Дейвид Хатчър Чайлдрес
Тайната на Христофор Колумб (60) (Тамплиерският флот и откриването на Америка)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Pirates and Lost Templar Fleet, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
4,5 (× 4 гласа)

Информация

Сканиране
Еми (2016)
Разпознаване, корекция и форматиране
VeGan (2019)

Издание:

Автор: Дейвид Хатчър Чайлдрес

Заглавие: Тайната на Христофор Колумб

Преводач: Петко Вълков

Година на превод: 2011

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Сиела софт енд паблишинг АД

Град на издателя: София

Година на издаване: 2011

Националност: американска

Отговорен редактор: Наталия Петрова

Редактор: Люба Камарашева

Технически редактор: Божидар Стоянов

Художник: Дамян Дамянов

ISBN: 978-954-28-0890-9

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/2201

История

  1. — Добавяне

Тамплиери и Американската революция

Установено е, че осемдесет процента от „бащите основатели“ на Съединените щати, подписали Декларацията за независимост, са били масони от Шотландския свободен ритуал и следователно наследници на тамплиерите и предхождащите ги общества. Американската революция е не толкова битка срещу първия крал на Обединеното кралство Великобритания и Ирландия — Джордж III, а борба за създаване на тамплиерско масонска държава на „Строителите“, която да е независима от каквато и да било наследствена монархия и всякаква поддаваща се на корупция система на управление.

Дори някои посветени в масонския орден кралски сановници действат срещу самия крал и кралската институция, защото така са инструктирани. Малко хора знаят, че едно определено ядро в самия Шотландски орден координира действията за създаването на Съединените щати и поражението на британската корона. Рицарите тамплиери (масоните) участват тайно в създаването на Съединените щати, като правят всичко възможно например някои мостове да останат без охрана, така че Вашингтон и войските му да се изтеглят, когато са обградени.[1]

Естествено, никой не е уведомил крал Джордж за плановете за създаването на независими Съединени щати, отделени от кралската му власт, и тайните общества го вкарват във война срещу колониите, знаейки, че ще я загуби. Според съвременна масонска легенда, двама братя масони командват британските кралски войски срещу революционерите, но като масони дават възможност на Вашингтон да се измъкне на няколко пъти и да прегрупира силите си.[2]

За да се изплъзне от британските войски, очевидно с помощта на масони, генерал Вашингтон използва „шпионския кръг на Кълвър“. През юни 1778 г. войските на британския генерал сър Хенри Клинтън окупират по-голяма част от град Ню Йорк, докато милициите на генерал Вашингтон са разпръснати из околностите. Войната е едва във втората си година, но нещата тръгват зле за колониите и генерал Вашингтон отчаяно се нуждае от разузнаване, което да го информира за придвижването на войските на Клинтън. Лонг Айланд също е окупиран от британските войски, когато хората на Вашингтон вербуват за шпионин един местен жител (масон) Ейбрахам Удхол от Лонг Айланд. Агентурното му име и псевдоним е Самюел Кълвър.

Удхол най-напред се заема с вербуването на масона Робърт Таунсенд, бизнесмен от Ню Йорк. От своя страна, Таунсенд вербува съпругата си и нейния брат. Всички те образуват „шпионския кръг Кълвър“, който осигурява важна информация за движението на войските на Клинтън. Вашингтон инструктира шпионите си да пишат своите съобщения по страниците на обикновени евтини романи от онова време, които после се доставят на генерала.

Вашингтон не знае истинските имена на тези хора, но му е известно, че са масони. Нарежда им да се смесят с британците и торите, да посещават кафенетата им и всички обществени места, където ходят те. Шпионите изпълняват заръката му. Таунсенд например списва „светската“ колонка в един вестник на торите и така си осигурява по-голям достъп до врага. Един от новите му познати е майор Джон Андре, който по-късно ще привлече Бенедикт Арнолд на британска страна. Таунсенд предава съобщенията си на кръчмаря Остин Роу, който после ги изпраща във фермата на Удхол. Накрая, някой от куриерите на Удхол ги отнася на Вашингтон.

noname.png

Съобщенията информират генерала за ежедневните придвижвания на войските на Клинтън. По този начин Вашингтон винаги е на една крачка пред британската армия, тъй като пряк сблъсък с войските на Клинтън би могъл да унищожи неукрепналите сили на революционерите. Информацията от шпионите се оказва безценна; тъй като Вашингтон знае какво точно правят британците и какво планират. Пример за това как може да бъдат използвани подобни сведения с пристигането на френски войски през 1780 г. По това време усилията на Бенджамин Франклин да намери сподвижници за американската кауза вече дават резултати. Когато френските войски пристигат в Нюпорт, Роуд Айланд, Клинтън се готви да ги атакува, преди те да са се обединили с армията на Вашингтон.

Шпионският кръг на Кълвър влиза в действие. Те разбират, че британците се готвят да нахлуят в Нюпорт и съобщават на Вашингтон, който решава да отклони вниманието на противника, като разпространява слух, че ще нападне Манхатън. Тази „новина“ стига до британците, защото и те си имат шпиони и Клинтън решава да отмени атаката. Тази трескава обмяна на дезинформация променя хода на войната. Британците са измамени, френските сили и армията на Вашингтон успяват да се обединят, заедно побеждават британците и извоюват независимостта на колониите. По време на революцията колониите събират предварителна информация, което е от решително значение за американската победа.

Със създаването на Съединените щати започва нова ера в политиката, данъчната система, науката, религиозните свободи и многонационалната толерантност. Америка се превръща във „врящото гърне“ на света, където най-добрите представители на всички общества, раси, вероизповедания и философски школи идват да посрещнат Златния век, предсказан в древните текстове. Съединените щати стават силна държава, защото приемат с отворени обятия всички хора, всички идеи и всички религии (с изключение на проповядващите нетърпимост и насилие) и което е най-важно — всички хора с горещо желание за по-добър живот и идеалистична представа за свободно духовно съществуване. Именно с тази си наивност и невинност Съединените щати излизат на световната сцена.

Бележки

[1] El legado mesiánico: ¿hubo más de un Cristo?, Michael Baigent, Richard Leigh y Henry Lincoln, Ediciones Martínez Roca, Madrid, 2005.

[2] El legado mesiánico: ¿hubo más de un Cristo?, Michael Baigent, Richard Leigh y Henry Lincoln, Ediciones Martínez Roca, Madrid, 2005.