Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Nefesle İyileşme, ???? (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 3 гласа)

Информация

Сканиране
sqnka
Разпознаване и начална корекция
WizardBGR (2017)
Допълнителна корекция и форматиране
NMereva (2017)

Издание:

Автор: Мустафа Картал

Заглавие: Лечебно дишане

Преводач: Елен Кирчена

Година на превод: 2012

Език, от който е преведено: турски

Издание: първо

Издател: Сиела

Град на издателя: София

Година на издаване: 2012

Тип: ръководство

Националност: турска

Печатница: Печатна база СИЕЛА

Отговорен редактор: Наталия Петрова

Редактор: Ганка Петкова

Коректор: Стела Зидарова

ISBN: 978-954-28-1182-4

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/2332

История

  1. — Добавяне

Техника за дишане Картал

Техниката носи моето име и включва дишане през всякакви въображаеми отвори по тялото. Целта е енергийно да се възбудят зоните, по които ще се работи, да се осигури електрически поток през тях, да се премахнат блокадите и да се постигне възстановяване. В техниката Картал е важно дълбокото и дълго вдишване да бъде последвано от също така дълго и дълбоко издишване. Периодите на вдишване и издишване са равни. Вдишванията и издишванията се извършват равномерно с определено темпо. Цялостното дишане се извършва с участието едновременно и на ребрата, и на диафрагмата. В зависимост от конкретната цел то е през носа, през носа и устата или само през устата.

За изпълнение на техниките Картал е нужно богато въображение. За да се осъществи процесът, е необходима концентрация и върховно съсредоточаване на вниманието. Затова, преди да започнат упражненията, човек задължително успокоява мисълта си, прекратява разговора наум, или по-точно отърсва се от блуждаещите ненужни и неконтролирани мисли.

Упражненията се изпълняват в седнало или легнало положение. Разположете се удобно. Със затворени очи проследете вдишванията през носа и бавните издишвания през устата. Не след дълго рояците откъслечни мисли ще изчезнат и ще се подготвите за наблюдение на това, което се случва в момента.

След като наложите контрол на мислите си, направете въображаем отвор в интересуващата ви зона. Свържете отвора с белите дробове посредством въображаема тръба. Вече сте готови за възстановяване и съживяване на въпросната зона.

Насочете вниманието си към въображаемия отвор, свързан с тръбата, и започнете дишането. Постарайте се вдишванията и издишванията да стават само през въображаемия отвор. Още на първия дихателен цикъл ще почувствате наелектризиране на зоната и различни усещания като топло, студено, парене, сърбеж или изтръпване.

Дишането през въображаемия отвор трябва да продължи поне 3 минути. Щом почувствате достатъчно наелектризиране, прекратете практиката.

Сега насочете вниманието си към въображаемата тръба, която дълго и упорито наелектризирахте и създадохте силно поле. След като достатъчно време си представяте въображаемия отвор и тръбата, свързана с него, когато ги „видите“ ясно, стиснете юмрук и бързо започнете да го въртете като чекрък над зоната, за да заземите електричеството. Жените трябва да завъртят юмрука си 36 пъти по часовниковата стрелка и 24 пъти обратно. Мъжете въртят първо обратно на часовниковата стрелка, после по посоката й.

Упражнението актуализира принципа на квантовата физика „енергията следва мисълта“. Успяваме да се съсредоточим върху мисълта си, като прилагаме техники на вдишване и издишване.

Раздвижването на мисълта заедно с дишането повишава концентрацията на много високо ниво. Преодоляването на противоречията на подсъзнателно ниво ни помага да отстраним запушванията, предизвикани във физическото тяло от проблеми в съзнанието. Канализирането на дишането в определена част от тялото е важно, защото я насища с кислород, премахва въглероднодиокисидните и млечнокиселинните блокади в клетките и реконструира мрежата от капиляри.

