Дейвид Хатчър Чайлдрес
Тайната на Христофор Колумб (44) (Тамплиерският флот и откриването на Америка)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Pirates and Lost Templar Fleet, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
4,5 (× 4 гласа)

Информация

Сканиране
Еми (2016)
Разпознаване, корекция и форматиране
VeGan (2019)

Издание:

Автор: Дейвид Хатчър Чайлдрес

Заглавие: Тайната на Христофор Колумб

Преводач: Петко Вълков

Година на превод: 2011

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Сиела софт енд паблишинг АД

Град на издателя: София

Година на издаване: 2011

Националност: американска

Отговорен редактор: Наталия Петрова

Редактор: Люба Камарашева

Технически редактор: Божидар Стоянов

Художник: Дамян Дамянов

ISBN: 978-954-28-0890-9

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/2201

История

  1. — Добавяне

Мистериозната личност на Колумб

Независимо от школските ни представи за Колумб, има доста доказателства, че в действителност той не е италианец, а испанец, който си присвоява самоличността на случайно срещнат от него млад италиански търговец на вълна, загинал по време на едно морско пътуване. Въпросният търговец от Генуа носи същото име (в превод, разбира се).

Според Уилфърд (Анди) Андерсън[1] и мнозина други изследователи на Колумб, всъщност трябва да проследим две паралелни биографии: на Кристофоро Коломбо, роден към края на 1451 г. в Генуа (Genova), в италианската област Лигурия, който е син на Доменико и Сузана Коломбо; и на Кристобал Колон, роден през лятото на 1460 г. в еврейското гето Генова (Genova), на испанския остров Майорка, син на принц Карлос IV де Виана и Маргарита Колон. Днес Генова е част от Палма, столицата на острова.

В противоположност на школските ни знания, подробностите от живота на Колумб не са проучени добре — разполагаме със съвсем оскъдни исторически данни. Смята се, че най-достоверен официален източник за живота на Колумб е книгата на Самюъл Елиът Морисън „Адмиралът на океана“[2]. Морисън е носител на наградата „Пулицър“, адмирал от запаса от американския военноморски флот и преподавател в Харвард. На него дължим традиционната биография на Колумб — син на италиански тъкач, който вярва, че земята е кръгла, и след като убеждава испанската кралица да финансира експедиция, открива Америка след хиляди години изолация, т.е. точно както го пише в учебниците.

Кристобал Колон — Христофор Колумб

Колкото и безупречна да изглежда репутацията на Морисън като автор и изследовател, Андерсън отбелязва, че проучванията му не са високо ценени от колегите му. Най-начетените му и ерудирани критици направо го иронизират, както си личи от „Нашънъл Ревю“ от 11 април 1975 г., където пише: „Откриването на Америка от европейците (както и другите книги на Морисън) е несполучлива творба (…), много погрешни изводи, даскалски ограничения и лош превод“.[3] Но Морисън не е единственият автор с традиционно възприемане на Христофор Колумб, в което се корени дългогодишният спор за неговия живот.

Много от свидетелствата за живота на Колумб не съвпадат, като се започне от мястото и датата на раждането му.

Самюъл Елиът Морисън твърди, че „няма никакви съмнения за раждането, семейството и расата на Христофор Колумб. Той е роден в древния град Генуа през 1451 г., между 25 август и края на октомври“.[4]

Но Симон Визентал, прочутият преследвач на нацистки престъпници от Втората световна война (както и много други автори), смята, че Колумб — една от най-известните личности в американската история, е роден в Испания. В книгата си „Операция Нов свят: тайната мисия на Христофор Колумб“ той пише: „Колумб е една от най-противоречивите и тайнствени фигури в историята. Забулени в загадки са раждането му, самоличността му, кариерата и постижения му“[5].

В „Общата еврейска енциклопедия“ обаче е отбелязано: „За място и дата на раждане на Колумб се сочи Генуа и 1446 и 1451 г., но те отдавна са тема на ожесточени спорове. (…) Повечето от историците са принудени до голяма степен (…) да попълнят празните места в този толкова неизвестен период от живота на Колумб, като използват сведенията в местните генуезки регистри за семейство Коломбо, за което се приема, че е семейството на бъдещия испанския адмирал“[6].

