. Всички присъствени карти в творческия отдел се попълват от Суси Джъдж-Дейвис. Тя се справя много по-добре от нас. Остави й ги на бюрото и ще ти ги върне, преди да си казал: „Двойно счетоводство“.

Брет и Винс

Лиам О’Кийф/[email protected]13.01.2000 г., 17:03 ч.

До: Брет Топовлски/[email protected]

Копие:

Относно: Хорн

В грешка си. Хорн има вид на смъртник, защото е предусетил, че Пинки ще разгледа портфолиото на Кити и Джейн. Сигурно бълва огън и жупел. Наредил й е да не го пипа под страх от уволнение. Тя обаче постъпи разумно и не му обърна внимание.

Найджъл Годли/[email protected]13.01.2000 г., 17:11 ч.

До: Брет Топовлски/[email protected]

Копие:

Относно: присъствени карти

Все последен научавам новините в моята кабинка. Но идеята е чудесна — сега може би творческият отдел най-сетне ще настигне останалите в изпълнението на тази досадна, но жизненоважна задача. Още сутринта ще предам непопълнените карти на Суси. Много благодаря за информацията!

Найдж

Летиша Хег/[email protected]13.01.2000 г., 17:22 ч.

До: Саймън Хорн/[email protected]

Копие:

Относно: ПРОЧЕТИ ВЕДНАГА!

Скъпи, сега излизам от събеседване (с една очарователна художествена директорка в „Грей“ — ще ви запозная) и прочетох крещящия ти мейл. Обадих се в Ти Би Дъбълю Ей, но беше късно — вече бяха изпратили портфолиото. Няма значение. Сигурна съм, че ако звъннеш на Пинки, тя ще ми го върне, без да го отваря. Трябва да кажа, че за първи път те виждам да проявяваш такива колебания за мои подопечни. Обикновено си твърд и решителен. Кити и Джейн обаче правят страхотно впечатление на творческите директори, с които се срещат.

Лети

Лиам О’Кийф/[email protected]13.01.2000 г., 17:32 ч.

До: Брет Топовлски/[email protected]

Копие:

Относно: „Осъденият на смърт…“

Стоката пристигна. Пинки не ми даде да се приближа до нея. Разгледа портфолиото в пълно мълчание. После го взе и тръгна към Крътън. Настроение: бясна е. Съвсем е забравила ръководните си принципи — мир и любов.

💣

Пинки Фолън — 13.01.2000 г., 18:21 ч.

До: Зоуи Кларк

Копие:

Относно: спешно

Търсих навсякъде Дейвид и Хариет. Трябва незабавно да говоря с единия или и с двамата по въпрос от изключителна важност. Щом се върнеш на бюрото си, пиши ми къде да ги намеря. Благодаря.

Зоуи Кларк — 13.01.2000 г., 18:35 ч.

До: Пинки Фолън

Копие:

Относно: спешно

Съжалявам, Пинки, но за малко ги изпусна. Отидоха на вечеря с клиент. С „Фрийдъм“, мисля. Бих ти предложила да звъннеш на Дейвид, но той си остави мобилния да се зарежда. Не може ли да почака?

Пинки Фолън — 13.01. 2000 г., 18,36 ч.

До: Зоуи Кларк

Копие:

Относно: спешно

Не, не може. В кой ресторант са? Ще ги намеря.

Зоуи Кларк — 13.01.2000 г., 18:40 ч.

До: Пинки Фолън

Копие:

Относно: спешно

Не помня. Съжалявам. Името му май започваше с П. Или пък с В? Не съм сигурна.

Лиам О’Кийф/[email protected]13.01.2000 г., 19:16 ч.

До: Брет Топовлски/[email protected]

Копие:

Относно: „Осъденият на смърт…“ ІІ

Не е намерила Крътън. Излязъл е на вечеря с Хариет, а тъпата Зоуи не помни в кой ресторант им е запазила маса. Така че Пинки показа на мен рекламата на Кити и Джейн за „7UP“ и ме попита какво мисля. Тайният педал Хорн определено я е изплагиатствал. Тя накара Лол да събере всички останали рекламисти, за да започнем работа по нова кампания за „Кока-кола“. Днес явно няма да се прибирам.

Спете спокойно, момчета, със съзнанието, че сте изпълнили отлично задачата си.

Брет Топовлски/[email protected]13.01.2000 г., 19:21 ч. (23:21 ч. местно)

До: Лиам О’Кийф[email protected]

Копие:

Относно: „Осъденият на смърт…“ ІІ

Да спим?! Сигурно се шегуваш. Не ми е било толкова готино, откакто чуках Делия Стъбс (второкурсничка от колежа „Свято сърце“ в Брайтън). Отиваме в дискотеката „Люлеещи се палми“, преди бдителните майки да са прибрали френските си лолитки. Предчувствам, че ще ми се усмихне късметът.

Пинки Фолън — 13.01.2000 г., 19:32 ч.