Къде се прилагат дихателни техники Картал

— При травми от ожулване, удар и изгаряне;

— Образувания като херпес зостер, пъпки, екземи и др.;

— При болка, бодеж, невралгии;

— При нужда от реконструкция на капилярите;

— Върху мускули, блокирани от млечна киселина;

— Върху набръчкана, отпусната и загубила свежестта си кожа;

— Върху целулит;

— Върху участъци на тялото, които се нуждаят от отслабване;

— При счупени, пукнати или наранени кости;

— За подобряване на проблеми, свързани с очите;

— Върху хормони, отклонили се от първоначалната си функция;

— Върху органи, подлежащи на възстановяване;

— При лениви дебело и тънки черва;

— За изостряне на чувствителността на сетивата и за по-лесно медитиране;

— За повишаване на енергията в дланите при лечение;

— За раздвижване на Кундалини[1] по гръбначния стълб.

Премахване на енергийни блокади в хормоните и органите посредством дихателно упражнение Картал

За да се активират отново хормоните и органите, загубили функционалността си поради енергийна блокада, се практикува дишане през въображаеми отвори върху тях и така се възобновява потокът на енергията. Ето и примери: С течение на времето в резултат на увреждане на тироидната жлеза при хора, които постоянно са под натиск и не успяват да се изявят, може да се прояви гуша. (Диша се през въображаем отвор в средата на гърлото.)

Подлагани на постоянен сексистки тормоз и унижение жени често имат гинекологични заболявания, като киста на яйчниците. (Диша се през въображаем отвор между бедрата.)

При хора, неспособни да скъсат с миналото и останали „закачени“ там, се случва да се появи запек. (Прави се въображаемо дишане през пъпа.)

Хора, които бягат от повече отговорност и се чувстват смазани под товара й, нерядко получат дискова херния. (Въображаемо дишане през отвор отзад на кръста.)

Гневът и страхът са причинили заболяване на черния дроб на мнозина. (Въображаемото дишане се осъществява през дупка в черния дроб.)

При загуба на радостта от живота се повлияват сърдечните функции. При липса на положителни емоции се разстройва съзнанието. (Диша се през въображаем отвор в дясно на сърцето.)

Чувството на безпокойство влияе върху далака. Удължаването на даден проблем блокира действието на този орган. Появяват се депресии, раздразнителност, умора, апетитът намалява, нарушава се менструалният цикъл. (Диша се през въображаем отвор в горната част на далака.)

Мъката и скръбта нарушават енергията на белите дробове, което е предпоставка да възникнат дихателни смущения. Оплакванията от бронхит, астма и подобни се свързват със загубата на любим човек. (Диша се през въображаем отвор над белите дробове.)

Страхът се олицетворява от бъбреците и може да предизвика болки в гърба и проблеми с пикочните канали. Не е изключено да се появи и чувство за самотност. (Диша се през въображаем отвор над бъбреците.)

Гневът разрушава енергията на черния дроб. Появяват се главоболие, световъртеж, болки в гърба. (Диша се през въображаем отвор над черния дроб.)

Повишаване на енергията с помощта на дишането Картал

Ходилата са важна зона, защото имат пълно съответствие с нервната система и се възприемат като второ сърце. Затова се използват като съществена част от тялото, свързана с дишането. Въображаемо дишане през ходилата е част от техниките, свързани с жизнената енергия чи.

Практиките за повишаване на чи енергията целят оптимално да се използва жизненонеобходимият кислород и да се осигури възможно най-доброто му разпределение по всички клетки. Ако дишането се усъвършенства, редно е да очакваме, че енергията ще се придвижва по-бързо нагоре.

При тази практика се уподобяваме на растение или дърво, което поема храна и вода през корените си. Представата ни за дълбоко поеман през ходилата въздух способства енергията от ходилата да се изкачи към коленете, бедрата и зоната под пъпа, позната в източната медицина като танден или хара. След като енергията се издигне до тандена, се прави опит тя да плъзне към долната част на гръбначния стълб. Основата на опашката, приемана за възлова зона, привлича енергията. Оттам тя се изкачва по гръбначния стълб и стига до върха на главата или мозъчния ствол. После по права линия се предава към носа, гърлото и гърдите, след което се връща към началната си точка — тандена. Сега започва издишването, енергията се връща до ходилата и оттам изтича в земната кора.

Охниши и колегите му са проучили как влияе чи енергията, за да се активира имунната система и да се намали нивото на стреса върху митохондриите[2]. Изпробвано е влиянието на чи енергия върху митохондриите на миши черен дроб, който се разваля при 39 градуса за 10 минути. Експериментът е извършен с помощта на оптични филтри, предназначени да установят особеностите на чи енергията. Кислородни електроди тип Clarke са измервали дишането на митохондриите.