Но тази теза може да се окаже съвсем погрешна. Едно от противоречията, които се набиват на очи в биографията на Колумб, е участието му в нападението срещу Генуа през 1476 г., за който се предполага, че е родният му град. Морисън пише: „Няма причини за съмнения, че Христофор Колумб е роден в Генуа християнин католик, с желязна воля и горд с родния си град, така както няма съмнение, че Джордж Вашингтон е англиканец от английски произход, роден във Вирджиния, горд с американското си гражданство“.[7]

В „Енциклопедия Британика“ за Колумб е отбелязано: „Фактът, че в битката (на 13 август 1476 г.) той се сражава на страната на португалците срещу Генуа, говори, че не е никакъв генуезки патриот (…) Едно от обясненията е (…), че Колумб произхожда от семейство на испански евреи — сефаради, заселило се в Генуа“.[8]

Къщата на Колумб в Порту Санту, край Мадейра. Вероятно тук е роден по-големият му син Диего (около 1480 г.).

Андерсън подчертава, че семейството на италианския Колумб е доста бедно, докато Морисън твърди обратното: „Доменико Коломбо не е калфа, който зависи от надницата си, а манифактурист, който е притежавал една или няколко тъкачници“[9]. Визентал пише: „Предполага се, че баща му, Доменико Коломбо, е бил часовой на една от кулите в Генуа, а после — тъкач в Савона. Семейството едва се е издържало с физически труд“[10].

Италианският Колумб е почти необразован. Морисън пише: „Едно е сигурно образованието му е било съвсем слабо, ако изобщо е учил някога“[11]. Визентал твърди обратното: „(Колумб) е владеел до съвършенство латински и испански (…) имал е сериозни познания по история, география, геометрия, религия и религиозна литература (…) Поведението на зрелия Колумб опровергава представата, че произхожда от бедно семейство, което му е дало само елементарно образование“[12].

Има и други спорни моменти, но въпреки догматичните твърдения на Морисън, противоречията сочат, че става въпрос за съвсем отделни личности. В потвърждение на това ще прибегнем до две малко известни публикации на брат Нектарио Мария от венесуелското посолство в Мадрид: „Испанецът Хуан Колон“, публикувана през 1971 г. от издателство „Чедни Прес“ в Ню Йорк, и „Откривателят на Америка Кристобал Колон беше испанец и евреин от Майорка, а Кристофоро Коломбо — италианец от Лигурия“ (частно издание, Мадрид, 1978).

Нектарио дава сведения, че Колон е извънбрачен син на принц Карлос де Виана и Маргарита Колон, която е от видно еврейско семейство от гетото в Майорка. Авторът е намерил писмо от принца до губернатора на остров Майорка от 28 октомври 1459 г., в което описва срещата си с Маргарита. На базата на данни от писмото може да се предположи, че Кристобал се с родил през лятото на 1460 г.

Тази предпоставка логически изяснява няколко тъмни петна, отнасящи се до образованието и брака на Колумб и се съгласува с други общоприети факти от живота му:

През 1472–1473 г. — Колон е член на екипажа на пиратския кораб на Рене д’Анжу в Средиземно море.[13] По онова време няма нищо необичайно дванайсетгодишно момче да избяга от дома си и да тръгне по моретата, особено ако няма баща. Принц Карлос умира през 1461 г. при неизяснени обстоятелства. Някои учени смятат, че е бил отровен по нареждане на мащехата си.

1473–1474 г. — Колон отплава до гръцкия остров Хиос. В „Енциклопедия Британика“ е отбелязано, че „трябва да се вярва на Колумб, когато казва, че е станал моряк на 14 години“.[14] На способно дете на неговите години с двегодишен стаж в морето сигурно понякога са поверявали управлението на кораба.