До: Хариет Грийнбаум; Дейвид Крътън

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Търсих ви, за да ви уведомя какво открих. Съжалявам, ако не се видим, преди да прочетете това, защото щеше да е по-добре да ви го съобщя лично.

Моля ви, не ме питайте как, но разбрах, че кампанията ни за „Кока-кола“ не е оригинална. В КУТИЯТА Е всъщност е идея за „7UP“ на тандем студентки от колежа „Уотфорд“. Казват се Кити Бейтс и Джейн Бакър. Днес следобед проверих и установих, че миналата седмица Саймън е ходил в „Тависток-Хег“ и е разглеждал портфолиа. Включително и тяхното. Тъкмо в деня, в който ви представи „идеята“ си. Поисках от Летиша да ми изпрати въпросното портфолио за сравнение. Двете кампании практически са еднакви. Изключено е да е съвпадение. Единствената разлика са материалите, които добавихме след заминаването на Саймън.

Следобед получих два мейла от него. В светлината на разкритието, те съвсем го разобличават.

Сигурно първо ще се запознаете с портфолиото, преди да вземете решение. За себе си аз вече го сторих. Не мога да имам нищо общо с тази кампания, и ако агенцията все пак я използва, не желая да оставам тук. Безжалостното ограбване на идеите на младите рекламисти е порочна практика, която продължава от години.

Вероятно ще си помислите, че пиша това, защото съм обидена на Саймън и искам да открадна поста му, но не е така. Аз съм съсипана. Вярвах, че идеята му е гениална, и с интерес участвах в доразвиването й.

За ваше сведение наредих на отдела да започне работа по нова кампания. Поради късния час не бяха останали много хора, така че до сутринта едва ли ще имаме някакъв резултат.

Съжалявам за лошата новина. Бих дала мило и драго да видя и хубавата страна в нея… :(

Пинки Фолън/[email protected]13.01.2000 г., 19:35 ч.

До: Брет Топовлски/[email protected]

Копие:

Относно: „Кока-кола“

Видях кампанията на Кити и Джейн за „7UP“ — прави бяхте. Писах на Дейвид, но той е излязъл и вероятно ще реагира чак на сутринта. Каквото и да се случи, искам да ви кажа, че няма да остана в агенция, която използва крадени идеи. Ако Саймън не бъде уволнен, няма да работя с крадец. Като се има предвид колко безскрупулен е рекламният бизнес, сигурно другата седмица ще ви правя компания на опашката за безработни. Успех на утрешните снимки… :)

Брет Топовлски/[email protected]13.01.2000 г., 20:20 ч. (2:20 ч. местно)

До: Лиам О’Кийф/[email protected]

Копие:

Относно: лека нощ

Току-що се връщаме от танци. По пътя спряхме до апартамента на Хорн да се доотрежем с по една бира. През вратата се чуваха само глухите вопли на човек, чиято кариера окончателно и безвъзвратно е отишла на кино. На прага му имаше салата с омар под сребърен похлупак — явно не я е приел. Вин я нагъна — за утешение, че не взехме със себе си разкошната Франсоаз. Все пак беше на 11 г., а дори той слага чертата на 12.

Пинки ни изпрати мил е. Кажи й да си слуша дисковете на Ленард Коен колкото иска — няма повече да й се сърдим.

Време е за сън, рече Зеведей[15].

Лиам О’Кийф/[email protected]13.01.2000 г., 20:31 ч.

До: Брет Топовлски/[email protected]

Копие:

Относно: лека нощ

Радвам се, че СХ го приема като голямо момиче. За нас няма почивка. Опитваме се да измислим нещо за „Кока-кола“, но Пинки съвсем е блокирала. Обречени сме, приятелю, обречени сме.

Бележки

[1] Най-известният английски публицист. — Б.пр.

[2] ТВ реклама на ароматизаторите „Глейд“ от 1979 г. — Б.пр.

[3] Водеща британска кредитна банка. — Б.пр.

[4] Детско предаване по Би Би Си (1955 — 1984 г.). — Б.пр.

[5] Известна британска рекламна агенция. — Б.пр.

[6] Английска рекламна агенция с клиенти, като Би Би Си, „Волво“, „Хародс“ и др. — Б.пр.

[7] Боен вик (фр.). — Б.пр.

[8] Гениалност (фр.). — Б.пр.

[9] Верига заведения за бърза закуска. — Б.пр.

[10] Свят, в който човек за човека е вълк (фр.). — Б.пр.

[11] Не знам какво (фр.). — Б.пр.

[12] Жаргонна дума за хермафродит. — Б.пр.

[13] Марка готови тестени храни за закуска, известна с рекламите си, в които изгрява звездата на Кейт Уинслет. — Б.пр.

[14] Марка прах за пране. — Б.пр.

[15] От детска поредица на Би Би Си (1965 — 1977 г.) за хипи героите на която се предполага, че олицетворяват различни наркотици или наркотични ефекти. — Б.пр.