По време на опита е установено, че при наличието на топлина целостта на митохондрийната мембрана се запазва благодарение на чи енергията. Чи енергията, притежаваща способността да предпазва клетъчния метаболизъм, е възпрепятствала оксидативния стрес[3] върху митохондриите и е предотвратила загиването на клетките. Така е било установено, че калциевите йони играят важна роля за проявата на бездействието и че дължината на вълните на чи енергията е близка до тази на инфрачервеното лъчение.

За да се установи какво е влиянието на чи енергията върху остеобластната и остеокластната костна клетъчна структура, е направен експеримент с костна клетъчна структура на мишки. Експерименталната единица е била подложена на 5–10 минутно въздействие на чи енергия. Изчакали са 72 часа клетките да се размножат. На четвъртия ден са ги преброили и са установили, че вследствие прилагането на чи енергия активността на остеокластните клетки е намаляла значително. Без да е установено как точно действа механизмът, е доказано, че чи енергията предпазва от остеопороза.

При използване на чи енергия върху човешки чернодробни ракови клетки е наблюдавано намаляване на туморообразуващите гени и повишаване на ДНК синтеза. Установено е, че чи енергията, която влияе на човешкото тяло като инфрачервените лъчи, потиска растежа на раковите клетки и същевременно активира функциите на имунната система на болния.

При проведени експерименти изследователите са констатирали, че чи енергията в открити пространства като паркове и градини стига до отдалечен на 100 м индивид; при промяна на ъгъла дори са го накарали да се движи. Тази енергия има специфична за нея дължина на вълната. Смята се, че характеристиките й са сходни с лазерните.

Твърди се, че чи енергията проявява характеристиките на лазер. Изводите са направени въз основа на положения от квантовата теория. Смята се, че повърхностните кожни рецептори притежават механизъм за разпространението й. Много физически агенти, разработени с лазерни и други вълнови честоти, се използват с лечебна цел във физиотерапията.

Неутрализиране на болки и бодежи с дишането Картал

Въображаемото дишане, което е лечебно и премахва всякакви болки и бодежи, изисква повишено внимание и пълна концентрация. Целта му е, като се обляга на физическия принцип „енергията следва мисълта“, да насочи чрез мисълта енергията на вселената към определено място и да й се даде възможност да го излекува. Когато посредник стане дишането, въздействието е невероятно голямо. Преди упражнението известно време вдишвайте през носа и бавно издишвайте само през устата. Целта е да постигнете отпускане: първо да се успокои физическото тяло, а после емоциите и мислите. След това затворете очите и обърнете погледа навътре, за да стигнете до самовглъбяване и задълбочаване. Ще постигнете отстраняване и отдалечаване от външните фактори. И за да преминете към упражнението, направете въображаем отвор в проблемната зона и започнете да дишате през него.

При вдишването съсредоточете мисълта си върху въображаемия отвор, насочете цялото си внимание към него и се постарайте да вдишате, а след малко да издишате през същия отвор. Известно време след бавното осъществяване на 4-етапно дишане — вдишване, задържане на дъха, издишване и оставане без дъх — ускорете дишането и преминете на 2 етапа — вдишване и издишване. През цялото време дишайте през носа, като се стараете да си представяте, че вдишвате и издишвате през въображаемия отвор. Въображаемият отвор може да се намира както в зоната на рана, прогорено, срязано, така и върху болен орган или наболяващ мускул. Известно време след началото на упражненията на мястото на отвора се усеща наелектризиране, съпроводено с топлина или хлад. На по-дълбоко ниво текат процеси на раздвижване и пулсиране. Това ще продължи известно време след приключване на упражненията.

Тази практика може да се използва:

— За отслабване на определени места;

— Поотделно върху различни органи;

— Поединично върху хормони;

— Върху счупвания и изваждания (на зъб например);

— Върху схванати участъци;

— За отпускане на болки в мускулите;

— Върху третото око за избистряне на погледа;

— За повишаване на Кундалини;

— За магнитно лечение.