1476 г. — Заедно с Казанова-Кулон (вероятно негов роднина) той участва в битка срещу генуезки кораби. Когато корабът му се запалва, достига с плуване до югозападния португалски бряг, близо до морската академия на принц Енрике Мореплавателя,[15] който според някои историци е стигнал до Америка през 1395 г.[16]

1477 г. — Плава до Англия, Ирландия и Исландия.[17]

1478 г. — В Португалия се жени за Фелипа Монис ди Перестрелу, дъщеря на Бартоломе Перестрелу, плавал с флота на Енрике Мореплавателя и откривател на островите Мадейра и Порту Санту.

1478–1483 г. — Колон и съпругата му живеят на Мадейра заедно с брата на Фелипа — Бартоломе Перестрелу II, който наследява управлението на остров Порту Санту. Оттук Колумб пътува на няколко пъти до Златния бряг в Африка[18]. Той разполага с документите и книгите на тъста си, както и с документите на друг посетител на острова — Алонсу Санчес де Уелва, за когото ще говорим по-нататък. През тези две години Колумб усъвършенства сериозно мореплавателските си умения и разширява познанията си чрез самообразование — първите бележки в книгите от огромната му библиотека са от 1481 г. Морисън признава, че „точните маршрути на Колумб през осемте или деветте години служба при португалците ще си останат слабо известни“[19]. Данните за Колон са оскъдни, а сведенията за Коломбо прекъсват внезапно със смъртта му през 1480 г.

1484 г. — Колон отива в Португалия, където молбата му е отхвърлена от краля, вероятно защото има доказателства, че през 1472 г. португалският мореплавател Жоао Вас Кортереал (познат и като Телес) и норвежкият му щурман Потхорсг (Ян Сколп) са плавали до Америка[20]. По това време съпругата на Колон умира и той оставя сина си Диего в манастира „Ла Рабида“, край Палос де ла Фронтера, в Южна Испания, и живее през следващите две години в Пуерто де Санта Мария, при Луис де ла Серда, граф Мединачели[21].

1486 г. — С помощта на епископ Диего де Деса, еврейски професор по теология в Саламанка, е представен на испанските владетели Фердинанд и Исабела.[22] По това време се свързва с Беатрис Енрикес и на 15 август 1488 г. се ражда синът им Фернандо.

1489 г. — Дава му се привилегията да разполага с жилище и храна за държавна сметка.[23] Според Морисън следващите две години от живота му се губят в догадки. Може да ги е прекарал с Беатрис, или със сина си Диего в Ла Рабида, или пък с граф Мединачели.

1491 г. — Появява се отново в Кордоба с молба до Фердинанд Арагонски и Исабела Кастилска, която е уважена. Това до голяма степен се дължи на усилията на финансовия министър Луис де Сантанхел.

 

 

Някои от сведенията за италианеца Коломбо противоречат напълно с тези за Колон, които вече изредихме. Според други данни се допуска възможността двамата да са се запознали в Португалия или в Порту Санту или пък да са се срещнали и на двете места. Ето някои от „петнайсетте или двайсетте нотариални и общински данни“, открити от Морисън:

 

 

31 октомври 1470 г., Генуа — регистрирана е покупка на вино от Доменико Коломбо и сина му Кристофоро, „навършил 19 години“. За Кристофоро, роден през 1451 г., възрастта е точно определена, но Колон, роден през 1460 г. тогава би трябвало да е само на десет години.

20 март 1472 г. — Коломбо е свидетел по завещание в Савона.

26 август 1472 г. — Коломбо купува вълна в Савона. Известно е, че през същата година Колон плава на пиратски кораб.

7 август 1743 г. — Коломбо регистрира продажба на къща в Генуа. По това време Колон плава към гръцките острови.

