Дейвид Хатчър Чайлдрес
Тайната на Христофор Колумб (55) (Тамплиерският флот и откриването на Америка)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Pirates and Lost Templar Fleet, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
4,5 (× 4 гласа)

Информация

Сканиране
Еми (2016)
Разпознаване, корекция и форматиране
VeGan (2019)

Издание:

Автор: Дейвид Хатчър Чайлдрес

Заглавие: Тайната на Христофор Колумб

Преводач: Петко Вълков

Година на превод: 2011

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Сиела софт енд паблишинг АД

Град на издателя: София

Година на издаване: 2011

Националност: американска

Отговорен редактор: Наталия Петрова

Редактор: Люба Камарашева

Технически редактор: Божидар Стоянов

Художник: Дамян Дамянов

ISBN: 978-954-28-0890-9

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/2201

История

  1. — Добавяне

Капитан Кид и залезът на тамплиерските пирати

Най-интересният от всички тамплиерски и масонски пирати вероятно е капитан Кид. Уилям Кид е роден през 1645 г. в Шотландия и умира на 23 май 1701 г. Животът на този британско-шотландски пират е широко романизиран в литературата.

През 1689 г. Уилям Кид служи на пиратския кораб „Благословения Уилям“, който е пленен при остров Невис в Карибско море. Губернаторът на острова дава разрешително на Кид да напада френски кораби. През декември 1689 г. участва в абордажа на кораба „Мари Галант“ и в плячкосването на няколко френски кораба. През февруари 1690 г., докато Кид е на брега, екипажът му, опасявайки се за безопасността си, решава да завземе „Благословения Уилям“. На борда на „Антигуа“ Кид преследва „Благословения Уилям“ чак до Ню Йорк. По това време в Ню Йорк кипи гражданска война. Кид се присъединява към печелившата страна и през май 1691 г. се жени за богата вдовица. Живее в Ню Йорк няколко години, като става част от политическия елит. Един от неговите представители е амбициозният предприемач Робърт Ливингстън.

През 1695 г. Кид и Ливингстън пътуват до Лондон, за да се срещнат с Ричард Кут, граф Белмонт, който току-що е назначен за губернатор на Ню Йорк и Масачузетс. Кид се надява да си осигури разрешително за каперство. Тримата замислят план да залавят пирати и да си присвояват плячката им, вместо да я върнат на законните им собственици. През октомври същата година подписват договор с Кут, който дава 6000 английски лири за екипировка на експедицията на Кид. Същевременно Кут сключва и други тайни споразумения, в които са замесени държавният секретар, висши чиновници от адмиралтейството, съдии и самият края. Монархът дава на Кид три разрешителни: първото го упълномощава да залавя френски кораби, второто допуска пленяване на пиратски кораби и третото, което е най-важното, освобождава заловената плячка от всички бюрократични процедури и я отклонява от обичайния й път към съда. Това позволява Кид да съхранява заграбеното известно време, преди да го предаде на губернатора Кут в Бостън.

Тримата съзаклятници купуват 300-тонния галеон „Адвенчър“, с 34 оръдия на борда и Кид отплава от Англия за Ню Йорк през май 1696 г. Там той набира екипажа си, с уговорката моряците да получават 60 на сто от плячката, въпреки че вече е обещал същия процент и на губернатора Кут.

През септември се отправя към Индийския океан, като заобикаля африканския бряг. Спира на остров Мадагаскар и ремонтира кораба си на остров Хуана (Анжуан). През април 1697 г. Кид напуска острова и се отправя към Червено море, с намерението да плячкоса корабите на поклонниците, които се връщат от Мека на път за Индия.

Въпреки че вторият лиценз позволява на Кид да напада пиратски кораби, това изглежда малко вероятно. Екипажът му едва ли би нападнал други пирати, много от които са техни лични приятели. Освен това, да атакуваш кораб с опитни в сраженията морски вълци, е нещо съвсем различно от нападението на търговски кораб. Всъщност Кид среща пиратите Джон Хоър и Дик Чивърс на остров Санта Мария, близо до Мадагаскар, но изобщо не ги напада.

По времето на капитан Кид Ню Йорк е обхванат от пиратска треска.