В областта на пъпа например възникват блокади поради невъзприемчивост и упорство. Енергията не тече и това води до прекалено струпване в клетките, тоест води до напълняване. Ако желаете да разпръснете струпването и да отслабнете, направете въображаем отвор точно в пъпа и го свържете чрез въображаема тръба с белите дробове. Дишането е нормално и е през носа, но вие продължавайте да си представяте, че го правите през пъпа. След известно време ще усетите парене и наелектризиране върху въображаемия отвор. Ще усетите раздвижване и по-дълбоко, в червата си. Изключително полезно е при оплаквания от колит и други подобни неразположения, породени от затруднения в храносмилането или прекомерни киселинни натрупвания. Упражнението трябва да се ограничи до 10 минути. Ако го практикувате редовно всеки ден, до месец ще забележите резултатите.

Лечение на очите чрез дишането Картал

Седнете и се постарайте да се отпуснете. Изправете гръбначния стълб и отпуснете най-вече лицето. Известно време вдишвайте през носа и издишвайте през устата, докато изхвърлите всички ненужни мисли.

Започнете с вдишване и издишване през носа. Следете дишането и дъха си. Ще забележите, че при вдишване въздухът е хладен, а при издишване по-топъл. Ще пренесем към очите чувствителността, проявена при разграничаване на топлия въздух, когато издишвате, и на студения въздух, когато вдишване.

Продължавайте да дишате през носа, като съсредоточите цялото си внимание върху очите. Сега се постарайте чрез тях да възприемете и усетите разликата между топлия и студения въздух, образувани вследствие на упражнението. Няма значение дали очите ви са отворени, или затворени. Но понеже външните фактори влияят по-малко при затворени очи, това е по-подходящата поза да съсредоточите вниманието си върху тях. Този вид дишане цели да повиши чувствителността на очните нерви. За кратко време и с невероятен ефект упражнението ще подобри зрението ви.

Научете се да дишате през очите

Следващият етап е дишане през очите. Продължавайте да дишате през носа, но си представяйте, че дишате през очните кухини. Постарайте се да почувствате как въздухът навлиза не през носа, а през очите. Докато го правите, погледът ви ще се избистри и ще започнете да виждате по-добре. С всяко издишване ще се отстраняват пердетата пред очите ви. Малките точици ще изчезнат. Ще намалее умората и напрежението в очите. Постепенно ще изчезнат и причините за влошеното зрение. Усещаният при вдишване хлад ще донесе на очите ви свежест и сила, а топлината при издишване ще унищожи всички негативи и ще разпръсне твърдостта и преградите в очите ви. Това упражнение може да изпълнявате по цял ден, навсякъде и колкото желаете.

Дихателни упражнения за близко виждане

За това упражнение застанете на място, от което да виждате надалеч. Изберете си точка, възможно най-далеч от вас. Изпънете ръка напред и вдигнете палец на нейното ниво. Започнете да местите погледа си от избраната далечна точка към палеца и обратно, като издишвате, докато гледате точката, и вдишвате, докато гледате палеца си.

Отначало местете поглед от най-отдалечената точка към палеца с бавно дишане и постепенно ускорявайте дишането и местенето на погледа. Поглеждането ту наблизо, ту надалеч, задейства мускулите, отговорни за свиването и разширяването на очната леща. Чрез действието на дъха вие контролирате концентрацията си и потока на кръв към очите.

След около четиридесетата година на човек очната леща губи способността си да се свива и разширява и става неподвижна. Ако изпълнявате това упражнение, докато мускулите, които поддържат лещата, все още функционират добре и тя се свива и разширява, ще предотвратите влошаването или загубата на зрението вследствие втвърдяване на лещата.

Бележки

[1] Змията, спяща в долния край на гръбначния стълб (потенциалната енергия), която чака да бъде събудена, за да се изкачи нагоре). — Б.пр.

[2] Митохондриите са универсални двумембранни органели, наполовина животно, наполовина — растение, които се срещат във всички растителни и животински клетки. — Б.пр.

[3] Според досегашните научни данни явлението оксидативен стрес (съотношението между свободните радикали и антиоксидантите е в полза на свободните радикали) предизвиква трайно увреждане на части от клетките. — Б.пр.