1474 г. — Коломбо наема земи в Савона. Занятието на арендатора е отбелязано в регистрите като „търговец на вълна“.[24]

Тук Морисън губи следите на семейството в продължение на няколко години. В замяна на това, Нектарио открива свидетелства за няколко пътувания на Коломбо до Португалия за закупуване на вълна през 1475–1478 г. През 1478 г. Колон също е в Португалия. През 1479 г. Коломбо пътува до остров Мадейра, за да купи захар (Морисън споменава за това пътуване). Най-близкият остров до Мадейра е Порту Санту, където Колон живее по това време. Със сигурност Коломбо се е свързал с губернатора на острова (и шурей на Колон) — Бартоломе Перестрелу. Нектарио отбелязва, че Мануел Лопес Флорес е документирал смъртта на Коломбо по време на плаване през 1480 г. (Все пак няма никакви доказателства, че Колон го е хвърлил зад борда.)

Руините на къщата във Фунчал, Мадейра, където се предполага, че известно време е живял Колумб.

Освен трудностите с доказателствата за смъртта на Коломбо, данните, че до трийсетгодишната си възраст е бил търговец на захар и вълна, ни карат да се запитаме кога и къде е успял да усвои мореплавателските умения, които Колумб владее до съвършенство. Ако се приеме, че испанският евреин Колон е историческата личност Колумб, ще получим логически отговор на два големи въпроса, които от векове вълнуват учените:

1. Как е успял да се ожени за девойка от толкова видно семейство? За скромен тъкач и търговец на вълна това би се оказало много трудно, но не и за един законен или извънбрачен син на испански принц.

2. Откъде е взел средства за придобиването на такива обширни познания в епоха, когато само богати хора могат да наемат частни учители за децата си? Част от тези средства биха могли да дойдат от заможното семейство на тъста му, а останалото — от кралската хазна. (Както вече бе посочено, има данни, че от 1489 г. е бил на издръжка от държавната хазна.)

Бележки

[1] Viking explorers & the Columbus fraud, Wilford Raymond Anderson, Valhalla Press, Chicago, 1981.

[2] El almirante de la mar océano, Samuel Eliot Morison, Fondo de Cultura Económica, Mexico, 1991.

[3] Viking explorers & the Columbus fraud, Wilford Raymond Anderson, Valhalla Press, Chicago, 1981.

[4] El almirante de la mar océano, Samuel Eliot Morison, Fondo de Cultura Económica, Mexico, 1991.

[5] Operatión Nuevo Mundo: la misión secreta de Cristóbal Colón, Ediciones Martínez Roca, Madrid, 1992.

[6] Universal Jewish Encyclopedia, edición de 1969, volumen 3.

[7] El almirante de la mar océano, Samuel Eliot Morison, Fondo de Cultura Económica, Mexico, 1991.

[8] Encyclopedia Britannica, edición de 1973, volumen 6.

[9] El almirante de la mar océano, Samuel Eliot Morison, Fondo de Cultura Económica, Mexico, 1991.

[10] Operatión Nuevo Mundo: la misión secreta de Cristóbal Colón, Ediciones Martínez Roca, Madrid, 1992.

[11] El almirante de la mar océano, Samuel Eliot Morison, Fondo de Cultura Económica, Mexico, 1991.

[12] Operatión Nuevo Mundo: la misión secreta de Cristóbal Colón, Ediciones Martínez Roca, Madrid, 1992.

[13] Encyclopedia Britannica, edición de 1973, volumen 6.

[14] Encyclopedia Britannica, edición de 1973, volumen 6.

[15] Encyclopedia Britannica, edición de 1973, volumen 6.

[16] Atlantic crossings before Columbus, Frederick Pohl, Norton, Nueva York, 1961.

[17] Encyclopedia Britannica, edición de 1973, volumen 6.

[18] Encyclopedia Britannica, edición de 1973, volumen 6.

[19] El almirante de la mar océano, Samuel Eliot Morison, Fondo de Cultura Económica, Mexico, 1991.

[20] They all discovered America, Boland, Doubleday, Nueva York, 1961.

[21] Encyclopedia Britannica, edición de 1973, volumen 6.

[22] Universal Jewish Encyclopedia, edición de 1969, volumen 3.

[23] Encyclopedia Britannica, edición de 1973, volumen 6.

[24] Universal Jewish Encyclopedia, edición de 1969, volumen 3.